ΕΞΟΔΟΣ

Στο Σχεδία Home η αλληλεγγύη είναι νόστιμη

Βόλτα στο όμορφο εστιατόριο-καφέ του περιοδικού Σχεδία.

28.12.2021
Στο Σχεδία Home η αλληλεγγύη είναι νόστιμη

Σε ένα όμορφο νεοκλασικό, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Νικίου, βρίσκεται το φιλόξενο στέκι του περιοδικού δρόμου Σχεδία, Σχεδία Home. Τον ζεστό, καλαίσθητο χώρο στολίζουν πενήντα ένα χάρτινα φωτεινά σπιτάκια που κρέμονται από την οροφή. Καθένα κρύβει πίσω του μια ολόκληρη ιστορία, αυτή ενός ανθρώπου που μέσα από τις δράσεις της Σχεδίας κατάφερε να βρει το δικό του σπίτι.

Μοναδικός κόμβος αλληλεγγύης και κοινωνικής καινοτομίας, το Σχεδία Home είναι αφιερωμένο στον άνθρωπο. Δημιουργήθηκε για να βοηθήσει συμπολίτες μας οι οποίοι δοκιμάζονται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό να υποστηρίξουν οι ίδιοι τον εαυτό τους. Φτιάχτηκε επίσης για να γίνει ένα στέκι ανοιχτό σε όλους, και το καταφέρνει προσφέροντας ποιοτικό καφέ, νόστιμο φαγητό, είδη δώρων, διοργανώνοντας εργαστήρια, φιλοξενώντας live και πολλές ακόμα εκδηλώσεις.

Η φιλοσοφία του περιοδικού έχει εμποτίσει κάθε δραστηριότητα του Σχεδία Home και, φυσικά, την κουζίνα του, που λειτουργεί εκπαιδεύοντας καινούργιους μάγειρες, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν. «Το κριτήριο για τους εργαζόμενους ήταν να ξέρουν να βράσουν ένα αυγό», εξηγεί ο Χρήστος Αλεφάντης, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Σχεδία. Ακόμη μεγαλύτερη ευαισθησία δείχνουν προς τους ενδιαφερόμενους άνω των 50 ετών, καθώς εκείνοι αντιμετωπίζουν επιπλέον δυσκολίες στην αγορά εργασίας. Με πολύμηνη προσπάθεια και εκπαίδευση, οι νέοι μάγειρες μαθαίνουν να ετοιμάζουν νόστιμο, σπιτικό φαγητό.

Ο Λευτέρης Λαζάρου στήριξε από την αρχή την κουζίνα του Σχεδία Home και φέτος ήρθε η σειρά του σεφ Κώστα Λύκουρα να αναλάβει το τιμόνι, προτείνοντας ένα μενού βασισμένο στη λογική του μοιράσματος – από ελληνικά tapas, μεζέδες και σάντουιτς με ζυμωτό ψωμί μέχρι χορταστικές σαλάτες, ζεστά πιάτα και επιλογές για brunch. Η στραπατσάδα με φρέσκια ντομάτα και φέτα, οι καραμελωμένες αυγοφέτες με γλυκό βύσσινο και σαντιγί και η φρουτάλια Άνδρου με μοσχαρίσιο λουκάνικο, πατάτα, κολοκύθι, μανιτάρια, κεφαλοτύρι και φρέσκο δυόσμο είναι κάποια από τα πιάτα που μπορούμε να παραγγείλουμε για πρωινό. Η σαλάτα με φακές μπελούγκα, ψητά λαχανικά, φέτα και βινεγκρέτ λιαστής ντομάτας με θυμάρι, το σάντουιτς με ρεβιθοσαλάτα και κράνμπερι σε ψωμί ολικής άλεσης, όπως και η ζεστή σούπα κολοκύθας με χυμό πορτοκαλιού είναι μερικές μόνο από τις επιλογές που προσφέρονται για χορτοφάγους και μη.

Συνοδεία βιολογικού κρασιού Όψιμος από τη Νεμέα, μπορεί κανείς να απολαύσει μεζεδάκια σαν τα nuggets από χαλούμι που έρχονται με μαρμελάδα πιπεριάς, και τις μπρουσκέτες με χούμους, απάκι, ψητή πιπεριά και γραβιέρα. Ειδική φροντίδα έχουν δείξει στις καλές ελληνικές πρώτες ύλες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται βιολογικά αυγά και γάλα, βιολογικό κοτόπουλο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Vegetarians, vegans και κρεατοφάγοι θα βρουν κάτι που τους αρέσει στον νέο κατάλογο.

Για όσους πάλι ψάχνουν που θα κάνουν φέτος ρεβεγιόν, η κουζίνα έχει σχεδιάσει ένα ειδικό, γιορτινό μενού Πρωτοχρονιάς με βελουτέ σελινόριζας, αρνάκι με λεμονάτο ριζότο, steaks κουνουπιδιού, πάβλοβα με μους κάστανου και πολλές ακόμα νοστιμιές.

Στο Σχεδία Home μπορούμε επίσης να αγοράσουμε χειροποίητα είδη δώρων που φτιάχνονται στο εργαστήριο του επάνω ορόφου από ανακυκλωμένα περιοδικά, ακούγοντας τη μουσική που έχουν επιμεληθεί γνωστοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο χώρος είναι απόλυτα προσβάσιμος: το μενού είναι διαθέσιμο και σε ακουστική βερσιόν, ενώ, εκτός από ειδική ράμπα, η σάλα διαθέτει υπερυψωμένα τραπέζια, ώστε να χωρούν από κάτω αναπηρικά αμαξίδια και το ύψος της μπάρας είναι τέτοιο προκειμένου να εξυπηρετεί χωρίς πρόβλημα όλους τους επισκέπτες. Ένα στέκι σύγχρονο, νόστιμο και ανοιχτό σε όλους είναι εκεί, στο κέντρο της πόλης, έτοιμο να μας φροντίσει.

Info: Κολοκοτρώνη 56 & Νικίου 2, Αθήνα, Τ/ 210-33.16.849, shediahome.gr, @shedia_home

*Εάν ενδιαφέρεστε να κλείσετε τραπέζι για το ρεβεγιόν τηλεφωνήστε στον παραπάνω αριθμό ή στείλτε μήνυμα στην σελίδα της Σχεδίας στο Facebook ή στο Instagram.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT