Τα αφρώδη που θα μας γαργαλίσουν τον ουρανίσκο
D’ Ifestia N.V., Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Κτήμα Χατζηγεωργίου, Λήμνος | Ένα κρασί με έντονη ένταση, αρώματα ανθέων, ώριμων πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων, θα μπορούσε να συνδυαστεί με σαρκώδη καλοκαιρινά φρούτα όπως τα ροδάκινα και οι γερμάδες.
Santo Brut Sparkling N.V., Ασύρτικο, Οινοποιείο Santo Wines, Σαντορίνη | Αφρώδες με την παραδοσιακή μέθοδο από τη Σαντορίνη με mineral χαρακτήρα, υψηλή οξύτητα και πλούσια δομή. Συνδυάστε το με οστρακοειδή όπως κυδώνια.
Βιδιανό Sparkling N.V., Οινοποιείο Δουλουφάκη, Κρήτη | Αρκετά πολύπλοκο κρασί με αρώματα ζυμών, ξηρών καρπών και μίνεραλ χαρακτήρα και κρεμώδη αφρισμό που ταιριάζει ιδανικά με μια παλαιωμένη Κρητική γραβιέρα.
The Illustrius Molavi – Hartman N.V., Ξινόμαυρο-Ρωμέικο, Οινοποιείο Δουλουφάκη, Κρήτη | Ένα αφρώδες που παλαιώνει στις οινολάσπες για πολλούς μήνες και έχει πλούσιο όγκο, χαρακτήρα ζυμών και βουτύρου με κρεμώδη αφρισμό και αρώματα από εσπεριδοειδή. Απολαύστε το μαζί με γυαλιστερές.
Τα λευκά που θα πιούμε βλέποντας τη θάλασσα
Ψηλές Κορφές 2020, Μοσχάτο Άσπρο, Ε.Ο.Σ.Σάμου | Έντονα ανθικά στοιχεία. Κυριαρχούν τα αρώματα φρέσκων ανθέων και εσπεριδοειδών, αλλά διακρίνουμε και νότες από πυρηνόκαρπα και τροπικά φρούτα. Συνοδεύστε το με μια πράσινη σαλάτα με φρέσκο βερίκοκο, ντρέσινγκ ροδάκινου και κατσικίσιο τυρί για ένα δροσερό και ελαφρύ γεύμα.
Ψίθυρος 2020, Μοσχάτο Σπίνας, Οινοποιείο Σίλβα Δασκαλάκη, Κρήτη | Ο ανθικός μαζί με τον βοτανικό χαρακτήρα του κρασιού είναι έντονος και συμπληρώνεται από πράσινα και εσπεριδοειδή φρούτα. Τι καλύτερο από το να το δοκιμάσετε με μια παραδοσιακή μαραθόπιτα.
Βιδιανό 2020, Οινοποιείο Διαμαντάκης, Κρήτη | Ένα φρουτώδες λευκό κρασί με focus στα πυρηνόκαρπα φρούτα, με λιπαρή υφή και μέτριο σώμα που θα ταιριάξει δίπλα σε καλτσούνια.
Ocean 2019, Θραψαθήρι, Ιδαία Οινοποιητική, Κρήτη | Ένα κρασί εξωστρεφές με ελαφρύ οξειδωτικό χαρακτήρα, ώριμα πυρηνόκαρπα φρούτα, πλούσιο σώμα, ισορροπημένη οξύτητα και μακρά επίγευση, που θα συνδυαζόταν με ένα κρητικό ρουστίκ πιλάφι.
Αμ 2019, Ασύρτικο-Μονεμβασιά, Κτήμα Σιγάλα, Σαντορίνη | Ένα φρουτώδες Αιγαιοπελαγίτικο χαρμάνι με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινων λευκόσαρκων φρούτων, με ισορροπημένη οξύτητα και μέτριο σώμα. Συνδυάστε το με καρπάτσιο λαβράκι και αλμύρα.
Μελισσάκι 2020, Οινοποιείο Λυραράκη, Κρήτη | Όπως λέει και το όνομα του, η ποικιλία Μελισσάκι έχει έντονα αρώματα μελιού, αλλά και εσπεριδοειδών. Έχει ισορροπημένη οξύτητα και μέτριο σώμα. Απολαύστε το δίπλα σε μια Σφακιανή τυρόπιτα με μέλι.
Άσπρο Ποταμίσι 2018, Μικροοινοποιείο Ξυδάκη, Μύκονος | Ένα κρασί με έντονο χαρακτήρα, αρώματα ώριμου περγαμόντου, πορτοκαλιού και έλαιων εσπεριδοειδών. Στο στόμα είναι πλούσιο με ισορροπημένη οξύτητα. Συνδυάστε το με τραγανή χοιρινή πανσέτα και ταραμά.
Sherrif Fatman 2019, Σεριφιώτικο, Οινοποιείο Σύρου, Σύρος | Μέτριας έντασης αρωματικό, με αρώματα ανθέων, εσπεριδοειδών και λευκόσαρκων πράσινων φρούτων. Στο στόμα είναι ξηρό με τονισμένη οξύτητα και μέτριο σώμα. Συνδυάστε με τηγανητή αθερίνα.
Volacus Μαλαγουζιά 2019, Οινοποιείο Volacus, Τήνος | Ένα κρασί μέτριας έντασης, με αρώματα λευκόσαρκων φρούτων όπως πράσινο μήλο, αρώματα βασιλικού και πυρηνόκαρπων φρούτων. Στο στόμα είναι ξηρό, με μέτρια οξύτητα και σώμα. Συνδυάστε το με μακαρονάδα από κολοκύθι με γραβιέρα Νάξου.
Antara 2018, Ασύρτικο, Οινοποιείο Vaptistis, Τήνος | Ένα κρασί με μίνεραλ χαρακτήρα και αρώματα από φλούδες εσπεριδοειδών και πράσινων φρούτων. Στο στόμα είναι ξηρό με αρκετά έντονη οξύτητα, σφιχτή δομή και μέτρια οξύτητα. Συνδυάστε το με μύδια αχνιστά.
Κατσανό 2018, Οινοποιία Γαβαλά, Σαντορίνη | Ο ανθικός χαρακτήρας του Κατσανού και της Γαϊδουριάς είναι έντονος, με τα αρώματα πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων να συμπληρώνουν τον χαρακτήρα του κρασιού. Συνδυάστε το με λαβράκι μαριναρισμένο σε χυμούς εσπεριδοειδών και ροδάκινου.
Πυρίτης 2018, Ασύρτικο, Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος, Σαντορίνη | Έντονος μίνεραλ και ορυκτός χαρακτήρας με νότες εσπεριδοειδών και έναν υφάλμυρο χαρακτήρα. Η οξύτητα είναι υψηλή και το σώμα μέτριο προς γεμάτο. Συνδυάστε το με ένα sashimi πεσκανδρίτσας και γενικώς με «ωμά» (ταρτάρ και καρπάτσιο ψαριών).
Λαούδια, Canava Cryssou-Tselepos, Σαντορίνη | Έντονα εκφραστικό κρασί με ορυκτό χαρακτήρα και εξαιρετική δομή, βουτυράτο σώμα και υψηλή οξύτητα. Ιδανικό δίπλα σε ένα φρέσκο ψητό καλαμάρι.
Αηδάνι 2019, Κτήμα Αργυρού, Σαντορίνη | Ο φρουτώδης χαρακτήρας του είναι έντονος, με τα πυρηνόκαρπα φρούτα να κυριαρχούν. Η οξύτητα μέτρια, η υφή του είναι λιπαρή και το σώμα του μέτριο προς γεμάτο. Ιδανικό ταίρι δίπλα σε ένα κριθαρότο θαλασσινών.
Άσπρος Λαγός 2020, Βιδιανό, Οινοποιείο Δουλουφάκη | Πλούσιο κρασί με έντονα αρώματα δρυός, βουτύρου, ξηρών καρπών και πυρηνόκαρπων φρούτων με λιπαρή υφή, γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση, απολαύστε το με μια μακαρονάδα με κολοχτύπα.
Young Vines 2019, Βιδιανό, Malihin – Chryssos, Κρήτη | Ένα Βιδιανό οξειδωτικού χαρακτήρα, με ώριμα πυρηνόκαρπα φρούτα, ξηρούς καρπούς και μέτριο προς γεμάτο σώμα. Συνδυάστε το με ένα παραδοσιακό Λευκαδίτικο σαβόρο.
Σαντορίνη 2019, Ασύρτικο, Αμπελώνες Vassaltis, Σαντορίνη | Τυπικά αρώματα ορυκτών, μίνεραλ στοιχείων με εσπεριδοειδή χαρακτήρα, λεμονάτη οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα. Συνδυάστε το με μικρά τηγανητά ψαράκια!
Pιθarι 2018, Μπεγλέρι, Οινοποιείο Αφιανές, Ικαρία | Ένα κρασί με χρυσαφί χρώμα, οξειδωτικό χαρακτήρα και πολύπλοκη μύτη με αρώματα από φλούδες εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων. Η οξύτητα είναι τονισμένη και το σώμα πλούσιο. Συνδυάστε το με μπακαλιάρο σκορδαλιά.
Akra 2019, Ασύρτικο, Akra Chryssos, Σαντορίνη | Έντονο μίνεραλ χαρακτήρα με ώριμο πυρηνόκαρπο φρούτο, φλούδες εσπεριδοειδών και κοφτερή οξύτητα. Συνδυάστε το με ένα ταρτάρ τσιπούρας.
Ασύρτικο Wild Ferment 2019, Γαία Οινοποιητική, Σαντορίνη | Πληθωρικό κρασί με έντονα αρώματα δρυός, βουτύρου, βανίλιας και ορυκτό χαρακτήρα. Η οξύτητα είναι υψηλή και το σώμα μέτριο προς γεμάτο. Συνδυάστε το με ψητό ροφό με αλμύρα.
Cuveé Monsignori 2018, Ασύρτικο, Κτήμα Αργυρού, Σαντορίνη | Έντονα αρώματα μίνεραλ στοιχείων, βρεγμένη πέτρα, τσακμάκι και αρώματα ζυμών. Η οξύτητα είναι αιχμηρή με μέτριο προς γεμάτο σώμα. Συνδυάστε το με ψητό χταπόδι με μαυρομάτικα.
Νυχτέρι 2019, Ασύρτικο, Οινοποιείο Βενετσάνος, Σαντορίνη | Από τα πιο φινετσάτα Νυχτέρια, η δρυς αν και υπάρχει είναι διακριτική με αρώματα ξηρών καρπών και βουτύρου, με τον μίνεραλ χαρακτήρα να είναι ορατός. Υψηλή οξύτητα με γεμάτο σώμα. Συνδυάστε το με ριζότο με μάγουλα σφυρίδας.
Νυχτέρι 2018, Ασύρτικο, Κτήμα Χατζηδάκη, Σαντορίνη | Έντονη αρωματική ένταση, οξειδωτικός χαρακτήρας, κυριαρχούν ώριμα πυρηνόκαρπα φρούτα, αρώματα ξηρών καρπών, δρυός και ορυκτά στοιχεία. Απολαύστε το με ένα ημίπαστο σκουμπρί.
Σαντορίνη Grand Reserve 2017, Santo Wines, Σαντορίνη | Από τις πιο πληθωρικές Σαντορίνες. Με οξειδωτικό χαρακτήρα και αρώματα από ώριμα πυρηνόκαρπα φρούτα, ξηρούς καρπούς, δρυός και καπνού. Η οξύτητα είναι υψηλή και το σώμα γεμάτο. Συνδυάστε το με ένα φιλέτο ξιφία στο φούρνο με λαχανικά.
Nostos Roussanne 2019, Οινοποιείο Μανουσάκη, Κρήτη | Αρώματα δρυός, βουτύρου και ξηρών καρπών μαζί με ώριμα πυρηνόκαρπα και τροπικά φρούτα. Το στόμα είναι λιπαρό, με ισορροπημένη οξύτητα και γεμάτο σώμα. Συνδυάστε το με μπακαλιάρο στην κατσαρόλα με πατάτες.
Πάρος Βαρέλι, Μονεμβασιά, Κτήμα Μωραΐτη, Πάρος | Έντονα αρώματα γερασμένων ανθέων, βανίλιας, ξηρών καρπών και φλούδες εσπεριδοειδών. Η οξύτητα είναι μέτρια και το σώμα γεμάτο, με μακρά επίγευση. Απολαύστε το με ένα λαβράκι φρικασέ.
Clos Stegasta 2020, Ασύριτκο, Τηνιακοί Αμπελώνες, Τήνος | Πολύπλοκη μύτη με αρώματα μίνεραλ και ορυκτά. Ο εσπεριδοειδής χαρακτήρας είναι έντονος με υφάλμυρη αίσθηση, υψηλή οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα. Συνδυάστε το με μια αχινομακαρονάδα.
Afoura 2019, Ασύρτικο, Anhydrous, Σαντορίνη | Έντονος ορυκτός χαρακτήρας, αρώματα ώριμων φρούτων όπως κυδώνι, νότες βανίλιας και μελιού. Η οξύτητα είναι υψηλή και το σώμα γεμάτο. Απολαύστε με τσιπούρα πλακί.
Μεθυμναίος Orange 2020, Χιδηριώτικο, Οινοποιείο Μεθυμναίος, Λέσβος | Ένα πορτοκαλί κρασί με έντονη εκχύλιση και αρώματα ώριμων πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων, τονισμένη οξύτητα και γεμάτο σώμα. Συνδυάστε το με μια μακαρονάδα με αυγοτάραχο και σκόρδο.
Τα ροζέ του ήλιου
Κτήμα Μωραΐτη Ροζέ 2020, Αηδάνι Μαύρο, Πάρος | Αρώματα κόκκινων φρούτων, βοτάνων και ανθέων. Στο στόμα είναι ξηρό με ισορροπημένη οξύτητα και μέτριο σώμα. Συνδυάστε το με γεμιστά.
Grace 2019, Αηδάνι-Μαντηλαριά, Anhydrous, Σαντορίνη | Αρώματα κόκκινων φρούτων, ζωικών στοιχείων, με φυτικό και βοτανικό χαρακτήρα. Στο στόμα είναι ξηρό με μέτριο σώμα και τονισμένη οξύτητα. Απολαύστε το με μπαρμπουνάκια τηγανητά.
Nostos Pink 2020, Grenache-Syrah, Οινοποιείο Μανουσάκη, Κρήτη | Ανθικά αρώματα τριαντάφυλλου, κόκκινων φρούτων (όπως φράουλα) και βοτάνων. Στο στόμα η οξύτητα είναι τραγανή και το σώμα μέτριο. Συνδυάστε το με μια γαριδομακαρονάδα.
Mavrosé 2020, Αυγουστιάτης-Μαυροτράγανο, Τηνιακοί Αμπελώνες, Τήνος | Στη μύτη ξεχωρίζουν τα αρώματα της φράουλας και του βατόμουρου, με ανθικό και βοτανικό χαρακτήρα. Η οξύτητα είναι τονισμένη και το σώμα μέτριο, συνδυάστε το με αχνιστές καραβίδες.
Τα ερυθρά του θέρους
Μαυροτράγανο 2017, Κτήμα Σιγάλα, Σαντορίνη | Αρώματα μαύρων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών, φυτικές νότες και αρώματα δρυός. Στόμα ξηρό με τονισμένη οξύτητα, πλούσιες τανίνες και γεμάτο σώμα. Συνδυάστε το με παπουτσάκια.
Κομψός 2020, Λιάτικο, Αμπελώνες Καραβιτάκη, Κρήτη | Έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, με ζωικό και φυτικό χαρακτήρα. Η οξύτητα είναι υψηλή, οι τανίνες είναι μέτριες και το σώμα μέτριο. Απολαύστε το με σουτζουκάκια.
Barbatus 2013, Cabernet Sauvignon-Merlot-Syrah, Κτήμα Στραταριδάκη, Κρήτη | Από τα πιο πληθωρικά ερυθρά κρασιά. Πυκνή μύτη με ώριμα μαύρα φρούτα, αποξηραμένα φρούτα και γλυκά μπαχαρικά. Η οξύτητα είναι μέτρια, οι τανίνες είναι πλούσιες και στρογγυλές και το σώμα γεμάτο, με μακρά επίγευση. Συνδυάστε το με μοσχαράκι στη γάστρα με πατάτες.
Alargo 2017, Syrah, Οινοποιείο Δουλουφάκη, Κρήτη | Έντονο φρέσκο ζουμερό μαύρο φρούτο σε αυτό το γήινο κρασί με τα έντονα βοτανικά στοιχεία. Στο στόμα είναι ξηρό με ισορροπημένη οξύτητα, μέτριες προς υψηλές τανίνες και σώμα. Συνδυάστε το με αντικριστό.
Scalarea 2013, Syrah-Κοτσιφάλι, Scalarea Estate, Κρήτη | Έντονος ζωικός χαρακτήρας με φρέσκο κόκκινο και μαύρο φρούτο και φυτικό χαρακτήρα. Ξηρό στο στόμα με τονισμένη οξύτητα, μέτριες προς υψηλές τανίνες και σώμα. Απολαύστε το με κατσικάκι στη σούβλα.
Nostos Grenache 2017, Οινοποιείο Μανουσάκη, Κρήτη | Ώριμα αρώματα κόκκινων φρούτων με ζωικό χαρακτήρα, αλλά και νότες μπαχαρικών και φυτικών στοιχείων. Η οξύτητα είναι τονισμένη, οι τανίνες μέτριες και το σώμα μέτριο προς γεμάτο. Ιδανικά δοκιμάστε το δίπλα σε ένα μοσχαρίσιο συκώτι.
Μαυροτράγανο 2017, Οινοποιείο Χατζηδάκη, Σαντορίνη | Αρκετά εκφραστικό κρασί με αρώματα μαύρων και κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών και βοτάνων. Ξηρό στο στόμα με τονισμένη οξύτητα, μέτριες προς υψηλές τανίνες και γεμάτο σώμα. Συνδυάστε το με μουσακά.
Γλυκά κρασιά για το τέλος
Late Release 2001, Ασύρτικο-Αθήρι-Αηδάνι, Κτήμα Αργυρού, Σαντορίνη | Μακράν από τις πιο πολύπλοκες εκφράσεις ενός vinsanto. Αρώματα αποξηραμένων φρούτων, μαρμελαδιασμένων κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών και έντονος μίνεραλ χαρακτήρας. Γλυκό, με τρομερά υψηλή οξύτητα και μακρά επίγευση. Απολαύστε το δίπλα σε ένα τυρί όπως το βολάκι με ποσέ αχλάδι.
Vinsanto 2008, Ασύρτικο-Αθήρι-Αηδάνι, Γαία Οινοποιητική, Σαντορίνη | Πυκνή μύτη ώριμων μαύρων και κόκκινων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών, δρυός και καραμέλας. Στο στόμα είναι γλυκό με υψηλή οξύτητα και έντονη επίγευση. Συνδυάστε το με καρυδόπιτα με παγωτό βύσσινο.
Vinsanto 2012, Ασύρτικο-Αθήρι-Αηδάνι, Οινοποιία Γαβαλά, Σαντορίνη | Ένα γλυκό κρασί με έντονα σημάδια παλαίωσης, αποξηραμένων μαύρων φρούτων, σταφίδας, ώριμου κόκκινου φρούτου, καραμέλας και δρυός. Στόμα γλυκό με υψηλή οξύτητα και μακρά επίγευση. Συνδυάστε το ιδανικά με ένα τυρί όπως το καρίκι Τήνου.
Nopera Vintage 2014, Μοσχάτο, Nopera Winery, Σάμος | Έχει εντονο ανθικό χαρακτήρα με αρώματα μελιού, κερήθρας, καραμέλας και ξηρών καρπών. Στο στόμα είναι γλυκό με ισορροπημένη οξύτητα. Συνδυάστε το με ένα μπακλαβά.
Aposperitis , Φωκιανό, Οινοποιητική Λειψών, Λειψοί | Έντονα αρώματα αποξηραμένων πυρηνόκαρπων φρούτων, μελιού, κερήθρας, καραμέλας, μπαχαρικών και λευκής σταφίδας. Στο στόμα είναι γλυκό με ισορροπημένη οξύτητα και μακρά επίγευση. Απολαύστε το με το τυρί της Μπουρνιάς (παλαιωμένο βολάκι) από το νησί της Άνδρου.
Ιουλιάτικο 2008, Λιάτικο, Μπουτάρης Οινοποιητική, Κρήτη | Πολύπλοκο και πυκνό κρασί στη μύτη, κυριαρχούν τα αρώματα αποξηραμένων φρούτων, καραμέλας βουτύρου, ώριμων κόκκινων φρούτων, καφέ και μπαχαρικών. Στο στόμα είναι γλυκό με ισορροπημένη οξύτητα. Ιδανικό μαζί με γλυκό του κουταλιού βύσσινο.