ΕΞΟΔΟΣ PROMOTED

15 χρόνια Taf Coffee Shop

Μια σύντομη αναδρομή στην σημαντική πορεία του πρώτου speciality coffee shop της χώρας με αφορμή τα γενέθλιά του.

27.06.2024
15 χρόνια Taf Coffee Shop

Το άνοιγμα ενός νέου espresso bar στην Αθήνα, όπου λειτουργούν χιλιάδες cafe δεν αποτελούσε ποτέ σημαντική είδηση per se, πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις. Μια από αυτές είναι μάλλον η λειτουργία του Taf Coffee Shop στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη πριν από δεκαπέντε χρόνια. Ήταν Μάιος του 2009 όταν ξεκίνησαν οι μηχανές του πρώτου speciality coffee shop της Αθήνας, φέρνοντας κάτι διαφορετικό: μια νέα κουλτούρα γύρω από τον espresso, πολλές πληροφορίες για τον καφέ που πίνουμε, για τον τόπο παραγωγής του, για τους ανθρώπους που τον συγκομίζουν και τον επεξεργάζονται. Τo Taf Coffee shop πρόσφερε εκτός από ένα ξεχωριστό φλιτζάνι, την απόλυτη διαφάνεια σε όλα τα στάδια της αλυσίδας, από την φάρμα μέχρι τον καταναλωτή. Kι αν σήμερα, θεωρείται βασική γνώση, πριν από δεκαπέντε χρόνια πουθενά αλλού στην Αθήνα δεν μπορούσες να γνωρίζεις τόσα για τον καφέ που πίνεις: ότι, για παράδειγμα, αυτοί οι συγκεκριμένοι κόκκοι που αλέθονται μπροστά στον καταναλωτή την στιγμή της παραγγελίας, παράγονται στην περιοχή Lourdes de Naranjo στην Δυτική Κοιλάδα της Κόστα Ρίκα σε μια φάρμα που βρίσκεται στα 1650 μέτρα υψόμετρο, ότι είναι ποικιλίας Typica, έχουν υποστεί επεξεργασία Yellow Honey, και πως οι υπεύθυνοι λειτουργίας του μύλου είναι οι Antonio και Nardo Barrantes! Καφές με διαπιστεύσεις και ονοματεπώνυμο;!

Πολλά χρόνια πριν η ιχνηλασιμότητα γίνει παγκόσμιο trend και το απόλυτο ζητούμενο στην γαστρονομία, η διαδρομή του καφέ από το δέντρο στο φλιτζάνι είχε αποκαλυφθεί χάρη σε κάποιους πρωτοπόρους ανθρώπους με καινοτόμο πνεύμα. Ένας από αυτούς ο Γιάννης Ταλούμης, CEO της Taf, είχε ξεκινήσει λίγο καιρό πριν να ταξιδεύει τακτικά στις χώρες παραγωγής αναζητώντας εκείνους τους κόκκους που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις: ποιότητα, γευστική υπεροχή, σπανιότητα ή μοναδικότητα. Τι άλλο ήταν ζητούμενο για τον ίδιο; Να ανακαλύψει εξαιρετικούς συνεργάτες, να συνάψει σχέσεις αμφίδρομης εμπιστοσύνης και να φτιάξει ένα παγκόσμιο δίκτυο επαγγελματιών που σέβονται τη φύση, έχουν πάθος για το προϊόν και που επηρεάζουν την βιωσιμότητα μιας ολόκληρης κοινωνίας με θετικό πρόσημο. Ο Ταλούμης έφερε αυτή τη γνώση στην Αθήνα για τους καταναλωτές και, ίσως τότε δεν γνώριζε πως άνοιγε τον δρόμο και σε άλλους επαγγελματίες να γνωρίσουν καλύτερα τον ανεξάντλητο κόσμο του καφέ.

Βέβαια, όλες αυτές οι πληροφορίες θα ήταν αχρείαστες αν οι εργαζόμενοι στο Taf Coffee Shop δεν ήταν εκπαιδευμένοι τόσο στο να μεταδώσουν την γνώση όσο και να παρασκευάσουν για κάθε έναν από εμάς το καλύτερο φλιτζάνι της μέρας. Ακόμα, βασικό στοιχείο για την επιτυχία ήταν η επιδεξιότητα και η συνέπεια στο καβούρδισμα, μέλημα του Head Roaster, Ηλία Ταλούμη να αναδείξει όλα τα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά του καφέ.

Η περιέργεια των καταναλωτών και η επαφή τους με τη νέα εμπειρία που αναβάθμιζει την καθημερινότητά τους, έφερε το μικρό καφέ της Εμμανουήλ Μπενάκη πρώτο στις προτιμήσεις των Αθηναίων. Αποτέλεσε καθιερωμένη επίσκεψη για κάθε επαγγελματία που έφτανε στην πρωτεύουσα από οπουδήποτε αλλά και απαραίτητη στάση για προμήθεια των καλύτερων κόκκων για παρασκευή στο σπίτι. Μέσα στα λίγα τετραγωνικά του καταστήματος, προσφερόταν απλόχερα γνώση για όσους ζητούσαν να γίνουν καλύτεροι και ως home barista.

Μέχρι το κατάστημα να γίνει η ναυαρχίδα μιας εταιρείας προσηλωμένης στην ποιότητα, πέρασε μόνο λίγος καιρός. Οι πρώτοι καταναλωτές ένιωθαν την διαφορά στη γεύση και σιγά σιγά άρχισαν να ρωτούν για να μάθουν περισσότερα για την αγαπημένη τους συνήθεια. Από σημείο συνάντησης για τους εργαζόμενους της περιοχής αλλά και μια σημαντική πινέζα στο χάρτη για όποιον ήθελε να δοκιμάσει κάτι ξεχωριστό, δεν πήρε πολύ καιρό μέχρι το Taf Coffee Shop να φιγουράρει σε όλες τις λίστες με τα must visit της χώρας, ενώ ακόμα και το να εργάζεται κάποιος εκεί σήμαινε κάτι για το μονοπάτι που είχε ακολουθήσει, όχι μια ευκαιριακή δουλειά αλλά μια καριέρα στο χώρο του speciality.

Σήμερα, το Taf Coffee παραμένει σημείο συνάντησης αλλά και κομβικό σημείο για την κουλτούρα του καφέ στην Αθήνα, καθώς εδώ τέθηκαν οι βάσεις για την εισαγωγή του καφέ υψηλής ποιότητας στην καθημερινότητα όλων μας, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς. Οι υπεύθυνοι barista συνεχίζουν να προσφέρουν ένα τέλειο ρόφημα, συμβουλεύουν σύμφωνα με τις γευστικές προτιμήσεις καθενός από εμάς ενώ ταυτόχρονα γεμίζουν τα ράφια με πολύ premium κόκκους, όπως αυτούς της σειράς Taloumis Family Limited Reserve, με πολύ ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά, όπως καθιερωμένους -μαζί με νέους- καφέδες από συγκεκριμένες φάρμες (ή από έναν παραγωγό που φημίζεται για την ανώτερη ποιότητα του και την αξία που δημιουργεί χωρίς αρνητικές συνέπειες σε τρίτους). Η γευστική εμπειρία που λαμβάνει κανείς εδώ πολλές φορές υπερβαίνει τις προσδοκίες ενώ η διαρκής αναζήτηση για την προμήθεια των καλύτερων καφέδων δεν σταματά ποτέ. Όπως λένε και οι ίδιοι «Η taf αποτελεί ένα δίκτυο ανθρώπων που αγαπούν τον καφέ. Το Taf Coffee Shop είναι αντανάκλαση μιας σταθερής εξελικτική πορείας, με γνώμονα το μεγάλο πάθος, καθώς και τη δέσμευση να παρέχει μία ξεχωριστή γευστική εμπειρία».

Χρόνια πολλά Taf Coffee Shop!

Taf Coffee Shop

Εμμανουήλ Μπενάκη 7

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT