ΕΞΟΔΟΣ

Στα καφέ των αθηναϊκών μουσείων

Γινόμαστε τουρίστες στην Αθήνα και ανακαλύπτουμε ξανά τα μουσεία, αλλά και τα αξιόλογα εστιατόριά τους.

30.08.2021| Updated: 16.08.2022
Φωτογραφίες: Paris Tavitian, Άγγελος Γιωτόπουλος, Μάχος Πατεράκης
Στα καφέ των αθηναϊκών μουσείων

Δείπνο στη λίμνη με τα νούφαρα

Ομελέτες με βιολογικά αυγά, french toast και πάνκεικς γεμίζουν το πρωί τα τραπέζια στο μικρό δάσος του Natu. Το εστιατόριο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή καμαρώνει δικαίως για τη ζεν ατμόσφαιρα που επικρατεί στη σκιά των πολυάριθμων δέντρων, γύρω από τη λίμνη με τα νούφαρα. Το Δειπνοσοφιστήριον που επιμελείται εδώ το φαγητό προτείνει κυρίως μεσογειακές γεύσεις για μεσημεριανό και δείπνο. Διάλεξε ανάμεσα σε pinsa, ζυμαρικά όπως οι φρέσκες παπαρδέλες με ραγού από μοσχάρι βιολογικής εκτροφής, σάλτσα με ντοματίνια, θυμάρι, μαύρο σκόρδο και pecorino Romano ή τη φρέσκια σφυρίδα, ψητή σε μαντέμι με μυρωδικά. Πλούσια είναι και η λίστα των κοκτέιλ.

Στον κήπο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή βρίσκεται το εστιατόριο Natu.

Αρχαίος κυκλαδίτικος πολιτισμός και σύγχρονη κουζίνα

Το φως που φιλτράρεται μέσα από το ανάλαφρο στέγαστρο-γλυπτό του αρχιτέκτονα Στέλιου Κόη και από τα τροπικά φυτά κάνει το μοντέρνο καφέ του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης ιδιαίτερα ελκυστικό στα μάτια όσων έρχονται εδώ για τη συλλογή έργων του αρχαίου αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού αλλά και όσων ψάχνουν ένα ήρεμο σημείο συνάντησης στη φασαρία του κέντρου. Η συρόμενη, διάφανη οροφή που ανοίγει αφήνει τον αέρα να διαχέεται έτσι ώστε, όσο απολαμβάνεις εκεί καλοφτιαγμένο brunch ή μεσημεριανό, να νιώθεις πως βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο. Δοκίμασε τα τηγανητά αυγά με κατίκι Δομοκού, ντομάτα, κρίταμο και κάπαρη που σερβίρονται πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί αργής ωρίμανσης, σωστά μαγειρεμένα scrambled eggs ή αυγά ποσέ με αβοκάτο, τσίλι, lime, κόλιανδρο και φρέσκο κρεμμυδάκι. Στο ανανεωμένο μενού θα βρεις ωραία σάντουιτς, πίτες με ζυμωτό φύλλο, ελαφριά γεύματα όπως τη λακέρδα με φακές λευκό ταραμά και σταμναγκάθι αλλά και πιο χορταστικά πιάτα -από ψάρι ημέρας με χόρτα μέχρι χειροποίητες ραβιόλες με σάλτσα ψητής πιπεριάς και σκοτύρι Ίου. Ελληνικά κρασιά μικρών παραγωγών συνοδεύουν τα γεύματα.

Για πρωινό στο Cycladic Café.

Το πιο κοντινό μπαλκόνι στον Παρθενώνα

Τα καλοκαιρινά απογεύματα, λίγες επιλογές συγκρίνονται με ένα δροσερό ποτό στον εξώστη του Μουσείου της Ακρόπολης. Βγάζοντας μηδενικό εισιτήριο από το φουαγέ, μπορεί κανείς να πάρει το ασανσέρ και να βρεθεί αμέσως στο –μάλλον– πιο προνομιούχο μπαλκόνι της πόλης. Με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη και στους άλλους ιστορικούς λόφους της Αθήνας, το εστιατόριο σερβίρει δημιουργικά ελληνικά πιάτα που ανανεώνονται εποχιακά. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, το εστιατόριο λειτουργεί έως τα μεσάνυχτα, με ένα ξεχωριστό μενού βασισμένο σε κλασικές και παραδοσιακές συνταγές, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε τοπικά προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, το εστιατόριο λειτουργεί έως τα μεσάνυχτα, με ένα ξεχωριστό μενού βασισμένο σε κλασικές και παραδοσιακές συνταγές

Ο εξώστης του Μουσείου της Ακρόπολης έχει θέα και δροσιστικά ποτά.

Σουμάδα δίπλα στα πολύχρωμα φοινικόδεντρα

Στον τελευταίο όροφο του συναρπαστικού Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, το καφέ βγάζει τραπέζια στο μπαλκόνι με θέα τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού και την Ακρόπολη, ενώ το εξίσου όμορφο εσωτερικό του στολίζει η εγκατάσταση «Imagine A Palm Tree» της Βρετανίδας Navine G. Khan Dossos – μια εντυπωσιακή τοιχογραφία που εξερευνά την ενδιαφέρουσα ιστορία του φοινικόδεντρου στην Αθήνα. Το μενού δεν προσφέρει πολλά πέρα από καφέ, φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, σουμάδα, βανίλια υποβρύχιο, γλυκά του κουταλιού και απλά σάντουιτς, αλλά το περιβάλλον θα σε κερδίσει.

Στον τελευταίο όροφο του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης.

Αυγά τηγανητά και Φράνσις Μπέικον

Το ερωτευμένο ζευγάρι του Ροντέν, αιώνια στη φάση του παθιασμένου φιλιού (και των γυμνασμένων κοιλιακών), κάμποσα έργα του Πικάσο και του Βαν Γκογκ και του Μιρό περιμένουν τους επισκέπτες στον πρώτο όροφο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, που συνεχίζεται σε τρία ακόμα επίπεδα, γεμάτα με εμβληματικά έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Στον ημιώροφο βρίσκεται το καφέ/εστιατόριο του μουσείου, με highlight το δροσερό αίθριο, καλυμμένο περιμετρικά από βλάστηση. Το πρωί μπορείς εκεί να ζητήσεις τα αυγά σου τηγανητά, σερβιρισμένα με ψωμί, αβοκάντο και ψητό χαλούμι, να παραγγείλεις μια ανοιχτή πίτα με ανθότυρο ή να διαλέξεις ένα από τα γλυκά της ημέρας για να συνοδεύσεις τον καφέ σου. Για μεσημεριανό και απογευματινό γεύμα το καφέ προσφέρει, μεταξύ άλλων, ζυμαρικά και μπέργκερ με μοσχαρίσιο μπιφτέκι.

Στην αυλή του Νομισματικού Μουσείου.

Για καφέ στην αυλή του Σλήμαν

Το κλισέ «όαση στο κέντρο της πόλης» αξίζει να ειπωθεί γι’ αυτήν την παραμυθένια αυλή με τα μεσογειακά φυτά και τα αντίγραφα αρχαιοελληνικών αγαλμάτων. Στην πίσω πλευρά της κατοικίας που σχεδίασε ο Τσίλερ για τον Ερρίκο Σλήμαν, τον ερασιτέχνη αρχαιολόγο που συνδέθηκε με τις ανασκαφές στην Τροία και στις Μυκήνες, βρίσκεται σήμερα το καφέ του Νομισματικού Μουσείου. Σερβίρει απλά πράγματα, όπως σαλάτες, σάντουιτς και αλμυρές τάρτες ημέρας, αλλά και καλό ελληνικό καφέ, αρωματικό τσάι ή milkshakes, ενώ κάθε Πέμπτη φιλοξενεί και μουσικές βραδιές, συνήθως σε jazz ύφος.

NATU, Λεβίδου 13 & Όθωνος, Κηφισιά, Τ/210-80.11.170, Δευτέρα-Κυριακή: 10.00-02.00.
CYCLADIC CAFÉ, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα, T/210-72.28.321-3, Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-17.00, Πέμπτη: 10.00-20.00, Κυριακή: 11.00-17.00, Τρίτη: κλειστά.
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Τ/210-90.00.900, Δευτέρα 08.00-16.00, Παρασκευή & Σάββατο: 08.00-24.00, Τρίτη-Πέμπτη, Κυριακή: 08.00-20.00.
ΚΑΦΕ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΜΠΕΝΑΚΗ, Αγίων Ασωμάτων 22 και Διπύλου 12, Τ/210-32.51.311, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-18.00, Κυριακή: 10.00-16.00, Δευτέρα-Τρίτη: κλειστά.
B&E GOULANDRIS CAFÉ-RESTAURANT, Ερατοσθένους 13, Παγκράτι, Τ/210-75.62.895, Τετάρτη-Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή: 10.00-20.00, Δευτέρα & Τρίτη: Κλειστά.
CAFÉ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ, Πανεπιστημίου 12, Δευτέρα-Κυριακή: 09.00-23.00, Τ/210-36.10.067.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 948.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT