ΕΞΟΔΟΣ

Tα νέα στέκια της Αθήνας: 10 διευθύνσεις για να φάμε και να πιούμε ωραία

«Αστεράτα» μπέργκερ, σουβλάκια που καίνε, μεζεδάκια ή Μαργαρίτες στην ντισκοτέκ; Μια δεκάδα με όλα τα νέας κοπής νόστιμα σενάρια που μας αρέσουν τώρα στην Αθήνα.

01.07.2024| Updated: 05.07.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Tα νέα στέκια της Αθήνας: 10 διευθύνσεις για να φάμε και να πιούμε ωραία

1. Δοκιμάζουμε μπέργκερ από δύο βραβευμένους σεφ

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Το βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin δίδυμο Γιώργου Παπαζαχαρία και Θάνου Φέσκου φτιάχνει ένα μπέργκερ που πρέπει να δοκιμάσετε. Παρόλο που κρύβει πίσω του μπόλικες τεχνικές, ζυμώσεις, διπλά γλασαρίσματα, καπνιστά βούτυρα και άλλες ιδιαίτερες παρασκευές, το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι παρά ένα μελετημένο, καλοζυγισμένο smash μπέργκερ χωρίς περιστροφές, που δεν σε κάνει να αναρωτιέσαι τι είναι τι, αλλά μόνο να απολαμβάνεις. Μόνο και μόνο για εκείνο το συννεφένιο πατατόψωμο αξίζει χειροκρότημα. Το μπιφτέκι του είναι εκατό τοις εκατό Black Angus και βγαίνει σε τρεις εκδοχές: cheeseburger, double cheeseburger και Oklahoma style, με καραμελωμένα κρεμμύδια και καπνιστή πανσέτα. Σκανταλιά και οι πατάτες, που δεν είναι απλώς πατάτες, αλλά τηγανισμένος πουρές. Κάτι σαν αλμυρά τσούρος. Το μπεργκεράδικο λέγεται 4Ηands και λειτουργεί Τετάρτη έως Κυριακή (19.00-00.00) στο νέο υπαίθριο food court Athens Street Hub, έναν όμορφο κήπο στον Κεραμεικό, περιτριγυρισμένο από πολύχρωμα κοντέινερ που έχουν μετατραπεί σε καντίνες.

4Hands, Athens Street Hub, Κεραμεικού 111 και Μυκάλης, Κεραμεικός

2. Χορεύουμε στην pop-up ντισκοτέκ

Πηγή: Instagram @angie.discotheque

Πηγή: Instagram @angie.discotheque

Πόσα μέρη έχει η Αθήνα για χορό; Όχι πολλά. Αυτό σκέφτηκε και η ομάδα πίσω από την Angie, την καινούργια pop-up ντίσκο που θα λειτουργήσει τους καλοκαιρινούς μήνες στον χώρο του Boiler. Η ελληνογαλλική τριάδα του κοντινού Wine is Fine μαζί με τον Νώντα Παππά (Επτά Μάρτυρες) και τον Κώστα Πολατίδη (Apollo Palm) άδειασαν τον χώρο για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο dancefloor στο κέντρο της αίθουσας, έβαλαν old-school χρωματιστά φώτα και κρέμασαν ντισκομπάλα στο μαγαζί, που θα λειτουργεί από τις 22.00 μέχρι αργά, από Τετάρτη μέχρι Σάββατο. Τη μουσική, ό,τι θα περιμένατε (ή και όχι) από μια τωρινή ντίσκο, θα επιλέγουν οι ίδιοι αλλά και καλεσμένοι τους DJs από την Ελλάδα και το εξωτερικό (SoMe, Tako, Terra Exotika, K.atou κ.ά.). Όσο για το μπαρ; Καλές επιλογές σε κρασιά και μια μηχανή με frozen Μαργαρίτες.

Angie discotheque, Βλαχάβα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα taprooms της Αθήνας: κάθε γειτονιά έχει το στέκι της για καλή μπίραΤα taprooms της Αθήνας: κάθε γειτονιά έχει το στέκι της για καλή μπίρα

3. Τρώμε εποχικά σε μια καταπράσινη πλατεία

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ταλαντούχος και με εντυπωσιακό βιογραφικό, ο σεφ Χρόνης Δαμαλάς μόλις άνοιξε το πρώτο δικό του εστιατόριο και μάλιστα στη γειτονιά του, τους Αμπελοκήπους. Το RawBata, που απλώνει τραπέζια στην ήσυχη και καταπράσινη πλατεία Λακωνίας, κοντά στο μετρό της Πανόρμου, δεν έχει σταθερό μενού, αλλά διαφορετικά πιάτα κάθε μέρα με έμπνευση την πρώτη ύλη της εποχής – τώρα κεράσια, βλίτα, ροδάκινα, κολοκυθάκια, γλιστρίδα και κολοκυθοανθούς, μεταξύ άλλων. Αυτές τις ημέρες μπορεί να πετύχετε κόκορα κοκκινιστό με φασόλια χάντρες και κανέλα, κομμάτια προβατίνας τυλιγμένα σε φέτες μελιτζάνας, σαν ντολμαδάκια, και μια φουλ καλοκαιρινή σαλάτα με γλιστρίδα, γόπα, ξυλάγγουρο και δροσερό ντρέσινγκ από αγουρίδα και ξίδι.

RawBata, Λακωνίας 33, Αμπελόκηποι, Τ/210-69.23.796

4. Μετράμε νέα παγωτά

Φωτογραφία: Αλίνα Λέφα

Φωτογραφία: Αλίνα Λέφα

Έχουμε αρχίσει από καιρό το μέτρημα των παγωτών και συνεχίζουμε με καινούργιες νόστιμες γεύσεις που πετυχαίνουμε στις καλές τζελατερίες της πόλης. Στο Μαραμπού χρησιμοποιούν φρέσκα φρούτα, μυρωδικά, βότανα, καρπούς, βούτυρα καρπών και άλλα ακόμα πιο πρωτότυπα υλικά (από μπίρα μέχρι χαλαπένιος) και κάθε μέρα εμπνέονται και κάτι καινούργιο. Πρόσφατα άρχισαν να κάνουν παγωτό πάβλοβα με τις δικές τους μαρέγκες και φρεσκοφτιαγμένη σάλτσα φράουλας, όπως και ανθόγαλα με θυμάρι και μαρμελάδα λεμόνι, μους σοκολάτας με αλάτι και ελαιόλαδο, αλλά και ένα δροσιστικό παγωτό γιαούρτι με κεράσια. Στο Django Gelato η τζιαντούγια από καβουρδισμένο αμύγδαλο είναι must, ενώ στο Epik κάνουμε στάση για σορμπέ από κεράσια Πέλλας με αρωματικό ούζο Matis από τη Μυτιλήνη.

Μαραμπού, Αρχελάου 17, Παγκράτι, Τ/210-72.47.037 & Django Gelato, Βεΐκου 15, Κουκάκι, Τ/211-42.22.029

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣικάγο, pêche Melba ή Μπαρμπα-Σαμ; Εδώ τρώμε τα πιο ωραία ρετρό παγωτά της ΑθήναςΣικάγο, pêche Melba ή Μπαρμπα-Σαμ; Εδώ τρώμε τα πιο ωραία ρετρό παγωτά της Αθήνας

5. Καιγόμαστε με το σουβλάκι του Πέσκια

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος

Κάψα· έτσι ονόμασε το σουβλατζίδικό του ο Χριστόφορος Πέσκιας. Όνομα ταιριαστό για δύο λόγους, αφού και άνοιξε μέσα στον καύσωνα και ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι οι καυτερές σάλτσες. Ο σεφ, που αποφάσισε αυτό το καλοκαίρι να καταπιαστεί με το αγαπημένο street food της χώρας, το φροντίζει στις λεπτομέρειές του, χωρίς να αλλάζει το DNA του: τα καλαμάκια από χοιρινό λαιμό ψήνονται στη σχάρα πάνω από κάρβουνα, οι πατάτες καθαρίζονται και τηγανίζονται επιτόπου, ενώ οι σάλτσες είναι χειροποίητες και ποικίλλουν: από κλασικό τζατζίκι μέχρι «κερατένια» σος από πράσινες φλογερές πιπεριές κέρατο, κόλιανδρο, μαϊντανό και ελαιόλαδο. Όσο για τον γύρο, θα τον δείτε να παίρνει στροφές μπροστά από μια ειδική κατασκευή με ράφια γεμάτα πυρωμένα κάρβουνα.

Κάψα, Σκουλενίου 4, Αθήνα, Τ/210-32.31.366

6. Δροσιζόμαστε με νέα κοκτέιλ

Φωτογραφία: Στέλιος Παπαρδέλας

Φωτογραφία: Στέλιος Παπαρδέλας

Στον πεζόδρομο της Κλεισόβης στα Εξάρχεια, η ομάδα του φρέσκου Ham on Rye επικεντρώνεται στα κλασικά κοκτέιλ και τα κάνει αψεγάδιαστα, ενώ το Walkin, το «αδερφάκι» του Line που άνοιξε πρόσφατα στην ίδια περιοχή, σερβίρει ένα εναλλακτικό Negroni με σπιτικό βερμούτ από παντζάρι και Penicillin με κονιάκ, κομπούτσα και ανανά. Αν πάλι βρεθείτε στη γειτονιά του CV, ο ανανεωμένος κατάλογος έχει μια καλοκαιρινή, κρύα εκδοχή του Hot Buttered Rum, με δύο διαφορετικά ρούμια, φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και θρυμματισμένο πάγο, το οποίο κατεβαίνει χωρίς να το καταλάβεις. Στο Λοκάλι δοκιμάστε mojito με ρούμι αρωματισμένο με φράουλες και χειροποίητη soda από δυόσμο.

Ham on Rye, Κλεισόβης 12, Εξάρχεια, Τ/210-38.06.681 / Walkin, Μαυρομιχάλη 56, Εξάρχεια, Τ/210-36.42.121 / CV Distiller, Χατζηγιάννη Μέξη 7, Ιλίσια, Τ/210-72.31.767 / Λοκάλι, Σαρρή 44, Ψυρρή, Τ/6906-10.30.05

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜια κρυμμένη ψαροταβέρνα-διαμάντι κάπου στο ΘυμάριΜια κρυμμένη ψαροταβέρνα – διαμάντι κάπου στο Θυμάρι 

7. Τσιμπολογάμε μεζέδες χαζεύοντας το τρένο

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Σε αβανταδόρικο σημείο, στη γωνία δίπλα στο ιστορικό πιλοποιείο του Πουλόπουλου στο Θησείο, λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό το Αφαία, που θυμίζει καφενείο, μεζεδοπωλείο και μπιστρό μαζί. Εκεί, με θέα τα φουγάρα της Τεχνόπολης και τα πέρα δώθε του τρένου στη γέφυρα απέναντι, πίνουμε κρύες μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες ή τσίπουρα και ούζα, ενώ τσιμπολογάμε τυριά, ντοματοσαλάτα με λαδένια, φάβα με καππαρόμηλα, χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες σερβιρισμένες με αγιολί με θυμάρι, κατσικίσιο κορμό από τη Φάρμα Μαλτέζος, πιροσκί και άλλα ακόμη μεζεδάκια ή πιο χορταστικά πιάτα, όπως τα μακαρόνια με κιμά με ζυμαρικά paccheri και κρέμα από πεκορίνο Αμφιλοχίας.

Αφαία, Αίθρας 1, Θησείο, Τ/6977-14.80.19

8. Συναντιόμαστε σε μια καινούργια αυλή

Φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα

Φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα

Μία από τις πιο ωραίες εστιατορικές αφίξεις του τελευταίου διαστήματος, η Ταβέρνα των Φίλων, εγκαινίασε για το καλοκαίρι την καινούργια της αυλή. Ήσυχη, ατμοσφαιρική, με κρεμαστά φωτάκια και λίγες γλάστρες με τριανταφυλλιές δίπλα στα τραπέζια με τα λευκά τραπεζομάντιλα. Ό,τι πρέπει για να συναντιόμαστε με την παρέα και να δοκιμάζουμε όσα ετοιμάζει ο Γιάννης Μούσιος με την ομάδα του: από ντοματοσαλάτες με κοπανιστή και φασολάκια με βερίκοκα στα κάρβουνα μέχρι γεμιστά και μελανούρια στο τηγάνι με σκορδαλιά. Στα συν και τα καλοδιαλεγμένα κρασιά του καταλόγου.

Ταβέρνα των Φίλων, Άργους 66, Κολωνός, Τ/210-51.27.506

9. Βγαίνουμε σε έναν ατμοσφαιρικό πεζόδρομο

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Το Amen, με chef patron τον έμπειρο Γιώργο Στυλιανουδάκη, στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό του 1890 σε έναν από τους πιο ωραίους πεζόδρομους του κέντρου. Παρόλο που η οδός Ηρώνδα δεν απέχει παρά λίγα βήματα από το Καλλιμάρμαρο, τη λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου και την πολυσύχναστη πλατεία Προσκόπων, έχει ηρεμία και ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Στα τραπέζια του καινούργιου εστιατορίου σερβίρονται πιάτα όπως η μπλανσαρισμένη ντομάτα γεμιστή με ένα «ταρτάρ» χωριάτικης (ελιά, ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι), ξίγαλο και κρακεράκι από φύλλο κρούστας με γραβιέρα, θυμάρι, η κακαβιά της Αγίας Γαλήνης (από τις σπεσιαλιτέ του σεφ) με σφυρίδα ποσέ, ελαιόλαδο και σέλερι, και ο τραχανάς με ζωμό οστρακοειδών και γαρίδες Κοιλάδας. Τα επιδόρπια, όπως η τάρτα με κεράσια και σουμάδα, έχουν την υπογραφή της pastry chef Νικολέτας Τσαλίκη.

Amen, Ηρώνδα 8, Παγκράτι, Τ/210-72.99.612

10. Βλέπουμε ταινία με spritz και πιτσα στο χερι

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Πετσάβας

Το ιστορικό θερινό της Αίγλης (ο παλαιότερος υπαίθριος κινηματογράφος της πόλης, που ξεκίνησε τις προβολές το 1910) ανανεώθηκε και λειτουργεί ξανά, στη δροσιά του κήπου του Ζαππείου. Ο ήχος και η εικόνα είναι καλύτερα από ποτέ, ενώ το κυλικείο έχει και αυτό φρεσκαριστεί προσφέροντας –πέρα από τα κλασικά ποπ κορν, νάτσος κ.ο.κ.– πίτσα ταψιού με την υπογραφή του σεφ Δήμου Μπαλόπουλου. Ψήνεται επιτόπου και είναι διαθέσιμη σε δύο εκδοχές: μαργαρίτα και πεπερόνι. Ο bartender Δημήτρης Ρούσσος έχει επιμεληθεί τα τέσσερα κοκτέιλ του καταλόγου, ανάμεσα στα οποία ένα spritz με ροδάκινο και μια πλούσια και σούπερ δροσιστική mango colada σε μορφή γρανίτας.

Αίγλη Cinema, κήπος Ζαππείου Μεγάρου, Τ/210-33.69.369

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚι όμως, τα εστιατόρια της Αθήνας μαγειρεύουν λαδερά!Κι όμως, τα εστιατόρια της Αθήνας μαγειρεύουν λαδερά!

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 1100.

Street food

Εστιατόρια

Μπαρ

Υπαίθρια Αγορά

Αθήνα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT