ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Pina Colada: η ιστορία του εξωτικού κοκτέιλ και η αυθεντική συνταγή

Παρεξηγημένο και πολυ-παραλλαγμένο κοκτέιλ η Pina Colada, όταν είναι σωστά φτιαγμένη, είναι όνειρο!

03.07.2024
Φωτογραφίες: Shutterstock
Pina Colada: η ιστορία του εξωτικού κοκτέιλ και η αυθεντική συνταγή

Η Pina Colada (που σημαίνει «ανανάς στυμμένος») δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στις 15 Αυγούστου 1954, στο μπαρ του ξενοδοχείου Χίλτον στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο, από τον δημοφιλή τότε μπάρμαν Δον Ραμόν Μαρέρο, που είχε το παρατσούκλι Μοντσίτο. Ο Μοντσίτο ήθελε να δημιουργήσει ένα κοκτέιλ που να αντιπροσωπεύει τη γεύση της χώρας του. Ανανάς, καρύδα και ρούμι αποτελούσαν τα υλικά των πειραμάτων του. Η Pina Colada τον παίδεψε αρκετά, γιατί ήθελε οπωσδήποτε να ενώσει τις τρεις χαρακτηριστικές γεύσεις του Πουέρτο Ρίκο και η βάση να είναι ολόφρεσκος χυμός ανανά. Και τα κατάφερε! Το 1978, όταν σέρβιρε την Pina Colada νούμερο 3.000.000, το ξενοδοχείο τού χάρισε μια έγχρωμη τηλεόραση και η κυβέρνηση ονόμασε το κοκτέιλ εθνικό ποτό της χώρας. Έτσι άρχισε το μακρύ ταξίδι του στα μπαρ όλου του κόσμου.

Αν γινόταν σήμερα διαγωνισμός του πιο παραλλαγμένoυ κοκτέιλ, η Pina Colada θα ήταν ανάμεσα στα πρώτα. Το ρούμι και ο χυμός ανανά παραμένουν πάντα, ενώ χάνεται το γάλα καρύδας και οι διάφοροι «φιλόδοξοι» μπάρμεν προσθέτουν κονιάκ, ζάχαρη, αλάτι, ακόμα και ανγκοστούρα! Κανείς φυσικά δεν μπορεί να εμποδίσει κάποιον να κάνει ό,τι θέλει. Όμως το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι αυθεντικό και σίγουρα δεν είναι Pina Colada.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣPaloma ή μήπως Michelada; Φτιάχνουμε 5 κοκτέιλ με γεύση από ΜεξικόPaloma ή μήπως Michelada; Φτιάχνουμε 5 κοκτέιλ με γεύση από Μεξικό

Στις Αντίλλες σερβίρονται πάντα οι τέλειες κλασικές Pina Colada, μέσα σε αδειασμένους από τη σάρκα τους ανανάδες, που τις απολαμβάνεις στον ίσκιο του κοκοφοίνικα. Μπορούμε μια χαρά βέβαια να τις σερβίρουμε στη βεράντα, στο μπαλκόνι, στον κήπο, ακόμα και στο σαλόνι μας ένα δροσερό βράδυ. Αρκεί να έχουμε καλή διάθεση, την ικανότητα να ονειρευόμαστε και φυσικά την αυθεντική συνταγή!

To Malibu πάλι είναι ένα λευκό ρούμι από τα νησιά Μπαρμπέιντος, που παρήχθη για πρώτη φορά το 1893. Εκεί, σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, το 1980, το ρούμι αναμειγνύεται με εκχυλίσματα καρύδας, δίνοντας έτσι στους μπάρμεν μια καλή πρώτη βάση για τη δημιουργία της Pina Colada. Παράγεται από τριπλή απόσταξη μελάσας (τα κατάλοιπα του ζαχαροκάλαμου μετά την εξαγωγή της ζάχαρης) και εκλεκτές ζύμες σε παραδοσιακούς άμβυκες, συνδυάζοντας τεχνολογία και παράδοση. Στη συνέχεια μπαίνει σε δρύινα βαρέλια και αναμειγνύεται με την καρύδα, δίνοντας ένα ελαφρύ, αρωματικό, φρουτώδες και εξωτικό ρούμι.

Η αυθεντική συνταγή για Pina Colada

  • 4 cl άσπρο ρούμι
  • 2 cl σκούρο ρούμι
  • 12 cl φρέσκος χυμός ανανά
  • 4 cl γάλα καρύδας (σε κονσέρβες στα σούπερ μάρκετ)

Χτυπήστε στο μπλέντερ τα συστατικά μαζί με 6 παγάκια, ώστε το μείγμα που θα προκύψει να έχει την υφή αραιής γρανίτας. Σερβίρετε σε ποτήρι Ναπολεόν –τα παλιά του κονιάκ– ή σε αδειασμένο ανανά. Γαρνίρετε με μισή φέτα ανανά και σίγουρα οι λάτρεις των κλασικών, αυθεντικών κοκτέιλ θα ενθουσιαστούν.

Malibu lime, το δροσερό

  • 7 cl Malibu
  • 0,5 cl χυμός λάιμ
  • 3 cl νερό
  • 4 cl χυμός πορτοκαλιού
  • 0,5 cl Maraschino

Χτυπήστε όλα τα υλικά με μεγάλα παγάκια στο σέικερ και σουρώστε σε ποτήρι tumbler, στολίζοντας με μία φέτα λάιμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣπριτζ στα ελληνικάΣπριτζ στα ελληνικά: Φτιάχνουμε 4 δροσιστικά κοκτέιλ με ελληνικά ποτά

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 1099.

Άρθρα και Συνταγές με Αλκοόλ

Άρθρα και Συνταγές με Ανανάς

Άρθρα και Συνταγές με Ρούμι

Άρθρα και Συνταγές με Τροπικά φρούτα

Άρθρα και Συνταγές για Κοκτέιλ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT