ΕΞΟΔΟΣ

Στη Χαλκιδική ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης μάς θυμίζει με τους μεζέδες του τα παιδικά μας καλοκαίρια

Στο τρίτο πόδι, στα προπύλαια του Αγίου Όρους, στο Eagles Resort, δοκιμάσαμε δυο όψεις της κουζίνας του μισελενάτου σεφ,  σε μια ατμοσφαιρική βεράντα και σε μια εξέδρα πάνω στη θάλασσα.

01.07.2024
Φωτογραφία: Νίκος Κοντοσταυλάκης
Στη Χαλκιδική ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης μάς θυμίζει με τους μεζέδες του τα παιδικά μας καλοκαίρια

Πυκνή βλάστηση, δρύες, ιτιές και πεύκα φτάνουν μέχρι εκεί που σκάει το κύμα. Η είσοδός μας στο ιστορικό ξενοδοχείο εντυπωσιακή και πολυτελής, με μια αίσθηση παλαιάς κομψότητας και ταυτόχρονα εκλεπτυσμένα σύγχρονη. Περνάμε από το δροσερό αίθριο με την μεταλλική, περίτεχνη πέργκολα εποχής, περπατάμε σε πλακόστρωτα μονοπάτια και φτάνουμε στη βεράντα του Kamares – του fine dining εστιατόριου του Eagles Palace. Το πράσινο της βλάστησης, το μπλε της θάλασσας και του ουρανού και το χρυσαφί της άμμου ορίζουν τη συνολική διακόσμηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣNoble: Ένα fine dining που πατάει σε παλιές αυθεντικές ροδίτικες συνταγέςNoble: Ένα fine dining που πατάει σε παλιές αυθεντικές ροδίτικες συνταγέςΣτο τραπέζι μας φτάνει μια χειροποίητη λαδένια από την Κίμωλο, με προζυμένια ζύμη, δουλεμένη με ξινόχοντρο, λεμονοθύμαρο και μέλι μανιταριών σε ζύμωση. Απίθανη κυψέλωση, καψαλισμένη, ελαφρώς γλυκιά κρούστα και ρωμαλέα ψίχα. Και αυτό ήταν μόνο το ψωμάκι, για το καλωσόρισμα.

Κερασένια κρεμούλα δίπλα στον ψημένο αστακό με βασιλομανίταρα και αμύγδαλα. Καπνιστό λαβράκι και βελούδινα στρείδια Χαλκιδικής και στην κορυφή μια αρωματική γρανίτα ακτινίδιου, που ισορροπεί όμορφα το καπνιστό και τη γήινη, ξηροκαρπάτη γεύση των μανιταριών. Μια έκρηξη δροσιάς και φρεσκάδας στον ουρανίσκο για να υποδεχτούμε τα υπόλοιπα. Το καλαμάρι δεν θα μπορούσε να λείπει από τους μεζέδες των διακοπών μας, και το απολαύσαμε τρυφερό τρυφερό, κομμένο σε ταλιατέλες με πέστο μυρωδικών.

Σειρά είχε το ψάρι: λαβράκι, πάνω σε μια στρώση ψητών χόρτων, με ημίλιαστα ντοματίνια. Όλο το καλοκαίρι σε ένα πιάτο.

Η ώρα περνά, η δροσιά γίνεται εντονότερη και η ελαφριά κουβερτούλα που ρίχνουν ευγενικά στους ώμους μας δρα καθησυχαστικά. Στο πιάτο μας αρνίσιο παϊδάκι, διακριτικά αρτυμένο με μυρωδικά, γεύση καψαλισμένων σπαραγγιών και αναζωογονητική λεμονόκρεμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜια κρυμμένη ψαροταβέρνα-διαμάντι κάπου στο ΘυμάριΜια κρυμμένη ψαροταβέρνα – διαμάντι κάπου στο Θυμάρι Σειρά έχει το μοσχαράκι σοφρίτο με παλαιωμένη γραβιέρα, που συνοδεύεται από παραδοσιακά ζυμαρικά, γκόκλιες, και κρέμα μαϊντανού. Το δείπνο κλείνει ως είθισται, γλυκά, με το πλούσιο επιδόρπιο με το όνομα «100% σοκολάτα», εμπλουτισμένο με χαρούπι και ελληνικό καφέ αλλά και το προσωπικό μου αγαπημένο, το «ροδάκινο»: ένα επιδόρπιο με μορφή ροδάκινου, κομμένου στη μέση και όλες τις υφές του φίνου φρούτου. Ειδική μνεία αξίζει το ταίριασμα κάθε πιάτου με επιλεγμένες ετικέτες κρασιών, που είναι υποδειγματικό.

Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης σε μεγάλα κέφια! Την μαγειρική του σεφ που εκπροσώπησε με επιτυχία όλες τις μεσογειακές χώρες στον παγκόσμιο διαγωνισμό της San Pellegrino και άνοιξε το πρωτοποριακό εστιατόριο CTC Athens, το οποίο το 2021 κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin, την αγαπώ εδώ και χρόνια. Στο Κamares τα προϊόντα τα προμηθεύεται καθημερινά από παραγωγούς και ψαράδες της Χαλκιδικής, ενώ πολλά από τα βότανα και τα λαχανικά καλλιεργούνται στο μποστάνι του Resort. Με τόσα κέφια και την ίδια επιμέλεια ετοίμασε και το μενού στο εστιατόριο – ψαροταβέρνα Almyra του Eagles Resort, με την ξύλινη εξέδρα δίπλα στη θάλασσα. Ολόφρεσκο ψάρι, ψημένο σε κρούστα αλατιού, ταραμοσαλάτες, φίνες φάβες, τσουχτερό τζατζίκι με καρίκι Τήνου, τσιγαριαστά βλίτα, χταπόδι, τραγανά κολοκυθάκια αλλά και μουσακάς σε κροκέτα το αποδεικνύουν. «Ήθελα τα μενού μου να κάνουν τον καλεσμένο να ταξιδέψει και να θυμηθεί τα παιδικά του καλοκαίρια. Στο τέλος της βραδιάς, να πει πως άξιζε», λέει ο σεφ.

Το εμβληματικό ξενοδοχείο της οικογένειας Τορνιβούκα τιμά το παρελθόν του και σχεδιάζει το μέλλον του. Εκτός από τη συνεργασία του με τον ταλαντούχο σεφ, ξεκινά ένα πρόγραμμα ανασχεδιασμού που θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Φέτος, το ξενοδοχείο παρουσιάζει είκοσι νέες σουίτες, με διακόσμηση εμπνευσμένη από τη μοναστηριακή του Αγίου Όρους, με καμάρες, έπιπλα καρυδιάς, ξυλόγλυπτα και υφαντά. Ο ιδανικός συνδυασμός πολυτέλειας με την λιτή και κλασική κομψότητα.

Eagles Resort, Ουρανούπολη, Τ/23774-40050

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT