Παραδοσιακοί ξυλόφουρνοι ανάβουν με ξύλα από τα ελαιοτριβεία και φουρνίζουν ζυμωτά, προζυμένια ψωμάκια. Προκομμένος φούρναρης είναι ο Τηλέμαχος Κεληγιάννης, που έμαθε τη δουλειά από 12 χρονών. Στον αιωνόβιο ξυλόφουρνο της Κάπης (Τ/22530-93.256) πλάθει σταρένια ψωμιά με προζύμι από αγιασμό, παξιμαδάκια γλυκάνισου, δικιά του πίτσα και πεϊνιρλί. Προζυμένια σταρένια καρβέλια, παξιμάδια και τσουρέκια φτιάχνει ο Στράτος Κλωναρίδης στην Κλειώ (Τ/22530-93.703), ενώ στην Πελόπη λειτουργούν δύο ξυλόφουρνοι: της οικογένειας Πατσή και των Τζαναβάρηδων, που όπως μου είπαν είναι «τόσο παλιός όσο και το χωριό».
*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.
*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.