15'
προετοιμασία
10' ψήσιμο
Σύνολο: 25'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Για την «πάστα» αρωματικών
Για το λαδολέμονο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ψητά καλαμάρια γεμιστά με «πάστα» αρωματικών, αρχικά ανάβουμε το γκριλ για να ζεσταθεί πολύ καλά.
«Πάστα» αρωματικών
- Πολτοποιούμε όλα τα υλικά (μαϊντανό, άνηθο, κρεμμύδι, σκόρδο, μουστάρδα, φρυγανιά, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι) στο μούλτι.
- Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε με λίγο από αυτό το μείγμα κάθε καλαμάρι.
- Αλείφουμε εξωτερικά τα καλαμάρια με λίγο ελαιόλαδο.
- Προτού τα βγάλουμε από τον φούρνο, δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι να δούμε αν έχουν ψηθεί.
Λαδολέμονο
- Βάζουμε όλα τα υλικά (ελαιόλαδο, χυμός και ξύσμα λεμονιού, πάπρικα, ρίγανη, θυμάρι, αλατοπίπερο) σε ένα μπολ και τα χτυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι.
- Μόλις ψηθούν τα καλαμάρια, τα βάζουμε στο ξύλο κοπής και τα κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές λωρίδες.
- Τα περιχύνουμε με το λαδολέμονο και τα σερβίρουμε.
- Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε, τα ψητά καλαμάρια γεμιστά με «πάστα» αρωματικών, με πατάτες βραστές ή τηγανητές.
Μυστικά
Μπορούμε να γεμίσουμε τα καλαμάρια 1 ώρα πριν τα ψήσουμε, για να γίνουν πιο αρωματικά και μαλακά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 35.