ΕΞΟΔΟΣ

Τα burger των σεφ: 5 εκδοχές του αγαπημένου street food που αλλάζουν τα δεδομένα

Πέντε σεφ βλέπουν με τη δική τους ματιά το αγαπημένο street foood. Σε διάφορα σημεία της Αθήνας, με ιδιαίτερα υλικά και συνδυασμούς, πάνε το burger ένα βήμα παραπέρα.

10.06.2024| Updated: 12.06.2024
Τα burger των σεφ: 5 εκδοχές του αγαπημένου street food που αλλάζουν τα δεδομένα

Πώς είναι το πιο ωραίο burger; Όποιον και να ρωτήσεις θα πάρεις άλλη απάντηση. Με τι ψωμάκι; Mε τι μπιφτέκι; Ζουμερό-ζουμερό ή smash με τραγανή κρούστα; Με τσένταρ, American cheese ή μπλε τυρί; Ευπροσάρμοστο, ανοιχτό σε κάθε λογής υλικά και κοσμογυρισμένο, το burger έχει πολλά πρόσωπα. Πολλά στυλ. Με τα μπεργκεράδικα να πληθαίνουν στην Αθήνα –όλο και ξεμυτίζουν καινούργια– στο παιχνίδι μπαίνουν και γνωστοί σεφ που είχαμε τους συνηθίσει σε άλλα τερέν, πιο εστιατορικά, πιο γαστρονομικά. Βλέπουν με τη δική τους ματιά το αγαπημένο street food, και ανοίγουν καθένας διαφορετικά χαρτιά: χειροποίητα ψωμάκια, κιμά από μοσχάρια ελευθέρας βοσκής ή dry aged, σάλτσες που δεν περιμένεις να βρεις σε burger και ιδιαίτερα συνοδευτικά, που τους δίνουν έξτρα πόντους.

Hanky Panky: στα Πετράλωνα για τέλειο smash και παγωτό μηχανής

Φτιάχνοντας το διπλό smashed

Ο Γρηγόρης Κίκης

Ο Γρηγόρης Κίκης, ο νεαρός σεφ και συνιδιοκτήτης του Hervé –του fine dining εστιατορίου με τη σφραγίδα του Ερβέ Προνζάτο– και συνιδιοκτήτης του all day Upon στο Παλαιό Φάληρο, καταπιάστηκε πρόσφατα και με τρίτο μαγαζί. Αυτή τη φορά άνοιξε μπεργκεράδικο. Στην ωραία Πλατεία Μερκούρη στα Πετράλωνα δίπλα στα ταβερνάκια και στα μπαρ που βγάζουν τραπεζάκια έξω, βρίσκουμε το Hanky Panky. Ο χώρος θυμίζει αμερικάνικο στριτφουντάδικο των 90’s, ενώ η κουζίνα είναι υπερσύγχρονη. Από εκεί βγαίνουν τα καλοφτιαγμένα burger με την υπογραφή του. Το cheeseburger με χειροποίητο ψωμάκι μπριός, διπλό smashed μπιφτέκι, τσένταρ, κρεμμύδι, πίκλα και χειροποίητη μαγιονέζα το βρήκα αψεγάδιαστο, με σωστή αναλογία στα υλικά, ωραίες υφές, νόστιμο, ζουμερό αλλά όχι υπερβολικά, «βρώμικο» αλλά όχι μπουχτιστικό. Την πρώτη φορά το έφαγα στο μαγαζί, τη δεύτερη το πήρα στο χέρι και το έφαγα στην πλατεία. Την επόμενη θα πάρω και παγωτό μηχανής για κλείσιμο. Μ.Π.

Δεινοχάρους 1, Πετράλωνα, T/ 210-34.53.783

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣBurger: 4 μπεργκεράδικα εκτός κέντρου για τα οποία αξίζει να ξενιτευτείςBurger: 4 μπεργκεράδικα εκτός κέντρου για τα οποία αξίζει να ξενιτευτείς

Ortsag, είπαμε, είναι η λέξη gastro ανάποδα

Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης με την ομάδα του

Έξτρα τραγανό το κοτόπουλο πανέ με κορν φλέικς για το chicken burger

Double smashed burger από κιμά Βlack Angus

Ortsag είναι αντεστραμμένη η λέξη gastro

Ο σεφ Aλέξανδρος Τσιοτίνης, μαζί με τους Κώστα Μπαρούτη και Χρήστο Ρήγα, άνοιξε τον περασμένο Νοέμβριο στον Κεραμεικό, απέναντι σχεδόν από το CTC, ένα μπεργκεράδικο με βιώσιμο χαρακτήρα. Στο μενού υπάρχουν burger, με ψωμάκια που τους φτιάχνει ένας φούρνος με τον οποίον συνεργάζονται – έχουμε δοκιμάσει το πλούσιο double smashed από κιμά Βlack Angus, με τη λιμπιστική μαγιονέζα τηγανητού αυγού, εκείνο με το τραγανό, ωραία καρυκευμένο τηγανητό κοτόπουλο και το ασυνήθιστο ψαρομπέργκερ με ελαφροκαψαλισμένο σκουμπρί, ολλαντέζ από φυστίκι Αιγίνης, κόκκινο sisho, πίκλα παντζαριού και μια στρώση από sticky rice (ναι, μέσα στο ψωμάκι!). Υπάρχουν και άλλα, όμως, που αλλάζουν ανάλογα με το πότε θα πας. Ό,τι δεν αξιοποιείται στο μισελενάτο εστιατόριο τους δίνει την ευκαιρία να συμπληρώσουν τις προτάσεις με κάποιες ιδιαιτερότητες που δεν περιμένεις να βρεις να παίζουν στο τερέν του street food. Όταν ας πούμε υπάρχει μπαρμπούνι στο μενού του CTC, στο Ortsag κάνουν μια γκασπάτσο από μπαρμπούνι και πεπόνι. Αντίστοιχα, τα πτερύγια και τα ποδαράκια του καλαμαριού που δεν χρησιμοποιούν για το εκείνο το θαυμάσιο, διαφορετικό καλαμάρι πέστο (ταλιατέλες καλαμαριού με παρμεζάνα, σκόρδο, κουκουνάρι, βασιλικό, ελαιόλαδο) που φτιάχνουν στο γκουρμέ εστιατόριο γίνονται στο απέναντι μαγαζί μια παραλλαγή των fish & chips. Είτε καθίσεις στον πάγκο μέσα, είτε στα τραπεζάκια έξω, στο τέλος άμα θέλεις παίρνεις και ένα κυπελάκι soft ice cream με καραμελωμένο ποπ κορν με άρωμα τρούφας. A.Σ.

Κεραμεικού 93-95, Κεραμεικός, Τ/ 210-34.12.658

Ekiben: η αμερικανιά η σωστή

Από τα πρώτα smash που εμφανίστηκαν στην πόλη και, σίγουρα, εκείνο που δημιούργησε και τροφοδότησε την τάση με τα πατικωμένα μπιφτέκια με τις καραμελωμένες άκρες. Το αυθεντικά αμερικάνικο burger με την υπογραφή του Άρη Βεζενέ έχει φροντισμένες όλες αυτές τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά: πολύ σωστό, μαλακό πατατόψωμο (χωρίς έντονες γεύσεις που να καπελώνουν το κρέας), δύο λεπτά μπιφτέκια με κρέας από αγελάδες ελευθέρας βοσκής (όσο λιπαρά χρειάζεται, με κριτσανιστές ακρούλες) και American cheese (τυρί περιωπής δεν το λες, αλλά λιώνει με ασύγκριτο τρόπο και, τελικά, είναι το πιο ταιριαστό τυρί του κόσμου για burger). Σπιτική, καπνιστή κέτσαπ, λεπτοκομμένο iceberg και επίσης ψιλοκομμένοι κύβοι κρεμμυδιού ολοκληρώνουν το απολαυστικό σύνολο που θυμίζει –με την καλύτερη δυνατή έννοια– γκουρμέ εκδοχή των McDonald’s. Γ.Π.

Ekiben, Σκούφου 15, Σύνταγμα, Τ/ 210-32.50.535

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπέργκερ στο σπίτι: 19 συνταγές για να φτιάξετε σήμεραΜπέργκερ στο σπίτι: 19 συνταγές για να φτιάξετε σήμερα

Smash n’ Bun: Smash και Κολωνάκι

Το μενού του μπεργκεράδικου που στήνει τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο της Πατριάρχου Ιωακείμ υπογράφει ο Μιχάλης Νουρλόγλου, τα smash burgers, το λέει και το όνομα, έχουν ειδικό βάρος, με τα μπιφτέκια που πατικώνονται στην καυτή πλάκα να φτιάχνονται από κιμά από ελληνικά μοσχάρια 40ήμερης ξηρής ωρίμανσης και κλείνονται σε χειροποίητα πατατόψωμα. Τo Moldo με βιολογικό τσένταρ, κρεμώδη μανιτάρια αρωματισμένα με τρούφα και μαγιονέζα με ψητό σκόρδο είναι πάντα ωραίο, αν πεινάς πολύ παίρνεις το ενισχυμένο The Big Smash –διπλό smash με ένα τρίτο ψωμάκι στο ενδιάμεσο– ενώ όσοι αγαπούν λίγη κάψα παραπάνω έχουν εντοπίσει από καιρό το Hot Korean Chick με το τραγανό τηγανητό κοτόπουλο και το kimchi, με χειροποίητες πίκλες και μια σάλτσα μαγιονέζας-μουστάρδας για παρέα. Μια από τις τρεις σαλάτες που φτιάχνουν, μια μερίδα τηγανητές πατάτες ή γλυκοπατάτες στο μεταλλικό μπολάκι και μια craft ΙPA από το ψυγείο συμπληρώνουν ωραία το σενάριο, που ετοιμάζεται για sequel – οι πληροφορίες μας λένε ότι σύντομα θα το δούμε και σε άλλη γειτονιά. Α.Σ.

Πατριάρχου Ιωακείμ 48, Κολωνάκι, Τ/210-72.49.802

Nob: κάνει το Παγκράτι προορισμό για burger

Ο Βαγγέλης Λεούσης

Το μενού έχει 5 προτάσεις

Μικρό μενού με πέντε προτάσεις έχει το νέο μπεργκεράδικο του Παγκρατίου –το βρίσκεις στην πρώτη γωνία μόλις στρίψεις στην Ευτυχίδου– που άνοιξε ο σεφ Βαγγέλης Λεούσης (Meraki, Zuma, Oma) με τον συνέταιρό του Πέτρο Φουστέρη. Τα burger που καλύπτουν πολλά γούστα: cheeseburger, wagyu burger, brisket, chicken buttermilk και vegetarian με μπιφτέκι ρεβυθιού-μανιταριού, πωλούνται για take away αλλά και για επιτόπια κατανάλωση στα λίγα σκαμπό περιμετρικά του μαγαζιού. Το burger με κοτόπουλο που άρεσε λιγότερο, είχε πολλή σάλτσα μέσα στην οποία χάνονταν οι υπόλοιπες γεύσεις, το cheese και το wagyu, όμως, μου άρεσαν πολύ. Το κρέας ήταν ψημένο σωστά, ζουμερό και όσο πρέπει μαλακό. Το ψωμάκι ήταν αφράτο και νόστιμο, με σωστή σύσταση για να κρατάει καλά όλα τα υλικά: 100% μοσχαρίσιο μπιφτέκι, λιωμένο τσένταρ, αγγουράκι πίκλα, καραμελωμένο κρεμμύδι και μουστάρδα ντιζόν. Στα συν οι επιλογές σε ελληνικές craft μπίρες. Μ.Π.

Ερατοσθένους 3, Παγκράτι, T/210-75.26.173

Street food

Αθήνα

Κεραμεικός

Κολωνάκι

Παγκράτι

Πετράλωνα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT