ΕΞΟΔΟΣ

Astakos: Μια σύγχρονη ψαροταβέρνα στη Γλυφάδα δίπλα σε καΐκια και ψαράδες

Κλασικοί θαλασσινοί μεζέδες με σύγχρονο πνεύμα, ψάρι με διάφορους τρόπους και αύρα διακοπών σε μια ψαροταβέρνα δίπλα στη θάλασσα, που μαγειρεύει σε ανοιχτές φωτιές.

04.06.2024
Φωτογραφίες: Κατερίνα Αυγερινού
Astakos: Μια σύγχρονη ψαροταβέρνα στη Γλυφάδα δίπλα σε καΐκια και ψαράδες

Τον λες και ίνσταντ χιτ τον Αστακό. Από τη μέρα που, έχοντας σινιάρει τον χώρο μιας παλιάς, αφημένης για ένα διάστημα ταβέρνας, πρωτοάπλωσε τραπέζια στην 2η Μαρίνα Γλυφάδας είναι σχεδόν μόνιμα γεμάτος. Διόλου περίεργο, τσεκάρει πολλά κουτάκια. Είναι η θαλασσινή κουζίνα που επιμελείται ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος, ο οποίος εδώ κινείται πιο απλά κι ανέμελα, κι ας τον έχουμε συνηθίσει σε πιο γκουρμέ, πιο «έντεχνα» σενάρια, είναι και το σποτ στην παράλια περατζάδα με τους φοίνικες και τις πικροδάφνες. Το μαγαζί από τη μια έχει παγκάκια στην αμμουδιά πλάι στα αρμυρίκια, από την άλλη τους λευκούς πάγκους των ψαράδων. Ακόμη και βράδυ να τους δεις, ήσυχους, χωρίς την απλωμένη πραμάτεια τους, κάνεις εύκολα εικόνα τα πρωινά ζυγίσματα και τυλίγματα πλάι στα αραγμένα καΐκια.

Tα τραπέζια απέχουν μερικά μόλις βήματα από τους πάγκους των ψαράδων και τα ψαροκάικα

Ανάλογα με τη μέρα βρίσκει κανείς στρείδια, γυαλιστερές, κυδώνια…
Οι κρύοι μεζέδες έρχονται σε δίσκο – ντολμαδάκια, τζατζίκι, φάβα, μελιτζανοσαλάτα και πάει λέγοντας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα νέα μαγειρεία της Αθήνας μαγειρεύουν το φαγητό που μας λείπειΤα νέα μαγειρεία της Αθήνας μαγειρεύουν το φαγητό που μας λείπειΑπό έναν από αυτούς του πάγκους, του Τόλη Τσακίρη, του αντιπροέδρου του συλλόγου αλιέων «Αναγέννηση», έρχονται καθημερινά τα ψάρια και τα θαλασσινά που κυκλοφορούν στα τραπέζια πλάι στον μόλο και παραμέσα, κάτω από τα δοκάρια με τα φωτιστικά-καπέλα με τα ακανόνιστα κρόσσια που πάνε πέρα με το δώθε όποτε πιάνει να φυσάει. Καθισμένοι σε μοντέρνες καρέκλες με ψάθα, ζευγάρια και παρέες, ντόπιοι και τουρίστες διαλέγουν μεζέδες από την παραμάνα, τρώνε ψιλό ψαράκι και καλαμαράκια στο τηγάνι και όσα ψήνονται στις ανακλινόμενες σχάρες και στον ξυλόφουρνο.

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος στον Αστακό παρουσιάζει μια άλλη του πλευρά

Το σαλατούρι με τις φακές και την ταραμοσαλάτα

Ο Άγγελος Μπακόπουλος (executive chef του μυκονιάτικου Bill & Coo) στον Αστακό θέληξε να κρατήσει τη μαγιά της κλασικής ψαροταβέρνας. Να την «ανεβάσει», να τη φέρει στο τώρα με μερικές πινελιές εδώ κι εκεί, χωρίς να την πειράξει πολύ. Έβαλε στο μενού όστρακα, έβαλε και χειροποίητους τσίρους και λακέρδες. Μπορείς να πιεις ένα τσίπουρο τσιμπολογώντας χοντρολιές και ελιές Αμφίσσης, έχοντας παραδίπλα ταραμοσαλάτα σαν πυκνή μους, νόστιμη, με ωραία ένταση (πολλοί την αποδυναμώνουν τελευταία), στολισμένη αυγά ρέγγας, ευχάριστη πιρουνάτη μελιτζανοσαλάτα με κρέμα μετσοβόνε, βελούδινη φάβα με καπνιστό χέλι και κρίταμο τουρσί, και σχαράτο ψωμί, απαραίτητο αξεσουάρ για όλα τα παραπάνω. Να δοκιμάσεις το σαλατούρι, που το σερβίρουν πάνω σε τραγανές φακές beluga και την ταραμοσαλατά που λέγαμε και το καψαλισμένο σκουμπρί, τοποθετημένο πάνω σε γλυκοφάγωτη κρέμα φασολάδας, με μερικές ροζουλί πίκλες κρεμμυδιού, κλασικό και μοντέρνο μαζί.

Πέρα από αστακό, έχουν και καβουράκια

Τσιπούρα πετάλι στον ξυλόφουρνο με αυγολέμονο και χόρτα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟυζερί ο Κώστας, στον Κορυδαλλό: Εδώ τρως ό,τι βγάζει η θάλασσαΟυζερί ο Κώστας, στον Κορυδαλλό: Εδώ τρως ό,τι βγάζει η θάλασσαΕίναι κι άλλες οι ωραίες στιγμές του μενού που παρουσιάζει ο Αριστοτέλης Ζέρβας, που έχει αναλάβει το ρόλο του head chef. Η χορτοτυρόπιτα, ας πούμε, με τη φρέσκια, μυρωδάτη γέμιση και το τραγανό φύλλο και τα καλοκαρυκευμένα κεμπάπ τόνου, που παρά τα μπαχαρικά κρατάνε την αίσθηση και τη γεύση του ψαριού – μόνο που η μαρμελάδα πιπεριάς που τα καλύπτει παραείναι γλυκιά. Η φιλεταρισμένη σκορπίνα μπουρδέτο που ευτυχώς δεν την φοβάται την κάψα και η ψητή σφυρίδα με τις αγκινάρες αλά πολίτα, καροτάκι και αρακά που κρατάνε στο δόντι και την ταιριαστή ξινούτσικη σάλτσα. Ή η τσιπούρα που την ψήνουν ανοιχτή, πετάλι, στον ξυλόφουρνο και τη σερβίρουν με χόρτα αυγολέμονο. Από τα γλυκά του Αργύρη Πόπτσιου που δοκίμασα ψηφίζω την καμένη γαλατόπιτα, σαν κρεμ μπριλέ, πάνω στην οποία βάζουν σιρόπι περγαμόντο, φρέσκα μύρτιλα, σμέουρα και φράουλες και παγωτό καϊμάκι.

Η καμένη γαλατόπιτα

Στο μενού θα βρείτε επίσης καραμελωμένο φύλλο με ταχίνι και παγωτό αλμυρή καραμέλα

Με καλές τιμές, επιλογές για διάφορες διαθέσεις και όλα τα μπάτζετ (βλ. αθερίνα στα 6,50 ευρώ, μπακαλιάρο μπιάνκο στα 14 και ψάρι ημέρας στο αλάτι, στον ξυλόφουρνο ή στη σχάρα 40 με 100 ευρώ το κιλό), κόσμο με παρεό και σαγιονάρες να μπλέκεται με όσους βγήκαν περιποιημένοι για το βράδυ και ελληνικά τραγούδια άλλων δεκαετιών στα ηχεία, νομίζω ότι μπαίνει άνετα στο καλοκαιρινό άλμπουμ πολλών ο Αstakos. Μόνο όσον αφορά στην ένταση της μουσικής έχω μια μικρή ένσταση. Το βράδυ που πήγα εγώ ήταν αρκετά δυνατά. Άμα θέλεις να χαζέψεις θάλασσα και να αποσυνδεθείς για λίγο, ίσως να τα θέλεις πιο χαμηλά τα ντεσιμπέλ.

Astakos - Hook to fork

Διαδόχου Παύλου 46, 2η Μαρίνα Γλυφάδας
  • Τηλέφωνο: 2108947342
  • Ωράριο: Τρίτη – Παρασκευή: 13:00 – 24:00, Σάββατο – Κυριακή: 11:00 – 24:00, Δευτέρα κλειστά
  • Κόστος: 30-40 ευρώ το άτομο

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT