Κηπευτικά, φρούτα και σαλάτες βιοδυναμικής καλλιέργειας
Η Δήμητρα Τσακίρη είναι μια δυναμική νεαρή αγρότισσα. Ασχολείται με την καλλιέργεια 80 στρεμμάτων γης, εκ των οποίων τα 50 είναι ιδιόκτητα, στο Κιβέρι, στα όρια των νομών Αργολίδος και Αρκαδίας. Τα κτήματά της βρίσκονται κοντά στην πηγή του Ανάβαλου, παραθαλάσσια και αμφιθεατρικά. Τις βιολογικές καλλιέργειές της ευνοεί το γλυκό κλίμα της περιοχής, καθώς και το άφθονο νερό από τα πηγάδια της.
Απόφοιτος της σχολής Τεχνολόγων Γεωπόνων του Μεσολογγίου, ξεκίνησε πειραματικά με μόλις 360 μέτρα θερμοκήπια με αγγούρια, μαρούλια και ντομάτες. Αν και αρχικά η δραστηριότητα αποτελούσε γι’ αυτή χόμπι, πολύ σύντομα η Δήμητρα πιστοποιήθηκε από την Bio Hellas. Ασχολήθηκε με τη βιοδυναμική καλλιέργεια, την οποία και συνεχίζει σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως λόλο ρόσο, μαρούλι, γαλλική και σγουρή σαλάτα. Επιλέγει ποικιλίες εύγευστες και αποδοτικές και, παρότι οι ντόπιες δεν είναι και τόσο «εμπορικές», διατηρεί μια μικρή τράπεζα σπόρου, ώστε να συμβάλει στη διάσωσή τους. Η πρώιμη ανοιξιάτικη συγκομιδή περιλαμβάνει, εκτός από διάφορα σαλατικά, κολοκύθια και αρακάδες, φασολάκια, κουκιά, ντομάτες, πορτοκάλια Μέρλιν και μοσχομυρωδάτα λεμόνια. Αργότερα στον πάγκο της θα βρούμε και φράουλες, μπάμιες, πέντε λογιών βερίκοκα, ροδάκινα κ.ά.
Ως πρόεδρος στον ΣΥΒΑΑ (Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής), μας μεταφέρει το παράπονο των βιοκαλλιεργητών: «Πρόσφατα νομοθετήθηκαν τα Farmers Markets (αγορές παραγωγών), χωρίς να περιλαμβάνονται οι βιολογικές αγορές παραγωγών, μολονότι είναι οι πρώτες που λειτούργησαν χωρίς μεσάζοντες – κάτι για το οποίο σήμερα γίνεται πολύς λόγος».
Τη βρίσκουμε στις βιολογικές αγορές Δευτέρα: Κηφισιά, Τρίτη: Ψυχικό, Τετάρτη: Ηλιούπολη, Σάββατο: Βούλα.