ΕΞΟΔΟΣ PROMOTED

Κουκάκι-Τήνος με μια σβούρα

Δεκατέσσερα χρόνια δεν είναι λίγα! Κι όμως τόσα κλείνει η Σβούρα που στριφογυρνά και εξελίσσεται ανάμεσα σε Κουκάκι και Τήνο και αφουγκράζεται τα καλά κάθε τόπου για να τα φέρει στο πιάτο με αγάπη και μεράκι.

26.06.2024| Updated: 28.06.2024
Κουκάκι-Τήνος με μια σβούρα

Έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στη γειτονιά του Κουκακίου και θέλοντας να δημιουργήσουμε ένα νέο στέκι απευθυνόμενο σε εμάς καταρχάς, η Σβούρα ξεκινάει από το 2010 σε ρόλο μοντέρνου καφενείου/ρακομελάδικου στους ρυθμούς της τότε εποχής. Από τα λίγα πράγματα προς βρώση που είχαμε στη αρχή, χρόνο με τον χρόνο, όλο και μεγάλωνε η αγάπη μας προς το φαγητό και όλο και προσθέταμε μεζεδάκια, χρησιμοποιώντας σαν εργαλείο μόνο έναν φούρνο και ένα μάτι επαγωγικό, μιάς και τα μόλις 20 τετραγωνικά και η τότε δομή του χώρου δεν μας επιτρέπανε και πολλά πολλά.

Στο Κουκάκι η σβούρα άρχισε να στριφογυρνά το 2010.
Καλαμάρι σχάρας με φρέσκο κρεμμύδι, μελάνι σουπιάς και λαδολέμονο.
Λουκουμάδες με μανούρι, μέλι, σουσάμι και δυόσμο.

Όντας λάτρεις του Αιγαίου και κατά προτίμηση των Κυκλάδων, ανέκαθεν υπέβοσκε ένα όνειρο θερινής νυκτός, όπως θα το χαρακτηρίζαμε μέχρι τότε, να δημιουργήσουμε ένα δεύτερο μαγαζί με το ίδιο όνομα σε κάποιο από τα νησιά του «κυκλικού» συμπλέγματος. Μας άρεσαν τα περισσότερα, το καθένα είχε τη γοητεία του και αφεθήκαμε σε αυτό που λέμε, όπου φυσήξει ο άνεμος. Και ο άνεμος φύσηξε, για εκεί όπου φυσάει περισσότερο, για να βρεθούμε στην Τήνο, την οποία ανακαλύψαμε και τελευταία, αλλά ως λαμπρή ανακάλυψη αναρριχήθηκε πρώτη στην λίστα των επιλογών μας.
Και έτσι χωρίς δεύτερη σκέψη μετά από 8 χρόνια λειτουργίας και «γαστρονομικής ωρίμασης» στο κατάστημα του Κουκακίου, το 2018 το όραμα αποκτά τη νέα του βάση σε μια εξαίρετη πλατεία, απόκρημνη και άγνωστη για εκείνη την εποχή, στη βορινή πλευρά του νησιού, στο χωριό της Κώμης. Εκεί το φαγητό πρωταγωνιστεί. Όλο το πλαίσιο του νησιού, η γαστρονομική του κουλτούρα και η δική μας διάθεση δείχνουν έναν δρόμο ξεκάθαρο. Φαΐ, φαΐ, φαΐ. Ενσωματωνόμαστε στις γαστρονομικές συνήθειες του τόπου, γνωρίζουμε αγρότες, ζυθοποιούς, οινοποιούς, τυροκόμους, μελισσοκόμους, κ.ά. Όλων των ειδών οι ειδικότητες, καταλλήλως οπλισμένες με γεύσεις που εντυπωσιάζουν και υπόσχονται μια ιδανική συνύπαρξη σε ένα κοινό όραμα.

Μπαίνοντας στον έβδομο χρόνο λειτουργίας μας στο νησί και έχοντας δώσει και πάρει αγάπη που ούτε οι ίδιοι περιμέναμε, η Σβούρα της Τήνου αποτέλεσε το νέο σημείο αναφοράς μας, ώστε η Σβούρα του Κουκακίου να οφείλει πλέον να εμπνευστεί και να ακολουθήσει.

Στην Κώμη, στα βόρεια της Τήνου άνοιξε τις πόρτες της η δεύτερη Σβούρα, το 2018.
Ο άνεμος αναζήτησης μας έσπρωξε στην Τήνο, το δεύτερο «σπίτι» της Σβούρας.

Κολοκυθάκια τσιπς και τζατζίκι παντζάρι. Το νούμερο ένα πιάτο-υπογραφή μας!

Τηγανητοί γίγαντες, σκορδαλιά ντομάτας και κρίταμο.

Στην Αθήνα, τα τετραγωνικά παρέμειναν τα ίδια, αλλά οι απανωτές ανακαινίσεις, κάνανε τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του χώρου, ώστε αυτό το μαγαζί μινιατούρα, να μπορέσει να βγάλει το φαγητό που μας άρεσε πλέον να μαγειρεύουμε, σε όποιο από τα δύο σημεία και αν είμαστε. Σαφώς, πάντα θα υπάρχουν διαφορές, όσο διαφορετικό είναι άλλωστε και το περιβάλλον το ίδιο. Αλλά η φιλοσοφία είναι μία και κοινή. Λατρεύουμε την ελληνική κουζίνα απ’ άκρη σ’ άκρη, τις ελληνικές πρώτες ύλες και τη μοναδικότητά τους. Ανανεώνουμε τα μενού μας και ακολουθούμε την εποχικότητα των αγαθών. Δημιουργούμε και εμπνεόμαστε και από τους έξω, όπως ακριβώς γινόταν πάντα στο παρελθόν με κάθε τρόπο αλληλεπίδρασης. Στα 14 χρόνια συνολικής λειτουργίας μας, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ένα μαγαζί ζωντανό που στριφογυρνάει και εξελίσσεται, περισσότερο όραμα παρά επιχείρηση, με αγάπη για το αντικείμενο μας, που κάθε μήνα έχει να παρουσιάσει και κάτι καινούριο.

Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν και συμβάλλουν, ώστε το όραμα μας να γίνεται πραγματικότητα.

Αθήνα: Δράκου 8, Κουκάκι, τηλ. 2109220919
Τήνος: Πλατεία Κώμης, Κώμη, τηλ. 2283051830

Σβούρα

Δράκου 8, Κουκάκι
  • Τηλέφωνο: 210-92.20.919, 2283-051.830
  • Facebook: #svoura
  • Instagram: svoura_athens
  • Facebook: Σβούρα Τήνος
  • Instagram: svoura_tinos

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Κουκάκι

Τήνος

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT