20'
προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για το μοσχάρι με πορτοκάλι και «τραγανό» λάχανο ξεκινάμε και σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 4 - 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
- «Σβήνουμε» με το μισό κρασί και αφήνουμε για περίπου 1 - 2 λεπτά, έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, το χυμό πορτοκαλιού, το μπαχάρι και νερό τόσο ώστε να καλύψει κατά τα 3/4 το κρέας.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
- Προσθέτουμε τις πάπρικες, τη ρίγανη, αλατοπίπερο, ανακατεύουμε, αποσύρουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα μέχρι το σερβίρισμα.
- Σε μια άλλη ρηχή κατσαρόλα ή σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το λάχανο για περίπου 4 - 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσει λίγο και να μειωθεί ο όγκος του.
- «Σβήνουμε» με το υπόλοιπο κρασί, πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και λίγη πάπρικα και μαγειρεύουμε για περίπου 2 - 3 λεπτά, έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Σερβίρουμε το λάχανο με το κρέας και τη σάλτσα του και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Στο ποτήρι μας : Κρασί περασμένο από βαρέλι, όπως ένα σαντορινιό Νυχτέρι, ένα Sauvignon blanc, βαρελίσιο επίσης.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 81.