30'
προετοιμασία
2 ώρες και 30' ψήσιμο
3 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 6Για το ιμάμ
Για την κρέμα φέτας
Διαδικασία
Κρέμα φέτας
- Για το ιμάμ με κρέμα φέτας, ξεκινάμε με την κρέμα φέτας και σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος σε χαμηλή φωτιά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη φέτα και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
- Αδειάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, μέχρι να σφίξει.
Ιμάμ
- Παράλληλα, κόβουμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες.
- Κόβουμε ένα λεπτό καπάκι κατά μήκος κάθε μελιτζάνας και το πετάμε.
- Με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε τη σάρκα των μελιτζανών χιαστί.
- Τις βάζουμε σε ένα ταψί με τη σάρκα στραμμένη προς τα πάνω και τις αλατίζουμε γενναιόδωρα.
- Τις αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα, να ξεπικρίσουν.
- Τις στύβουμε με το χέρι μας ώστε να απομακρύνουμε τα υγρά που τράβηξε το αλάτι.
- Τις ξεπλένουμε και μετά τις στύβουμε ξανά και τις σκουπίζουμε, πιέζοντάς τες καλά, με χαρτί.
- Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα σκόρδα για 5 - 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη δάφνη, το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν αρκετά από τα υγρά και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
- Αφαιρούμε τη δάφνη.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο (2 - 3 εκ. από τον πάτο του) σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες (σε δόσεις), βάζοντάς τες με τη σάρκα προς τα κάτω, για περίπου 4 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά και να μισομαλακώσουν.
- Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις τακτοποιούμε σε βαθύ ταψί που ιδανικά να τις χωράει ακριβώς.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C.
- Σκορπίζουμε το δυόσμο πάνω στις μελιτζάνες και καλύπτουμε την επιφάνεια του φαγητού με τη σάλτσα ντομάτας.
- Δεν γεμίζουμε δηλαδή κάθε μελιτζάνα, πιέζοντάς τη να γίνει σαν βαρκούλα-υποδοχέας, με λίγη σάλτσα.
- Ψήνουμε για περίπου 1½ - 2 ώρες ή μέχρι να μελώσει η σάλτσα στην επιφάνεια.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε 1 ώρα το ιμάμ να κρυώσει.
- Σερβίρισμα: Βγάζουμε μία-μία τις μελιτζάνες από το ταψί με τρυπητή κουτάλα με όση σάλτσα έχουν πάνω τους.
- Τις αφήνουμε να στραγγίξουν λίγο πάνω στην κουτάλα από τα πολλά λάδια και τις σερβίρουμε στα πιάτα.
- Αν θέλουμε, συμπληρώνουμε με λίγη από τη σάλτσα του ταψιού.
- Την υπόλοιπη σάλτσα τη διατηρούμε στο ψυγείο, για να τη σερβίρουμε την επομένη ως σάλτσα για μακαρόνια ή ρύζι.
- Με ένα κουτάλι φτιάχνουμε μικρές μπάλες από κρέμα φέτας και τις βάζουμε πάνω σε κάθε μελιτζάνα.
Στο ποτήρι μας: Πικάντικα αλλά όχι πολύ τανικά, ερυθρά κρασιά, μεσαίας παλαίωσης, όπως Αγιωργίτικα, Γουμένισσες, Βλάχικα και Merlot.