PROMO

Στον Γαστρονόμο Σεπτεμβρίου λέμε «Ζήτω το ελληνικό ταψί»!

Ανάψτε τον φούρνο και ετοιμάστε τα εμβληματικότερα φαγητά και γλυκά της ελληνικής κουζίνας για ταψί, σε ένα τεύχος αφιερωμένο στην τέχνη του ψησίματος στον φούρνο.

30.08.2024| Updated: 05.09.2024
Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
Στον Γαστρονόμο Σεπτεμβρίου λέμε «Ζήτω το ελληνικό ταψί»!

Ποια είναι η ιστορία του ταψιού και ποιος ο ρόλος του στον ελληνικό βίο; Τι ταψί διαλέγουμε για τα ψησίματά μας; χάλκινο, κεραμικό, αλουμίνιο, εμαγιέ ή μαντεμένιο; Πού θα γανώσουμε τα παλιά μας χάλκινα σκεύη και πού θα παραγγείλουμε καινούργια; Τι είναι το σινί και γιατί είναι το ιδανικό ταψί για πίτες; Στο τεύχος Σεπτεμβρίου, ο Γαστρονόμος εξετάζει το θέμα «ταψί» από όλες τις πλευρές, εθιμικές, πολιτισμικές και μαγειρικές, και συγκεντρώνει 60 απίστευτες συνταγές για τα πιο ωραία φουρνιστά οικογενειακά και γιορτινά φαγητά.

Κάθε τόπος και το ταψί του

Συγκεντρώσαμε τις καλύτερες συνταγές του ταψιού, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, από το κασπακιανό αρνάκι της Λήμνου και την ηπειρώτικη κότα με ρύζι, μέχρι την πληθωρική πασά μακαρούνα, το κλέφτικο της Ρούμελης και την καλαματιανή γουρουνοπούλα.

Γεμιστά, τουρλού ή γιουβέτσι;

Ψήνουμε γιουβέτσια με κουσκουσάκι, χυλοπίτες, μακαρόνια ή με κλασικό κριθαράκι; Μαθαίνουμε τι είναι το γιουβέτσι, γιατί το λένε έτσι και ποιο είναι το ιδανικό του σκεύος. Γεμίζουμε πιπεριές, ντομάτες, μελιτζάνες, ανθούς και κρεμμύδια και παρουσιάζουμε τα πιο ωραία γεμιστά της ελληνικής κουζίνας.

Τα πλακί και τα μυστικά τους

Ταξιδεύουμε στον χρόνο για να μάθουμε από πού κρατάει η σκούφια του, τι σημαίνει το όνομά του και προτείνουμε απίθανα τουρλού με ψάρια, όσπρια, χταπόδια.

Οι πιο ωραίες Κυριακές θέλουν ταψί

Γίνεται κυριακάτικο τραπέζι χωρίς κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες; Χωρίς ένα μελωμένο μουσακά, παστίτσιο ή χωρίς ένα αρνίσιο μπουτάκι με ξεροψημένη πετσούλα; Αν το καλοσκεφτείτε, τα πιο ωραία κυριακάτικα φαγητά μας ψήνονται στον φούρνο!

Γλυκά ταψιού: βουτιές στο σιρόπι

Ζύμες και φύλλα σιροπιαστά, μελωμένες γλυκές πίτες και γαλακτερά επιδόρπια, όλα στο ταψί και όλα λαχταριστά και αρωματικά.

Και όπως πάντα: Συνταγολόγιο του Μήνα

Επιστρέφουμε ανανεωμένοι και ξεκούραστοι και στρώνουμε το καθημερινό τραπέζι με τα καλύτερα και φρεσκότερα προϊόντα του Σεπτεμβρίου.

Ο Γαστρονόμος Σεπτεμβρίου κυκλοφορεί την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, με την Καθημερινή

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT