PROMO

Στον Γαστρονόμο Αυγούστου: Η τέχνη του μεζέ

Ο Γαστρονόμος Αυγούστου είναι ένα τεύχος για την παρέα! «Σερβίρει» 140 μερακλίδικους μεζέδες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και νοστιμίζει τις μέρες του καλοκαιριού μας.

05.08.2024
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Στον Γαστρονόμο Αυγούστου: Η τέχνη του μεζέ

Αυτόν τον μήνα ο Γαστρονόμος είναι αφιερωμένος στην τέχνη του μεζέ, δηλαδή στην τέχνη της καλοπέρασης και της παρέας, με 140 συνταγές για έναν μερακλίδικο Αύγουστο.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του μεζέ και ποια είναι η ιστορία του; Ποιοι τον πρωτόφεραν σε ελληνικό έδαφος και ποιες περιοχές απέκτησαν φήμη για τους εμβληματικότερους μεζέδες; Μαθαίνουμε την τέχνη της ετοιμασίας τους: από τους μεζέδες της στιγμής με τα ελάχιστα δυνατά υλικά, μέχρι τους πιο περίπλοκους και διατηρητέους, που θέλουμε να έχουμε πάντα διαθέσιμους στο ψυγείο και στο ερμάρι, για ξαφνικές επισκέψεις και χαρμόσυνα κεράσματα.

Παξιμάδι, τυρί, ντομάτα – Ντάκος, ο πανελλήνιος μεζές

Με χαλούμι, με αυγό, με σπετζοφάι της στιγμής, με μελιτζάνες, με κεφαλοτύρι, με πλήθος μυρωδικά, με πέστο και με ξινομυζήθρα. Εννέα απίθανες ιδέες για ντάκο, το σαλατογεύμα που είναι ταυτόχρονα ένας από τους πιο θαυμαστούς μεζέδες για ουζάκι και τσίπουρο.

5 τόποι και οι μεζέδες τους

Χαρτογραφούμε τους ελληνικούς μεζέδες: Κωνσταντινούπολη, Βόλος, Λέσβος, Θεσσαλονίκη, Κρήτη. Οι τόποι που έχουν αναγάγει τον μεζέ σε σύμβολο φιλοξενίας και σε τέχνη του κεράσματος. Οι κρητικοί μεζέδες που φτιάχνονται με το τίποτα, αλλά τιμούν και το κρέας. Οι μεζέδες της Λέσβου που σερβίρονται σε τελετουργικές γύρες με ούζο και οι βιολιώτικοι μεζέδες από τη θάλασσα που σηκώνουν αμέτρητα ποτηράκια τσίπουρο. Οι σαλονικιώτικοι μεζέδες με τον πλουραλιστικό αλλά και πληθωρικό χαρακτήρα τους και οι πολίτικοι μεζέδες με την ανεπανάληπτη ποικιλία και την ιεροτελεστία της σειράς σερβιρίσματος.
Συγκεντρώσαμε τις καλύτερες συνταγές από αυτούς τους θρυλικούς μεζεδότοπους. Συνταγές που συλλέξαμε στα 18 χρόνια ζωής του Γαστρονόμου!

Μεζέδες της θάλασσας, του βουνού και του κάμπου

Αγαπάμε τα αχνιστά μύδια, τα τηγανητά καλαμαράκια και το μαριδάκι και λαχταράμε έναν μεζέ με ψητές σαρδελίτσες, αλλά πώς θα πούμε όχι σε μια αρωματική χοιρινή τηγανιά, σε ένα καλοψημένο λουκάνικο, σε αφράτα κεφτεδάκια ή σε ένα τέλεια μαστιχωτό κεφαλοτύρι σαγανάκι;

Λείπουν από τους μεζέδες μας τα τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια, οι ντομάτες πανέ και οι σαντορινιοί ντοματοκεφτέδες ή οι αρωματικούς κολοκυθοκεφτέδες; Γίνεται να σερβίρουμε ουζάκι χωρίς μεζέδες-αλοιφές και τσίπουρο χωρίς τουρσάκι; Χωρίσαμε τους μεζέδες σε κατηγορίες για να έχουμε πλούσιες αλλά και ισορροπημένες συνθέσεις στα καλέσματά μας!

Και ακόμα: Μπίρα, τσίπουρο ή ούζο; Δίνουμε προτάσεις για ιδανικά ταιριάσματα με τα ελληνικά αποστάγματα, για ύψιστη απόλαυση και προτείνουμε τις κορυφαίες ετικέτες για να στήσουμε την τέλεια μεζεδοκατάσταση.

Και όπως κάθε μήνα, ετοιμάζουμε την Μαγειρική της Καθημερινότητας! 24 συνταγές για κάθε μέρα του Αυγούστου, για να προγραμματίσουμε τα ψώνια μας και να μην αναρωτηθούμε ούτε μία μέρα «τι να μαγειρέψω σήμερα;».

Ο Γαστρονόμος Αυγούστου κυκλοφορεί την Κυριακή 11 Αυγούστου με την Καθημερινή.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT