Σερβίρουμε με μια απίθανη σάλτσα κρασιού που θα εντυπωσιάσει τους πάντες.

30' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τα κεφτεδάκια

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

  1. Κεφτεδάκια: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα δύο είδη κιμά με τις πάπρικες, το πιπέρι καγιέν (προαιρετικά) και το ξύσμα. Ζυμώνουμε για 4 - 5 λεπτά, βουτώντας τακτικά τα χέρια μας σε ένα μπολ με νερό, για να μην κολλήσει το μείγμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το ελαιόλαδο και το κρασί και ζυμώνουμε για 3 - 4 λεπτά. Ρίχνουμε το αυγό, ζυμώνουμε λίγο ακόμα και προσθέτουμε τη φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι. Τέλος, ρίχνουμε 3 - 4 κουτ. σούπας νερό και ζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά.
  2. Πλάθουμε κεφτεδάκια, στο μέγεθος μεγάλου καρυδιού, τα πατάμε ελαφρώς και τα αραδιάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί σε απόσταση 1 - 2 εκ. το ένα από το άλλο. Τα βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, μέχρι να σφίξουν.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Βάζουμε το ταψί με τα κεφτεδάκια στο μεσαίο ράφι και τα ψήνουμε για 25 - 30 λεπτά.
  4. Σάλτσα (την ετοιμάζουμε όσο ψήνονται τα κεφτεδάκια): Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το κρασί και τους χουρμάδες και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι το υγρό να μειωθεί στο μισό.
  5. Περίπου 2 λεπτά πριν αποσύρουμε, ρίχνουμε την αρμπαρόριζα (προαιρετικά) και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε, πετάμε την αρμπαρόριζα και χτυπάμε το καυτό περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπλέντερ για 2 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε λεία σάλτσα. Την περνάμε από λεπτή σήτα, πιέζοντας με μια ξύλινη κουτάλα, τη βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα, τη ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά τα κομμάτια βουτύρου, χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα, ώσπου να λιώσουν και η σάλτσα να δέσει και να γίνει λεία.
  6. Προσοχή! Η σάλτσα δεν πρέπει να πάρει βράση, γιατί θα κόψει. Μοιράζουμε τα κεφτεδάκια σε πιάτα, περιχύνουμε με τη ζεστή σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως.
  7. Συνοδεύουμε με ρύζι ή πιλάφι.
  8. Στα ποτήρια μας βορειοελλαδίτικα Chardonnay, όπως αυτά του Γεροβασιλείου και του Παυλίδη, ή ένα στιβαρό ροζέ όπως ο Όβηλος είναι μέσα στο παιχνίδι. Αποφύγετε την πολύ ελαφριά και αρωματική παρουσία μιας Μαλαγουζιάς. Τα γεμάτα με νότες αρμπαρόριζας Soave Calvarino και La Rocca του Pieropan είναι η τέλεια επιλογή από τον ξένο αμπελώνα. Σίμος Γεωργόπουλος

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT