20'
προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'
Υλικά
Μερίδες: 6Για τη σάλτσα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κανελόνια μπολονέζ, αρχικά αφαιρούμε, με ένα κοφτερό μαχαίρι, την εξωτερική μεμβράνη από το λουκάνικο και το ψιλοκόβουμε.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
- Στη συνέχεια, σοτάρουμε το μοσχάρι και το χοιρινό για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.
- Ρίχνουμε το λουκάνικο και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Περιχύνουμε με το κρασί και αφήνουμε 1 – 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη δάφνη, αλατοπίπερο, 300 ml νερό και ανακατεύουμε.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά όλα τα υλικά και να δέσει η σάλτσα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τη δάφνη.
- Προσθέτουμε την παρμεζάνα και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει λίγο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C.
- Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί που ιδανικά να χωράει τα κανελόνια ακριβώς.
- Γεμίζουμε τα κανελόνια με το μείγμα του κιμά (με τη βοήθεια ενός κουταλιού του γλυκού) και τα βάζουμε στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα με το ζωμό, το ψωμί, την παρμεζάνα.
- Περιχύνουμε τα κανελόνια.
- Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα ζυμαρικά και να απορροφήσουν τα υγρά.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, τα κανελόνια μπολονέζ, στην επιφάνεια.