ΕΞΟΔΟΣ

Ταράτσες με θέα: 14 εστιατόρια και μπαρ που βλέπουν την πόλη από ψηλά

Σκαρφαλώνουμε στα ψηλά για λίγο ουρανό και μαζί με το φαγητό ή το ποτό μας έρχεται στο τραπέζι μας και η Ακρόπολη. Ή η θάλασσα... Το αθηναϊκό τοπίο σε όλο του το μεγαλείο.

29.08.2024
Ταράτσες με θέα: 14 εστιατόρια και μπαρ που βλέπουν την πόλη από ψηλά

Είναι μια ωραία διαφυγή οι ταράτσες και οι βεράντες στα ψηλά. Με ένα καλοφτιαγμένο ποτό κάτω από τον νυχτερινό ουρανό, με ένα ιδιαίτερο δείπνο, όταν θέλεις να τρατάρεις τον εαυτό σου μια πιο καλή, πιο επίσημη έξοδο, έχοντας απέναντι την Ακρόπολη, το Αστεροσκοπείο, τον λόφο Λυκαβηττού ή τη θάλασσα −γιατί έχει κι ο Πειραιάς ωραία σημεία στα ψηλά, που χαζεύουν βαρκάκια, κατάρτια και τη φωτισμένη ακτογραμμή– νιώθεις λίγο σαν τουρίστας στην πόλη. Αστικές διακοπές, ακόμη δεν έχουμε βγει από το μουντ, πάνω από τις κεραμοσκεπές και τις κεραίες και τα αυτοκίνητα που πάνε και έρχονται, για ακόμη λίγο πιο χαλαρά.

Bios: σε μια σεζλόνγκ απέναντι από την Ακρόπολη, με μια γρανίτα στο χέρι

Είναι ταράτσα-κλασική αξία του αθηναϊκού καλοκαιριού. Στον Κεραμεικό, πάνω από τα αυτοκίνητα που πηγαινοέρχονται στην Πειραιώς, το Bios στήνει φωτεινούς πάγκους και ξαπλώστρες για summertime sipping και… φεγγαροθεραπεία. Εδώ πίνεις μια Mescalita με τεκίλα, μεσκάλ και μάνγκο ή ένα δροσερό 3G με τζιν, σιρόπι αγγουριού και τζίντζε ακούγοντας καλοδιαλεγμένες μουσικές και έχοντας από τη μια τον φωτισμένο Παρθενώνα και από την άλλη την προβολή του «Άγριου Πλανήτη», ενός scifi animation από τα 70’s (που τυγχάνει να είναι από τα αγαπημένα μου) στον τοίχο. Δοκιμάστε και κοκτέιλ σε μορφή γρανίτας, είναι παιδική απόλαυση για μεγάλους. Α.Σ.

Πειραιώς 84, Κεραμεικός, Τ/210-34.25.335

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ σεζόν ξεκινάει νόστιμα στην πόλη! Eπιστροφή στις αγαπημένες μας γεύσεις, νέες και παλιέςΗ σεζόν ξεκινάει νόστιμα στην πόλη! Eπιστροφή στις αγαπημένες μας γεύσεις, νέες και παλιές

Λοκάλι: ένα μενού που το λένε frutopia

Στις επτά το απόγευμα ανοίγει η ταράτσα στο Λοκάλι, πράγμα λογικό αφού πιο πριν ο ήλιος καίει. Όσοι αποφασίσουν να έρθουν εκείνη την ώρα θα δουν τον ήλιο να σβήνει και να δίνει τη θέση του στα νυχτερινά φώτα της Αθήνας, οι υπόλοιποι θα μπουν κατευθείαν στο κλίμα της βραδινής εξόδου. Όλοι θα απολαύσουν τα κοκτέιλ της έμπειρης ομάδας του Λοκαλιού από το καλοκαιρινό μενού, που το λένε Frutopia, κι έχει σούπερ καλοκαιρινές επιλογές με τέσσερα φρούτα: φράουλα, σύκο, καρύδα και passion fruit. Το αγαπημένο μου για φέτος είναι το daiquiri με «γκλίτερ» που εκτός από ρούμι έχει καρύδα, φύλλα πάνδανου (τροπικό φυτό) και μοσχολέμονο. Είναι στολισμένο με σκόνη από λάιμ και τριμμένη καρύδα που όντως μοιάζει με γκλίτερ – ένα φίνο κοκτέιλ, αρωματικό, δροσιστικό και γκλάμορους. Οι τηγανητές µπάµιες µε κουρκούτι, πάπρικα και κέτσαπ καρότου µε τσίλι που έχουν πάντα στο μενού είναι το τέλειο συνοδευτικό. Μ.Π.

Σαρρή 44, Ψυρρή, Τ/6906-10.30.05

+2Η Rooftop restaurant: ζύμες με θέα

Με θεά τη Μητρόπολη και το αστικό τοπίο τρώμε στο +2Η. Αφού προσπεράσει κανείς τον φούρνο με τα προζυμένια ψωμιά και τα ωραία σφολιατοειδή και πάρει το ασανσέρ για τον τελευταίο όροφο, θα βρεθεί στο εστιατόριο του Ergon Bakehouse, που ειδικεύεται και εκείνο στις ζύμες. Νιόκι, μακαρονάδες όπως η cacio e pepe καβουριού, πιάτα για πολλές ψωμένιες βούτες αλλά και flatbreads από ζυμάρι αργής ωριμάνσης που μπαίνουν στη μέση του τραπεζιού για μοίρασμα, όπως αυτό με το μπαμπαγκανούς, το ζαάταρ και το fior di latte συνδυάζονται με κρασιά και φροντισμένα κοκτέιλ. Στο τέλος δοκιμάστε προφιτερόλ με φρεσκοψημένα σουδάκια ή baked Alaska με βάση από panettone. Γ.Π.

Μητροπόλεως 27 και Πατρώου 9-11, T/216-00.06.770

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤραπεζάκια έξω: 32 στέκια για φαγητό και ποτό με την Αθήνα για σκηνικόΤραπεζάκια έξω: 32 στέκια για φαγητό και ποτό με την Αθήνα για σκηνικό

Τhe Foundry Rooftop Garden

Κοκτέιλ και πίτσα που φτιάχνεται σε ένα φουρνάκι δίπλα στο μπαρ, κόσμος καθισμένος σε πάγκους, σεζλόνγκ και σκαλάκια σε μια ταράτσα σαν καλοκαιρινή καρτ ποστάλ, η οποία σου δίνει την αίσθηση μιας αυλής παλιού αθηναϊκού σπιτιού που σκαρφάλωσε στα ψηλά. Ακρόπολη, Αστεροσκοπείο και τα κόκκινα φουγάρα του Γκαζιου΄ απέναντι –ανάλογα με το που κάθεσαι έχεις μπροστά σου άλλο αθηναϊκό τοπόσημο–, ελιές, ροδιές, άγριες τριανταφυλλιές, ρυγχόσπερμα, δεντρολίβανα και λεβάντες τριγύρω. Μου αρέσει το rooftop του μπουτίκ ξενοδοχείου του Ψυρρή, έχει μια ωραία ανεμελιά. Α.Σ.

The Foundry Suites Athens, Σαρρή 40, Ψυρρή, Τ/211-18.24.604

Hams and Clams: όστρακα, κατάρτια και φρέσκο αεράκι

Το εστιατόριο με το oyster bar στον Πειραιά επιβλέπει από ψηλά τη μαρίνα Ζέας με τις γυαλιστερές θαλαμηγούς, σερβίρει ωραιότατα στρείδια Rockefeller, σφηνάκια με βότκα με στρείδι και χαβιάρι, αλλά και πολλά ελληνικά κρασιά. Η ταράτσα του είναι από τις ωραιότερες του λεκανοπεδίου μπρος στη θάλασσα, με το φρέσκο αεράκι, κι αν επιλέξετε ένα Ασύρτικο και μαζί ένα πιάτο λιγκουίνι με αχιβάδες και φούσκα θα νιώσετε λες και είναι η πρώτη μέρα των διακοπών. Ν.Μ.

Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, Τ/210-41.86.683

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτο πιάτο ή στο χέρι; 5 στάσεις για ωραίο μουσακά, κλασικό και… ασυνήθιστοΣτο πιάτο ή στο χέρι; 5 στάσεις για ωραίο μουσακά, κλασικό και… ασυνήθιστο

Sense: ένα μενού εμπνευσμένο από τα Ελευσίνια Μυστήρια

Έχει φοβερό γκρο πλαν της Ακρόπολης το Athens Was. Αξίζει να βρεθείτε εκεί την ώρα που ο ήλιος δύει και βάφει τον ουρανό πορτοκαλί και να ξεκινήσετε με ένα από τα κοκτέιλ που επιμελείται ο Δημήτρης Κιάκος (βλέπε Λοκάλι) – εγώ έφτασα στο τσακ, και εκείνο το νεγκρόνι με το λεπτό άρωμα φύλλων συκιάς πολύ το χάρηκα. Μια που το μενού degustation του Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου είναι εμπνευσμένο από τα Ελευσίνια Μυστήρια, κάθε πιάτο συνοδεύεται με μια μικρή αφήγηση. Παρότι δεν υπάρχει κάποια μαγειρική σύνδεση με τα μυθικά και ιστορικά στοιχεία που το συνοδεύουν, έχει αρκετά ξεχωριστά στιγμιότυπα, όπως η εικονική ντομάτα από βούτυρο κακάο, που σπάει και λούζει με μια φρέσκια ντοματένια σούπα το καπνιστό σκουμπρί, τα κομμάτια κερασιού και το φουντούκι που έχει γύρω της, η ραφινάτη γλώσσα με αφρό αυγολέμονου, κρέμα αρακά, αγκινάρα Τήνου και τραγανά σπαράγγια, που παίζει σε αλμυρόξινο ταμπλό. Και το άψογο αρνί με την τραγανή πετσούλα, πολύ καλό, με μελιτζάνα και ντομάτα κονφί, και μια πρασινωπή σάλτσα από νερό ψητής ντομάτας και λάδι βασιλικού, που θέλεις να τη φας με το κουτάλι. Α.Σ.

Ξενοδοχείο Athens Was, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, Τ/210-92.49.954

Mappemonde: Δείπνο τριγυρισμένο από πόλη

Σε όλους τους χώρους του Athens Capital – MGallery νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε γκαλερί και η ταράτσα δεν πάει πίσω. Εκεί φιλοξενείται το κεντρικό κομμάτι του πολύ προσωπικού και ταυτόχρονα πανανθρώπινου έργου «Mappemonde» του Γιώργου Λάππα. Μπορείς να πλησιάσεις και να  δεις από κοντά αυτή την ενωτική μικρογραφία του κόσμου που διατρέχει τους ορόφους του ξενοδοχείου. Και μετά τραπέζι πια, δίπλα στο γαλάζιο νερό της πισίνας με θέα στον Παρθενώνα και τα φώτα της Πανεπιστημίου, να δοκιμάσεις μια σύγχρονη κουζίνα με ελληνικά και μεσογειακά στοιχεία νόστιμη και εκφραστική, αλλά και κάποια πιο εξωτικά πιάτα – το μαγιάτικο σεβίτσε με tiger milk με ροδάκινο, ρέβα, αγγούρι και λίγο ροδάκινο σε ζύμωση από πάνω είναι πολύ καλοκαιρινό. Στην «άλλη πλευρά» του μενού θα βρεις κρεατόπιτα με ξεψαχνισμένη ουρά από Black Angus, μανιτάρια, λαχανικά και μια πλούσια κρέμα από Σαν Μιχάλη, κριθαράκι με καρίκι Τήνου, αμύγδαλα και βερίκοκο, αλλά και ζουμερό λαβράκι καλυμμένο με μια πράσινη πάστα μυρωδικών, πάνω σε ένα στρωματάκι από ψητές ντομάτες και θαλασσινά -– πολύ όμορφη η παρουσίαση σε ομόκεντρους κύκλους–, και ένα πιο απλό  ομολογουμένως πολύ νόστιμο ψητό αρνί ψημένο σε φούρνο με ξυλοκάρβουνα. Στα συν και τα πολύ ανάλαφρα και καλοφτιαγμένα γλυκά, όπως η πάβλοβα με το ακτινίδιο και ο ντελικάτος συνδυασμός αφρού γιαουρτιού με κρέμα από μέλι ελάτης. Α.Σ.

Ξενοδοχείο Athens Capital MGallery Collection, Ελ. Βενιζέλου 4 & Κριεζώτου 2, Πλατεία Συντάγματος, T/214-44.42.000

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι πράσινες ανάσες της ΑττικήςΏρα για εκδρομή! Οι πράσινες ανάσες της Αττικής

Kuzina: καλοκαιρινό ραντεβού στην Αδριανού

Και μέσα μπορείς να καθίσεις, και έξω στον πεζόδρομο, αλλά όλοι αν έχουν ευκαιρία, θα προτιμήσουν να ανεβούν τη σκάλα. Με το που φτιάχνει ο καιρός, η λευκοντυμμένη ταράτσα του Kuzina, που βλέπει την Ακρόπολη και το Ναό του Ηφαίστου από ψηλά, γεμίζει και ντόπιους και τουρίστες και δεν αδειάζει μέχρι να ξαναχαλάσει. Το μενού του εστιατορίου υπογράφει πάντα ο Άρης Τσανακλίδης –έχει κανείς να διαλέξει ανάμεσα σε à la carte και degustation– δίνοντας έμφαση στην Ελλάδα, παίζοντας όμως και σε πιο κοσμοπολίτικο fusion ταμπλό στο γνώριμο στιλ του σεφ: θα φας και μπακαλιάρο με μελιτζάνα μαριναρισμένη σε miso, με teriyaki sauce και ρέβα, θα φας και καρέ αρνιού με ασπρομάτικα φασόλια, σέσκουλα, πιπεριά Φλωρίνης και σάλτσα μαυροδάφνης. Α.Σ.

Αδριανού 9, Θησείο, Τ/2810-373.000

 

Varoulko Seaside: δείπνο θαλασσινό πάνω από τα κατάρτια

Θερινή ιεροτελεστία η ταράτσα του Βαρούλκου που εποπτεύει το Μικρολίμανο. Ιδανικό σποτ για ρομαντικό ραντεβού την ώρα που δύει ο ήλιος, αλλά και για κάθε περίσταση που θέλετε να σημαδευτεί ως «ανάμνηση». Ναι, το Βαρούλκο είναι ένα από αυτά τα θεσμικά εστιατόρια που κάνουν την έξοδο για φαγητό εμπειρία. Το να πούμε ότι η θαλασσινή κουζίνα του Λευτέρη Λαζάρου θα σας μείνει αξέχαστη είναι λίγο. Από τα πιάτα που πάντα θα θυμάμαι, το καλαμάρι με πέστο, οι λαχανοντολμάδες με θαλασσινά, το συκώτι πεσκανδρίτσας, το χταπόδι με φάβα, το ταρτάρ γαρίδας με εσπεριδοειδή…  Πολλά από αυτά έχουν γράψει ιστορία στην ελληνική εστίαση και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με ένα υλικό πάνω, ένα κάτω, δεν απουσιάζουν ποτέ από το μενού. Χ.Τ.

Ακτή Κουμουνδούρου 54, Μικρολίμανο, Πειραιάς, Τ/210-52.28.400

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓιατί αγαπάμε τόσο πολύ τα θερινά σινεμά;Γιατί αγαπάμε τόσο πολύ τα θερινά σινεμά;

Τhe Zillers: καινούργια πιάτα στην κουλ ταράτσα του κέντρου

Portishead έπαιζε την ώρα που ανεβήκαμε και πήραμε θέση στη βεράντα, έχοντας από τη μια Ακρόπολη και Μητρόπολη και από την άλλη την ανοιχτή πλέον κουζίνα και τον χαρακτηριστικό κάθετο κήπο από την άλλη. Χαλαρό, κουλ, το εστιατόριο του The Zillers, παίζει πλέον σε πιο ελληνικό ταμπλό. Τα πιάτα (δύο μενού degustation προτείνει το εστιατόριο) πλέον έχουν την υπογραφή του σεφ Βασίλη Ρούσσου. Στην πρώτη αναγνωριστική ξεχώρισα τον αχινό με γαριδάκι και αυγοτάραχο πάνω σε λευκό κοράλλι, την «Κοιλάδα της γαρίδας» με γαρίδες Κοιλάδος μαριναρισμένες με ντομάτα κονφί, τζελ περγαμόντο και γλυκό του κουταλιού κουμ κουάτ, τον συνδυασμό σαρδέλας-ρεβυθάδας Σίφνου, το μικρό χοτ ντογκ- έκπληξη με λουκάνικο κόκορα και σάλτσα στιφάδο – είναι λίγο σαν να βουτάς το ψωμάκι σου στη σάλτσα. Αν σας ρωτήσουν αν προτιμάτε φραγκόκοτα ή πιτσούνι, πάρτε το πιτσούνι, κερδίζει στα σημεία. Α.Σ.

Μητροπόλεως 54, T/210-32.22.277

GB Roof Garden: νέο look και νέα πιάτα

Αλλαγμένο βρήκε το φετινό καλοκαίρι το κοσμοπολίτικο εστιατόριο στον 8ο όροφο του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία. Στην σάλα το λευκό μάρμαρο συναντά το ξύλο, τα ουδέτερα χρώματα «φωτίζουν» διακριτικές πινελιές ροζ, πράσινου και χρυσού και στο μενού του Αστέριου Κουστούδη και του Νίκου Λιόκα, που κινείται σε fine comfort λογική και ανθολογεί πολλά αξιόλογα ελληνικά προϊόντα, συναντά κανείς πολλά ενδιαφέροντα πιάτα. Σαλάτα με γλυκά φασολάκια και αμπελοφάσουλα, κεφαλογραβιέρα και βινεγκρέτ από φυστίκι Αιγίνης, ραβιόλι με πατάτα Νάξου, γραβιέρα, δυόσμο, προσούτο πρόβειο και σάλτσα γραβιέρας, μπακαλιάρο με σιγομαγειρεμένα ρεβύθια και κυδώνια, λάδι κρίταμου, τσιτσίραβλα και σάλτσα από μυρώνια… Μια εξαιρετικά πλούσια σε επιλογές λίστα κρασιών από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα και καλοκουρδισμένο σέρβις συμπληρώνουν την εικόνα. Όσο για τη θέα, είναι πάντοτε συγκλονιστική. Α.Σ.

Βασιλέως Γεωργίου Α ́ 1, πλατεία Συντάγματος, Τ/210-33.30.766

New Art Lounge: Λυκαβηττός, σύγχρονες γεύσεις και τέχνη

Περνάς το λόμπι που με την πρόσφατη ανακαίνιση έχει γίνει κήπος, παίρνεις το ασανσέρ, και λίγο αργότερα είσαι στον έβδομο όροφο του New Hotel με τα φωτιστικά-καμπάνες, τα έργα του Jeff Koons και τα arty βιβλία στη βιβλιοθήκη. Τώρα όμως είναι η ώρα της βεράντας, που βλέπει από τη μια στο λόφο του Λυκαβηττού και από την άλλη στην Ακρόπολη. Χαλαρώνεις, ηρεμείς εδώ, με ένα κοκτέιλ ή ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, δοκιμάζοντας την ελληνο-μεσογειακή κουζίνα του executive chef Μπάμπη Κουντούρη, που είναι ήδη οκτώ χρόνια στο ξενοδοχείο και συνδυάζει στα πιάτα του ωραίες ιδέες και νοστιμιά. Ανάμεσα σε αυτά που προτείνει αυτό το καλοκαίρι θα βρεις ένα ταρτάρ «σουτζουκάκι» με ανατολίτικα μπαχαρικά, κύμινο, κόλιανδρο και μπαχάρι πάνω σε βάση τηγανητής πατάτας, ένα πολύ νόστιμο γιουβέτσι αστακού με σάλτσα ψητής ντομάτας και κόκορα με δύο ραβιόλια, ένα με πουρέ καραμελωμένου κρεμμυδιού κι ένα με ψίχα από κόκορα κρασάτο. Πολύ αρωματική η πάβλοβα από γιαούρτι με γλυκό τριαντάφυλλο και πέπλο από γάλα στο τέλος. Α.Σ.

New Hotel, Φιλελλήνων 16 και Ναυάρχου Νικοδήμου1, Τ/210-32.73.170

Μakris: υψηλή γαστρονομία στο Θησείο

Είναι όμορφα στα τραπέζια στην κορυφή του Makris Athens. Αν κάθεσαι από την πλευρά της Άστιγγος βλέπεις στο ναό του Ηφαίστου, στην Ακρόπολη, στην αρχαία αγορά, στις γραμμές του ηλεκτρικού και στo τουριστικό μελίσσι του Θησείου από κάτω. Ο Πέτρος Δήμας παρουσιάζει εδώ ένα πλούσιο σερί από περίτεχνα πιάτα με ελληνικά υλικά –πολλά φρούτα και λαχανικά έρχονται από τη φάρμα του πατέρα του στην αρχαία Κόρινθο– και αξίζει σίγουρα μια θέση στη λίστα με τις πιο αξιόλογες γαστρονομικές ταράτσες της πόλης. Α.Σ.

Άστιγγος 10 & Ερμού 119, Αθήνα, T/ 216-00.47.777

Nyn Esti: στη βεράντα του ΕΜΣΤ

Και μέσα είναι ωραία, στη μακρόστενη σάλα του εστιατορίου του μουσείου, που έχει στη μέση της την ανοιχτή κουζίνα όπου βλέπεις τον Σταμάτη Μισομικέ και την ομάδα του να βάζουν τις τελικές πινελιές στα πιάτα. Η βεράντα όμως έχει άλλο ατού: θέα στην Ακρόπολη. Κι έτσι μπορείς να λοξοκοιτάς τον ιερό βράχο την ώρα που ξετυλίγεται ο γαστρονομικός βιότοπος του σεφ, με πιάτα σαν μικρά τοπία, που δένουν με διαφορετικούς τρόπους ελληνικά υλικά, σύγχρονες τεχνικές και νοστιμιά. Το μενού αυτής της εποχής έχει μεταξύ άλλων ροδίτικη λαδόπιτα με γέμιση χωριάτικης, που αντί για φέτα έχει ένα χειροποίητο καπνιστό «τυρί» από κάσιους, το σπινιάλο σε ποτηράκι που συνδυάζεται με χαιρεπαίδι, ένα ροδίτικο ρόφημα με 15 διαφορετικά μυρωδικά, σε ένα πιάτο δροσερό, ιωδιούχο και βοτανικό μαζί, το αρνάκι με τη μπαχαράτη σάλτσα με βάση τη σοκολάτα. Το φινάλε έχει λουλούδια σε υγρό άζωτο με πιπέρι καμούτ και άθερμο πετιμέζι, ένα όμορφο μικρό μπουκετάκι που ετοιμάζεται στο πλάι του τραπεζιού και σχεδόν δεν θέλεις να το φας. Α.Σ.

Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 51 – 53, Αθήνα, Τ/698-94.38.866

Εστιατόρια

Αθήνα

Θησείο

Κεραμεικός

Μοναστηράκι

Σύνταγμα

Ψυρρή

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT