30'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
1 ημέρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: 1 μεγάλο ταψίΔιαδικασία
- Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση, τις σφίγγουμε, τις τινάζουμε να φύγουν τα σπόρια και τις τρίβουμε στον τρίφτη.
- Οι φλούδες μένουν στο χέρι και τις πετάμε.
- Στρώνουμε στο σουρωτήρι ένα πανί (όχι τουλπάνι, πιο πυκνό) και αδειάζουμε εκεί τις τριμμένες ντομάτες.
- Τις αφήνουμε να στραγγίξουν αρκετές ώρες.
- Μπορούμε να τις ετοιμάσουμε την προηγούμενη ημέρα και να τις αφήσουμε στο ψυγείο.
- Το υγρό που θα βγει είναι ασπριδερό, κι έτσι θα μείνει η ψίχα της ντομάτας μόνο.
- Τη βάζουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τα αυγά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το δυόσμο και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το μισό αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε να αφομοιωθούν στο μείγμα.
- Αν είναι νερουλό, προσθέτουμε λίγο-λίγο και το υπόλοιπο αλεύρι.
- Μπορεί να μη χρειαστεί όλο.
- Πρέπει τελικά να έχουμε ένα ενιαίο, μέτριας πυκνότητας, μείγμα.
- Το αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Αλείφουμε με λάδι το ταψί, το πασπαλίζουμε με αλεύρι και αδειάζουμε μέσα το μείγμα της ντομάτας.
- Πρέπει να είναι το πολύ 1½ δάχτυλο παχύ.
- Το ψήνουμε μέχρι να δέσει, γύρω στα 40 λεπτά.
Στο ποτήρι: Οι ντοματοκεφτέδες ταιριάζουν με Ασύρτικα, Μαντινείες, ροζέ Μοσχοφίλερα, Ρετσίνες και, φυσικά, σταρένιες παγωμένες μπίρες!
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 51.