ΕΞΟΔΟΣ

Τρώμε και πίνουμε στις αυλές και στις βεράντες των μουσείων της Αθήνας

Αγάλματα, πίνακες, εκθέσεις φωτογραφίας, κρύο καφές, σνακ και μαγειρευτά δίπλα σε πρασινάδες, ατμοσφαιρικά δείπνα απέναντι από την Ακρόπολη και αίσθηση ότι είμαστε για λίγο τουρίστες στην πόλη.

12.07.2024
Φωτογραφία: Zak Viemon
Τρώμε και πίνουμε στις αυλές και στις βεράντες των μουσείων της Αθήνας

«Μες στο μουσείο, μες στο μουσείο, μια μέρα μπήκα με φόρα κι εγώ. Μη με τραβάτε, μη μου κολλάτε, απ’ το μουσείο δεν θέλω να βγω…», τραγουδούσε ο Σπύρος Σακκάς στη Λιλιπούπολη (Μέσ’ στο μουσείο, σύνθεση: Νίκος Κυπουργός, στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή). Δεν είχε άδικο. Τα μουσεία στεγάζονται στα ομορφότερα κτίρια της πόλης και διαθέτουν, εκτός από τις σημαντικότερες μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, άνετες γωνιές με air condition, τα πιο όμορφα μπαλκόνια με θέα και τους πιο πράσινους και δροσερούς κήπους για καφέ και φαγητό.

Μουσείο Ακρόπολης

φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στον εξώστη 700 τ.μ. του εστιατορίου του Μουσείου Ακρόπολης απολαμβάνουμε δημιουργικές ελληνικές γεύσεις με ονομασία προέλευσης. Τηγανητές πατάτες Νάξου με ντομάτα και γραβιέρα, σαλάτα με απάκι Κρήτης, ματσάτα Φολεγάνδρου με μοσχαράκι στη γάστρα, τα αγαπημένα μου για γεύμα ή δείπνο. Πολλές φορές όμως θέλω να προλάβω το ελληνικό πρωινό που σερβίρεται μέχρι τις 12:00 και να πάρω κουλούρι Θεσσαλονίκης, στραπατσάδα, ή αυγά μάτια με απάκι. Έως τις 8/9 στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, στο ισόγειο του μουσείου, παρουσιάζεται η έκθεση φωτογραφίας του Robert McCabe με τίτλο Χαίρε ξένε στη χώρα των ονείρων.

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα. Δευτέρα 09.00-17.00, Παρασκευή και Σάββατο 09.00-00.00, Τρίτη-Πέμπτη και Κυριακή 09.00-20.00

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣουβλάκι, μπέργκερ ή αυθεντικό φαλάφελ; 6 νέες στάσεις για street food στην ΑθήναΣουβλάκι, μπέργκερ ή αυθεντικό φαλάφελ; 6 νέες στάσεις για street food στην Αθήνα

Μουσείο Μπενάκη

Φωτογραφίες: Zak Viemon

Το Μουσείο Μπενάκη στο Κολωνάκι, με τη συλλογή προϊστορικών, αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων, τη βυζαντινή συλλογή και κειμήλια από τα τέλη του 18ου αιώνα και εξής, έχει την αριστοκρατικότερη βεράντα στην πόλη. Με θέα στον Εθνικό Κήπο, στον Λυκαβηττό και στην Ακρόπολη, απολαμβάνουμε από καφέ και κοκτέιλ μέχρι κασιώτικα ντολμαδάκια και μυρωδάτα κεφτεδάκια.

Κουμπάρη 1 και Βασ. Σοφίας, Αθήνα. Δευτέρα-Κυριακή 10.00-01.00, Τρίτη κλειστά

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Επιτέλους, μπορούμε από το 2020 να περηφανευόμαστε ότι έχουμε και εμείς Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Μπορεί να αργήσαμε, αλλά οι μόνιμες συλλογές και οι περιοδικές εκθέσεις του με την ανάδειξη πρωτοποριακών και πειραματικών καλλιτεχνικών τάσεων είναι παγκοσμίως σημαντικές. Το ότι θα γινόταν και γαστρονομικός προορισμός δεν το περιμέναμε. Το κατάφερε ο σεφ Σταμάτης Μισομικές στο εστιατόριο Nyn Esti του μουσείου, ο οποίος, πιστός στην εποχικότητα, συνθέτει τρία μενού degustation. Μενού σχεδιασμένα και υλοποιημένα με πολύ μεράκι και πιάτα με αναπάντεχες φόρμες και εξαιρετικές πρώτες ύλες μικρών παραγωγών: ροδίτικη λαδόπιτα με κρέμα καπνιστών κάσιους, «κολοκυθανθός» σε tempura και το ροδίτικο μελεκούνι σε μια νέα εκδοχή, με ακακία, κερί και βερίκοκο. Νόστιμα, γκουρμέ, σύγχρονα. Μια κουζίνα εκφραστική, ταιριαστή σε ένα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 51-53, Φιξ. Τρίτη-Κυριακή 13.00-17.00 και 19.00-00.00, Δευτέρα κλειστά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣε αυτές τις 20 αυλές της Αθήνας θα βγάλουμε όλο το καλοκαίριΣε αυτές τις 20 αυλές της Αθήνας θα βγάλουμε όλο το καλοκαίρι

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

«Από το Μουσείο δεν θέλω να βγω»
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Στο μουσείο των μουσείων, το Εθνικό Αρχαιολογικό, με περισσότερα από 11.000 εκθέματα από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα, πάμε και για τον ομορφότερο κήπο μουσείου. Θα πιούμε και θα φάμε απλά, έναν καφέ, μια σαλάτα, ένα σάντουιτς αλλά και μόνο που θα καθίσουμε ανάμεσα στα αγάλματα, στον κατάφυτο κήπο, με 700 νέα είδη φυτών και μοναδικά έργα καλλιτεχνών, αξίζει τη βόλτα και με το παραπάνω. Στον κήπο πραγματοποιούνται και μουσικές εκδηλώσεις ενταγμένες στις θεσμοθετημένες δράσεις του ΥΠΠΟΑ. Την περίοδο 8/6 – 31/7 φιλοξενείται η έκθεση Spectacular Environment του εικαστικού Ηλία Παπανικολάου με μια σειρά κολοριστικών έργων με φιγούρες σε παράταξη και με έμφαση στην έκφραση των ηρώων του.

28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 44, Αθήνα. Τρίτη 13.00-20.00, Τετάρτη-Δευτέρα 08.00-20.00

Νομισματικό Μουσείο

φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στο Νομισματικό Μουσείο θα θαυμάσουμε τις πλουσιότερες συλλογές των αρχαίων νομισμάτων, των βυζαντινών, των μεσαιωνικών, τους φοίνικες που έκοψε ο Καποδίστριας το 1828, αλλά και τον καταπράσινο κήπο του Ιλίου Μελάθρου, έκτασης 800 τ.μ., με αντίγραφα αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων. Θα πιούμε έναν ελληνικό καφέ ή ένα αρωματικό τσάι και θα τσιμπολογήσουμε ένα σάντουιτς ή μια σαλάτα, αλλά αυτό που θα μας κερδίσει είναι η δροσιά και η ομορφιά του κήπου.

Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστη- μίου) 12, Αθήνα. Δευτέρα-Σάββατο 09.00-23.00, Kυριακή 09.00-20.00

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού πίνουμε τους πιο ωραίους κρύους καφέδες της Αθήνας, στο χέρι ή καθιστάΠού πίνουμε τους πιο ωραίους κρύους καφέδες της Αθήνας, στο χέρι ή καθιστά

Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Φωτογραφίες: Zak Viemon

Στην καρδιά του Παγκρατίου, στην Ερατοσθένους, ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με τις στρογγυλές φιγούρες του Fernando Botero και τα χρώματα του Francis Bacon. Στο δροσερό του αίθριο, που είναι καταπράσινο περιμετρικά, βρίσκουμε καταφύγιο από τον θόρυβο και τη ζέστη της πόλης και συνοδεύουμε τον καφέ μας με ωραίες γλυκές τάρτες αλλά και νόστιμες πίτες και κυρίως πιάτα, όπως κοτόπουλο κρασάτο με μανιτάρια, ζυμαρικά και σαλάτες. Φέτος το καλοκαίρι, από 3/7 έως 27/10 θα δούμε την περιοδική έκθεση αφιερωμένη στο μοναδικό ζευγάρι καλλιτεχνών Henri Cartier-Bresson και Μartine Franck, με διπλό φωτογραφικό αφιέρωμα.

Ερατοσθένους 13, Παγκράτι. Τετάρτη-Δευτέρα 10.00-18.00, Παρασκευή 10.00-20.00, Τρίτη κλειστά

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το αέρινο στέγαστρο-γλυπτό του Στέλιου Κόη αφήνει το φυσικό φως να πλημμυρίσει την πλούσια τροπική βλάστηση και όλο τον μίνιμαλ χώρο του καφέ, δημιουργώντας μια δροσερή όαση όπου απολαμβάνουμε από πρωινό μέχρι βραδινό και γλυκό, εμπνευσμένα από τις Κυκλάδες. Εκτός από τις συγκλονιστικές μόνιμες εκθέσεις, μέχρι τις 4/11 παρουσιάζονται περισσότερα από εκατό έργα της Σίντι Σέρμαν στην έκθεση με τίτλο Cindy Sherman at Cycladic, στο Μέγαρο Σταθάτου, το δεύτερο κτίριο του μουσείου, που συνδέεται εσωτερικά με το κεντρικό.

Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα. Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο 10.00-17.00, Κυριακή 11.00-17.00, Πέμπτη 10.00-20.00, Τρίτη κλειστά

 

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή

Φωτογραφία: Zak Viemon

Φωτογραφία: Zak Viemon

Στον πανέμορφο κήπο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, δίπλα στη λίμνη με τα νούφαρα, ανάμεσα σε δάφνες, μυρτιές, ροδιές, ελιές και πεύκα θα καθίσουμε στο εστιατόριο Natu για να απολαύσουμε από κοκτέιλ μέχρι ένα ωραίο μεσογειακό γεύμα ή δείπνο με φρέσκια σφυρίδα με μυρωδικά, ψημένη σε μαντέμι, αλλά και χειροποίητα ζυμαρικά με ραγού από μοσχάρι βιολογικής εκτροφής.

Λεβίδου 13 και Όθωνος 100, Κηφισιά. Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00-14.30, Σάββατο, Κυριακή 10.00-15.00 & το Νatu Δευτέρα-Κυριακή 10.00-02.00

Μουσείο Βυζαντινής και Χριστιανικής Ιστορίας

Στη βίλα «Ιλίσσια», το χειμερινό ανάκτορο της Δουκίσσης της Πλακεντίας, στεγάζεται το Μουσείο Βυζαντινής και Χριστιανικής Ιστορίας. Μπαίνουμε από τον επιβλητικό πυλώνα με τη μαρμάρινη καμάρα και ανακαλύπτουμε τον… παράδεισο. Εσπεριδοειδή, γλυσίνες, πέργκολες με αναρριχόμενα και τρεις εκθεσιακοί σταθμοί: η Φρεατο-δεξαμενή, με αναφορές στην ύδρευση της Αθήνας, ο Παράδεισος, με τις βυζαντινές αντιλήψεις για την επίγεια και τη μετά θάνατον ζωή, και ο Ιλισσός, με την εξέλιξη του παριλίσσιου τοπίου. Στον παραμυθένιο αυτόν χώρο θα πάρουμε από έναν καφέ και γλυκό μέχρι ψητά σουτζουκάκια και πολίτικα τυροπιτάκια με τραγανό φύλλο.

Βασιλίσσης Σοφίας 22, Αθήνα. Δευτέρα-Κυριακή 08.30-19.00, Τρίτη 10.00-18.00

 

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

Τι θα λέγατε για μια σουμάδα, μια βανίλια υποβρύχιο, έναν καφέ ή ένα απλό σάντουιτς σε ένα από τα πιο όμορφα μπαλκόνια της Αθήνας, με θέα τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού και την Ακρόπολη; Στο εσωτερικό του καφέ, η εντυπωσιακή εγκατάσταση Imagine A Palm Tree της Βρετανίδας Navine G. Khan Dossos. Η μόνιμη συλλογή του με έργα ισλαμικής τέχνης είναι από τις σημαντικότερες διεθνώς.

Αγίων Ασωμάτων 22 και Διπύλου 12, Αθήνα. Πέμπτη – Σάββατο 10.00- 18.00, Κυριακή 10.00-16.00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη κλειστά

Στο ρεπορτάζ αναγράφουμε τις ώρες λειτουργίας των καφέ και εστιατορίων που ενδέχεται να είναι διαφορετικές από αυτές των μουσείων. Ενημερωθείτε τηλεφωνικά πριν από την επίσκεψή σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα ήσυχα στέκια: 11 μαγαζιά για χαλαρή καλοκαιρινή έξοδο σε Αθήνα και ΠειραιάΤα ήσυχα στέκια: 11 μαγαζιά για χαλαρή καλοκαιρινή έξοδο σε Αθήνα και Πειραιά

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.

All day

Εστιατόρια

Καφέ

Αθήνα

Θησείο

Κηφισιά

Κολωνάκι

Παγκράτι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT