Θυμάστε εκείνη την παλαιά συμβουλή της μαμάς «μην αφήνεις στο πιάτο τη δύναμή σου». Ποτέ δεν την ακολούθησα, γιατί δεν βρίσκω το λόγο να φάω περισσότερο. Όπως φαίνεται όμως κανένας δεν την ακολουθεί, γιατί, όπως δείχνουν οι αριθμοί, κάθε Ευρωπαίος πετάει στα σκουπίδια κάθε χρόνο 179 κιλά τροφής. Ωστόσο, το ηθικό έρεισμα της παλαιάς γιαγιαδίστικης προτροπής συνεχίζει να ισχύει: είναι ντροπή να καταλήγουν στα σκουπίδια τρόφιμα που έχουν φτιαχτεί με τόσο κόπο, όταν μάλιστα λίγα μέτρα πιο κάτω μια οικογένεια μπορεί να δυσκολεύεται να στρώσει τραπέζι καθημερινά. Ο σεβασμός στην τροφή είναι σημάδι πολιτισμού και όχι δείγμα ανέχειας και μιζέριας, όπως συχνά εκλαμβάνεται.
Εν αρχή είναι ο σωστός προγραμματισμός. Υπολογίστε τα τρόφιμα που χρειάζεστε για τις επόμενες ημέρες, σχεδιάζοντας τι θα μαγειρέψετε και πότε, και αγοράστε μόνο αυτά. Όχι ένα μαρούλι παραπάνω όταν δεν χρειάζεται. Μάθετε να αξιοποιείτε ό,τι έχετε στο ψυγείο, για να μη χρειαστεί να πετάξετε τρόφιμα. Επίσης φυλάξτε μερίδες που σας περισσεύουν, όπως και τρόφιμα που βλέπετε ότι δεν θα αξιοποιήσετε σύντομα, στην κατάψυξη. Οταν τα αποψύξετε, τις επόμενες ημέρες θα έχετε έτοιμο σχεδόν φρέσκο φαγητό.
Μεταποιήστε λίγο το φαγητό της προηγούμενης ημέρας για να δημιουργήσετε ένα καινούργιο έδεσμα. Προχθεσινό ψωμί γίνεται νοστιμότατες τηγανίτες, κρύο κοτόπουλο φούρνου αλλάζει όψη με μια σάλτσα μουστάρδας κ.λπ. Τα όρια της επινοητικότητας περιορίζονται μόνο από την όρεξη και το γούστο σας.
Αν, παρ’ όλα αυτά, σας περισσέψει φαγητό, υπάρχει το «Μπορούμε», η οργάνωση που συνδέει τους ανθρώπους που θέλουν να διαθέσουν φαγητό με εκείνους που το χρειάζονται. Αρκεί να συμπληρώσετε τον ταχυδρομικό σας κώδικα στο χάρτη της ιστοσελίδας www.boroume.gr και θα βρείτε ποιοι στην περιοχή σας ίσως να χρειάζονται ό,τι σας περισσεύει. Από ιδρύματα και συσσίτια έως ιδιώτες που έχουν ανάγκη το φαγητό μας.
ΥΓ. Επίσης, προτείνω κάτι που ξέρω ότι σε κάποιους θα φανεί υπερβολικό, αλλά εφαρμόζεται σε πολλές πολιτισμένες χώρες και πολλά εστιατόρια στην Ελλάδα το προτείνουν στους πελάτες τους. Ζητήστε να πάρετε μαζί σας το επιπλέον φαγητό που παραγγείλατε και δεν καταφέρατε να φάτε. Δεν είναι ντροπή να πάρετε στο σπίτι σας ένα πιάτο φαγητό το οποίο έχετε πληρώσει, αντίθετα ντροπή είναι να καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων.