Ένα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου,το θρυλικό Baba au Rum στο κέντρο της Αθήνας, φτιάχνει αποκλειστικά για τον «γ» τέσσερα κοκτέιλ-παραλλαγές κλασικών συνταγών, ειδικά για αυτές τις ημέρες που μαζευόμαστε πάλι στο σπίτι. Οι συνταγές είναι του Θάνου Πουρναρούς & της ομάδας του Baba au Rum.
Hot Baba au Rum Μια εκδοχή του Hot Buttered Rum, ενός ποτού με ρίζες βαθιές στον χρόνο, σε μια εκτέλεση που μπορείτε εύκολα να προετοιμάσετε στο σπίτι. Ζεστό και ελαφρύ σε αλκοόλ, είναι η τέλεια έκπληξη για τους καλεσμένους σας τη βραδιά του ρεβεγιόν, αλλά και το ιδανικό «κλείσιμο» τις κρύες μέρες του χειμώνα. Παραδοσιακά το Hot Buttered Rum απαιτεί την προετοιμασία ενός μείγματος/βάσης που δίνει σώμα και πλούσια γεύση στο ποτό: βούτυρο, ζάχαρη, μπαχαρικά κ.ά.
Για 1 κοκτέιλ
Ποτήρι: Κούπα καφέ
Συστατικά: 1 κοφτό κουτ. γλυκού ταχίνι με κακάο • 1 γεμάτο κουτ. γλυκού βούτυρο • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη Muscovado (τύπος καστανής ζάχαρης με μαλακή υφή, σαν άμμο) • 60 ml φυτικό ρόφημα από φουντούκι με κακάο ή ρόφημα αμυγδάλου με μαύρη σοκολάτα (και τα δύο θα τα βρούμε στα ψυγεία των μεγάλων σούπερ μάρκετ) • 40 ml spiced rum (ρούμι αρωματισμένο με μπαχαρικά – υπάρχουν διάφορες μάρκες) Γαρνιτούρα: 1 τουφίτσα δεντρολίβανου, ξηροί καρποί, 2-3 σταφίδες
Διαδικασία: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το ρούμι και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Ζεσταίνουμε το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς, αλλά δεν το αφήνουμε να βράσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τον αφρό που έχει σχηματιστεί στην επιφάνεια, προσθέτουμε το ρούμι και σερβίρουμε σε μια κούπα καφέ. Γαρνίρουμε με δεντρολίβανο, ξηρούς καρπούς και σταφίδες. Σερβίρουμε το κοκτέιλ καυτό.
Mυστικά: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ρούμι με άλλα αποστάγματα (π.χ. ουίσκι, μπράντι σταφυλιού, καλβαντός), αλλά και επιδόρπια γλυκά κρασιά (Vinsanto, Sherry, βερμούτ) • Η ποσότητα της ζάχαρης μπορεί να τροποποιηθεί κατά προτίμηση • Σημαντική η συνεχής ανάδευση των υλικών όσο τα ζεσταίνουμε. Η προτεινόμενη θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι 65-70°C, δηλαδή να είναι καυτό • Μια λύση για μεγάλες παρέες και για να μην τρέχουμε την τελευταία στιγμή είναι να φτιάξουμε το μείγμα της βάσης από πριν. Υπολογίζουμε πόσα άτομα θα σερβιριστούν και αυξάνουμε αναλόγως τη δοσολογία όλων των υλικών. Αφού ζεστάνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και το αποσύρουμε, το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια και το αποθηκεύουμε σε ένα βάζο στο ψυγείο. Διατηρείται για 2 εβδομάδες. Όταν πρόκειται να σερβίρουμε, το ζεσταίνουμε ξανά ανακατεύοντας, αποσύρουμε λίγο προτού βράσει, προσθέτουμε το ρούμι και σερβίρουμε αμέσως σε κούπες του καφέ.
Black Treacle
Κατά τη διαδικασία παραγωγής της ζάχαρης προκύπτει άλλο ένα προϊόν, η μελάσα ή αλλιώς black treacle. Πρόκειται για ένα παχύρρευστο σιρόπι, πλούσιο σε σίδηρο, κάλλιο και μαγνήσιο, που χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία. Από τη μελάσα προκύπτει όμως και ένα από τα πιο δημοφιλή αλκοολούχα ποτά, το ρούμι. Σε αυτή τη συνταγή, η οποία είναι παραλλαγή του Treacle, ενός κοκτέιλ που δημιουργήθηκε περί τα τέλη της δεκαετίας του 1980 από τον Βρετανό θρυλικό μπαρτέντερ Dick Bradsell και βασίζεται στο κλασικό Old Fashioned, η μελάσα έχει την τιμητική της. Πλούσιο σιρόπι μελάσας και μήλου, αρωματισμένο με ζεστά μπαχάρια και έλαια εσπεριδοειδών και παλαιωμένο ρούμι, με αρώματα τροπικών ώριμων φρούτων, βανίλιας και ξύλου, αναμειγνύεται στο ποτήρι μας μαζί με 2 σταγόνες από αρωματικά bitters. Προσοχή, γιατί, αν καταναλώσετε περισσότερο από όσο αντέχετε, ενδέχεται να μη θυμάστε και πολλά (ευγενική υπενθύμιση για υπεύθυνη κατανάλωση).
Για 1 κοκτέιλ Ποτήρι xαμηλό, τύπου old fashioned
Συστατικά
Για το holy day syrup (για περίπου 40 κοκτέιλ): 500 ml χυμός μήλου • 200 γρ. καστανή ζάχαρη demerara (κρυσταλλική) • 100 ml μελάσα • 1 ξυλάκι κανέλας • 2 κομμάτια γαρίφαλο • ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
Για το κοκτέιλ: 50 ml ρούμι από την Jamaica ή την Guyana* • 20 ml από το Holy Day Syrup που θα φτιάξουμε • 2 dashes (περίπου 1/2 κ.γ.) Aromatic Bitters συνοδευτικα: φέτες ώριμου αχλαδιού, βρασμένα κάστανα και σταφίδες
Διαδικασία: Ετοιμάζουμε πρώτα το holy day syrup: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, την οποία τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Αναδεύουμε σταθερά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μείγμα να ζεσταθεί και να ομογενοποιηθεί. Μόλις το πετύχουμε, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε το σιρόπι να ξεκουραστεί για περίπου 3 ώρες. Κατόπιν, το εμφιαλώνουμε και το φυλάσσουμε στο ψυγείο, από όπου παίρνουμε όσο χρειαζόμαστε κάθε φορά. Η δόση αυτή επαρκεί για περίπου 40 κοκτέιλ. Όταν θέλουμε να φτιάξουμε το Black Treacle κοκτέιλ, βάζουμε 3-4 παγάκια σε ένα χαμηλό ποτήρι τύπου old fashioned και ρίχνουμε όλα τα υλικά για το ποτό μας. Αναδεύουμε για λίγο, ώστε να αναμειχθούν και το ποτό να έρθει στην επιθυμητή θερμοκρασία. Συνοδεύουμε το ποτό μας με φέτες ώριμου αχλαδιού, βρασμένα κάστανα και σταφίδες.
Και οι δύο περιοχές που προτείνουμε παράγουν βαρύ, γεμάτο και αρωματικό ρούμι. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, τα ρούμια από την Τζαμάικα τείνουν να έχουν πιο σκληρό χαρακτήρα και είναι ξηρά και τραγανά, ενώ αυτά από την Guyana συνήθως διατηρούν πιο μαλακό και γλυκό προφίλ. Επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα, ενώ, αν έχετε διάθεση για πειραματισμούς, μπορείτε να τα αναμείξετε πετυχαίνοντας μια ισορροπία ανάμεσα στους δύο αυτούς χαρακτήρες.
Βaba’s Punch
To παντς (punch) –κατά πολλούς το πιο παλιό κοκτέιλ– είναι το κατεξοχήν ποτό της παρέας, αφού είναι εύκολο στην παρασκευή του, προορίζεται για πολλά άτομα και, έτσι όπως σερβίρεται σε μεγάλο μπολ, πάντα εντυπωσιάζει. Το όνομά του στα ινδικά σημαίνει «5», και πράγματι πέντε είναι τα στοιχεία που πρέπει να ισορροπούν στην παρασκευή του: 1 μέρος ξινό (λεμόνι, λάιμ), 2 μέρη γλυκό (ζάχαρη, μέλι), 3 μέρη αλκοόλ (ρούμι, κονιάκ, ουίσκι, τεκίλα, τζιν, βότκα), 4 μέρη νερό ή κάποιο τσάι ή χυμός και τα μπαχαρικά (μοσχοκάρυδο, κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι).
Για 1 μεγάλο μπολ
Συστατικά: 200 ml φρέσκος χυμός λεμονιού • 300 ml σιρόπι μελιού* (3 μέρη μέλι, 1 μέρος νερό) • 4 κουτ. σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι • 350 ml κονιάκ • 350 ml λευκό κρασί ποικιλίας Μοσχοφίλερο • 1 λίτρο χαμομήλι ή τσάι της αρεσκείας μας ή απλώς νερό • 3 ξυλάκια κανέλας
Γαρνιτούρα: τριμμένο μοσχοκάρυδο στο σερβίρισμα • ξυλάκια κανέλας • φέτες πορτοκαλιού
Διαδικασία: Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπολ. Ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν πολύ καλά. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 3-4 ώρες (ή για 1 βράδυ), ώστε να δέσουν τα αρώματα. Σερβίρουμε σε ένα μεγάλο μπολ στο τραπέζι ή σε κάποιο σημείο από όπου οι καλεσμένοι μπορούν να σερβίρονται μόνοι τους. Δίπλα στο μπολ φροντίζουμε να βάλουμε μια κουτάλα της σούπας, ωραία ποτήρια ή κούπες και ένα μπολ με πάγο. Σε κάθε ποτήρι βάζουμε από 2-3 παγάκια, γεμίζουμε με παντς και γαρνίρουμε με ένα στικ κανέλας, 1 φέτα πορτοκάλι και τριμμένο μοσχοκάρυδο.
*Καλό είναι να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα σιροπιού, για να το έχουμε και για άλλες χρήσεις (π.χ. σε άλλα κοκτέιλ, ως γλυκαντικό σε τσάι, πάνω από φρούτα, για μια γρήγορη φρουτοσαλάτα-επιδόρπιο κ.λπ.). Η διαδικασία παρασκευής είναι απλή: ζεσταίνουμε το μέλι με το νερό μέχρι να διαλυθεί και αποσύρουμε. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει προτού το χρησιμοποιήσουμε. Το διατηρούμε σε βάζο εκτός ψυγείου.
Holy Bananas
Το milk punch είναι ένα χαμηλό σε αλκοολικούς βαθμούς ποτό, το οποίο ήταν ευρέως διαδεδομένο κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης. Η κλασική συνταγή αποτελούνταν από το βασικό απόσταγμα (μπράντι ή αμερικανικό ουίσκι), ζάχαρη, γάλα και εκχύλισμα βανίλιας. Για γαρνιτούρα χρησιμοποιούσαν διάφορα μπαχάρια, κυρίως τριμμένο μοσχοκάρυδο. Είναι ένα αρκετά εύγευστο και αρωματικό ποτό.
Για 1 κοκτέιλ
Ποτήρι: χαμηλό double old fashioned (έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 350 ml)
Συστατικά: 45 ml παλαιωμένο ρούμι • 30 ml γαλλικός καφές • 40 ml βιολογικό ρόφημα φουντουκιού με σιρόπι αγαύης (σε καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα) ή απλό «γάλα» φουντουκιού • 20 ml λικέρ μπανάνας • 1 σταγόνα εκχύλισμα βανίλιας
Γαρνιτούρα: τριμμένο μοσχοκάρυδο, λοβός βανίλιας (προαιρετικά) συνοδευτικα: αποξηραμένες μπανάνες και σοκολάτα μπίτερ
Διαδικασία: Βάζουμε τα υλικά μαζί με πάγο σε ένα σέικερ ή στο μπλέντερ και χτυπάμε έως ότου αναμειχθούν (περίπου 10 δευτερόλεπτα). Διπλοσουρώνουμε και σερβίρουμε σε χαμηλό ποτήρι με καινούργια παγάκια. Γαρνίρουμε με τριμμένο μοσχοκάρυδο και λοβό βανίλιας (αν θέλουμε). Μπορούμε να συνοδεύσουμε το ποτό μας με αποξηραμένες μπανάνες και σοκολάτα μπίτερ.
Μυστικά: Αν χρησιμοποιήσουμε τελικά μπλέντερ ή μούλτι, η ποσότητα του πάγου που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι λιγότερη (σχεδόν η μισή από ό,τι στο σέικερ), καθώς δεν θέλουμε να νερώσουμε πολύ το ποτό μας. Επίσης, ο χρόνος που θα χτυπήσουμε τα υλικά θα πρέπει να περιοριστεί στο μισό (5 δευτερόλεπτα).