Όλος ο Μοριάς κάνει γαλατόπιτες με τα ανοιξιάτικα γάλατα. Συνήθως δίχως φύλλο, σχεδόν πάντα γλυκές. Εδώ έχουμε τη μοναδική παραλλαγή που συναντήσαμε στο οδοιπορικό μας στην Πελοπόννησο, όπου η γαλατόπιτα είναι αλμυρή και χωρίς τυρί. Νοστιμιά τρυφερή, αναμνηστική, με τη γλύκα του γάλακτος και οικεία αίσθηση, λες και τρως μια αφράτη μπεσαμέλ με το πιρούνι. Η συνταγή είναι από τα Ανω Τρίκαλα Κορινθίας, της Άννας και Βλασίας Τζίνη.
30'
προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Τεμάχια: για ταψί Νο 30-32 εκ.Διαδικασία
- Βάζουμε το γάλα σε μέτρια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα για να μην «πιάσει» στον πάτο του σκεύους.
- Μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε το αλεύρι, σε δόσεις, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι το μείγμα να δέσει σε κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
- Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τον μάραθο και τον δυόσμο και ανακατεύουμε καλά.
- Έπειτα προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, σε δόσεις, ανακατεύοντας καλά.
- Τέλος ρίχνουμε το λάδι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30-32 εκ. και αδειάζουμε εκεί την κρέμα, στρώνοντάς την ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε για 40-50 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
- Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να στέκεται και τη σερβίρουμε ζεστή, κομμένη σε κομμάτια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.