ΠΟΤΑ

Mπέρμπον για το φθινόπωρο: 4 επιλογές από το Κεντάκι και ιδέες για συνδυασμούς

Με τα γλυκά τους αρώματα, την καπνιστή τους υπόσταση και τον φρουτώδη χαρακτήρα τους, είναι ωραία και σόλο και με φαγητό - το BBQ τους πάει πολύ, το ίδιο και μια μηλόπιτα ή μια σοκολάτα.

14.10.2024
Φωτογραφία: Shutterstock
Mπέρμπον για το φθινόπωρο: 4 επιλογές από το Κεντάκι και ιδέες για συνδυασμούς

Όλα άρχισαν με ένα μπουκάλι Michter’s US*1 Kentucky Bourbon που «προσγείωσε» στο τραπέζι στο κτήμα το αγαπημένο μου ζευγάρι γιατρών, ο Διαμαντής και η Τζούλια. «Σου φέραμε ουίσκι από το αποστακτήριο που ήταν κοντά στο πανεπιστήμιό μας, στο Λούιβιλ στην Αμερική». Ο Θρασύβουλος έψηνε στα κάρβουνα χοιρινά παϊδάκια σε γλυκιά, μπαχαρένια μαρινάδα που καραμέλωνε στη φωτιά. Μια γεύση μπέρμπον ήρθε στη μνήμη μου, καθώς και σελίδες από το βιβλίο Η κουζίνα της Μαφίας (εκδ. Παπαδόπουλος) της Τζόζεφ Ιανούτσι, όπου ο σεφ της μαφιόζικης οικογένειας σερβίρει τα περισσότερα φαγητά με ουίσκι. Ας πρωτοτυπήσουμε λοιπόν κι εμείς!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤρία κρασιά, μια μικρή οινική βόλτα στην Ιβηρική χερσόνησοΤρία κρασιά, μια μικρή οινική βόλτα στην Ιβηρική χερσόνησο

Το αυθεντικό Κεντάκι μπέρμπον από καλαμπόκι Michter’s US*1, που παράγεται σε πολύ μικρές ποσότητες, ξεδίπλωσε τα γλυκά του αρώματα, την καπνιστή του υπόσταση και τον φρουτώδη χαρακτήρα του, υπογραμμισμένα από πλούσια καραμέλα και βανίλια, και έδεσε περίφημα με τα επίσης πλούσια και «γλυκά» παϊδάκια. Αυτό το ιδιαίτερο γεύμα στάθηκε η αφορμή για μια νοερή βόλτα στο Κεντάκι, σε μια περιοχή πέρα από τα Απαλάχια, όπου στις καλλιέργειες κυριαρχούσε το καλαμπόκι κι έτσι οι παραγωγοί αντικατέστησαν με αυτό τη σίκαλη που χρησιμοποιούσαν σε όλη την Πενσυλβάνια. Έτσι λοιπόν σήμερα στα αποστακτήρια του ουίσκι κυριαρχεί το καλαμπόκι, δίνοντας μια ιδιαίτερη γεύση. Οι ντόπιοι ισχυρίζονται πως ισχυρός παράγοντας διαφοροποίησης είναι το νερό, το οποίο φιλτράρεται μέσα από πετρώματα μπλε σχιστόλιθου που συγκρατούν τα ανεπιθύμητα μέταλλα. Όπως βέβαια και το κλίμα, σε μια περιοχή όπου οι ψυχροί χειμώνες και τα ζεστά καλοκαίρια επηρεάζουν τα βαρέλια όπου ωριμάζει το ουίσκι, με συστολές και διαστολές που επιτρέπουν στο ξύλο να αναπνέει και να δίνει ζωή στο περιεχόμενο. Ας δοκιμάσουμε λοιπόν μερικά Κεντάκι μπέρμπον ουίσκι καλωσορίζοντας το φθινόπωρο.

Four Roses

Τραγανό, φρέσκο, φρουτώδες, ευγενικά μπαχαρένιο, 25,70 €.

Maker’s Mark

Πολύ φινετσάτο, με αρώματα φρούτων και μπαχαρικών, 38,20 €.

Wild Turkey 101 Proof

Ίσως το πιο δημοφιλές της κατηγορίας, πολύπλοκο, με νότες από καμένη ζάχαρη σε κρέμα καραμελέ, αποξηραμένα τσάγια και φλισκούνια, βανίλια, 34,70 €.

Blanton’s Original

Single barrel ουίσκι με αρωματική κομψότητα και φινέτσα, 112,50 €.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠες μου τι πίνεις να σου πω τι θα φαςΤι μεζέδες ζητάει το τσίπουρο, τι τρώμε με το ούζο και τι βγάζουμε με την μπίρα ή το κρασί;

Δεν ξέρω αν θα ανοίξετε ποτέ ένα μπέρμπον με το φαγητό. Αν το κάνετε όμως, θυμηθείτε ότι ταιριάζει με δημιουργίες στο BBQ, κρέατα και λαχανικά, με καραμελωμένες σάλτσες, με σολομό με πλούσια τεριγιάκι σάλτσα, όπως και με σάλτσες με μέλι, ξίδι, φρούτα. Και βέβαια με ξερά φρούτα, καρύδια, ανάλατα νάτσος καλαμποκιού, μηλόπιτες και πάνω από όλα με σοκολάτα, που είναι διαχρονικά ερωτευμένη με τα μπέρμπον.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 1115.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT