ΕΞΟΔΟΣ

O Νούλης: μια συνεπής, ειλικρινής ταβέρνα σε ένα σοκάκι του Ναυπλίου

Έξοχοι ντολμάδες, αφράτοι κεφτέδες και φίνα σουτζουκάκια σε ένα μαγαζί που ανοίγει μόνο το μεσημέρι και μαγειρεύει με τα υλικά της εποχής.

07.10.2024
Φωτογραφίες: Facebook/Ο Νούλης Μεζεδοπωλείο
O Νούλης: μια συνεπής, ειλικρινής ταβέρνα σε ένα σοκάκι του Ναυπλίου

Το ρολόι στον τοίχο της ταβέρνας του Νούλη στο Ναύπλιο γυρίζει ανάστροφα, ένδειξη του πληθωρικού χαρακτήρα του ιδιοκτήτη-σεφ Ανδριανού Ανδριανόπουλου, αλλά και του ότι ο χρόνος, στην περίπτωση των έμβιων όντων, μετράει ανάποδα. Το κατάστημα χρονολογείται από το 1989 και βρίσκεται σε ένα στενό σοκάκι στην Παλαιά Πόλη του Ναυπλίου, δύο τετράγωνα μετά την –γνωστή από τη δολοφονία του Καποδίστρια– εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Πολύ πριν από τη μόδα του bistronomy και την αναζήτηση της βιωσιμότητας, ο μάγειρας αξιοποιούσε προσεκτικά διαλεγμένα υλικά από την περιοχή. Το ελαιόλαδο που χρησιμοποιεί είναι ψυχρής έκθλιψης, δικής του παραγωγής, ενώ συχνά εκεί βρίσκει κανείς υπέροχα άγρια χόρτα, όπως πικρούνες την άνοιξη. Όλα σερβίρονται στην εποχή τους και με οδηγό τη διαθεσιμότητα στην αγορά. Δεν θα βρείτε, για παράδειγμα, ιμάμ ή τον πολύ καλό μουσακά του το καταχείμωνο. Η ντοματοσαλάτα του είναι ολοζώντανη και δεν έχει καμία σχέση με την κακοποιημένη τουριστική εκδοχή που συνήθως τρώμε απ’ άκρη σ’ άκρη στη χώρα μας. Φτιάχνει έξοχους ντολμάδες –με λάχανο ή αμπελόφυλλα– επίσης ανάλογα με την εποχή. Παρότι είναι ταβέρνα, η σπεσιαλιτέ του Νούλη είναι το μάλλον αστικό σαγανάκι φλαμπέ με μπράντι. Ο εμπρησμός εκτελείται ιδιοχείρως από τον σεφ, με ιδιαίτερη θεατρικότητα και panache ενώπιον του πελάτη, ο οποίος, μόλις συνέλθει από το σοκ, ανταμείβεται με ένα πολύ σωστά τηγανισμένο και νόστιμο πιάτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΌπως παλιά: για καπνιστά κρέατα στην Κουμαριά Ημαθίας!Όπως παλιά: για καπνιστά κρέατα στην Κουμαριά Ημαθίας!
Στον Νούλη φτιάχνουν έξοχους ντολμάδες –με λάχανο ή αμπελόφυλλα– ανάλογα με την εποχή

Το φαγητό είναι οικογενειακή υπόθεση σ’ αυτή την ταβέρνα του Ναυπλίου

Το γαλακτομπούρεκο φτιάχνεται και αυτό επιτόπου

Με εξαίρεση αυτή τη λόγια παρένθεση, ο Νούλης είναι από τις όλο και λιγότερες ειλικρινείς και συνεπείς ταβέρνες που δεν παρασύρθηκαν από τον κακώς εννοούμενο εκσυγχρονισμό της ρόκας-παρμεζάνας και σερβίρουν κλασικά, σωστά φτιαγμένα παραδοσιακά πιάτα με απόλυτο σεβασμό στην πρώτη ύλη. Από αυτά αξίζει να δοκιμάσετε τους αφράτους κεφτέδες αλλά και τα φίνα σουτζουκάκια, που συνοδεύονται από αληθινές φρεσκοτηγανισμένες πατάτες. Συνήθως έχει και αλιεύματα, κυρίως «μικρόψαρα από την ανεμότρατα», αλλά και μπακαλιάρο πάντα καλοτηγανισμένο, ή στην περίπτωση του θράψαλου, ψημένο. Τα γλυκά του, χαλβάς και γαλακτομπούρεκο, παρασκευάζονται επίσης οίκοθεν από τον σεφ. Γενικώς το κατάστημα είναι οικογενειακή υπόθεση, τόσο από πλευράς κουζίνας, όσο και εξυπηρέτησης. Οι τιμές τους είναι αυτές μιας τυπικής ταβέρνας, χωρίς ωστόσο να κάνουν καμία έκπτωση στην ποιότητα των υλικών. Οι επιλογές σε κρασιά, μπίρες και τσίπουρα είναι μάλλον περιορισμένες, με τους περισσότερους πελάτες να προτιμούν χύμα κρασί. Ο Νούλης ανοίγει μόνο το μεσημέρι, καθημερινά μέχρι τις τέσσερις (φροντίστε να μην αργήσετε), εκτός Κυριακής, και αξίζει από μόνος του μια στάση στο Ναύπλιο.

Ο Νούλης

Μουτζουρίδου 8, Παλαιά Πόλη Ναυπλίου
  • Τηλέφωνο: 27520-25541
  • Ωράριο: Μόνο το μεσημέρι, καθημερινά μέχρι τις 16.00, εκτός Κυριακής
  • Κόστος: 20-35 ευρώ/άτομο

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 1114.

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Ναύπλιο

Πελοπόννησος

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT