ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Street food στην Αθήνα

Παραδοσιακό σουβλάκι, χειροποίητες πίτες, ανατολίτικα λαχματζούν, bagels, φουρνιστά πεϊνιρλί και χορταστικά σάντουιτς συνθέτουν τον street food χάρτη της πρωτεύουσας.

29.01.2019| Updated: 06.10.2021
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Street food στην Αθήνα

Σουβλάκι Κώστας
Μπορώ να στέκομαι επί ώρες στην ουρά που σχηματίζεται μπροστά στο σουβλατζίδικο, κι ας ξέρω ότι οι μπροστινοί μου δεν πρόκειται να φύγουν με τίποτα. Στο top 5 των σουβλατζίδικων της πόλης, για κάποιους μάλιστα το καλύτερο. Ακούστε τι κάνει ο κυρ Κώστας για να «χτίσει» το σουβλάκι του. Ακουμπάει την πίτα στην πλάκα και σταδιακά, σύμφωνα με την παραγγελία, τοποθετεί το καλαμάκι ή το μπιφτέκι, την ντομάτα κομμένη τη στιγμή της παραγγελίας, κρεμμύδια, αλάτι, πιπέρι και σάλτσα ντομάτας. Καλά υλικά, γεύση που φτάνει στα ουράνια. Συστήνω ανεπιφύλακτα να το παραγγείλετε με σάλτσα ντομάτας καυτερή. Ένα δεν θα σας φτάσει, προνοήστε, γιατί δεν θέλετε να ξαναπεριμένετε στην ουρά. Από τη Νικολέτα Μακρυωνίτου

Πλατεία Αγ. Ειρήνης 2, Μοναστηράκι, Τ/210-32.32.971


Το πιο νόστιμο λαχματζούν στην πόλη φτιάχνει η Feyrouz στο Μοναστηράκι. (Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος)

Feyrouz 
Πουθενά στην Αθήνα δεν θα φάτε ένα τόσο σοφά φτιαγμένο ζυμαράκι που κάνει σπουδαίο το φαγητό στο χέρι. Η Φεϊρούζ -Ελένη, είτε κάνει λαχματζούν με κιμά είτε πεϊνιρλί με κόκορα ή ακόμα και προζυμένιες φωλιές με λαχανικά, σε εντυπωσιάζει με το καλό ζυμάρι, τραγανό και μαλακό, καθόλου λαδένιο, αλλά πλούσιο. Πολλές χορτοφαγικές επιλογές, μπαχαράτες. Οι συνταγές είναι μελετημένες και μετρημένες: στο λαχματζούν μπαίνουν οι σωστές ποσότητες από τα υλικά, το πεϊνιρλί δεν γεμίζει, οι γεύσεις είναι διακριτές. Συνδυασμοί του ονείρου στο πεϊνιρλί ο κόκορας με κρεμμύδι και καρύδια και το «Βούτα φασολάκι» με φασολάκια με φέτα και σάλτσα τυλιγμένα στη ζύμη. Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τη σούπα μαχλούτα και το ρύζι του Βοσπόρου, με ρεβύθια και κοτόπουλο. Από τη Νένα Δημητρίου

Αιόλου και Καρόρη 23, Μοναστηράκι, Τ/213-03.18.060, Δευτέρα-Πέμπτη 12.00-22.00, Παρασκευή, Σάββατο 12.00-23.00, Κυριακή κλειστά, από 3 € 


Αmandine
Φρεσκοψημένα bagels από τη Γαλλίδα Amandine. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας με κάποιο από τα υλικά της βιτρίνας, όπως ασυνήθιστα τυριά, chοrizo, σάλτσες, ή να δοκιμάσετε κάποιο από τα προτεινόμενα, με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση. Ιδιαίτερη πρόταση αποτελεί το bagel του μήνα, που είναι μια συνταγή με μαγειρεμένα υλικά, π.χ. όπως κόκορας κοκκινιστός (coq au vin). Διαθέσιμα αρκετά γλυκά ημέρας, όπως σαρλότ, τιραμισού, τα οποία πωλούνται με το κομμάτι. Από τη Νένα Δημητρίου

Νίκης 13, Σύνταγμα, Τ/ 210-32.39.829, Ανοιχτά καθημερινά 08.00-19.30, Σάββατο 10.00-18.00, Κυριακή 11.00-17.00


Πεϊνιρλί με αφράτο ζυμάρι αργής ωρίμανσης στο Smak. (Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος)

Smak
Μια παρέα φίλων ζυμώνουν και ψήνουν μπροστά σας -σε λίγα λεπτά- αφράτο ζυμάρι αργής ωρίμασης. Δοκιμάστε το πεϊνιρλί τους με πικάντικο σουτζούκι ή τυρί και ρίγανη, και την πίτσα. Κάνουν καλτσόνε σε γλυκιά εκδοχή με μέλι, ανθότυρο και μαρμελάδα, ιδανικό και για πρωινό στο χέρι. Από τη Νένα Δημητρίου

Ρόμβης 21, Σύνταγμα, Τ/211-40.97.046, καθημερινά 11.00-22.00, Κυριακή κλειστά, πεϊνιρλί από 3 €


Πεϊνιρλί ψημένα στον ξυλόφουρνο στους Αμπελόκηπους. (Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος)

Πεϊνιρλί Ιωνίας
Το ξυλοφουρνισμένο πεϊνιρλί του Σπύρου Ανδριώτη είναι για να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Με σειρά προτίμησης διαλέγω αυτό με το σουτζούκι και ύστερα το πεϊνιρλί με παστουρμά, όλα τους με τρικαλιώτικο κασέρι και αλειμμένα με φρέσκο αιγοπρόβειο βούτυρο. Μου αρέσει πολύ και η χορτόπιτα που κάνουν με το ίδιο καταπληκτικό ζυμάρι, με ζωντανή την πρασινάδα της, όπως και το υπέροχο σάντουιτς με μελιτζάνα (επίσης ψημένη στον ξυλόφουρνο). Σημειώστε ότι θα βρείτε και μοσχοβολιστά και φρεσκοξεφουρνισμένα, προζυμένια ψωμιά λευκά και ολικής, και λαδόψωμα. Δεν είναι λίγοι όσοι έρχονται εδώ να ψωνίσουν καθημερινά το ψωμί τους, ξεροψημένο εξωτερικά, με λεπτό σε πάχος ζυμαράκι. Από τη Νικολέτα Μακρυωνίτου

Πανόρμου 3, Αμπελόκηποι,  Τ/210-64.62.854


Ένα από τα πιο νόστιμα σάντουιτς της Αθήνας θα δκιμάσετε στο Guarantee στο Κουκάκι. (Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος)

Guarantee
Σάντουιτς το εκλεκτόν. Ο Γιάννης, η Χαρούλα και ο Γιώργος έχουν δώσει νόημα στα σάντουιτς εδώ και 30 και πλέον χρόνια που υπάρχει το μικρό μαγαζί τους. Μοσχάρι με χειροποίητη σος μπεαρνέζ, σπιανάτα (καυτερό αλλαντικό) με σάλτσα πιπεριάς, αυγό μάτι με μουστάρδα ντιζόν, στη βιτρίνα τους έχουν δεκάδες υλικά που κάνουν αμέτρητους συνδυασμούς. Αλλαντικά, τυριά κόβονται παρουσία του πελάτη. Τα Σάββατα έχει ουρές, πηγαίνετε νωρίς να εξυπηρετηθείτε με άνεση και πριν προλάβουν τα τελειώσουν τα διαθέσιμα της μέρας. Δοκιμάστε απαραιτήτως χυμούς ενέργειας, που στύβονται επιτόπου. Από τη Νένα Δημητρίου

Βεΐκου 41, Κουκάκι, Τ/ 210-92.26.924, καθημερινά 09.00-16.00, Κυριακή κλειστά


 Α λα γκρέκ πίτες στο τηγάνι, στον φούρνο ή στο σαζί. (Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης)

Α λα γκρεκ
Έχει και το Χαλάνδρι μπουλανζερί. Γεμάτη λαχταριστές λιχουδιές που ετοιμάζει ο σεφ Κωστής Κωστάκης, ιδιοκτήτης μαζί με τον Γιάννη Πετρή. Τρελαίνομαι για τις μυζηθρόπιτες, τις γαλατόπιτες, τις σκοπελίτικες τυρόπιτες, τις λαδένιες και τα πεντανόστιμα πιροσκί τους. Στις περισσότερες πίτες τους υπάρχουν οι επιλογές σε τηγανητές, φούρνου και στο σάζι. Πολύ νόστιμα επίσης τα ανεβατά κουλούρια τους, τα καλιτσούνια και τα τραγανά «δάχτυλα κυριών». Αν πετύχετε λαδένια Κιμώλου, τσιμπήστε την! Από τη Νικολέτα Μακρυωνίτου

Αγ. Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, Τ/211-01.22.071


Nonna Edda
Λεπτή ζύμη με λίγα και καλά υλικά. Ωραίοι συνδυασμοί στον κατάλογο και πολλά ιταλικά προϊόντα, όπως το Stracchino (μαλακό φρέσκο τυρί) ή ιταλικό λεπτό λουκάνικο, μπαίνουν στην πίτσα. Έχει ελάχιστο χώρο για να καθίσετε εκεί, κυρίως εξυπηρετεί με delivery. Στα αρνητικά ο μεγάλος χρόνος αναμονής, που προκύπτει από τη δημοφιλία της. Είναι πολύ νόστιμη. Από τη Νένα Δημητρίου

Λεωφ. Εθνικής Αντιστάσεως 62, Καισαριανή, Τ/210-72.40.024, καθημερινά 16.00-00.00, εκτός Δευτέρας. Από 4 €


Σουβλάκι-Πιροσκί
Το μαγαζί είναι γνωστό ως «Οι Ρωσίδες», αλλά οι κυρίες που το έχουν είναι Πόντιες. Δεν το πιάνει το μάτι σου. Το σουβλάκι τους είναι τόσο απλό, που δεν περιμένει κανείς να είναι τόσο βαθιά γευστικό. Η σχάρα τους χωράει μετρημένα πέντε πίτες και δέκα σουβλάκια. Επιλέγετε χοιρινό ή μπιφτεκάκι, η πίτα είναι αλάδωτη, το «απ’ όλα» περιέχει κρεμμύδι, ντομάτα, αλάτι, καυτερό πιπέρι και μια κόκκινη σάλτσα ξινούτσικη και γλυκιά μαζί. Κάνουν και λίγα πιροσκί με πατάτα, τυρί ή κιμά, νόστιμα κι αυτά. Δεν έχει delivery, δεν έχει γύρο ούτε πατάτες. Έχει όμως ό,τι χρειάζεται για να διατηρεί τη φήμη ενός από τα καλύτερα σουβλατζίδικα της Αθήνας. Από τη Νένα Δημητρίου

Αναγνωσταρά 16, Καλλιθέα, χωρίς τηλέφωνο, καθημερινά 19.00, 00.00, 2 € το σουβλάκι


Φρέσκα ζυμαρικά στο χέρι με σάλτσα σερβίρει το Quick Pleasure στο Γκάζι, ιδανικά και για ξενύχτηδες. (Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης)

Quick Pleasure
Τρεις νέοι μάγειρες και φίλοι, ο Δημήτρης Λάιος, ο Γιώργος Παπαστάθης και ο Στέφανος Πύλος, μία ιδέα πρωτότυπη: φρέσκα ζυµαρικά στο χέρι και εγεννήθη το Quick pleasure. «Η κατανάλωση υδατανθράκων βοηθά το στομάχι μετά το ποτό», μου είχαν πει οι ιδιοκτήτες γελώντας, και να που οι σύγχρονες έρευνες τους δικαιώνουν. (Είναι ανοιχτά όλο το βράδυ μέχρι το πρωί στις 8). Επιλέγουµε τα φρέσκα ζυµαρικά που μας αρέσουν (ταλιατέλες, ραβιόλι, ολικής, πένες κ.ά.), περιμένουμε 5 λεπτά να τα βράσουν και διαλέγουμε τη σάλτσα που θέλουμε να τα καλύψει (πορτσίνι, με κοτόπουλο, ναπολιτάνα κ.ά.). Οι μερίδες είναι χορταστικές, οι τιμές πολύ καλές και οι γεύσεις ανανεώνονται συχνά. Τελευταία, εκτός από το γρήγορο ριζότο, έφτιαξαν και πληθωρικό κοκκινιστό. Από τη Μαρία Βασιλοπουλου

Ιάκχου 38, Γκάζι, T/210-34.10.991, ανοιχτά 13.00-08.00 και Κυριακή 18.00-08.00.


Κάθε είδους πίτα θα απολαύσετε στις Πιτες Γουναρίδη στη Νέα Ιωνία. (Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης)

Πίτες Γουναρίδη
Φυλλαδόρος αναντάμ παπαντάμ, ο Ηλίας Γουναρίδης ετοιμάζει μικρά τραγανά αριστουργήματα στο εργαστήριο της Νέας Ιωνίας. Εκεί, εκτός από φύλλα κρούστας λεπτά και μεταξωτά, σφολιάτες με αληθινό βούτυρο, ζύμες κουρού, πίτσας και ματσόβεργας, ετοιμάζει τις πιο νόστιμες πίτες του Λεκανοπεδίου στον φούρνο ή στο τηγάνι, με συνταγές μάλιστα φερμένες από τη Μικρά Ασία. Το σου μπουρέι (su böreï), που φτιάχνεται με αλλεπάλληλα φύλλα βραστά εναλλάξ με τριμμένο κατσικίσιο τυρί και μαϊντανό, είναι για χειροκρότημα, οι σπανακόπιτες, οι μελιτζανόπιτες, οι μανιταρόπιτες και οι κιμαδόπιτες είναι ζουμερές, με καλά υλικά, σούπερ τραγανές και φίνες. Κάνουν και σπέσιαλ σαραϊλί, κιουνεφέ και άλλα γλυκά. Μπορείτε να πάρετε και ολόκληρη πίτα κατεψυγμένη για το σπίτι. Από τη Νικολέτα ΜΑκρυωνίτου

Ευαγγελικής Σχολής 5 και Ηρακλείου 283, Νέα Ιωνία, Τ/210-27.12.548

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT