ΕΞΟΔΟΣ

Κάβος στα Ίσθμια: η «ιδέα» της καλής ψαροταβέρνας

Εξήντα χρόνια στη θέση του, έχει πολλούς πιστούς. Τα τραπέζια δίπλα στη θάλασσα, τα φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινά, τα προσεγμένα ζαρζαβατικά και τα ωραία κρασιά εξηγούν το γιατί - τέτοιες ταβέρνες θέλουμε κι άλλες.

26.06.2024| Updated: 27.06.2024
Φωτογραφίες: Σωκράτης Μπαλταγιάννης
Κάβος στα Ίσθμια: η «ιδέα» της καλής ψαροταβέρνας

Έχουν περάσει έξι δεκαετίες από τότε που ο Τάκης Βλάσσης με τη σύζυγό του Παγώνα μετέτρεψαν το εξοχικό τους σε ψαροταβέρνα, σε μια υπέροχη, πλην μάλλον δυσπρόσιτη και άναρχα δομημένη γειτονιά, στον Κάβο Ισθμίας. Σήμερα, χάρη στο GPS, μπορεί να βρει κανείς εύκολα το κατάστημα, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για το τραπέζι, γι’ αυτό καλό είναι να κλείσετε εγκαίρως, ιδίως τα Σαββατοκύριακα.

Η τοποθεσία μέσα στο πράσινο, δίπλα στη θάλασσα και χωρίς να γειτνιάζει με άλλη ταβέρνα, είναι πανέμορφη. Η δημοφιλία του Κάβου όμως οφείλεται κυρίως στην προσήλωσή του στην εξαιρετική πρώτη ύλη, αρχίζοντας από τις σαλάτες, όπως η προσεκτικά ξεφλουδισμένη και αρωματική ντομάτα, αλλά και τα σωστά βρασμένα χόρτα εποχής. Οι μερακλήδες μπορούν να επιλέξουν στη συνέχεια διάφορα όστρακα, αναλόγως της αγοράς. Με αυτά ο Τάσος, γιος του Τάκη και της Παγώνας και σπουδαγμένος γεωπόνος, που ανέλαβε το μαγαζί το 1997, φτιάχνει επίσης εξαιρετικές μακαρονάδες. Η ταραμοσαλάτα του είναι σπιτική και τα καλαμάρια τηγανίζονται αριστοτεχνικά. Οι πατάτες, που είναι το litmus test για οποιοδήποτε εστιατόριο ή ταβέρνα, είναι πολύ καλές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕδώ τρώμε τις πιο ωραίες τηγανητές πατάτες της Αθήνας (και όχι μόνο)Εδώ τρώμε τις πιο ωραίες τηγανητές πατάτες της Αθήνας (και όχι μόνο)

Στον Κάβο θα βρείτε καλά ψάρια τόσο ποσοτικώς όσο και ποιοτικώς, όπως π.χ. η ζωντανή στήρα –ένα ψάρι το οποίο προσωπικά τοποθετώ πάνω από τα άλλα λεγόμενα «πρώτα»–, την οποία μας έψησε υποδειγματικά. Γενικότερα η οργάνωση, η συγκρότηση και ο εξοπλισμός της κουζίνας θυμίζουν περισσότερο πολυτελές εστιατόριο παρά ταβέρνα. Ο πελάτης θα επιλέξει με τη βοήθεια του Τάσου όστρακα, μαλάκια, αρθρόποδα και ψάρια –μικρά και μεγάλα– τα οποία θα ζυγιστούν και θα προωθηθούν στην κουζίνα και στη συνέχεια στο τραπέζι. Η εξυπηρέτηση, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των τραπεζιών έχει αυξηθεί, είναι γρήγορη, επαγγελματική και ειλικρινής – αν και ζορίζεται όταν είναι γεμάτος.

Αυτή που ξεχωρίζει, επίσης, είναι η λίστα των κρασιών, που περιλαμβάνει στρωτές επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα αλλά και απρόσμενες για μια ταβέρνα ετικέτες, όπως π.χ. Riesling και Meursault. O Κάβος δεν είναι «ανακάλυψη», γιατί τον έχουν ανακαλύψει πολλοί εδώ και δεκαετίες. Ξεχωρίζει όμως, γιατί παρά την ανάπτυξή του διατηρεί ατόφια την ποιότητά του. Δεν ανήκει στην κατηγορία των προσιτών καταστημάτων, αλλά οι τιμές του είναι ισορροπημένες σε σχέση με αυτά που προσφέρει. Ίσως χρειαζόμαστε περισσότερες καλές ταβέρνες όπως ο Κάβος και λιγότερα ευειδή μαγαζιά με σούσι και σεβίτσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜια κρυμμένη ψαροταβέρνα-διαμάντι κάπου στο ΘυμάριΜια κρυμμένη ψαροταβέρνα – διαμάντι κάπου στο Θυμάρι 

Κάβος

Κάβος, Ίσθμια, Λουτράκι 20100
  • Τηλέφωνο: 27410-37.906
  • Website: kavos1964.gr
  • Κόστος: 45 ευρώ (χωρίς το κρασί)

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 1099.

Για ψάρι

Κορινθία

Πελοπόννησος

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT