1 ώρα
προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για τη μαγειρίτσα με άνηθο και μαϊντανό, σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τη συκωταριά για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αλλάξει χρώμα και να μαλακώσει.
- Στραγγίζουμε και πετάμε το νερό όπου τη ζεματίσαμε.
- Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το μαρούλι και λίγο αλάτι για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μειωθεί ο όγκος.
- Προσθέτουμε τη συκωταριά και τα έντερα, τον άνηθο και το μαϊντανό και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λαδωθούν
- Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και μαγειρεύουμε για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά.
- Ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα άλλα 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να φουσκώσει.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε, με το σύρμα, τα ασπράδια με το ξίδι και λίγο αλάτι, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή μαρέγκα.
- Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με το χυμό λεμονιού, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
- Προσθέτουμε τη μαρέγκα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε σταδιακά με κουτάλα το ζουμί της κατσαρόλας, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Αδειάζουμε το αυγολέμονο στη μαγειρίτσα, σείουμε την κατσαρόλα ώστε να πάει παντού, αφήνουμε 5 λεπτά να «δέσει» και σερβίρουμε.
Μυστικά
Προτείνουμε, το ρύζι να το ρίχνουμε όταν επιστρέφουμε από την εκκλησία ή όταν είμαστε έτοιμοι να δειπνήσουμε.
Gewurstraminer, Riesling
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 120.