Το καλύτερο τοπικό πρωϊνό που μάς συστήνει όχι μόνο τα προϊόντα του νησιού αλλά και τους παραγωγούς τους!
Η θέση: Στο γραφικό παραλιακό χωριό της Λήμνου, τον Μούδρο.
Η ατμόσφαιρα: Αναπαυτικές πολυθρόνες σκηνοθέτη, χρωματιστές μαξιλάρες στη φαρδιά πεζούλα (εξ ου και το όνομα), φουντωτοί βασιλικοί στους χαρακτηριστικούς μπλε – λευκούς τενεκέδες και έτοιμο το πιο χαλαρωτικό σκηνικό για να απολαύσουμε τον καφέ αλλά κυρίως το πρωινό μας. Ο ιδιοκτήτης και οικοδεσπότης Αλέξανδρος Αλεξάνδρου (ο ίδιος έχει και το σάιτ γαστρονομικού τουρισμού Taste Lemnos) είναι ευγενής και φιλόξενος.
Το φαγητό: Φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί, με ψημένο μελίχλωρο Λήμνου και στην κορυφή τηγανητό αυγό με μελάτο κρόκο. Δίπλα του μια ζουμερή ντομάτα, κομμένη στα τέσσερα, πασπαλισμένη με χοντρό αλάτι. Λέγεται «καπλαμάς» και αν ξεχάσεις το όνομα, σίγουρα θα θυμάσαι τη γεύση του. Στραπατσάδα με ντομάτα και φρέσκια ρίγανη, ομελέτες με τριμμένο κολοκυθάκι και μελίχλωρο, κοτόπιτες, μελιτζανόπιτες, τυρόπιτες με φρέσκο καλαθάκι Λήμνου αλλά και «φλωμαρότο» (χειροποίτητα ζυμαρικά) με σάλτσα βασιλικού και λαλαγγίτες (λουκουμάδες) με κανέλα και ντόπιο μέλι συνθέτουν ένα απλό αλλά συναρπαστικό μενού για όλες τις ώρες. Στην Pezoula όμως έχουν και τις «ιδιοτροπίες» τους (ιδιοτροπίες που καλούμε και άλλους εστιάτορες σε τουριστικά μέρη και όχι μόνο, να αποκτήσουν): Σερβίρει μόνο εμφιαλωμένο κρασί (και σε ποτήρι) και οι ετικέτες του είναι κυρίως από την Λήμνο. Μπύρες από τις ελληνικές μικρές ζυθοποιίες και επώνυμα τυριά από λημνιώτες παραγωγούς. Ο Αλέξανδρος μάς λέει γελώντας «Ε, να μην ξέρετε τον μερακλή που έφτιαξε το τυρί που τρώτε;»
Ο λογαριασμός: 8-10€ το άτομο (για πλήρες πρωινό).
Η κάβα: 20 ετικέτες από τον λημνιώτικο αμπελώνα, 15 από οινοποιεία του Αιγαίου καθώς και ελληνικές μπύρες από μικρές ζυθοποιίες.
Επιπλέον πληροφορίες: Πριν φύγουμε από την Pezoula, περνάμε από την ειδικά διαμορφωμένη «γωνιά» του μπιστρό, με τοπικά προϊόντα όπως κρασί, μέλι, τυριά, παξιμάδια, ζυμαρικά, για να πάρουμε μαζί μας στην Αθήνα και να κρατήσουμε λίγη από τη μυρωδιά και τη γεύση του νησιού. «Τι κάνετε εκεί» μας μαλώνει ο οικοδεσπότης, τρυφερά. «Εδώ πρώτα δοκιμάζετε και μετά αγοράζετε»!