10'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: 4Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για τα ανατολίτικα φαλάφελ από φακές βάζουμε τις φακές σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό μέχρι τη μέση της κατσαρόλας.
- Καρφώνουμε τα γαρίφαλα στο ολόκληρο καθαρισμένο κρεμμύδι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τις δάφνες, τις σκελίδες σκόρδου, και το καρότο.
- Βράζουμε τις φακές για 25 - 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Κατόπιν τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα και το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα (κρατάμε το καρότο και τα σκόρδα), και τις στραγγίζουμε κρατώντας 1 φλιτζάνι από το ζωμό στον οποίο έβρασαν.
- Τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με το βρασμένο καρότο και τα σκόρδα χρησιμοποιώντας όσο χρειάζεται από το ζωμό έτσι ώστε να γίνει ένας στεγνός σχεδόν πουρές.
- Μεταφέρουμε τον πουρέ σε ένα μπολ και τον αναμειγνύουμε με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τη 1 κουταλιά αλεύρι και τα καρυκεύματα.
- Αλατοπιπερώνουμε.
- Βρέχουμε τα χέρια μας για να μην κολλήσει το μείγμα και πλάθουμε τον πουρέ σε μπαλάκια.
- Στη συνέχεια πιέζουμε τα μπαλάκια για να γίνουν σαν επίπεδοι, οβάλ, κεφτέδες πάχους 2,5 εκ. περίπου.
- Πανάρουμε ελαφρώς τα «κεφτεδάκια» στο αλεύρι και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά για να σφίξουν.
- Τηγανίζουμε τα φαλάφελ σε δόσεις σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν.
- Τα σερβίρουμε πάνω σε αραβικές πίτες ζεσταμένες στο γκριλ και τα συνοδεύουμε με 1 κουτ. σούπας γιαούρτι, ροδέλες από κρεμμύδι και φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό.