ΕΞΟΔΟΣ

Τραπεζάκια έξω: 32 στέκια για φαγητό και ποτό με την Αθήνα για σκηνικό

Φαγητό, κρασί, γέλια, χαλάρωση, με την παρέα ή τετ α τετ, σε τραπεζάκια στριμωγμένα στα αθηναϊκά πεζοδρόμια και απλωμένα σε πεζόδρομους και σε πλατείες. Καλοκαίρι στην πόλη με τα όλα του.

12.07.2024| Updated: 15.07.2024
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Τραπεζάκια έξω: 32 στέκια για φαγητό και ποτό με την Αθήνα για σκηνικό

Στέκια ζωηρά και πιο ήσυχα, μεσημεριανά και βραδινά, για παρεΐστικο άραγμα και για πιο καλή έξοδο, έχουν πιάσει πόστο σε διάφορες αστικές ανοιχτωσιές. Σε πεζόδρομους, πεζοδρόμια και πλατείες. Στο κέντρο και αλλού. Ανάμεσα σε πολυκατοικίες, δίπλα σε πρασιές, σε κουτσουπιές, συκιές, πλατάνια και όσα άλλα δέντρα πρασινίζουν τις αθηναϊκές γειτονιές, κάτω από τέντες ή αττικό ουρανό. Το μενού έχει μεζέδες, σαλάτες που μυρίζουν καλοκαίρι, λαδερά που μελώνουν γυαλίζουν, πιάτα κλασικά και πιο έντεχνα, πιο μοντέρνα, πιο ευφάνταστα, τα ποτήρια ούζα, κρύες μπίρες και ωραία κρασιά η Αθήνα (εντάξει έχουμε και λίγο Πειραιά) βάζει το σάουντρακ και το σκηνικό. Mάλλον δεν υπάρχει πιο «καλοκαίρι στην πόλη» απ’ αυτό.

Αφαία, Θησείο

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Μοντέρνος καφενές σε μια ανοιχτωσιά του Θησείου, με θέα τα φουγάρα της Τεχνόπολης και τα πέρα-δώθε του Ηλεκτρικού στη γέφυρα του Πουλόπουλου. Εκεί πίνουμε κρύες μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες ή τσίπουρα και ούζα ενώ τσιμπολογάμε τυριά, ντοματοσαλάτα με λαδένια, φάβα με καπαρόμηλα, χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες σερβιρισμένες με αγιολί με θυμάρι, κατσικίσιο κορμό από τη Φάρμα Μαλτέζος, πιροσκί και άλλα ακόμη μεζεδάκια ή πιο χορταστικά πιάτα όπως τα μακαρόνια με κιμά με ζυμαρικά paccheri και κρέμα από πεκορίνο Αμφιλοχίας. Γ.Π.

Αίθρας 1, Θησείο, T/6977-148.019

Βλάσσης, Ιλίσσια

Φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα

Λευκά τραπεζομάντιλα κάτω από ψηλά καταπράσινα δέντρα, στον πεζόδρομο παράλληλα της Μιχαλακοπούλου. Αστική ευγένεια, ωραίο σέρβις, καλομαγειρεμένα πιάτα ημέρας και εκλεκτά μαγειρευτά. Στον Βλάσση κάνουν σοφρίτο και παστιτσάδα, φρυγαδέλια, μαγειρίτσα, κανονική σπιτική ελληνική κουζίνα δηλαδή. Μεγάλη έμφαση δίνουν στα ψάρια. Τα κάνουν ψητά, τηγανητά ή τα βάζουν σε αθηναϊκή σαλάτα με μαγιονέζα, που πάντα παραγγέλνω. Δυνατό χαρτί του εστιατορίου είναι βέβαια και τα λαδερά – είναι μετρημένα στο λάδι τους, ούτε «πνιγμένα» ούτε στεγνά. Όνειρο τα εποχικά γεμιστά και το μπριάμ. Μ.Π.

Μαιάνδρου 15, Ιλίσια, Τ/210-72.56.335

Κίτσουλας, Χαλάνδρι

Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου

Τι έχει αυτό το απλό μαγειρείο και το αγαπάμε τόσο; Λαδερά που μελώνουν και γυαλίζουν, αρνάκι που λιώνει με ένα τσακ του πιρουνιού και σερβίρεται με τα λεμονάτα του ζουμιά, παστίτσιο σαν από παλιό τραπέζι καλομαγείρισσας θείας. Και φρικασέ και γιουβέτσι -– όλα οικεία, οικονομικά και καλοδουλεμένα, σαν να μαζεύτηκαν οι σπεσιαλιτέ πολλών μανάδων στο ίδιο μενού. Και όλα αυτά στα τραπεζάκια κάτω από τη σκιά της συκιάς. Γ.Π.

Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι, Τ/210 – 68.14.798

Λινού Σουμπάσης και ΣΙΑ, Μοναστηράκι

Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα

Χόρτα με τριμμένη ντομάτα, αχνιστά ψάρια, κακαβιά με κοκκινοπίπερο, κολοκυθάκια με τους ανθούς τους γεμιστούς μαζί με κυανό τυρί, αμπελοφάσουλα και κρεμμύδια στον φούρνο, μακαρονάδα με καραβίδες και ζουμί να το πιεις με το κουτάλι. Εδώ τα πιάτα και ο πεζόδρομος μυρίζουν καλοκαίρι. Στο Λινού Σουμπάσης και ΣΙΑ ο Λουκάς Μάιλερ και η ομάδα του ψάχνουν τα τοπικά και τα εποχικά υλικά και μαγειρεύουν μια φρέσκια ελληνική κουζίνα – πιάτα λιτά, θρεπτικά, με ρουστίκ ομορφιά που ταιριάζει τέλεια με την εποχή. Γ.Π.

Μελανθίου 2, Μοναστηράκι, Τ/210-32.20.300

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣουβλάκι, μπέργκερ ή αυθεντικό φαλάφελ; 6 νέες στάσεις για street food στην ΑθήναΣουβλάκι, μπέργκερ ή αυθεντικό φαλάφελ; 6 νέες στάσεις για street food στην Αθήνα

Λόντζα της Γειτονιάς, Εξάρχεια

Φωτογραφίες: Στέλιος Παπαρδέλας

Χυλοπίτες με τριμμένη φέτα και πατάτες με αυγά, κεφτεδάκια, αλλά και μαγειρευτά πιάτα ημέρας, από γίγαντες, παστίτσιο και γεμιστά μέχρι τουρλού με κολοκυθάκια μαζί τους ανθούς τους, μελιτζάνες και μπάμιες παρέα. Στο πεζοδρόμιο της Χαριλάου Τρικούπη πάμε για φαγητό απλό, νόστιμο και οικονομικό. Γ.Π.

Χ. Τρικούπη 76, Εξάρχεια, Τ/210 – 36.12.334

Μαργαρώ, Πειραιάς

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Η ψαροταβέρνα που εύχεσαι να βρεις στις διακοπές βρίσκεται σε μια άκρη του Πειραιά με θέα τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Το μενού είναι σχεδόν φιξ, πράγμα που σημαίνει γρήγορες αποφάσεις και εξπρές σέρβις. Εδώ και δεκαετίες δύο πράγματα θα βρεις στη Μαργαρώ, γαρίδες ή καραβίδες και μπαρμπούνια ή κουτσομούρες, αναλόγως την εποχή. Ντοματοσαλάτα, ψωμί για βούτες, μπίρα και είσαι βασιλιάς. Ολόφρεσκη πρώτη ύλη, μαστοριά στο τηγάνισμα (σημαντικό ότι τα λάδια αλλάζονται συνεχώς) και σέρβις ανθρώπινο και αποτελεσματικό. Ζουμερά ψαράκια καλοαλατισμένα, γαρίδες που τρώγονται ολόκληρες και ατμόσφαιρα κυκλαδίτικη. Γ.Π.

Λεωφ. Χατζηκυριακού 126, Πειραιάς, Τ/210-45.14.226

Ντύλαν, Κυψέλη

Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα

Στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη, που αποπνέει γειτονιά και είναι γεμάτος με συνοικιακά μαγαζιά, βγάζει τραπεζοκαθίσματα το Ντύλαν. Στα ηχεία παίζει κλασικό ροκ από τις δεκαετίες 1960 έως 1990, η κουζίνα είναι ανοικτή το σέρβις ζεστό και απροσποίητο, χωρίς να σου αφήνει απορίες και το μενού είναι στημένο στη φιλοσοφία του μοιράσματος, με πιάτα που συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Ο σεφ Βαγγέλης Βέης προτείνει όλα να μπαίνουν στη μέση και ο καθένας να παίρνει όσο θέλει. Μ.Π.

Αγίας Ζώνης 38, Κυψέλη, Τ/210 – 86.68.899

Ουζερί του Λάκη, Πλατεία Βικτωρίας

αυλες, έξοδος, αθήνα. τραπεζάκια έξω, ουζερί
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Είναι ωραίο απάγγιο, ό,τι πρέπει για να βρεθείς με φίλους για χαλαρό τρωγοπίνειν. Η ρετρό ταμπέλα είναι πάντοτε στη θέση της, πλέον έχουν και έναν ακόμη χώρο απέναντι (στέγαζε νωρίτερα το Victoria Square Project του Ρικ Λόου και τώρα έχει γίνει θαλασσινός και αυτός)και τα εξωτερικά τραπέζια απλώνονται ανάμεσα στα δύο δυο μαγαζιά που είναι στην ουσία ένα. Εκεί στον πεζόδρομο στο πλάι της πλατείας Βικτωρίας, με φόντο δεντράκια, εισόδους πολυκατοικιών, παιδιά που κλωτσάνε τη μπάλα τους και κάποιους που κάνουν τη βόλτα τους στη γειτονιά, τρως νόστιμο αχνιστό σαλάχι και γαλέο τηγανητό με ντούρα σκορδαλιά και τα θαλασσινά μαγειρευτά που βγαίνουν από την κουζίνα ανάλογα με τα διαθέσιμα και τα κέφια της Άννας. Έχεις δε να διαλέξεις ανάμεσα σε αμέτρητα ούζα και τσίπουρα – στα ράφια του π μαγαζιού θα δεις στριμωγμένη όλη τη συλλογή που έχει φτάσει τις 171 ετικέτες. Α.Σ.

Ελπίδος 16, πλατεία Βικτωρίας, Τ/210 – 82.13.776

Πελεκάνος, Κεραμεικός

Σε έναν σχεδόν κρυμμένο πεζόδρομο με γιασεμιά και βουκαμβίλιες στον Κεραμεικό άνοιξαν το λιτό και φιλόξενο ουζερί τους η Βιβή Λαμπροπούλου και ο Νικόλας Κοκολάκης. Έφτιαξαν έναν χώρο όμορφο, απλά διακοσμημένο, με το λευκό και το γαλάζιο να επικρατούν, λίγα κάδρα στους τοίχους με θαλασσινά θέματα, ξύλινες καρέκλες με ψάθα και τραπεζάκια στρωμένα με χαρτί του ιχθυοπωλείου. Εδώ τρως μικρά ψάρια και θαλασσινά κατευθείαν από την Τήνο, και πίνεις craft μπίρες και επιλεγμένα ούζα και τσίπουρα. Μ.Π.

Σφακτηρίας 24, Κεραμεικός, Τ/213 – 046.7173

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού πίνουμε τους πιο ωραίους κρύους καφέδες της Αθήνας, στο χέρι ή καθιστάΠού πίνουμε τους πιο ωραίους κρύους καφέδες της Αθήνας, στο χέρι ή καθιστά

Το Ρίνι, Μουσείο

Φωτογραφίες: Μαρίνα Πετρίδου

Στον αύλειο χώρο μεταξύ δύο αθηναϊκών πολυκατοικιών υπάρχει μια όμορφη γωνιά: έξω οι φερ φορζέ και τα γιασεμιά και μέσα η ανοιχτή κουζίνα. Πρόκειται για το μικρό, φιλόξενο καφέ και γαστρομαγειρείο της Μαρίνας Χρονά, που έχει μεγάλη αγάπη για τα προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών και τα ψάχνει πολύ. Της αρέσει να εμπνέεται από το ίδιο το υλικό, την εποχή, τις γεύσεις της ελληνικής παράδοσης και από τα μέρη που επισκέπτεται. Το ραγού από κιμά κόκορα, με ζυμαρικό κοχύλια και γραβιέρα Σύρου, είναι ένα πιάτο ημέρας πολύ νόστιμο. Τα λαζάνια φούρνου με μελιτζάνα, ντομάτα, βασιλικό και στρατσιατέλα είναι comfort και πολύ χορταστικά. Έχει και άλλα ωραία στο μενού, που αλλάζουν συχνά ανάλογα με τα προϊόντα που βρίσκει στην αγορά. Το μαγαζί ανοίγει από νωρίς πρωί για καφέ που τον παίρνουν από το Underdog και κάποια πολύ νόστιμα πιάτα για brunch. Ιδίως η σαξούκα και το τοστ με μουχαμάρα είναι τοπ. Μ.Π.

Ρεθύμνου 8, Αθήνα, Τ/210-88.36.781

Amen, Παγκράτι

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Καιρό του πήρε του Γιώργου Στυλιανουδάκη να βρει το σωστό σημείο για να στεγάσει το εστιατόριό του. Όταν το βρήκε είπε «αμήν» και το βάφτισε αναλόγως. Μοντέρνα αυγά με στάκα, γκουρμεδομερακλίδικα μοσχαρίσια γλυκάδια σερβιρισμένα με ραβιόλι και άγρια χόρτα ζουμερές γαρίδες Κοιλάδος με ξινό τραχανά ζωμό οστρακοειδών και μυρωδάτη γκρεμολάτα όλο νοστιμιά, η γνωστή, signature κακαβιά της Αγιάς Γαλήνης, αλλά και μανέστρα με σιδηρόδρομο μπρεζέ και αρσενικό Νάξου – στο Amen στον ήσυχο και ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό παγκρατιώτικο πεζόδρομο της Ηρώνδα, τρως σύγχρονα ελληνικά πιάτα με ευρεία ματιά και την κρητική καταγωγή του σεφ να ξεμυτίζει πού και πού. Ωραία και τα γλυκά. Η τάρτα με κεράσια και σουμάδα που δοκίμασα την τελευταία φορά μου άρεσε πολύ. Α.Σ.

Ηρώνδα 8, Παγκράτι, Τ/210-72.99.612

Annie Fine Cooking, Νέος Κόσμος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Μικρό, ήσυχο, φιλόξενο, με ανοιχτή κουζίνα που θυμίζει σπιτική. Στο Annie του Νέου Κόσμου, κάτω από τα δέντρα, στον πεζόδρομο, τρώμε τωρινό ελληνικό φαγητό από τα χέρια της σεφ Κωνσταντίνας Κασπαρίδου. Το μενού αλλάζει συχνά ακολουθώντας την εποχικότητα και την όρεξη της ομάδας και μπορεί να πετύχετε από ένα διαφορετικό μπακαλιάρο σκορδαλιά μέχρι φασόλια Φενεού με χταπόδι ξιδάτο. Στα συν και τα ωραία κρασιά του καταλόγου. Γ.Π.

Μεναίχμου 4, Νέος Κόσμος, T/210 -92.13.690

Materia Prima, Παγκράτι

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Το σκηνικό; Mεταλλικά τραπεζάκια κάτω από τα δέντρα (νομίζω ότι είναι ψευδοπιπεριές, αλλά δεν παίρνω όρκο), χαμηλός φωτισμός, μια μικρή λίστα με φιάλες/ποτήρια που αλλάζει συχνά –plus 700 ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα στη διάθεση του σομελιέ– σε ένα κουλ wine bar που έχει πιάσει πόστο στο πλάι της παγκρατιώτικης πλατείας Μεσολογγίου. Τα πιτσιρίκια κλωτσάνε τη μπάλα τους παραδίπλα, οι γείτονες πιάνουν την κουβέντα και τα τραπέζια μοιράζονται παρέες και ζευγάρια, ντόπιοι και τουρίστες που μένουν ή βολτάρουν στη γειτονιά. Για να συνοδεύσετε το κρασί σας υπάρχουν αρκετές προτάσεις για τσιμπολόγημα, από ελληνικά και ξένα τυριά μέχρι μικρά και μεγαλύτερα πιάτα σε τέμπο θαλασσινό ή στεριανό. Α.Σ.

Πλατεία Μεσολογγίου 3, Παγκράτι, T/210 -72.55.171

Αteno Cook & Deli, κέντρο

Το εστιατόριο και ντελικατέσεν που άνοιξε τον περασμένο χειμώνα στην Αιόλου σε ένα διώροφο νεοκλασικό του 1831 χωράει πολλά. Τα έξοχα χειροποίητα αλλαντικά της Metameat του Βαγγέλη και του Σπύρου Λιάκου –τα παίρνεις και σε σάντουιτς από το παράθυρο στο πλάι–, τα νόστιμα σύγχρονα πιάτα του Νίκου Καραθάνου και μπόλικα καλούδια που έχουν διαλέξει και οι μεν και ο δε από όλη την Ελλάδα στα ράφια: ελιές από το Βατοπέδι, ιδιαίτερα ζυμαρικά από την Κέρκυρα, ελαιόλαδα μικρών παραγωγών, μέλια… Δοκιμάστε οπωσδήποτε τη ρεβυθάδα του σεφ με μπακαλιάρο, που πρώτα τον ψήνουν σε μια ζύμη με αλάτι και λεμονόφυλλα για να πάρει άρωμα και μετά τον ανακατεύουν με τα όσπρια, αλλά και τον ιδιαίτερο μουσακά, με μελιτζάνες ρολάκια, νόστιμο, σαλτσάτο κιμά αρωματισμένο με κανελογαρίφαλα και μπόλικη ρευστή μπεσαμέλ. Αντί για τις κλασικές, μελωμένες πατάτες, έχει τα τραγανά πατατάκια του BaseGrill, να κάνουν κρατς σε κάθε μπουκιά. Α.Σ.

Αιόλου 52 και Μιλτιάδου, Τ/210 – 32.23.223

Birdman, Σύνταγμα

Λιχούδικα yakitori, kushiyaki, nigiri, και απολαυστικά donburi bowls – οι γιαπωνέζικου στυλ λιχουδιές που επιμελείται ο Άρης Βεζενές βασίζονται στη nose to tail φιλοσοφία και σε πρώτης τάξης κρεατικά. Για συνοδεία: μίνιμαλ, στιβαρά κοκτέιλ και χάζι στην περαντζάδα του κέντρου. Γ.Π.

Σκούφου 2 και Βουλής 35, Σύνταγμα, Τ/210 – 32.12.800

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα taprooms της Αθήνας: κάθε γειτονιά έχει το στέκι της για καλή μπίραΤα taprooms της Αθήνας: κάθε γειτονιά έχει το στέκι της για καλή μπίρα

Βοbo, Κουκάκι

Στο ωραίο πεζοδρόμιο του Κουκακίου που εποπτεύει την κίνηση της Συγγρού και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, διαλέγουμε κρασί από μια μεγάλη λίστα, τυριά και μεζέδες που ταιριάζουν με την οινοποσία. Ένα wine bar που ξέρει τα πάντα από κρασί, δίνει ωραίες και καλοφιλτραρισμένες επιλογές σε διεθνείς και ελληνικές ετικέτες, ενώ και το φαγητό είναι δουλεμένο και νόστιμο. Ν.Μ.

Αναστασίου Ζίννη 36, Κουκάκι, Τ/210-92.44.244

Ella, Σύνταγμα

Φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα

Το αγαπούν οι ξένοι, το αγαπάμε κι εμείς για τους ίδιους λόγους: είναι σε βολικό σημείο για να καθίσεις μετά από βόλτες στο κέντρο και δεν υπάρχει περίπτωση να μην ευχαριστηθείς το υπέροχο φαγητό της σεφ Νένας Ισμυρνόγλου. Το μενού βασίζεται στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα κι έχει κάτι για όλους, μικρούς και μεγάλους. Χ.Τ.

Μητροπόλεως 26, Σύνταγμα, Τ/210-33.15.5 4 7

Wine is Fine, Μοναστηράκι

Φωτογραφίες: Αλίνα Λέφα

Καθιστοί ή όρθιοι με ένα ποτήρι στο χέρι. Για φουλ φαγητό ή για κρασί και ελαφρύ τσιμπολόγημα. Όπως και να χει, στο Wine is Fine περνάμε καλά. Το φρέσκο, κάζουαλ wine bar που έστησαν στη Βύσσης δυό Γάλλοι λάτρεις του κρασιού μαζί με τον Έλληνα σεφ Σταύρο Χρυσαφίδη ταιριάζει με το καλοκαίρι. Μαζί με τα διαλεγμένα κρασιά κρασιά, αποκλειστικά ήπιας οινοποίησης (με προέλευση κυρίως από την Ελλάδα και τη Γαλλία) τρώμε μπαγκέτα με βούτυρο, καλοφτιαγμένο μοσχαρίσιο ταρτάρ, μακαρονάδα με τριμμένο αυγοτάραχο και άλλα απλά και μπιστρουδένια πιάτα. Γ.Π.

Βύσσης 6, Μοναστηράκι, T/210-32.30.304

Guerilla burger, Εξάρχεια

Πεζοδρόμιο, καφάσια, παγωμένη craft μπίρα και ένα από τα καλύτερα μπέργκερ της Αθήνας. Στη γωνία της Σολωμού με την Τζωρτζ, ο Fahd-Αλέξανδρος Hassan Kassem, προσφέρει ένα και μόνο προϊόν: ένα λιτό τσίζμπεργκερ-απλό, οικονομικό αλλά και μελετημένο. Έχει μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά, american cheese, κέτσαπ, μαγιονέζα, μουστάρδα και τίποτε άλλο. Μ.Π.

Σολωμού 33, Εξάρχεια, Τ/213-02.87.944

Heteroclito, Σύνταγμα

αυλες, έξοδος, αθήνα. τραπεζάκια έξω

Με στυλ γαλλικό και κρασί ελληνικό, το Heteroclito σερβίρει γηγενείς και σπάνιες ντόπιες ποικιλίες, πιο μικρά και λιγότερο γνωστά οινοποιεία, αρκετά βιοδυναμικά κρασιά και συστήνει στους οινόφιλους νέους παραγωγούς που εφαρμόζουν ήπιες τεχνικές οινοποίησης. Εδώ ήπιαμε για πρώτη φορά Κοντοζήση, Τάτση, Βαϊμάκη, οινοποιούς που σήμερα έχουν καθιερωθεί. Πλατό με τυριά και αλλαντικά για να συνοδεύσετε το κρασί στην υπέροχη πιάτσα με την περατζάδα. Ν.Δ.

Φωκίωνος 2 και Πετράκη 30, Σύνταγμα, Τ/210-32.39.406

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜια κρυμμένη ψαροταβέρνα-διαμάντι κάπου στο ΘυμάριΜια κρυμμένη ψαροταβέρνα – διαμάντι κάπου στο Θυμάρι 

Nolan, Σύνταγμα

Στην κοσμοπολίτικη γωνία Βουλής και Απόλλωνος, στην πιο έθνικ γαστρονομική γειτονιά της πόλης, απολαμβάνουμε σύγχρονα πιάτα με ελληνικές και ασιατικές επιρροές. Σιγουράκι όταν θέλουμε κάτι νόστιμο, αρκεί να φροντίσουμε να κάνουμε έγκαιρα κράτηση για τραπέζι. Ν.Μ.

Βουλής 31-33, Αθήνα, Τ/210-32.43.545 

Jeràr, Δάφνη

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Το κέρδισε το στοίχημα το μπιστρονομικό σενάριο του Χάρη Νικολούζου: στον πεζόδρομο της Δάφνης, ανάμεσα σε δύο σουβλατζίδικα και με μια παιδική χαρά απέναντι, κόσμος από όλη την πόλη τρώει τα γνωστά πια nuggets κουνελιού και τα άλλα fine comfort πιάτα που βγαίνουν από την κουζίνα. Αυτή την εποχή θα δοκιμάσετε και τα φασολάκια ή μπάμιες κίμτσι που φτιάχνουν και αρνί (χεράκι) γλασαρισμένο με μια σάλτσα από τα κόκκαλα και σερβιρισμένο με δροσερή ραϊτα. Να πω όμως και για κάτι που έρχεται και που υποπτεύομαι ότι θα χτυπήσει μυστικές χορδές σε γλυκατζήδες και νοσταλγούς: όπου να ‘ναι στα επιδόρπια θα προστεθεί Σικάγο. Με παγωτό με μονοποικιλιακή σοκολάτα Εκουαδόρ, χειροποίητη σάλτσα σοκολάτας, αφρατεμένη σαντιγί με βανίλια, κροκάν αμυγδάλου και τραγανούς καρπούς κακάο. Α.Σ.

Αγίας Βαρβάρας 55, Δάφνη Τ / 210-97.55. 764

Lisa, Κυψέλη

Μαστόρικα φτιαγμένη πίτσα με φυσικό προζύμι και χάζι στον πεζόδρομο. Στο Lisa, στη Φωκίωνος Νέγρη, ανοίγουν φρέσκα ζυμάρια και ψήνουν, σε τρεις εντυπωσιακούς θολωτούς φούρνους, πίτσες στα πρότυπα της Νάπολης αλλά σε πιο σύγχρονη «μετάφραση» – λεπτό, μαλακό ζυμάρι που χρειάζεται να το διπλώσεις για να φας, αλλά στεφάνι μικρότερο και λιγότερο «ψωμένιο». Το μενού έχει από μαρινάρα (από τις πιο ωραίες επιλογές) μέχρι πίτσα με marmite, μοτσαρέλα, προβολόνε, σκόρδο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Όσοι προτιμούν τα καυτερά ας δοκιμάσουν την Lucifer με πικάντικο ιταλικό λουκάνικο nduja ή μια διαφορετική εκδοχή της pepperoni με σάλτσα ντομάτας, σαλάμι spianata, προβολόνε, παρμεζάνα και χαλαπένιος. Γ.Π.

Φωκίωνος Νέγρη 25, Κυψέλη, Τ/6936 -772.165

Oinoscent, Σύνταγμα

Στέκι των κρασόφιλων του κέντρου και όχι, με τραπέζια στο πεζοδρόμιο, ωραία αύρα και στιλάτο περιβάλλον, το Oinoscent έχει και vibes κανονικού μπαρ, με κόσμο όρθιο στη μπάρα και ωραία βαβούρα. Χίλιες + ετικέτες κρασιού και pairing με επιλογές από το εποχικό μενού. Μ.Π.

Βουλής 45-47, Σύνταγμα, Τ/210 – 32.29.374

Τsiftis, Ιλίσια

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Εποχικά ελληνικά πιάτα με σύγχρονο χαρακτήρα –το μενού αλλάζει πολύ συχνά– σε έναν δεντρόφυτο πεζόδρομο που δυο βήματα από την κίνηση της Μιχαλακοπούλου σε κάνει να αισθάνεσαι… αλλού. Από την «τσίφτικη» κουζίνα αυτό τον καιρό βγαίνουν μια ζουμερή και δροσερή ντοματοσαλάτα με κεράσια, σφέλα Μεσσηνίας και φρέσκια ρίγανη και κόκορας με αμπελόφυλλα και μπάμιες που σεταρισμένα με ένα τραγανό ελληνικό ροζέ από τη λίστα τους είναι ταμάμ. Αν πιάσεις ένα από τα τραπέζια με τις καρέκλες με τα χρωματιστά κορδόνια που παραπέμπουν σε εκείνες των παλιών σινεμά, κάτω από τα παράθυρα του μαγαζιού και απέναντι και πάρεις στα χέρια σου το μενού θα σου γυαλίσουν πολλά ακόμη. Α.Σ.

Μιχαλακοπούλου και Σεβαστείας, Ιλίσια, T/210-77.54.246

Βενιαμίν, Παγκράτι

Από το πρωί για καλό καφέ από τη Samba, αυγά ημέρας, σάντουιτς και το βράδυ ποτά, με πάντα επιλεγμένη μουσική. Οι γονείς το απολαμβάνουν διπλά, καθώς υπάρχει παιδική χαρά ακριβώς μπροστά. Ν.Δ.

Πλατεία Μεσολογγίου 5, Παγκράτι, Τ/210 -72.98.038

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚι όμως, τα εστιατόρια της Αθήνας μαγειρεύουν λαδερά!Κι όμως, τα εστιατόρια της Αθήνας μαγειρεύουν λαδερά!

Δεξαμενή, Κολωνάκι

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Πηγαίνετε νωρίς για να έχετε ελπίδα να βρείτε θέση, ειδικά αν είναι Σαββατοκύριακο. Αυτός ο πεζόδρομος είναι φτιαγμένος για άραγμα και μεζέδες στο καφενείο της Δεξαμενής που λειτουργεί από το 1905. Το φαγητό δεν διεκδικεί δάφνες είναι όμως τίμιο και οικονομικό. Με τη μπίρα θα πάρετε πατάτες με αυγά, ντάκο, ψητό χαλούμι, οσπριοσαλάτα και τα εκείνα τα νόστιμα μίνι μπιφτεκάκια για τα οποία φημίζονται. Γ.Π.

Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι, Τ/210-72.24.609

Σεϋχέλλες, Μεταξουργείο

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Αναβαθμισμένο μενού με νέα πιάτα με εποχικά υλικά, συν κάποια παλιά καλά – πάρτε οπωσδήποτε τις παπαρδέλες με καβουρμά, που πλέον τον φτιάχνουν οι ίδιοι. Ένα καλοκαιρινό σενάριο με τραπεζάκια στην πλατεία Αυδή, καλό κρασί και χάζι στον αθηναϊκό ουρανό. Μ.Π.

Κεραμεικού 49, πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο, Τ/211-18.34.789

Dopios, κέντρο

Σε μια αστική ανοιχτωσιά δίπλα στο βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων και σε ένα πλατάνι, από αυτά που βλέπεις πού και πού καταμεσής του αστικού ιστού, ντόπιοι και τουρίστες τρώνε μαραθόπιτες με αβοκάντο, καλαμάρι μπουρδέτο, ωραία καυτερούτσικο, αρνίσια γλυκάδια με σάλτσα από πιπεριά κέρατο και άλλους πρωτότυπους μεζέδες από τον Χριστόφορο Πέσκια. Ο σεφ αυτό το καλοκαίρι παίζει σε διπλό ταμπλό στον πεζόδρομο της Σκουλενίου, καθώς λίγα βήματα παραπέρα έχει στήσει, μαζί με την οικογένεια Πιτσιλή, με την οποία συνεργάζεται και στο Dopios, το σουβλατζίδικο Κάψα, που πέρα από καλαμάκια έχει και γύρο στα κάρβουνα. Α.Σ.

Σκουλενίου 1, Τ/210-33.10.049

Hanky Panky, Πετράλωνα

Τσίζμπεργκερ με ψωμάκι μπριός, διπλό smashed μπιφτέκι, τσένταρ, κρεμμύδι, πίκλα και χειροποίητη μαγιονέζα, με ή χωρίς πατάτες. Το τρώμε στο μαγαζί ή το παίρνουμε στο χέρι και πιάνουμε παγκάκι στην πλατεία Μερκούρη απέναντι. Για κλείσιμο, παγωτό μηχανής. Μ.Π.

Δεινοχάρους 1, πλατεία Μερκούρη, Πετράλωνα

Ουζερί ο Κώστας, Κορυδαλλός

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος

Στην πιο απόμερη πλατεία του Κορυδαλλού ξεδιπλώνονται τα τραπεζάκια ενός από τα πιο ωραία ουζερί στα δυτικά. Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από τη Χαλκίδα, μαστοριά στη σχάρα και στο τηγάνι. Τα τραγανά μπαρμπουνάκια από την τελευταία φορά ακόμα τα μνημονεύω, όπως και όλα τα συμπαρομαρτούντα τους, φάβες, ταραμοσαλάτες, χόρτα βραστά, κ.ά. Ν.Μ.

Κουντουριώτου 7, Κορυδαλλός, Τ/210-49.45.102

Λευτέρης, Νέα Σμύρνη

Σε μια ζωντανή πλατεία με δροσερές γωνιές και περαντζάδα, βγάζει ο Λευτέρης τραπεζάκια για να απολαύσουμε καθιστοί παραδοσιακό σουβλάκι μικρό, τίμιο και απλό, με νόστιμο μπιφτέκι. Δε χρειάζεται πολλά πολλά για να νοστιμίσει, τα καλά υλικά μιλούν από μόνα τους. Ένα μάλλον δε θα σας φτάσει, οπότε κάντε τα κουμάντα σας.  Ν.Μ.

Ειρήνης 2, πλατεία Νέας Σμύρνης, Τ/210-93.10.341

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα burger των σεφ: 5 εκδοχές του αγαπημένου street food που αλλάζουν τα δεδομέναΤα burger των σεφ: 5 εκδοχές του αγαπημένου street food που αλλάζουν τα δεδομένα

All day

Low budget

Pizza

Wine Bar

Εστιατόρια

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Σουβλάκια

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Αθήνα | Κεντρικά + Νότια Προάστια

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Κολωνάκι

Κυψέλη

Μοναστηράκι

Νέος Κόσμος

Παγκράτι

Πειραιάς

Πετράλωνα

Χαλάνδρι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT