Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι ωφέλιμο για την υγεία. Η είδηση είναι παλιά αλλά και πολύ νέα ταυτόχρονα. Μια νέα ιατρική μελέτη αποδεικνύει ότι η περιεκτικότητα του ελαιολάδου της κορωνέικης ελιάς της Μεσσηνίας, σε συστατικά που προλαμβάνουν τις καρδειαγγειακές παθήσεις είναι διπλή από αυτήν του ελαιολάδου της Καλιφόρνιας και συγκρίνεται μόνο με την περιεκτικότητα των ειδικών φαρμάκων. Η έρευνα διεξήχθη στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια που είναι το κατ’ εξοχήν ίδρυμα που ασχολείται με την γεωργία και τα προϊόντα της. Υπογράφεται από το ίδιο το Πανεπιστήμιο και το Αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας. Δυό υπογραφές που εγγυώνται την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων.
Μέχρι τώρα τα ωφέλη του ελαιολάδου στην πρόληψη καρδειαγγειακών παθήσεων ήταν γνωστά από εργαστηριακές μελέτες. Σήμερα έχουμε την πρώτη κλινική μελέτη σε εθελοντές, που αποδεικνύει την πρωτιά του ελληνικού ελαιολάδου σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη τις δύο βασικές ουσίες που επιτίθενται στα ένζυμα COX και LOX. Αυτά ευθύνονται για την δημιουργία των θρόμβων που προκαλούν εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Στην έρευνα συγκρίθηκε ένα μέσο blend Καλαματιανού ελαιολάδου της κορωνέικης ποικιλίας, ένα αμερικανικό ελαιόλαδο παραγωγής της Καλιφόρνιας και ένα από τα καλά ελαιόλαδα των αμερικανικών σούπερ μάρκετ. Ολα ήταν έξτρα παρθένα και είχαν το ίδιο λιπιδικό προφίλ. Η περιεκτικότητα του ελληνικού ελαιολάδου ήταν διπλή από αυτήν του Καλιφορνέζικου, ενώ το ελαιόλαδο του σούπερ μάρκετ δεν περιείχε καν τις ουσίες αυτές, αν και επίσης έξτρα παρθένο. Στην τελευταία φάση της έρευνας στους εθελοντές δόθηκε και το φάρμακο που χρησιμοποιείται κατά των θρομβώσεων σε δοσολογία 400mg (όση δηλαδή περιέχει ένα δισκίο). Το αποτέλεσμα ήταν επίσης εντυπωσιακό. Με τρεις κουταλιές δηλαδή περίπου 30-40ml ελληνικό ελαιόλαδο η συγκέντρωση στο αίμα των εθελοντών, ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης ήταν ελαφρώς μικρότερη από αυτήν που είχαν οι εθελοντές μετά την κατανάλωση 400mg του φαρμάκου.
Δύο Ελληνες επιστήμονες, η Ελένη Μέλλιου και ο Προκόπης Μαγιάτης του Φαρμακευτικού τμήματος της Ιατρικής Σχολής ήταν αυτοί που έπεισαν την διεθνή επιστημονική ομάδα να ασχοληθεί με το θέμα και μάλιστα παρά το ότι τα αποτελέσματά της δεν «συνέφεραν» το αμερικανικό προϊόν.
Οι επιχειρηματίες Αρις Κεφαλογιάννης της «Gaea», της πλέον πολυβραβευμένης ελληνικής εταιρείας ελαιολάδου, και ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, μέσω του ιδρύματος «Καπετάν Βασίλης» συγχρηματοδότησαν την έρευνα και στήριξαν με κάθε μέσο τους ερευνητές.
Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 3 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο New Hotel, στην παρουσίαση που οργάνωσε η «Gaea» και το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλης» που εκπροσωπήθηκε από τον διευθυντή του κ. Ξενοφώντα Κάππα.
Την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχε και ο γνωστός foodblogger, Λ. Παπαζυμούρης που έκανε και την μόνη μαγειρική ερώτηση: Πόσο αντέχουν οι ουσίες αυτές, η ελαιοκανθάνη και η ελαιασίνη, στο μαγείρεμα. Η απάντηση ήταν καθησυχαστική. Αντέχουν πολύ καλά στο βράσιμο και λιγώτερο στο τηγάνισμα.
Μετά τις “ιατρικές” ερωτήσεις από τους συναδέλφους του αντίστοιχου ρεπορτάζ, ο Αρις Κεφαλογιάννης έκλεισε την συζήτηση θυμίζοντας ότι το ελαιόλαδο είναι μεν “φάρμακο” κυρίως όμως είναι ένα gourmet προϊόν.
Στις 3 Νοεμβρίου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που συγχρηματοδότησε η εταιρεία «Γαία» και το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλης» και διεξήχθη από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια. Την έρευνα παρουσίασαν ο Αρις Κεφαλογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της Γαία, ο Ξενοφών Κάππας, Διευθυντής του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλης» και οι δύο Ελληνες επιστήμονες που συμμετείχαν, η Ελένη Μέλιου και ο Προκόπης Μαγιάτης του Φαρμακευτικού τμήματος της Ιατρικής Σχολής. Είναι η πρώτη κλινική έρευνα που γίνεται (σε μικρό δείγμα εθελοντών) για την θετική επίδραση του ελληνικού ελαιολάδου στις καρδειαγγειακές παθήσεις.