ΜΠΙΡΑ

10 καλοκαιρινές craft μπίρες για δροσιά, μεζέδες και λαδερά

Ξεδιψαστικές, νόστιμες, φρέσκιες και δροσιστικές είναι αυτές οι 10 ελληνικές craft μπίρες, που μας κάνουν να ξεχνάμε (έστω για λίγο) την αφόρητη ζέστη.

13.06.2024| Updated: 14.06.2024
Εικονογράφηση: Ακριβή Κάκκαβα
10 καλοκαιρινές craft μπίρες για δροσιά, μεζέδες και λαδερά

Ό,τι πιο ξεδιψαστικό –μετά το νερό– είναι αυτές οι δροσιστικές craft μπίρες. Lager, θολές ales, ελαφριές IPA και πικάντικες pils μάς ανακουφίζουν από την ακραία ζέστη και μας φτιάχνουν τη διάθεση. Οι καλοκαιρινές χειροποίητες μπίρες είναι ευκολόπιοτες και έχουν χαμηλό ποσοστό αλκοόλ. Πίνονται σκέτες και ταιριάζουν πολύ με τα καλοκαιρινά λαδερά: γεμιστά, φασολάκια, μπάμιες και μπριάμ. Πάνε εξαιρετικά με τη φάβα, ειδικά αν έχει κάππαρη ή κρίταμο, με το σεβίτσε και τις ψητές γαρίδες. Είναι το απόλυτο συνοδευτικό του μεζέ και συμπληρώνουν πολύ ωραία και τις μακαρονάδες με θαλασσινά. Ταιριάζουν και με γλυκά με ξινά στοιχεία και γλυκά αρώματα, όπως μια lemon pie ή μια πάβλοβα και φυσικά γρανίτες, σορμπέ και καλοκαιρινά φρούτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣύκα και κρασί: Ιδέες για τον τέλειο συνδυασμό του καλοκαιριούΣύκα και κρασί: Ιδέες για τον τέλειο συνδυασμό του καλοκαιριού

Crazy Waters – Elixi Microbrewery: Φρέσκια, δροσιστική, απαστερίωτη και φυσικά θολή, η μπίρα της μικροζυθοποιίας Έλιξη στη Δροσιά Χαλκίδας, που πρόσφατα εξαγοράστηκε από τη μικροζυθοποία Septem, είναι μια ξανθιά ale με ήπια πικράδα και στρογγυλό, ισορροπημένο στόμα. Οι τέσσερις τύποι βύνης κριθαριού και η βύνη σιταριού της δίνουν ένα ζωντανό χρυσό-χάλκινο χρώμα. Όταν τη δοκιμάζεις νιώθεις έντονα τη βύνη αλλά και λίγο μπισκότο και καραμέλα. Τα αρώματα από εσπεριδοειδή και λουλούδια του λυκίσκου της δίνουν έξτρα πολυπλοκότητα.

Coldspiracy: Συνεργατικό μπιράκι από τη Magania Brewery (Κάλαμος), Slowdown Brewery (Ικαρία) και το taproom του Ψυρρή Τapfield. Ευκολόπιοτη, τραγανή, με ζουμερό και φρουτένιο χαρακτήρα και πλούσιο σώμα που προκύπτει από την προσθήκη νιφάδων ρυζιού, είναι μια καλοφτιαγμένη Cold IPA (φτιάχνεται με μαγιές lager σε κρύα θερμοκρασία) που συνδυάζει πέντε ποικιλίες λυκίσκου.

Crafty Lager – Dreamer Brwing: Μια άρτια, αρκετά περίπλοκη και νόστιμη lager με λεμονάτη γεύση, ευχάριστο άρωμα λουλουδιών και πικάντικη επίγευση από πράσινο πιπέρι και δύο εξαιρετικούς λυκίσκους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤι μπίρα ταιριάζει με το μπαρμπουνάκι, τι με τα όστρακα;Τι μπίρα ταιριάζει με το μπαρμπουνάκι, τι με τα όστρακα;

Eden – Utopia Craft Beers: Η νέα σερραϊκή νομαδική μικροζυθοποιία Utopia έφτιαξε μια ωραιότατη lager με επίγευση εσπεριδοειδών, με έντονη και ευχάριστη πικράδα. Μια γεμάτη και νόστιμη καλοκαιρινή μπίρα.

Η ψυχή του πάρτι – Midnight Circus: Μια mini IPA μπίρα με vegan πιστοποίηση, πολύ ελαφριά (4,1 ABV) και ευκολόπιοτη, ξανθιά, θολή και φρουτώδης, χωρίς να χάνει την πικράδα της IPA. Η ετικέτα είναι από τον κομίστα Αντώνη Μπαρμπαγιάννη του «Κουραφέλκυθρα – Δεν είναι καν λέξη».

Restless – Radical Way: Μια ολόφρεσκη pilsner από τους Κύπριους νομάδες ζυθοποιούς που σκαρώνουν τις συνταγές στην Κύπρο και τις βράζουν στην αθηναϊκή Alea. Έχει αρώματα από εσπεριδοειδή και λευκά λουλούδια και ισορροπημένη και λεπτή γεύση βύνης. Μέτρια πικρή, στεγνή στο στόμα της και γεμάτη φρεσκάδα, είναι ό,τι πρέπει για τον καύσωνα.

Ακτή – Local Heroes Brewing: Το νομαδικό ζυθοποιείο με έδρα την Πρέβεζα βράζει αυτή την φρέσκια και διαυγή lager που μου αρέσει πολύ. Έχει πλούσια γεύση, γεμάτο σώμα και γλυκό άρωμα βύνης και εσπεριδοειδών.

Fresh Lager – Mikonu: Παράγεται στη Μύκονο και διανέμεται αποκλειστικά εκεί, οπότε αν αυτό το καλοκαίρι βρεθείτε στο νησί των ανέμων αναζητήστε την, αξίζει. Είναι φρέσκια και απαστερίωτη, με τραγανή γεύση, απαλά αρώματα λουλουδιών και έντονο ανθρακικό που δροσίζει.

Nissiopi – Sigri Brewing: Η πρώτη ξανθιά ale που έρχεται από τη Λέσβο, από τη νομαδική ζυθοποιία στο χωριό Σίγρι. Το όνομα βγήκε από το νησάκι με καταγάλανα νερά που βρίσκεται απέναντί τους. Είναι ευκολόπιοτη, έχει ήπια πικράδα και φίνο άρωμα από εσπεριδοειδή και φρούτα.

Μπέλα Πίλσνερ – Sourmena Brew X 608 Brewery: Δύο αθηναϊκές νομαδικές μικροζυθοποιίες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να βγάλουν αυτήν την ευκολόπιοτη pils μπίρα με την τραβηχτική ετικέτα. Έχει ελαφρώς πικάντικο χαρακτήρα και γλυκιά επίγευση από τις βύνες.

APA II Dark Crops – 33 Brewing: Η all-time classic μπίρα του καλοκαιριού από την αθηναϊκή μικροζυθοποιία με τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο έχει υπέροχη και ξεδιψαστική γεύση, ισορροπημένο άρωμα λυκίσκου και εσπεριδοειδών. Αυτή την American Pale Ale δεν τη χορταίνω.

 

Θα τις βρείτε στις διαδικτυακές κάβες που εξειδικεύονται στην μπίρα: greekbeershop.gr, talesofales.gr.

Αναζητήστε τις στην κάβα της γειτονιάς σας. Αν δεν βρείτε μια συγκεκριμένη μπίρα μπορείτε να τους ζητήσετε να σας φέρουν – μην ξεχνάτε πως η ζήτηση διαμορφώνει την προσφορά.

Κάβες με καλές επιλογές σε ελληνικές craft μπίρες:

Brew Street Νίκης 50Α, Σύνταγμα, Τ/ 211-111.6760  και μέσω efood

Cava Di Patsi, Αθανασίου Διάκου 7, Άγιοι Ανάργυροι, Τ/210-232.3645

Oak, Χαλάνδρι: Λ. Κηφισίας 282, Τ/210-68.58.078, Βουλιαγμένη: Αθηνάς 7Α, Τ/210-68.58.078, Νέα Ερυθραία: Χαριλάου Τρικούπη 101, Τ/210-68.58.078 και oakcava.gr

Faidon’s, Καλλιθέα: Ελ.Βενιζέλου 180, Τ/ 210-95.92.448, Βούλα: Αγίου Ιωάννου 128, Τ/215-510.9975 και μέσω efood

Αναζητήστε τις και στα taproom της πόλης, όπου μπορείτε να τις καταναλώσετε εντός ή να τις πάρετε για το σπίτι. 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT