Χρειάζεται να επιλέξουμε μεγαλούτσικα καλαμάρια για πιο εύκολο γέμισμα. Το πιο ενδιαφέρον είναι ο τρόπος που τοποθετούνται στο σκεύος, για να μην ανοίξουν και βγει έξω η γέμιση στο ψήσιμο.
30'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Βάζουμε στο τηγάνι το μισό από το μετρημένο λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια.
- Όταν αρχίσουν να μαλακώνουν, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για λίγο μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
- Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι, το ρύζι και περίπου 2/3 φλιτζ. τσαγιού νερό.
- Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε το ρύζι να πιει τα υγρά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Όταν κρυώσει λίγο, γεμίζουμε τα καλαμαράκια, αλλά όχι μέχρι επάνω, για να έχει χώρο το ρύζι να φουσκώσει και να μη σκάσουν τα καλαμαράκια.
- Τοποθετούμε το ένα καλαμαράκι μέσα στο άλλο για να μη βγει απέξω η γέμιση, όχι όμως εντελώς στριμωχτά, για να μπορεί να μαγειρευτεί το ρύζι της γέμισης.
- Τα βάζουμε προσεκτικά σε μια κατσαρόλα που να τα χωράει ακριβώς, σε κυκλική διάταξη, σχηματίζοντας έναν σαλίγκαρο, τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και προσθέτουμε το 1 φλιτζ. τσαγιού κρασί και νερό τόσο, που ίσα να σκεπάζει τα καλαμάρια.
- Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά και μετά από περίπου 20 λεπτά προσθέτουμε τις ντομάτες και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια, να γίνει το ρύζι και να πήξει η σάλτσα.
- Αν σωθούν τα υγρά και χρειαστεί υγρό για να μην κολλήσουν πριν μαγειρευτούν τα καλαμάρια και το ρύζι, προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί.
Στο ποτήρι μας: Επιλέγουμε Μαλαγουζιά, Βιδιανό, Sauvignon blanc, Chardonnay χωρίς βαρέλι.