ΕΞΟΔΟΣ

Πού βγαίνουμε μετά το γραφείο; Τα αγαπημένα μας after office στέκια στην Αθήνα

Κρασί και τσιμπολόγημα κάτω από τις μουριές, spritz και ηλεκτρονική μουσική ή μήπως ρακή και μεζές; Aυτά τα στέκια στα οποία μας αρέσει να πηγαίνουμε μετά από μια γεμάτη μέρα στη δουλειά έχουν κάτι για όλους.

20.09.2024| Updated: 25.09.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Πού βγαίνουμε μετά το γραφείο; Τα αγαπημένα μας after office στέκια στην Αθήνα

Όταν μετά τη δουλειά δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στο σπίτι αλλά να βγούμε κάπου χαλαρά, ανέμελα, να δούμε φίλους, να κουβεντιάσουμε, να πιούμε και να τσιμπήσουμε κάτι με στόχο να αποφορτιστούμε, δίνουμε ραντεβού σε αυτά τα στέκια. Σε άλλα θα καθίσουμε για μπίρα ή τσίπουρο και καλοφτιαγμένους μεζέδες, σε αλλά για δροσιστικά σπριτζ με μικρά πιάτα για τσιμπολόγημα ή για κρασί, σπάνια ελληνικά τυριά και αλλαντικά -– όχι ότι λείπουν και πιο χορταστικά πιάτα. Τα περισσότερα τα προτιμάμε για απροσχεδίαστες, αυθόρμητες εξόδους, αλλά όπου χρειάζεται, για να είμαστε σίγουροι, παίρνουμε ένα τηλέφωνο για να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει διαθέσιμο τραπέζι.

Φελλός: το νέο στέκι της Αιόλου

Ένα παλιό υφασματάδικο σε έναν μικροσκοπικό δρόμο κάθετο στην Αιόλου διάλεξαν τέσσερις τριανταπεντάρηδες φίλοι για να στεγάσουν το Φελλός, το νέο μπαρ που σερβίρει ωραία κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα και καλοφτιαγμένα σπριτζ και έχει ήδη αποκτήσει το κοινό του. Το μαγαζί είναι προσιτό, το σέρβις γρήγορο και περιποιητικό, το κλίμα χαλαρό και έχει πάντα DJ που παίζει ηλεκτρονική μουσική. Είναι ιδανικό για έξοδο μετά το γραφείο αλλά και για την πιο κεφάτη διάθεση του Σαββατοκύριακου. Η λίστα με τα κρασιά ήπιας οινοποίησης από τον ελληνικό και τον κυπριακό αμπελώνα έχει περίπου 40 επιλογές σε φιάλες σε δίκαιες τιμές (ξεκινάνε από 20 ευρώ) και κάποιες σε ποτήρι. Εκτός από κρασιά, το μενού με τα ποτά περιλαμβάνει κοκτέιλ και σπριτζ. Για να συνοδέψετε τα ποτά μπορείτε να επιλέξετε κάποια από τα ιδιαίτερα ελληνικά τυριά και αλλαντικά που προμηθεύονται κατευθείαν από τους παραγωγούς. Για κάτι έξτρα μπορείτε να πάρετε το τατάκι τόνου με λαχανικά εποχής σοτέ και πόνζου (γιαπωνέζική σάλτσα) λεμονιού και τον μαρινάτο γαύρο με τσάτνεϊ πιπεριάς και βερίκοκου ή την ταραμοσαλάτα. Μ.Π.

Κολοκοτρώνη & Βασιλικής, Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού τρώμε τώρα στο κέντρο της Αθήνας: 12 αγαπημένες διευθύνσεις για προσιτό φαγητόΠού τρώμε τώρα στο κέντρο της Αθήνας: 12 αγαπημένες διευθύνσεις για προσιτό φαγητό

Amore: spritzeria ελληνοϊταλική

Η ζωηρή πιάτσα της Μεναίχμου έχει εδώ και λίγες ημέρες ένα καινούργιο μαγαζί ιδανικό για χαλαρά απογευματινά ποτά με χαμηλούς αλκοολικούς βαθμούς. Με στυλ greco-romano, καρό τραπεζομάντηλα στα τραπέζια και κλασικά spritz και aperitivo cocktails στον κατάλογο, το Amore προσφέρεται για γρήγορη στάση μετά το γραφείο. Μαζί με τα ποτά έχει και εκλεκτικά σνακ για συνοδεία, από αμύγδαλα και αυγοτάραχο μέχρι καρίκι από την Τήνο ή ακόμα και πηχτή. Το (πολύ) dirty, signatura, Martini του, πάντως, είναι και ποτό και σνακ μαζί, αφού έρχεται με ελιά, αγγουράκι, κρεμμυδάκι πίκλα, κάππαρη και αντζούγια περασμένα στο στικάκι που ακουμπά στο ποτήρι. Γ.Π.

Μεναίχμου 1-3, Νέος Κόσμος,Τ/210-92.17.306

Gamay: εδώ η βραδιά θα ξεκινήσει φίνα

Φωτογραφία: Στέλιος Παπαρδέλας

Σχεδόν με το που άνοιξε έγινε στέκι για τους οινόφιλους της πόλης. Το μαγαζί στεγάζεται σε ένα πανέμορφο κτίριο Bauhaus, που ζωντάνεψε με τον ερχομό του wine bar. Η μπάρα είναι δελεαστική. Και εκεί μας αρέσει να καθόμαστε αλλά έξω στον πεζόδρομο – στα σκαμπό, στις καρέκλες ή στα όρθια είναι ακόμη πιο ωραία. Η λίστα που υπογράφει ο ταλαντούχος σομελιέ και συνιδιοκτήτης Γιάννης Παππάς περιλαμβάνει πάνω από 120 κρασιά ήπιας οινοποίησης, πολλά καινούργια, άλλα δυσεύρετα. Πάντα θα βρούμε κάτι ενδιαφέρον να πιούμε εδώ. Για τσιμπολόγημα επιλέγω τη λαδένια με ολόγλυκες ντομάτες, κρεμμύδι και μπόλικη ρίγανη και το καλοφτιαγμένο σεβίτσε από λαυράκι. Μ.Π.

Ζωοδόχου Πηγής 42, Εξάρχεια, Τ/210-38.07.311

Ευλαλία: μεζέδες σε ένα πρώην λογιστικό γραφείο

Σε ένα πλατύ πεζοδρόμιο έχει βγάλει τραπέζια το νέο μεζοδοπωλείο του Μετς. Όσοι μένουν στην περιοχή λένε ότι έλειπε ένα τέτοιο μαγαζί στη γειτονιά, όσοι έρχονται από αλλού ευχαριστιούνται τόσο που ξαναέρχονται. Το Ευλαλία στεγάζεται σε ένα παλιό νεοκλασικό, το οποίο οι ιδιοκτήτες έχουν διακοσμήσει με ρετρό αισθητική. Έχουν βάψει ολόκληρο το κτίριο σε χρώμα ροζ, που κάνει τέλεια αντίθεση με τις κόκκινες καρέκλες. Η πινακίδα του μαγαζιού που λέει «Ευλαλία Λογιστικά και κάτι ψιλά» ανήκει στο λογιστικό γραφείο που για χρόνια λειτουργούσε στο σημείο. Το μεζεδοπωλείο είναι ιδανικό για έξοδο μετά το γραφείο αρκεί να βρείτε να καθίσετε, μια και όσο περνάει η ώρα το μαγαζί γεμίζει. Εκεί θα απολαύσετε καλοφτιαγμένα μεζεδάκια, κρητική ρακή και μπίρες. Ο ντάκος με την ολόγλυκη ντομάτα και τη φρέσκια μυζήθρα θα ξεκινήσει ιδανικά το τσιμπολόγημα. Συνεχίστε με τα μαρινάτα μπαρμπουνάκια, έναν ιδιαίτερο μεζέ που κάνουν οι ίδιοι και πάει πολύ με τσίπουρο. Μην παραλείψετε τα χοιρινά μπριζολάκια, είναι καλοψημένα και ζουμερά, και τα ιδιαίτερα τυριά όπως το καπνιστό βολάκι Σύρου. Μ.Π.

Φρύνωνος 10, Παγκράτι, Τ/ 210-75.65.871

Αφαία: στο φρέσκο στέκι του Θησείου

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Είναι το αβανταδόρικο σημείο, είναι και η ωραία, ανεπιτήδευτη αύρα του που μας κάνουν να δίνουμε όλο και πιο συχνά τελευταία ραντεβού στο Αφαία. Είτε το πεις μεζεδοπωλείο, είτε νεο-καφενείο, το ζουμί είναι ότι εδώ θα βρεις κάτι ωραίο να τσιμπήσεις ενώ απολαμβάνεις τη μπίρα, το κρασί, το ούζο ή το τσιπουράκι σου. Το μενού έχει από ντοματοσαλάτα με λαδένια και φάβα με καπαρόμηλα μέχρι ένα «κοντοσούβλι» μανιταριών με τραγανές τηγανητές γλυκοπατάτες ή paccheri με κιμά και κρέμα από πεκορίνο Αμφιλοχίας για τους πιο πεινασμένους της παρέας. Γ.Π. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαστροταβέρνες, γαστροκαφενεία και άλλα γαστροστέκια: σε αυτά τα μαγαζιά βγαίνουμε τώραΓαστροταβέρνες, γαστροκαφενεία και άλλα γαστροστέκια: σε αυτά τα μαγαζιά βγαίνουμε τώρα

Oinoscent: κλασικό ραντεβού για κρασί

Φωτογραφίες: Μιχάλης Παππάς

Κλασικό ραντεβού των κρασόφιλων της πόλης, το Oinoscent, που μετράει μπόλικα χρόνια εκεί στη Βουλής, είναι μονίμως γεμάτο κόσμο. Μεσοβδόμαδα, μετά το γραφείο, αλλά και Σαββατοκύριακο μετά τη βόλτα (ένα τηλεφώνημα για κράτηση δεν θα βλάψει), πιάστε ένα από τα τραπέζια στο πεζοδρόμιο και μέσα, στο μικρό πιο εστιατορικό κομμάτι ή καθίστε στο όρθιο στη μπάρα. Διαλέξτε ό,τι σας γυαλίσει από τη μεγάλη λίστα που κάνει βόλτες στους αμπελώνες του κόσμου, παλιού και νέου –θα βοηθήσει και το πολύ ενημερωμένο προσωπικό– και βάλτε στο πλάι διάφορα νόστιμα: ντοματένια ταραμοσαλάτα, μπουρέκι με τυριά και μυρωδικά, ταρτάρ, τυριά και αλλαντικά (γραβιέρα σπηλιάς, ρεμπέτικο, compte, mimolette και όχι μόνο). Όποιος πεινάει κομμάτι παραπάνω μπορεί να «χτυπήσει» και μια μακαρονάδα al limone, λεμονάτη και ξηροκαρπάτη (έχει και φυστίκι Αιγίνης), ή ένα flank steak. Α.Σ.

Βουλής 45-47, Τ/210-32.29.374

Στο Felicita για απεριτίβο

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ένα τετράγωνο πίσω από το Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, όταν αρχίζει να πέφτει ο ήλιος οι εργαζόμενοι των τριγύρω γραφείων και όχι μόνο δίνουν ραντεβού στο Felicita. Εδώ το απεριτίβο έχει τον πρώτο ρόλο και οι συνταγές βγαίνουν έξω από τα συνηθισμένα, όπως το ελαφρά ντοματένιο spritz με το όνομα Tosca, με αφρώδες κρασί, σόδα, lικέρ περγαμόντο, βερμούτ, κόρντιαλ κεράσι και μια ιδέα από ντομάτα ή το 8 ½ με Casoni (ιταλικό απεριτίφ από γλυκά και πικρά πορτοκάλια και ραβέντι, μεταξύ άλλων), σόδα γκρέιπφρουτ και σπιτικό κόρντιαλ από μάνγκο και κουμ κουάτ. Μπρουσκέτες, πολπέτες άλλα σνακ με ιταλικές (αλλά όχι αποκλειστικά) επιρροές για τσιμπολόγημα. Γ.Π.

Μεγάλου Βασιλείου 40, T/ 211-00.15.858 

49: στο Κολωνάκι, κάτω από τις μουριές

Το 49, που στήνει τα τραπέζια του κάτω από τις πυκνές φυλλωσιές των μουριών στην πράσινη λωρίδα στην Ξενοκράτους όπου βρίσκεται και το L’Abreuvoir, έχει και φαγητό-φαγητό, μπορείτε όμως άνετα να καθίσετε και για ένα ποτήρι κρασί (η μικρή λίστα έχει κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα, με μερικές γαλλικές εξαιρέσεις) ή κάποιο από τα κλασικά κοκτέιλ που φτιάχνουν στο εξωτερικό μπαρ, συνδυάζοντας το με ένα-δυο μικρά πιατάκια: μπρουσκέτες με ροζμπίφ, ας πούμε, βιτέλο τονάτο με καπνιστή σάλτσα τόνου, κάππαρη και κρίταμο ή μια τάρτα με λαχανικά και μους ανθότυρου. Το χαμηλότονο και ευγενικό καφέ-εστιατόριο, το οποίο βρίσκεται μεν στο κέντρο της πόλης, αλλά είναι και λίγο… απόμερο, είναι καλό σημείο για φιλική αποσυμπίεση μετά τη δουλειά. Κι αν τραβήξει λίγο παραπάνω η κουβέντα δεν πειράζει – μένει ανοιχτό μέχρι τις 2 π.μ. Α.Σ.

Ξενοκράτους 49, Κολωνάκι, Τ/210-72.57.417

Αθήνα

Εξάρχεια

Θησείο

Κολωνάκι

Παγκράτι

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT