Το λάδι τους περιέχει μεγάλο ποσοστό πολυφαινολών και άλλων ωφέλιμων στοιχείων, ο ελαιώνας τους καλλιεργείται πειραματικά σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Ο Γιάννης Προδρόμου και η Εύη Ψούνου προσπαθούν για το καλύτερο.
Ο Γιάννης Προδρόµου, εγγονός προσφύγων, γεννήθηκε και µεγάλωσε µέσα στους ελαιώνες. Τους παλιούς, τους «καλογερικούς», όπως τους λένε (καθώς στους πρόσφυγες µοιράστηκαν αθωνίτικα κτήµατα µε αιωνόβιες ελιές), και τους νεότερους, φυτεµένους όλους µε την ίδια ποικιλία, τη χονδροελιά Χαλκιδικής. Με 214 στρέµµατα δικά τους και καµιά 60αριά νοικιασµένα, δηλαδή γύρω στις 5.000 ρίζες ελιές, και παραγωγή 200 – 250 τόνους ελιάς και περίπου 20 τόνους λαδιού ετησίως, η οικογένεια Προδρόµου θεωρείται από τους «µεγαλοκτηµατίες» της περιοχής.
«Μέχρι το 2012 είχαµε µόνο τις ελιές. Κατόπιν στραφήκαµε και στην τυποποίηση του ελαιολάδου. Για να το κάνουµε καλά, τρέχαµε σε όλα τα σεµινάρια και τις ηµερίδες, ταξιδέψαµε στην Ιταλία, µέχρι και µαθήµατα γευσιγνωσίας πήραµε. Σε µία από αυτές τις ηµερίδες της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής εξέτασαν τα λάδια που είχαν φέρει οι παραγωγοί. Αφού είχαµε φύγει, µας πήραν τηλέφωνο και µας είπαν να γυρίσουµε πίσω. Ο καθηγητής κ. Μαγιάτης µάς εξήγησε ότι το αγουρέλαιό µας περιείχε µεγάλο ποσοστό πολυφαινολών και άλλων ωφέλιµων στοιχείων. Ηταν, µάλιστα, υπερδιπλάσιες απ’ όσες ορίζει η Ε.Ε. για να διαθέτει ένα ελαιόλαδο “ισχυρισµό υγείας”. Ξεκινήσαµε τότε τη διαδικασία για να χαρακτηριστεί ΠΟΠ και συγχρόνως συνεργαστήκαµε µε τον κ. Χατζηλιά, λέκτορα της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής, που έχει αναλάβει να τρέξει το πρόγραµµα “ευφυής γεωργία” της Γαία Επιχειρείν”».
Πρόκειται για ένα πρόγραµµα που πρώτο εισήγαγε το αµερικανικό πανεπιστήµιο Davis και αφορά σε έναν µετεωρολογικό σταθµό µέσα στο κτήµα που συνδέεται µε τις ρίζες των δέντρων. Μετράει την υγρασία στις ρίζες, άρα καθορίζει πόσο πρέπει να ποτιστεί η ελιά, εντοπίζει τις µετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν το δάκο, µετράει τα συστατικά του εδάφους, και έτσι δεν χρησιµοποιούνται περιττά λιπάσµατα. Γι’ αυτό και ονοµάζεται «καλλιέργεια ακριβείας». Ολοι οι ελαιώνες της οικογένειας Προδρόµου είναι ολοκληρωµένης διαχείρισης, εκτός από έναν, που είναι βιολογικός (γύρω στα 10 στρέµµατα). Παράγουν 5 είδη λαδιού – 3 µονοποικιλιακά και 2 blend. Στην Ελλάδα βρίσκουµε τα ελαιόλαδα Υanni’s Olive Grove σε λίγα µαγαζιά (αναµένεται να αυξηθούν στο άµεσο µέλλον), ενώ το 30% της παραγωγής τους εξάγεται σε ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλία και Ρουµανία. Οχι άσχηµα για µια εταιρεία που µπήκε στο λάδι µόνο τρία χρόνια πριν.
Που το βρίσκουμε
Στο «Παντοπωλείο» της Θεσσαλονίκης, στη Χαλκιδική σε διάφορα παντοπωλεία και µαγαζιά για τουρίστες κυρίως, και σε ξενοδοχεία (όπως τα Sαni Resort και Pomegranate). Φέτος αναµένεται να µπουν στην αγορά των Αθηνών και σε κάποια µαγαζιά στη Μύκονο και στη Σαντορίνη.