15'
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'
Υλικά
Τεμάχια: 20 τμχ.Διαδικασία
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με τα χέρια τα μανιτάρια, τα λαχανικά, το τζίντζερ, το σκόρδο, τον κόλιανδρο, τη σόγια σος και το κρασί.
- Πιέζουμε καλά τα υλικά με τα χέρια ώστε να μαραθούν.
- Μεταφέρουμε τα υλικά σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά να στραγγίξουν λίγο.
- Μουλιάζουμε τα ξερά φύλλα για τα ανοιξιάτικα ρολά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Συνήθως τα βυθίζουμε ένα-ένα για μερικά δευτερόλεπτα σε ένα μπολ με χλιαρό νερό, ίσα να μαλακώσουν, και τα ακουμπάμε σε μια καθαρή πετσέτα για να στραγγίξουν λίγο.
- Καθένα που ετοιμάζουμε το γεμίζουμε με λίγο από το μείγμα της γέμισης και το τυλίγουμε σε ρολό, φροντίζοντας να διπλώσουμε τις άκρες του προς τα μέσα.
- «Κολλάμε» την ένωση αλείφοντάς τη με λίγο από το χτυπημένο αυγό.
- Μόλις ετοιμάσουμε όλα τα ρολά, βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ή μια κατσαρόλα με μπόλικο λάδι - πρέπει, όταν βάλουμε τα spring rolls, να «κολυμπάνε» στο λάδι.
- Το ζεσταίνουμε μέχρι να κάψει, ιδανικά πρέπει να φτάσει στους 180° C - αν δεν έχουμε θερμόμετρο, ελέγχουμε αν έχει τη σωστή θερμοκρασία ως εξής: μόλις αρχίσει να ανακινείται, ρίχνουμε έναν κύβο ψωμιού.
- Αν τσιτσιρίσει αμέσως και ροδίσει μετά από 1 λεπτό, είναι έτοιμο.
- Αν ροδίσει έντονα πιο γρήγορα, πρέπει να τραβήξουμε το σκεύος για λίγα δευτερόλεπτα να κρυώσει λίγο το λάδι.
- Τηγανίζουμε λίγα-λίγα τα ανοιξιάτικα ρολά, γιατί, αν βάλουμε πολλά μαζί, θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και δεν θα τηγανιστούν σωστά.
- Οταν χρυσίσουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές, τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.
- Τα σερβίρουμε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.
- Συνοδεύουμε με γλυκιά σάλτσα τσίλι ή τη σος για τα won ton.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 28.