ΟΙΝΟΣ

Ο σομελιέ προτείνει…

Ποια είναι η διαφορά του Syrah (σι-ρά) από το Shiraz (Σι-ράζ); Το Syrah είναι ερυθρή ποικιλία που έχει καταγωγή από τον Ροδανό της Γαλλίας. Δίνει …

30.10.2017| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Ο σομελιέ προτείνει…

Ποια είναι η διαφορά του Syrah (σι-ρά) από το Shiraz (Σι-ράζ); Το Syrah είναι ερυθρή ποικιλία που έχει καταγωγή από τον Ροδανό της Γαλλίας. Δίνει κρασιά με βαθύ χρώμα, έντονα αρώματα μαύρων φρούτων, μπαχαρικών, γήινα στοιχεία, μέτρια προς υψηλή οξύτητα και υψηλές τανίνες. Μιλάμε και στις δύο περιπτώσεις για την ίδια ποικιλία, απλώς αλλάζει ο τόπος παραγωγής. Τα κρασιά που φτιάχνονται στην Αυστραλία και στη Νότια Αφρική μπορούν να έχουν την ένδειξη Shiraz στην ετικέτα, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο η ποικιλία αναγράφεται ως Syrah.

Πόσες φορές σάς έχει συμβεί να μη θυμάστε ποιο κρασί δοκιμάσατε την τελευταία φορά και να μην μπορείτε να το ξαναβρείτε; Στην εποχή της τεχνολογίας, υπάρχει λύση: τα application wine scanners. Με μια απλή φωτογραφία της φιάλης του κρασιού, αποθηκεύονται όλες οι χρήσιμες πληροφορίες και δημιουργείται μια βιβλιοθήκη με όλα τα κρασιά που έχετε γευτεί. Κάποια από τα πιο γνωστά apps είναι τα Delectable, Vivino και Wine Searcher.

Ποια είναι η αλήθεια για τα κρασιά με βιδωτό πώμα; Υπάρχει η λανθασμένη άποψη ότι τα κρασιά με βιδωτό πώμα είναι χαμηλής ποιότητας, ενώ εκείνα με φελλό είναι ανώτερης. Η ποιότητα του κρασιού δεν έχει σχέση με τον τρόπο εμφιάλωσης. Μάλιστα, πολλά κρασιά με βιδωτό πώμα παλαιώνουν περισσότερο και δίνουν καλύτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τα αντίστοιχα που έχουν φελλό. Στην Αυστραλία, που είναι η μητέρα της εμφιάλωσης με βιδωτό πώμα, είναι… φυσιολογικός για όλα τα οινοποιεία και τους καταναλωτές αυτός ο τρόπος πωματισμού και για κρασιά χαμηλής κατηγορίας τιμής, αλλά και για κρασιά που η τιμή τους μπορεί να φτάσει τα 500 ευρώ η φιάλη.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT