ΕΞΟΔΟΣ

Raw Bata: φαγητό ευφυές, πρωτότυπο και κυρίως νόστιμο

Στο εστιατόριο του Πολυχρόνη Δαμαλά δοκιμάσαμε καψαλισμένη παλαμίδα («τατάκι» ιαπωνιστί), γύρο από μοσχαρίσια γλώσσα και αποδομημένο κοκορέτσι.

04.11.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Raw Bata: φαγητό ευφυές, πρωτότυπο και κυρίως νόστιμο

Σε πολλά τρέντι καταστήματα το κόνσεπτ είναι συχνά εξαιρετικό, αλλά το φαγητό μέτριο. Στο Raw Bata του Πολυχρόνη Δαμαλά, που άνοιξε τον περασμένο Ιούνιο κοντά στον σταθμό Πανόρμου, ισχύει το αντίθετο. Το μαγαζί οφείλει το όνομά του σε ένα λογοπαίγνιο μεταξύ του αγγλικού raw (ωμό) και της ιαπωνικής ψησταριάς με κάρβουνα robata. Η ονοματοδοσία μάλλον θα μπερδέψει έναν Ιάπωνα, αλλά το φαγητό είναι ευφυές, πρωτότυπο και κυρίως νόστιμο. Το στοιχείο raw υποστηρίζεται επαρκώς, π.χ. από το πολύ καλό σεβίτσε κεφάλου (δεν είχα ξαναφάει) αλλά και την εξίσου καλή, καψαλισμένη («τατάκι» ιαπωνιστί) παλαμίδα, χωρίς όμως συνολικά το μαγαζί να παραπέμπει σε robatayaki, παρά τις όποιες ιαπωνικές επιρροές στο μενού. Αυτό όμως που τελικά έχει σημασία είναι ότι τα πιάτα, που αλλάζουν ανάλογα με τη διαθεσιμότητα καλών υλικών στην αγορά, είναι το ένα καλύτερο από το άλλο: από την ολόσωστη μελιτζανοσαλάτα και την τυροκαυτερή (την οποία δεν παραγγείλαμε λόγω κόμπλεξ, αλλά μας την έφερε ως καλωσόρισμα και ήταν έξοχη) έως το φρυγανισμένο πολύσπορο ψωμί με φρέσκια σάλτσα ντομάτας.

Φωτογραφία: Katherine Whittaker

Φωτογραφία: Katherine Whittaker

Το ψητό ρίκι με φακές και σέσκουλα ήταν τέλεια ψημένο και το γιουβέτσι από φρέσκες γαρίδες τιμιότατο. Στην περίπτωση του γύρου από μοσχαρίσια γλώσσα με πιτούλες κρατηθήκαμε με δυσκολία να ζητήσουμε δεύτερο, ενώ υποδειγματικά ήταν τα αργομαγειρεμένα μοσχαρίσια μάγουλα με πουρέ πατάτας. Το αποδομημένο κοκορέτσι άνευ εντέρων είχε θέμα, κυρίως εξαιτίας του ονόματος του πιάτου, αφού κατά τα λοιπά ήταν εντάξει. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Τουρκία, γενέτειρα του εδέσματος, το Kokoreç φτιάχνεται αποκλειστικά με εντεράκια και γλυκάδια.

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαστροταβέρνες, γαστροκαφενεία και άλλα γαστροστέκια: σε αυτά τα μαγαζιά βγαίνουμε τώραΓαστροταβέρνες, γαστροκαφενεία και άλλα γαστροστέκια: σε αυτά τα μαγαζιά βγαίνουμε τώρα

Η λίστα κρασιών έχει αρκετές καλές επιλογές, ξεφεύγοντας σε έναν βαθμό από τα συνήθη, ενώ τα επιδόρπια ήταν μόλις δύο: μια πολύ γενναιόδωρη μερίδα από καραμελωμένα μήλα και crumble καρυδιού, αλλά και διάφορες γεύσεις παγωτού, το οποίο είναι κατά τη γνώμη μου ο καλύτερος τρόπος να κλείσεις ένα δείπνο.

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Αυτή που ήταν πραγματικά άψογη ήταν η εξυπηρέτηση. Γρήγορη, φιλική, ειλικρινής και ενσυνείδητη, μετατρέπει την επίσκεψη στο Raw Bata σε ξεχωριστή εμπειρία. Το ίδιο το μαγαζί δύσκολα θα βραβευθεί από πλευράς διακόσμησης, ενώ τα τραπέζια είναι μάλλον στενόχωρα. Ωστόσο, όταν ο καιρός το επιτρέπει, αναπτύσσει τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία, όπου μπορεί κανείς να δειπνήσει ανέτως al fresco. Στο Raw Bata, ο chef-patron Πολυχρόνης Δαμαλάς –που έχει περάσει κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών από βαριά ονόματα εστιατορίων– φαίνεται ότι κάνει το κέφι του. Το ευχάριστο είναι ότι αυτό είναι σχετικά προσιτό, αφού τιμολογιακώς το κατάστημα κινείται εντός των ορίων μιας γαστροταβέρνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣValtezziana 2.0: Φάγαμε στην καινούργια πιτσαρία του Black SalamiValtezziana 2.0: Φάγαμε στην καινούργια πιτσαρία του Black Salami

RawBata

Λακωνίας 33, Αμπελόκηποι

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 1118.

Εστιατόρια

Αθήνα

Αμπελόκηποι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT