ΕΞΟΔΟΣ

Señor Picante: δοκιμάσαμε tacos στην πρώτη birrieria της Αθήνας

Για να φας tacos birria θα χρειαστείς πολλές χαρτοπετσέτες. Αλλά χαλάλι. Οι κοκκινόχρυσες τορτίγιες με το μοσχαρίσιο κρέας που σιγομαγειρεύεται για 6 ώρες αξίζουν τον κόπο.

13.09.2024
Φωτογραφίες: Θάλεια Γαλανοπούλου
Señor Picante: δοκιμάσαμε tacos στην πρώτη birrieria της Αθήνας

Μη βάλετε τα καλά σας για να δοκιμάσετε tacos birria. Ή τέλος πάντων όχι κάτι πολύ ανοιχτόχρωμο, γιατί η υπόθεση έχει πολύ ζουμί. Στην πρώτη birrieria της Αθήνας, που άνοιξε πριν λίγες μέρες στο Κουκάκι, το βασικό προϊόν είναι τορτίγιες γεμιστές με μοσχαρίσιο σιγομαγειρεμένο κρέας, λιωμένο τυρί και πικλαρισμένο κρεμμύδι. Ο πυκνός ζωμός μέσα στον οποίο το κρέας μαγειρεύεται για περίπου 6 ώρες σερβίρεται σε μπολάκι στο πλάι για λαχταριστές βούτες. Μπορεί να έχετε πετύχει τα tacos birria (προφέρεται μπίρια) σε κάποιο viral βιντεάκι του TikTok. Ή, αν είστε πιο τυχεροί, να τα έχετε δοκιμάσει στο Μεξικό, στο Λος Άντζελες ή στη Νέα Υόρκη όπου τα τελευταία χρόνια κάνουν πάταγο. Πάντως το birria πριν μπει σε tacos ήταν μια πυκνή κρεατόσουπα, που παραδοσιακά μαγειρευτόταν σε γιορτές, γάμους κ.ο.κ στο Μεξικό. Κάτι σαν «στιφάδο» με κατσικίσιο κρέας και πιπεριές τσίλι, με ρίζες, πιθανότατα, στην κεντρικο-δυτική πολιτεία του Χαλίσκο. Σύμφωνα με αρκετές πηγές, το birria ταξιδεύοντας προς τον βορρά μεταμορφώθηκε σταδιακά. Το μοσχαρίσιο κρέας πήρε τη θέση του κατσικίσιου ενώ πιθανολογείται ότι πλανόδιοι μικροπωλητές στην Τιχουάνα έβαλαν πρώτοι το birria μέσα σε τορτίγιες δημιουργώντας έτσι τα -πιο εύκολα στη μεταφορά- birria tacos, που μετέπειτα ταξίδεψαν μαζί με τους Μεξικάνους στο Λος Άντζελες και όχι μόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜεξικάνικη φιέστα: 14 συνταγές για να φέρουμε το Μεξικό στο σπίτι μαςΜεξικάνικη φιέστα: 14 συνταγές για να φέρουμε το Μεξικό στο σπίτι μας

Πώς τα birria tacos έφτασαν στο Κουκάκι

Ο Αντώνης Κοντίδης, ο οποίος έχει καλλιτεχνικό background (είναι DJ, γραφίστας και tattoo artist, μεταξύ άλλων) είδε για πρώτη φορά τα birria tacos κάπου online και ήθελε οπωσδήποτε να τα δοκιμάσει. Μαζί με τον σεφ και παιδικό του φίλο Γιώργο Φιλόπουλο άρχισαν να δοκιμάζουν συνταγές, οι δοκιμές έγιναν γευσιγνωστικά ταξίδια και τελικά το πήραν και οι δυο τους πιο ζεστά και αποφάσισαν να μοιραστούν το λαχταριστό street food με την υπόλοιπη Αθήνα. «Ήθελα απλά να υπάρχει ένα μέρος στην Αθήνα που να μπορώ να τρώω tacos birria» λέει ο Αντώνης για την απόφασή του να στήσει το Señor Picante.

Μια συνταγή, από τη φύση της no waste

Παρόλο που η τακερία ανοίγει στις τέσσερις το μεσημέρι, η δουλειά στην κουζίνα ξεκινάει αρκετά νωρίτερα αφού στις μεγάλες κατσαρόλες πρέπει να βράσει με τις ώρες το μοσχαρίσιο κρέας. Τρία διαφορετικά είδη από μεξικάνικες αποξηραμένες και καπνιστές πιπεριές, πολλά μπαχαρικά, ντομάτα και μερικά ακόμα υλικά δίνουν στο κρέας και στον ζωμό τη νοστιμιά τους. Όταν το κρέας κόβεται με μια απαλή κίνηση του πιρουνιού είναι έτοιμο. H συνταγή των birria είναι από τη φύση της no waste. Το μαδημένο κρέας μπαίνει στις φρέσκες τορτίγιες καλαμποκιού (από το ελληνικό εργαστήριο Los Mexikanos), ο ζωμός (αφού του προσθέσουν λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και φρέσκο κόλιανδρο) σερβίρεται σε μπολάκι στο πλάι για να βουτάς το taco σου, ενώ το λίπος που ξεχωρίζουν από τον ζωμό χρησιμοποιείται και αυτό κάνοντας μάλιστα τη διαφορά. Εκεί βουτιούνται οι τορτίγιες πριν ψηθούν στο πλατό. Έτσι απορροφούν νοστιμιά, παίρνουν το χαρακτηριστικό κοκκινόχρυσο χρώμα τους και γίνονται έξτρα τραγανές. Το λιπαρό στοιχείο ισορροπεί το φρεσκοστυμμένο λάιμ και το πικλαρισμένο κρεμμύδι που έχουν μέσα τα tacos. Mπορείτε να ζητήσετε και έξτρα πίκλες ανανά που φτιάχνουν στο Señor Picante. Ναι, θα χρειαστείτε πολλές χαρτοπετσέτες. Ναι, και πάλι πιθανόν να γίνετε χάλια, αλλά χαλάλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣPaloma ή μήπως Michelada; Φτιάχνουμε 5 κοκτέιλ με γεύση από ΜεξικόPaloma ή μήπως Michelada; Φτιάχνουμε 5 κοκτέιλ με γεύση από Μεξικό

Το μενού έχει και birria ramen, που δεν προλάβαμε να δοκιμάσουμε στην πρώτη επίσκεψη. Πρόκειται για νουντλς σερβιρισμένα με τον ίδιο ζωμό των birria. Δεν είναι «πατέντα» του μαγαζιού αλλά αυθεντικό fusion φαγητό που προέκυψε από ανταλλαγές ανάμεσα στους Μεξικάνους και τους Ιάπωνες μετανάστες του Λος Άντζελες. Στο Señor Picante έχουν επίσης esquites (μεξικάνικη σαλάτα με καλαμπόκι, ξινόκρεμα, τυρί, χαλαπένιος, κόλιανδρο και λάιμ – αυτή χρειάζεται λίγη ακόμα δουλειά), nachos με τα όλα τους, μεξικάνικα αναψυκτικά Jarritos και Μαργαρίτες.

Και κάτι τελευταίο, για να μην απογοητευτούν οι φαν των καυτερών: το Señor Picante φτιάχνει τάκος ελαφρώς πικάντικα αλλά όχι καυτερά. Μπορείτε να τους ζητήσετε έξτρα σάλτσα Valentina αν προτιμάτε τα tacos σας «caliente» ενώ σύντομα θα έχουν και δική τους σπιτική καυτερή σάλτσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒάλτε salsa macha παντού (μάς ευχαριστείτε αργότερα)Βάλτε salsa macha παντού (μάς ευχαριστείτε αργότερα)

Señor Picante

Φαλήρου 40, Κουκάκι
  • Τηλέφωνο: 211-00.19.989
  • Ωράριο: Τρίτη-Σάββατο: 16:00-00:00

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Street food

Αθήνα

Κουκάκι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT