40'
προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Τεμάχια: 35-40Διαδικασία
Λάχανο
- Κόβουμε και αφαιρούμε το σκληρό «κοτσάνι» από το λάχανο με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι.
- Βγάζουμε και πετάμε τα εξωτερικά σκληρά φύλλα του λάχανου και το βάζουμε σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε κρύο νερό τόσο ώστε να καλύψει το λάχανο κατά τα 2/3 και το βάζουμε να ζεματιστεί σε μέτρια φωτιά, για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει λίγο.
- Βγάζουμε το λάχανο προσεκτικά με δύο τρυπητές κουτάλες και το αφήνουμε σε ένα ταψάκι να κρυώσει, ώστε να μπορούμε να το «ξεφυλλίσουμε».
- Αφαιρούμε προσεκτικά ένα-ένα τα φύλλα και τα ξεχωρίζουμε.
- Τα πιο μεγάλα και σκληρά θα τα χρησιμοποιήσουμε για να καλύψουμε τον πάτο της κατσαρόλας.
Γέμιση
- Παράλληλα, σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα) με το μαραθόσπορο για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
- Προσθέτουμε την πανσέτα, το ρύζι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 5 - 6 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει η πανσέτα και να γυαλίσει το ρύζι.
- Ρίχνουμε τον άνηθο, το μισό ξύσμα και τη μισή πάπρικα, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε.
Λαχανοντολμάδες
- Απλώνουμε κάθε λαχανόφυλλο σε μια επιφάνεια εργασίας και βάζουμε 1 κουτ.σούπας από τη γέμιση κατά μήκος της μιας πλευρά του.
- Τυλίγουμε σε ρολό και διπλώνουμε τις δύο άκρες του προς τα μέσα, ώστε να εγκλωβίσουμε μέσα τη γέμιση.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Αν μας περισσέψει γέμιση, τη μαγειρεύουμε σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό, για ένα νόστιμο πιλάφι που θα φάμε αμέσως ή κάποια άλλη στιγμή.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα τακτοποιούμε τους λαχανοντολμάδες σε 2 ή 3 στρώσεις (ανάλογα με το σκεύος).
- Περιχύνουμε με το ζωμό, το χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε με νερό αν χρειαστεί, ώστε οι ντολμάδες να είναι καλυμμένοι με τα υγρά κατά τα 2/3.
- Αν θέλουμε, καλύπτουμε τους ντολμάδες με ένα πιάτο, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα μείνουν στη θέση τους κατά το μαγείρεμα.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να μελώσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά να κρυώσουν λίγο και να «σταθούν» και τους σερβίρουμε σε πιατέλα.
- Σκορπίζουμε το υπόλοιπο ξύσμα και την υπόλοιπη πάπρικα, περιχύνουμε με το αγουρέλαιο και σερβίρουμε.
Ζωμός Κότας
- Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε, σε 1 κουταλιά λάδι, 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο και 1 καρότο σε ροδέλες, για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε 10 - 12 φτερούγες κοτόπουλου ή 1 μέτριο κοτόπουλο σε κομμάτια, 2 δαφνόφυλλα, 3 ολόκληρα κλωνάρια μαϊντανού, 3 ολόκληρα κλωνάρια άνηθου και 3 - 4 λίτρα νερό.
- Αφήνουμε το ζωμό να σιγοβράσει για 50 - 60 λεπτά, ενώ ξαφρίζουμε στην αρχή τακτικά.
- Τον σουρώνουμε, κρατάμε όσο θέλουμε για τη συνταγή και τον υπόλοιπο τον βάζουμε στο ψυγείο για επόμενη χρήση.
- Αν χρησιμοποιήσουμε κοτόπουλο σε κομμάτια (και όχι φτερούγες), τα ξεψαχνίζουμε και κρατάμε τα ψαχνά για να φτιάξουμε την επομένη μια κοτόπιτα, μια ομελέτα ή σάντουιτς.