ΕΞΟΔΟΣ

Πού θα φάμε μετά το μπάνιο: 32 μαγαζιά για κάθε γούστο και κάθε πορτοφόλι

Για πρώτη φορά ένας τόσο αναλυτικός οδηγός με τα καλύτερα μαγαζιά για φαγητό στα παράλια της Αττικής. 32 μαγαζιά-καταφύγια κοντά στις αγαπημένες μας αττικές παραλίες!

27.06.2024
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Πού θα φάμε μετά το μπάνιο: 32 μαγαζιά για κάθε γούστο και κάθε πορτοφόλι

Εξερευνήσαμε όλη την ακτογραμμή, δοκιμάσαμε δεκάδες μαγαζιά και καταλήξαμε σε μια λίστα με 32 διευθύνσεις για ταβέρνες-καταφύγια με καλό φαγητό κοντά στις αγαπημένες μας παραλίες. Φρέσκο ψάρι, μεζέδες, κρεατικά, αλλά και fine dining πλάι στο κύμα, για κάθε γούστο και κάθε πορτοφόλι. Γνωστά ή άγνωστα, παλιά ή πιο καινούργια, αυτά τα εστιατόρια δεν αρκούνται στη θέα και στο γεγονός ότι έχουν τραπέζια δίπλα στο κύμα, αλλά σερβίρουν πραγματικά νόστιμο, καλοφτιαγμένο φαγητό. Κάποια από αυτά μάλιστα είναι κρυμμένα διαμαντάκια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚι όμως, τα εστιατόρια της Αθήνας μαγειρεύουν λαδερά!Κι όμως, τα εστιατόρια της Αθήνας μαγειρεύουν λαδερά!

ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ

Πανορμίτης

Παμπάλαιο ταβερνάκι σε λευκό και γαλάζιο χρώμα, με εξώστη λίγα βήματα από την ακτή του Αγ. Παντελεήμονα. Φημίζεται για τους ψαρομεζέδες του, όπως το «τσιμένι», παστουρμάς ψαριού δηλαδή, μεζές που συνηθίζεται στη Βορειο- ανατολική Αττική. Θα δοκιμάσετε κρουστό μαρινάτο γαύρο με σκόρδο και κάππαρη, γαρίδες σαγανάκι που έρχονται σε γενναία μερίδα μέσα στο πυρέξ τους, έξοχο χταπόδι κρασάτο αλλά και χερίσιες τηγανητές πατάτες. Δοκιμάστε και τις τηγανητές κουτσομουρίτσες, ζουμερές και αρωματικές. Β.Κ.

Λεωφ. Ποσειδώνος 55, Άγιος Παντελεήμονας, Μαραθώνας, Τ/6973-234.195. Καθημερινά από το μεσημέρι

Κοντινή παραλία: Ο Σχινιάς, σε απόσταση αναπνοής. Μία από τις ομορφότερες και πιο γνωστές παραλίες της Αττικής, εντός του Εθνικού Πάρκου, με καταγάλανα νερά και τριάμισι χιλιόμετρα δάσους στο φόντο, που φτάνει μέχρι το κύμα.

Ο Χοντρός

Αν η όρεξη τραβάει κρεατικό μετά το μπάνιο, ο Χοντρός, πάνω στην παραλιακή περατζάδα της Νέας Μάκρης, είναι μονόδρομος. Δοκιμάστε τη σιγοψημένη για ώρες γουρουνοπούλα στη λαδόκολλα με την τραγανή πετσούλα, την κρασάτη τηγανιά από ψαρονέφρι με φέτα και τα μπέργκερ προβατίνας ή γουρουνοπούλας σε ατομική μερίδα ή στη μίνι εκδοχή τους, ανάμεικτα. Είναι ανοιχτά από το πρωί, για καφέ, με θέα στη θάλασσα και την παραλία της Νέας Μάκρης με τους φοίνικες. Μια προειδοποίηση: Να ξέρετε ότι τις Κυριακές και τις αργίες, επικρατεί το αδιαχώρητο. Β.Κ.

Ποσειδώνος 36, Ν. Μάκρη, Τ/22940-93- 644. Καθημερινά από το πρωί.

Κοντινή παραλία: Η κεντρική παραλία της Νέας Μάκρης με ψιλή άμμο, ψάθινες ομπρέλες, φαρδιά λωρίδα με γκαζόν και σκιά από φοίνικες και σκίνα. Ιδανική για οικογένειες αλλά και για παρεΐστικη χαλάρωση στην ανακουφιστική σκιά.

Ακρογιάλι

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;
Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;Που θα φάμε μετά το μπάνιο;

Ψαροταβέρνα φημισμένη, με ηλικία άνω των 100 ετών, πάνω στο κύμα, σε ελαφρά υπερυψωμένο βραχάκι και με τη διπλή παραλία του Ζούμπερι εκατέρωθεν. Δοκιμάστε τον παστουρμά ψαριού που σηκώνει τσίπουρο ή ούζο, τον μαρινάτο γαύρο, το τραγανό καλαμαράκι στο τηγάνι και συνεχίστε με ολόφρεσκο πελαγίσιο ψάρι, άψογα ψημένο στα κάρβουνα, ζουμερό και πεντανόστιμο, που, αν θέλετε, έρχεται πλήρως καθαρισμένο στην πιατέλα του, με τη συνοδεία λαδολέμονου. Β.Κ.

Μιαούλη 8, Νέα Μάκρη (Ζούμπερι), Τ/22940-96.852. Καθημερινά από τις 12.00.

Κοντινή παραλία: Η παραλία στο Ζούμπερι με ψιλό λευκό βοτσαλάκι, καθαρά νερά, ιδανική και για οικογένειες, κατά τόπους οργανωμένη, με beach bars.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα καλύτερα του Ιουνίου: Τι δοκίμασε και ξεχώρισε η ομάδα του ΓαστρονόμουΤα καλύτερα του Ιουνίου: Τι δοκίμασε και ξεχώρισε η ομάδα του Γαστρονόμου

Χειμώνα-Καλοκαίρι

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;

Που θα φάμε μετά το μπάνιο; Που θα φάμε μετά το μπάνιο;

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;

Η αυλή καταπράσινη, με βουκαμβίλιες, τριανταφυλλιές, λεμονιές, και τα φαγητά ένα και ένα. Ό,τι και να διαλέξεις από τα χέρια της Πολίτισσας μαγείρισσας Νίκης Χρυσανθίδου, θα το ευχαριστηθείς. Πρώτα θα έρθει το ούζο όπως πρέπει σερβιρισμένο, στην πολίτικη «χαβούζα», και μετά οι μεζέδες: λακέρδα, φάβα, ντολμαδάκια γιαλαντζί, φασόλια πιάζι, τυροκροκέτες παναρισμένες σε ψιλοκομμένο φύλλο κανταΐφι, χειροποίητα μαντί και μυρωδάτα κιμαδοπιτάκια. Μπορείτε να μπερδέψετε τους μεζέδες με τα κυρίως και να δοκιμάσετε τους αφράτους κεφτέδες με δυόσμο, τυλιγμένους σε φέτες τηγανητής μελιτζάνας, τις μπουκιές μοσχαρίσιου κοκκινιστού με τσιπς πατάτας. Ό,τι και να παραγγείλετε όμως, φροντίστε να κρατήσετε χώρο στο στομάχι σας για τα εξαιρετικά γλυκά του Φώτη Χρυσανθίδη: Μπαμπάς με ρούμι, ψητό τσίζκεϊκ, μπίτερ σοκολάτα με ουίσκι, τάρτα τζιαντούγια, κ.ά., θα κλείσουν μοναδικά το γεύμα σας. Μ.Β.

Λεωφ. Ποσειδώνος 93, Ζούμπερι, Τ/22940-99.704. Δευτ.-Παρ. 17.00-00.00, Σαββατοκύριακα 13.00-00.00

Κοντινή παραλία: Ζούμπερι (βλ. πιο πάνω).

The Camp Μελτέμι

Χωμένη μέσα σε μια πευκόφυτη περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Αρτέμιδας (Λούτσα) στις εγκαταστάσεις του Κατασκηνωτικού Συνεταιρισμού Υπαλλήλων Εταιρειών Πετρελαίου. Περπατώντας 50 μέτρα από τον χώρο στάθμευσης, αλλάζεις δεκαετία. Ταβέρνα στρωμένη με χαλικάκι, με τη μυρωδιά της θάλασσας και του πεύκου συνοδεία, με απόλυτη ησυχία και με τίμιο φαγάκι για μετά το μπάνιο: Ψητά κρεατικά, μαγειρευτά ανάλογα με την ημέρα, βραστά χόρτα, ψωμί φρυγανισμένο και λαδωμένο, τηγανητό καλαμαράκι τρυφερό, μπίρα βαρελίσια και παγωμένη. Ιδανική για οικογένειες, με άπλετο χώρο στο δάσος για παιδικό παιχνίδι. Β.Κ.

Λάκκα Ραφήνας, Τ/22940-22.901. Καθημερινά, από το πρωί με καφέ 

Κοντινή παραλία: O Φίλιππας στον οικισμό Μελτέμι είναι προστατευμένος κολπίσκος με ωραία αμμουδιά και πρασινάδα μέχρι το κύμα. Ιδανική για παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ10+1 μεζεδοπωλεία σε Αθήνα και Πειραιά με νόστιμους, οικονομικούς μεζέδες10+1 μεζεδοπωλεία σε Αθήνα και Πειραιά με νόστιμους, οικονομικούς μεζέδες

Ξυπόλυτος

Τραπεζάκια μέχρι το κύμα, σε ψιλό λευκό χαλικάκι και σκιά κάτω από τα πεύκα. Ταβέρνα παλιά, από τη δεκαετία του ’60. Φρέσκα, «καλά» ψάρια στη σχάρα αλλά και ωραία μεζεδάκια, όπως το έξοχο καπνιστό χέλι, το κατεψυγμένο μεν, αλλά νοστιμότατο τηγανητό καλαμάρι, τα λαδερά ντολμαδάκια (που έχουν και ολίγον κιμά και σερβίρονται με λεμονάτο γιαούρτι) και οι τηγανητές πατάτες. Στα συν, το ότι σε ενημερώνουν ειλικρινά τι είναι φρέσκο και τι κατεψυγμένο. Τιμές λίγο πιο τσιμπημένες. Β.Κ.

25ης Μαρτίου, Άγιος Νικόλαος, Αρτέμιδα, Τ/22940-28.342. Καθημερινές: 19.00-00.00, Σαββατοκύριακα από το μεσημέρι (καλύτερα να κάνετε κράτηση)

Κοντινή παραλία: Η Χαμολιά, ανάμεσα στο Πόρτο Ράφτη και στην Αρτέμιδα, είναι μικρή, με γαλαζοπράσινα νερά και ολόλευκα βράχια για βουτιές. Έχει και μικροσκοπική αμμουδιά, αλλά γεμίζει γρήγορα, γι’ αυτό πιάστε θέση νωρίς. Αποφύγετέ την αν έχετε μικρά παιδιά.

Τομ

Παλιά και ανακαινισμένη οικογενειακή ψαροταβέρνα στη βόρεια άκρη της παραλίας, με φαρδιά, σκιερή βεράντα τα μεσημέρια και εξώστη δίπλα στο κύμα, φωτισμένο με σειρές λαμπιόνια το βράδυ. Υπέροχη θέα στη θάλασσα και στο Νησί. Τίμια πιάτα με φρέσκο ψάρι, όπως πεντανόστιμη μαρίδα στο τηγάνι, γαύρος παναρισμένος και ζουμερός, μπακαλιαράκια, μελωμένο κριθαράκι με γαρίδες και σαλάτα αλμύρα όπως πρέπει: αλ ντέντε και κρουστή. Ανάλογα με την ψαριά, ετοιμάζεται και ωραία ψαρόσουπα. Στα συν, οι προσγειωμένες τιμές. Β.Κ.

Παραλία Κακής Θάλασσας, Κερατέα, Τ/22990-29.127. Καθημερινά από τις 11.30 μέχρι αργά το βράδυ

Κοντινή παραλία: Η Κακή Θάλασσα φυσικά, αλλά επιλέξτε τη «μεγάλη» στη νότια πλευρά, οργανωμένη, με κρυστάλλινα νερά, φαρδιά αμμουδιά ανάμεικτη με ψιλό βότσαλο. Τα νερά της είναι βαθιά και με τον συνήθη βοριά σηκώνει πολύ κύμα, εξ ου και το όνομά της.

Κατσαρόλα

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;

Μαγειρείο με πραγματικά σπιτικό φαγητό, λίγα βήματα πίσω από το λιμάνι της Ραφήνας, σε αυλή νοικοκυρεμένη με θέα τον Ευβοϊκό και το πηγαινέλα των καραβιών. Το ημερήσιο μενού αναρτάται καθημερινά στην ομώνυμη σελίδα στο Facebook και περιλαμβάνει από μοσχαράκι με αλμύρα και ντομάτα στην κατσαρόλα, κοτόπουλο με μπάμιες, γαύρο λαδορίγανη, χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, γίγαντες με πιπεριές, μπακαλιάρο τσιλαδιά, παστίτσιο και σουπιές κρασάτες μέχρι… μοσχαροκεφαλή. Τακτικά ρεμπέτικα live τα Σαββατοκύριακα. Β.Κ.

Πλατεία Βενιζέλου, όπισθεν ταχυδρομείου Ραφήνας, Τ/22944-01.808. Δευτ-Πέμ. 09.00-17.00, Παρ.-Σάβ.-Κυρ. 09.00-00.00.

Κοντινή παραλία: Η παραλία δεξιά από το λιμάνι της Ραφήνας είναι θαυμάσια, με ψιλή άμμο και καθαρά νερά. Εναλλακτικά, το Κόκκινο Λιμανάκι σε μικρό κολπίσκο, με βότσαλα και αμμουδιά.

Ρέρρας

Στην πιο ήσυχη άκρη της Ψαραγοράς Λαυρίου, η παλιότερη ταβέρνα της περιοχής διατηρεί αναλλοίωτη τη φήμη της για το τέλειο τηγάνι της (αποτέλεσμα, συν τοις άλλοις, και της επιλογής ειδικών γαλλικών τηγανιών). Μπακαλιαράκια και κουτσομούρες ασυναγώνιστα, όπως και το θράψαλο, τρυφερό και πεντανόστιμο. Ψάρια μόνο «άγρια», από τα καΐκια του Λαυρίου, αυστηρά της εποχής. Αν δεν υπάρχει φρέσκο ψάρι, η ταβέρνα δεν λειτουργεί, γι’ αυτό η τηλεφωνική επικοινωνία είναι απαραίτητη. Β.Κ.

Κων. Πλειώνη 10, Λαύριο, Τ/22920- 22.112. Παρ.- Σάβ.- Κυρ. από τις 12.00

Κοντινές παραλίες: Αναζητήστε την παραλία Τσίου, απόμερη, εξωτική, με καταπληκτικά, πεντακάθαρα νερά, εντελώς απάνεμη και μικροσκοπική. Απαιτεί ολιγόλεπτο περπάτημα σε χωματόδρομο.

Φόρος

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;

Που θα φάμε μετά το μπάνιο; Που θα φάμε μετά το μπάνιο;

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;

Σε υπερυψωμένο σημείο, στο Θορικό, λίγο πριν από την ανατολική είσοδο του Λαυρίου, στην ψαροταβέρνα Φόρος θα ευχαριστηθείτε μαστόρικα ψημένο φρέσκο ψάρι και καλό τηγάνι. Κατόπιν παραγγελίας θα απολαύσετε βελούδινη ψαρόσουπα. Δοκιμάστε και το ψητό θράψαλο, τη μακαρονάδα με γαρίδες (στην εποχή τους) και σαρδέλα ψητή ή έξοχα τηγανισμένη και ζουμερή, αλλά και νοστιμότατο λιαστό χταπόδι. Θέα από τον εξώστη στον κόλπο του Θορικού, με φόντο τη Μακρόνησο ακριβώς απέναντι. Β.Κ.

Θορικό Λαυρίου, Τ/22920-28.018. Καθημερινά από τις 12.00

Κοντινή παραλία: Το Συρί, κρυμμένη αμμουδερή παραλία που ανήκει στον ομώνυμο μικροσκοπικό οικισμό. Καλά προστατευμένη από τους ανέμους, πανέμορφη και ασφαλής για όλες τις ηλικίες, προτιμάται για γυμνισμό.

Νικήτας ο Κυνηγός

Γνωστό στέκι στο Λαύριο και στα πέριξ, κυρίως των ντόπιων, που απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη φήμη χάρη στα γυρίσματα εδώ γνωστών τηλεοπτικών σειρών και ταινιών, καθώς είναι γραφικό ωσάν ξεχασμένο στον χρόνο, όπως και το ίδιο το χωριό, στην κορυφή λόφου, δυο βήματα από τις εγκαταστάσεις των αρχαίων μεταλλείων και της Γαλλικής Εταιρείας. Φημίζεται για τα ζουμερά κρεατικά στα κάρβουνα αλλά και για κόκορα αλανιάρη, μαγειρευτά στη γάστρα, κοντοσούβλι προβατίνας και αρνίσιο. Τα μεσημέρια, τα τραπέζια στρώνονται στη σκιά της πλατείας, κάτω από τα λιόδεντρα. Β.Κ.

Άγιος Κωνσταντίνος, Καμάριζα Λαυρεωτικής, Τ/22920-26.781. Καθημερινά από τις 19.00

Κοντινές παραλίες: Σε απόσταση δεκάλεπτης οδήγησης θα βρείτε την πανέμορφη Ντελένια, προστατευμένη από τον αέρα, με ψιλή αμμουδιά, ιδανική για οικογένειες. Ανάλογη και η παραλία Βρωμοπούσι, πάντα ήρεμη, με πεντακάθαρα νερά και άφθονη σκιά από σκίνα. Οι κοντινές παραλίες Πόρτο Εννιά και Βγέθι είναι μικρά, καθαρά και προστατευμένα κολπάκια, με λευκό βοτσαλάκι και δέντρα για σκιά. Η Πούντα Ζέζα στον δρόμο προς Λαύριο, με θέα όλο τον κόλπο και τη Μακρόνησο ακριβώς απέναντι, είναι από τις ομορφότερες, αν και η μισή είναι ιδιαίτερα κοσμική, κατειλημμένη από ξαπλώστρες-ομπρέλες.

ΔYTIKH ATTIKH (Κορινθιακός Κόλπος)

Έλατος

Μετά το μπάνιο στο Πόρτο Γερμενό, ευκαιρία να ανηφορίσετε προς τα Βίλια. Κάθε φορά που ξεκινούν τα ψησίματα έξω από τη φημισμένη κρεατοταβέρνα του χωριού, δημιουργείται κατάσταση πανηγυριού. Σούβλες που γυρνάνε πάνω από κάρβουνα, τσίκνα στην ατμόσφαιρα, γεμάτα τραπέζια στην πλατεία και λερωμένα χέρια από τα λιπάκια. Η ταβέρνα ανήκει σε οικογένεια κτηνοτρόφων που βόσκουν τα ζώα τους στις πλαγιές του Κιθαιρώνα, και λειτουργεί και ως κρεοπωλείο. Ό,τι έχει το μενού είναι με δική τους πρώτη ύλη: παϊδάκια προβατίνας και αρνίσια, κοκορέτσι
και κοντοσούβλι και σουβλάκια. Μ.Π.

Κεντρική Πλατεία Βιλίων, Ι. Σακελλαρίου 6, Βίλια, Τ/22630-22.340

Κοντινές παραλίες: Πόρτο Γερμενό και Προσήλι με βότσαλο στην ακτή, καθαρά, τιρκουάζ και ήρεμα νερά, και πεύκα που φτάνουν σχεδόν μέχρι το κύμα.

Λεστόρι

Θέα στο καταπράσινο χωριό των Βιλίων έχει η οικογενειακή ταβέρνα που σερβίρει κρέας ψητό από ντόπιους κτηνοτρόφους. Αρνί στη σούβλα αλλά και αρνίσια παϊδάκια, λεπτοκομμένο μπούτι προβατίνας ψημένο στα κάρβουνα έτσι ώστε να διατηρεί τα ζουμιά του και αρβανίτικες γκόγκλιες με τυρί από τυροκομεία της περιοχής. Φτιάχνουν και τηγανητές πατάτες χρυσαφένιες, κομμένες στο χέρι, και κάτι μπιφτεκάκια μικρά και αφρά-τα, πολύ νόστιμα. Για όσους μετά το μπάνιο προτιμούν το κρέας, είναι προορισμός. Μ.Π.

Ι. Σακελλαρίου 59, Βίλια, Τ/22630-22.940

Κοντινές παραλίες: Πόρτο Γερμενό και Προσήλι (βλ. πιο πάνω).

Μουριές

Αν και αυθεντική κρεατοταβέρνα με όλα τα καλά, όπως προβατίνα και αρνί στα κάρβουνα, φημίζεται και για τα μαγειρευτά που φτιάχνει καθημερινά η ιδιοκτήτρια του μαγαζιού. Ανάρπαστα γίνονται τα σουτζουκάκια, το κοκκινιστό μοσχαράκι, το κοτόπουλο με μπάμιες και τα φασολάκια. Το τυροπιτάρι με ανθότυρο, που ετοιμάζεται και τηγανίζεται τη στιγμή της παραγγελίας, είναι must και μπορείτε να το πάρετε και σε πακέτο. Μ.Π.

Ι. Σακελλαρίου 29, Τ/22630-22.436

Κοντινές παραλίες: Πόρτο Γερμενό και Προσήλι (βλ. πιο πάνω).

ΝΟΤΙΕΣ ΑΚΤΕΣ

Αστακός

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;

Που θα φάμε μετά το μπάνιο; Που θα φάμε μετά το μπάνιο;

Μια boho μοντέρνα ψαροταβέρνα στην παραλία της Γλυφάδας, απέναντι από τα καΐκια και τους λευκούς πάγκους όπου οι ψαράδες απλώνουν την πραμάτεια τους. Τραπέζια δυο βήματα από τη θάλασσα, νησιώτικα καναπεδάκια, μεζέδες στον δίσκο και πιάτα θαλασσινά με την υπογραφή του σεφ Άγγελου Μπακόπουλου – πολύ ωραία η σφυρίδα α λά πολίτα και η καυτερούτσικη σκορπίνα μπουρδέτο–, αρκετά τσίπουρα και κρασιά δένουν ωραία σ’ αυτό το σενάριο προσεγμένης ανεμελιάς. Μόνο κακό η ένταση της μουσικής, ενίοτε παραείναι δυνατά. Α.Σ.

Διαδόχου Παύλου 46, 2η μαρίνα Γλυφάδας, Τ/210-89.47.342. Ανοιχτό μεσημέρι-βράδυ εκτός Δευτέρας

Κοντινή παραλία: Αν γυρνάτε από μπάνιο στο Μικρό ή το Μεγάλο Καβούρι, είναι καλή ιδέα. Με το αυτοκίνητο σε ένα τέταρτο θα είστε εκεί.

Εστιατόριο Παπαΐωάννου

Δεν είναι το πρώτο μαγαζί που σου έρχεται στο μυαλό για φαγητό μετά το μπάνιο –οι τιμές ξεφεύγουν κατά πολύ σε σχέση με μια ψαροταβέρνα–, ξέρεις όμως ότι θα φας καλά. Τα ψάρια έχουν τον κύριο λόγο, από τότε που ο Γιώργος Παπαϊωάννου είχε το μικρό γωνιακό μαγαζί στον Πειραιά, που έγινε γρήγορα προορισμός για ψαρόφιλους. Το μενού είναι λιτό αλλά περιεκτικό, με λίγα όστρακα ημέρας για αρχή, ένα-δύο μαρινάτα, ωμά, ανάλογα με την εποχικότητα και τη διαθεσιμότητα, καπνιστά, αχνιστά, μαγειρευτά, τηγανητά και ψητά. Τα ψάρια του είναι ψημένα άψογα και ταιριάζουν ιδανικά με τα χόρτα εποχής που τα συνοδεύουν. Δεν χρειάζονται ούτε λάδι ούτε λεμόνι: Έτσι λάμπει η πρώτη ύλη, που είναι όλη η νοστιμιά. Μην παραλείψετε τον μαγειρευτό γαύρο σε κόκκινη σάλτσα, αλλά και το σεβίτσε καραβίδας που αφήνει μια ήπια, ισορροπημένη, μεσογειακή αψάδα στο στόμα. Μ.Π.

Ηλίου 2, Βουλιαγμένη, Τ/211-100.11.17. Καθημερινά 14.00-00.00

Κοντινές παραλίες: Βρίσκεται κοντά στις ελεύθερες παραλίες Μικρό και Μεγάλο Καβούρι, με αμμουδιά και ομπρέλες με ξαπλώστρες σε κάποια σημεία και ρηχά νερά ιδανικά για παιδιά. Επίσης, στην Ακτή, με είσοδο 10-15€ και μειωμένο 5-8€, που είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες κατά μήκος της αμμουδιάς, καντίνες για νερά και αναψυκτικά και λίγα σνακ, ενώ πιο πίσω έχει γκαζόν και γήπεδα τένις, ρακέτας και πετάνκ και δραστηριοτητες για παιδιά, και στον Αστέρα με τη χρυσαφένια αμμουδιά και τα καθαρά νερά, με είσοδο από 60 έως 180 €/ το σετ, οργανωμένη με αποδυτήρια και τουαλέτες, εστιατόρια, μπαρ και γήπεδο beach volley και ρακέτας.

Μπαρμπουνάκι Διά Χειρός Παπαϊωάννου

Και τι πειράζει που είναι ένα εστιατόριο αλυσίδας στο οποίο σερβίρεται πάνω κάτω το ίδιο μενού με τα άλλα και η διακόσμηση είναι copy- paste. Το νέο μαγαζί στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης (ΝΟΒ) είναι ίσως η πιο value for money επιλογή μετά το μπάνιο στη Βουλιαγμένη. Έχει απαράμιλλη θέα στον κόλπο της Βουλιαγμένης και τον λόφο της Φασκομηλιάς. Το σέρβις είναι γρήγορο και αποτελεσματικό και οι μερίδες γενναίες. Αλμύρα άψογα βρασμένη, φιλεταρισμένα τηγανητά μπαρμπούνια –το signature πιάτο τους– με ωραία, τραγανή κρούστα, πασπαλισμένα με χοντρό θαλασσινό αλάτι, ωραίο και το μαγειρευτό σαρδελάκι με τη σκορδάτη και πικάντικη σάλτσα ντομάτας και οι ζουμερές γαρίδες Κοιλάδας ψημένες στα κάρβουνα. Το ψητό ψάρι ημέρας θα ανεβάσει τον λογαριασμό αλλά και την εμπειρία. Μ.Π.

Απόλλωνος 41 (Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης), Τ/210-26.50.500. Καθημερινά 13.00-23.30

Κοντινές παραλίες: Η ελεύθερη της Βουλιαγμένης, απάνεμη και ιδανική για οικογένειες με παιδιά, με ρηχά νερά και αμμώδη ακτή. Κοντά βρίσκονται και οι παραλίες Ακτή και Αστέρας (βλ. πιο πάνω).

Εστιατόριο Ακτή

Αφού βουτήξεις στα καταγάλανα νερά του κόλπου Βουλιαγμένης, μπορείς να ανέβεις τα σκαλιά και να πιάσεις τραπέζι στο ψαροεστιατόριο με τη «μυκονιάτικη» διακόσμηση και την ωραία, μπιτάτη μουσική και να μπεις σε διάθεση διακοπών στο πι και φι. Δεν είναι μια οικονομική επιλογή, αλλά δικαιολογείται από το προσεγμένο φαγητό του σεφ Παναγιώτη Γιακαλή, την τοποθεσία, το σέρβις και την πρώτη ύλη. Το χταπόδι στα κάρβουνα μου άρεσε πολύ, όπως και η καραβιδομακαρονάδα και τα ωμά τους που τα προσέχουν αρκετά. Η λίστα με τα κρασιά αρκετά ενημερωμένη, οι τιμές ωστόσο ξεφεύγουν πολύ από την κάβα. Το παγωτό σικάγο για επιδόρπιο, που ήταν σαν κλείσιμο ματιού στα περασμένα μεγαλεία των ’70s στην Παραλιακή, το προτείνω. Μ.Π.

Λεωφόρος Ποσειδώνος 6, Βουλιαγμένη, Τ/210-89.60.748. Καθημερινά 13.00-00.00

Κοντινές παραλίες: Η ελεύθερη Βουλιαγμένης, η Ακτή, ο Αστέρας (βλ. πιο πάνω) και οι μικρές στον Όμιλο Χειμερινών Κολυμβητών με αμμώδη ακτή, πεντακάθαρο βυθό με βράχια και φύκια, ό,τι πρέπει για σνόρκελινγκ, είναι όμως μικρές και γεμίζουν γρήγορα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα νέα μαγειρεία της Αθήνας μαγειρεύουν το φαγητό που μας λείπειΤα νέα μαγειρεία της Αθήνας μαγειρεύουν το φαγητό που μας λείπει

Λουιζίδης

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;

Το τραβάει το μαγειρευτό μια γεμάτη μέρα στην παραλία με θάλασσα και ήλιο. Στο οικογενειακό ταβερνάκι στην πλατεία Βουλιαγμένης, όπου πάνε όλοι με το μαγιό, το στιλ είναι νεοταβέρνας, αλλά η φιλοξενία ζεστή και καθόλου τυπική. Εξήντα χρόνια και βάλε λειτουργεί το μαγαζί που με τη σταθερή ποιότητα έχει κερδίσει τους ντόπιους, οι οποίοι, εκτός από τα σπιτικά μαγειρευτά, ξέρουν ότι θα βρουν και φρέσκο ψητό ψάρι. Μ.Π.

Ερμού 2, Βουλιαγμένη, Τ/210 – 89.60.591. Καθημερινά: 12.00-00.00

Κοντινές παραλίες: Η ελεύθερη Βουλιαγμένης, η Ακτή, ο Αστέρας και οι μικρές στον Όμιλο Χειμερινών Κολυμβητών (βλ. πιο πάνω).

AbraΟvata

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;

Στα ακριανά τραπέζια του ντεκ του εστιατορίου της Λίμνης Βουλιαγμένης αδειάζει το μυαλό σου, και το μεσημέρι, που το vibe είναι πιο χαλαρό, και το βράδυ που η κουζίνα «σοβαρεύει» και το τοπίο μοιάζει μυστικιστικό. Ο Τζον Σκοτίδας, που πέρυσι μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις με τα πολυπολιτισμικά πιάτα του, υπογράφει και φέτος το μενού, ενώ μπορείς πάντα να καθίσεις και για καφέ – ξεκινάει από το πρωί. Α.Σ.

Λίμνη Βουλιαγμένης, Βουλιαγμένη, Τ/210-89.62.220

Κοντινή παραλία: Η Λίμνη! Φυσικό κάλλος (είναι ενταγμένη στον εθνικό κατάλογο Natura 2000), ιαματικά νερά, βράχια, σπηλιές, ξαπλώστρες, καναπέδες, καμπάνες, αναβαθμισμένες υποδομές – πλέον έχει και υπηρεσίες spa. Eίσοδος από 17 € (ειδικές τιμές για παιδιά, φοιτητές, μέλη και δημότες Βάρης και Βούλας).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣικάγο, pêche Melba ή Μπαρμπα-Σαμ; Εδώ τρώμε τα πιο ωραία ρετρό παγωτά της ΑθήναςΣικάγο, pêche Melba ή Μπαρμπα-Σαμ; Εδώ τρώμε τα πιο ωραία ρετρό παγωτά της Αθήνας

Bavaria

Νιώθεις ότι είσαι εκτός Αθήνας στην κρεατοταβέρνα στη «μέσα» Βάρκιζα. Βρίσκεται σε μια ανοιχτωσιά, με ελεύθερο ουρανό, άνετο πάρκινγκ και μια υπέροχη αυλή με χαλίκια, πέργκολες, τραπέζια με καρό τραπεζομάντιλα και μια σκιερή κληματαριά. Τα Σαββατοκύριακα βάζουν σούβλες: αρνί ολόκληρο, κοκορέτσι και κοντοσούβλι, ενώ τις καθημερινές σερβίρουν μπριζόλες υποδειγματικά ψημένες και παϊδάκια νόστιμα, αλλά χοντροκομμένα. Χερίσιες πατάτες και μερικές επιλογές σε εμφιαλωμένα κρασιά. Το σπιτικό λικέρ φράουλας που φέρνουν στο τέλος είναι ιδανικό για να σας αλλάξει τη γεύση και προτείνω να μείνετε σε αυτό, γιατί τα γλυκά τους θέλουν δουλειά. Στα συν, το διακριτικό και ευγενικό σέρβις. Μ.Π.

Περικλέους 65, Βάρη, Τ/210-89.73.383. Τρίτη-Παρασκευή 17.00-00.00, Σάββατο-Δευτέρα από τις 12.00.

Κοντινές παραλίες: Τα Λιμανάκια για ηλιοθεραπεία και βουτιές στα καθαρά νερά από τα βράχια, η ελεύθερη της Βάρκιζας με αμμώδη ακτή και ρηχά νερά, προορισμός για σέρφερ όταν έχει τον κατάλληλο καιρό, το Yabanaki με είσοδο 7,5-20 €, οι Τρύπες του Καραμανλή, ελεύθερη με λίγο δύσβατη πρόσβαση, αλλά πεντακάθαρα νερά και βοτσαλωτή ακτή, και η Αλθέα, ελεύθερη με βοτσαλάκι και ωραίο, καθαρό βυθό με βράχια και φύκια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα burger των σεφ: 5 εκδοχές του αγαπημένου street food που αλλάζουν τα δεδομέναΤα burger των σεφ: 5 εκδοχές του αγαπημένου street food που αλλάζουν τα δεδομένα

Ζάχος Grill

Χάνω τον λογαριασμό για το πόσες φορές έχω φάει στον Ζάχο μετά το μπάνιο. Κάθε φορά τρώω της ίδιας ποιότητας σουβλάκι –προτιμώ το χοιρινό καλαμάκι που από ό,τι μου είπαν φτιάχνουν μόνοι τους–, περιμένω την ίδια ώρα για να παραγγείλω και να σερβιριστώ με τον ίδιο τρόπο σε τσίγκινο πιατάκι. Το καλοψημένο κρέας μπαίνει σε μαλακιά, στεγνή πίτα, ζουμερή ντομάτα, μπόλικο κρεμμύδι και τζατζίκι-φωτιά. Όλο το αθηναϊκό καλοκαίρι στα χέρια μου, και ας είναι ο γύρος προκάτ και οι πατάτες προτηγανισμένες. Μ.Π.

Ερμού 1, Βουλιαγμένη, Τ/210 – 89.60.352. Καθημερινά 11.00-01.00

Κοντινές παραλίες: Η ελεύθερη της Βουλιαγμένης, η Ακτή, ο Αστέρας και οι μικρές στον Όμιλο Χειμερινών Κολυμβητών (βλ. πιο πάνω).

Λεύκες

Στην τεράστια αυλή τις Κυριακές ψήνουν στον ξυλόφουρνο μαγειρευτά με εποχικά υλικά, όπως μουσακά, μπάμιες, παστίτσιο και φασολάκια, μελωμένες μελιτζάνες, ενώ τις υπόλοιπες μέρες κρεατικά και λίγα θαλασσινά. Εκεί έφαγα ένα από τα πιο νόστιμα μοσχαρίσια μπιφτέκια που έχω δοκιμάσει και σωστά ψημένη μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος. Φτιάχνουν το δικό τους ψωμί με αλεύρι από το Άστρος Κυνουρίας, τον τόπο καταγωγής της οικογένειας που «τρέχει» το μαγαζί και μένει ακριβώς από πάνω. Στα συν είναι και η μικρή λίστα με εμφιαλωμένα κρασιά. Μ.Π.

Δημητσάνας 24, Βάρη, Τ/210- 89.70.892, Τρίτη-Παρασκευή 19.00- 00.00, Σάββατο 12.00-01.00, Κυριακή 12.00-22.00, Δευτέρα κλειστά.

Κοντινές παραλίες: Λιμανάκια, παραλία Βάρκιζας, Yabanaki, Τρύπες του Καραμανλή, Αλθέα (βλ. πιο πάνω).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤρώμε στα Χανιά: 7 μαγαζιά, παλιά και νέα, που αξίζει να δοκιμάσετε στην πόληΤρώμε στα Χανιά: 7 μαγαζιά, παλιά και νέα, που αξίζει να δοκιμάσετε στην πόλη

Σκαθάρι

Λίγο πιο μακριά από τη φασαρία της παραλίας, σε στενάκι της Σαρωνίδας, το Σκαθάρι σερβίρει ελληνική κουζίνα με τη φρέσκια ματιά δύο νέων ανθρώπων που το ανέλαβαν προσφάτως. Δοκιμάστε τους αφράτους τυρολουκουμάδες, τα φαλάφελ με παντζάρι και σάλτσα γιαουρτιού, τον «καγιανά δεν το λες» με προσούτο, το «αλμυρό προφιτερόλ», με τρυφερό μοσχάρι κοκκινιστό σε μπουκιές μέσα σε χειροποίητα σουδάκια με σάλτσα γραβιέρας, τις χειροποίητες αρβανίτικες γκόγκλιες και τον απίθανα τρυφερό κόκορα με μελωμένο τραχανά. Πλούσια η λίστα κρασιών, με σχεδόν το σύνολο του μεσογείτικου αμπελώνα. Β.Κ.

Κεφαλληνίας 16, Σαρωνίδα, Τ/22910- 60.495. Τρίτη-Κυριακή: 12.00-00.00

Κοντινές παραλίες: Ο Άγιος Νικόλαος στην Ανάβυσσο είναι μια φαρδιά λωρίδα αμμουδιάς που ενώνει την ακτή με το ομώνυμο εκκλησάκι. Λεπτή άμμος, καθαρά και ρηχά νερά, ιδανική για οικογένειες. Αν θέλετε βουτιές από τα βράχια σε γαλαζοπράσινα νερά-κρύσταλλο, επιλέξτε το λιμανάκι της Παλαιάς Φώκαιας, αριστερά από τα ψαροκάικα.

Αντιγόνη

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;
Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;

Αν αποφασίσετε να πάτε για μπάνιο στο Θυμάρι, προτείνουμε την Αντιγόνη, ένα από τα πιο γοητευτικά ταβερνάκια της περιοχής. Η χαλικόστρωτη αυλή με τις ασβεστωμένες μουριές βλέπει από ψηλά τη θάλασσα, ενώ στην κουζίνα μαγειρεύουν σπιτικά τηγανόψωμα, τραγανά κολοκυθάκια, γλυκά τηγανητά μπαρμπούνια αλλά και λεπτοκομμένα, παϊδάκια προβατίνας. Μ.Π.

Μακροδημητραίων, Θυμάρι, Τ/22910- 37.503. Καθημερινά 12.00-13.00

Κοντινές παραλίες: Το Θυμάρι με βοτσαλάκι και καθαρά νερά, ήσυχη και απομονωμένη, και τα Λεγρενά με αμμώδη μεγάλη ακτή και γαλανά νερά με άμμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα ήσυχα στέκια: 11 μαγαζιά για χαλαρή καλοκαιρινή έξοδο σε Αθήνα και ΠειραιάΤα ήσυχα στέκια: 11 μαγαζιά για χαλαρή καλοκαιρινή έξοδο σε Αθήνα και Πειραιά

Θεόδωρος και Ελένη & Το Μικρό

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;
Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;

Είναι ίσως η πιο συνυφασμένη με το κόνσεπτ «φαγητό μετά το μπάνιο» ψαροταβέρνα της Αττικής. Πρώτον, γιατί βρίσκεται κοντά σε μία από τις ωραιότερες παραλίες και δεύτερον, γιατί εδώ και σχεδόν 40 χρόνια κρατάει τον πήχη της οικονομικής ψαροφαγίας ψηλά και σερβίρει σταθερά πιάτα, νόστιμα και ποιοτικά (αλμύρα, χόρτα και χωριάτικη, τηγανητά ψάρια και ψητά, μύδια αχνιστά), προσθέτοντας συχνά νέες επιλογές (σαλατούρι, γούνα, ουρές πεσκανδρίτσας τηγανητές). Σε απόσταση 200 μέτρων βρίσκουμε το «Μικρό» αδελφάκι, με το ίδιο μενού και ωραία, ανοιχτή αυλή με άσπρο χαλίκι. Μ.Π.

Κοντινές παραλίες: Η οργανωμένη και αμμώδης παραλία Χάρακας, η «κρυφή» ΚΑΠΕ και η παραλία των Λεγρενών με τα γαλάζια νερά και τη χρυσή άμμο.

Απόμερο

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Κοντά στην παραλία, αλλά όντως απόμερο. Δεν φαίνεται από τον δρόμο και πρέπει να ανηφορίσεις έναν κάθετο της Παραλιακής για να το βρεις. Τα τραπέζια είναι τοποθετημένα στη σκιά κάτω από μουριές – η τέλεια φυσική σκιά ακόμη και τις μεσημεριανές ώρες. Η θέα είναι φανταστική, αλλά το φαγητό είναι αυτό που μας ξαναφέρνει. Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά σε ικανοποιητικές μερίδες και λογικές τιμές. Μ.Π.

Θυμάρι 10, Παλαιά Φώκαια, Τ/22910- 38.855, καθημερινά 12.00-22.00

Κοντινή παραλία: Θυμάρι με ελεύθερη και οργανωμένη πρόσβαση, αμμουδιά και λευκό βότσαλο και πολλούς κολπίσκους τριγύρω για βουτιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα ήσυχα στέκια: 11 μαγαζιά για χαλαρή καλοκαιρινή έξοδο σε Αθήνα και ΠειραιάΤα ήσυχα στέκια: 11 μαγαζιά για χαλαρή καλοκαιρινή έξοδο σε Αθήνα και Πειραιά

Ηλίας & Ακρογιάλι

Ιδανικός συνδυασμός φαγητού-τοποθεσίας και οι δύο: Ο πρώτος, με τραπεζάκια στον εξώστη πάνω από την παραλία, με συγκλονιστική θέα στον ναό του Ποσειδώνα ακριβώς απέναντι και στη νησίδα Πάτροκλος στα δεξιά. Στα πιάτα εξαίσια τηγανητά μπαρμπουνάκια (αυτή η πλευρά του Σαρωνικού φημίζεται για τα μπαρμπούνια της, να ξέρετε), κουτσομούρες, γαύρος. Μεγάλα, «ακριβά» ψάρια σχάρας σερβίρονται επίσης, αλλά προτιμήστε τα ταπεινά μικρά, ταιριάζουν και με το στιλ του μαγαζιού, παλαιικό και ρετρό. Στο ίδιο στιλ, αλλά λίγα μέτρα πιο χαμηλά στην παραλία είναι και το οικογενειακό ταβερνάκι Ακρογιάλι, με ωραιότατο, τραγανό φρέσκο καλαμάρι στο τηγάνι, σαρδέλες στη σχάρα και γαυράκι θαυμάσια τηγανισμένο. Στα συν η ενημερωμένη λίστα κρασιού με επιλογές για όλα τα βαλάντια. Β.Κ.

Όρμος Καβοκολόνες, Σούνιο. Ηλίας: Καθημερινά (εκτός Τρίτης) από τις 12.00, Τ/22920-39.114
Ακρογιάλι: Καθημερινά από τις 12.00, Τ/22920 – 39.107

Κοντινή παραλία: Δεν χρειάζεται να απομακρυνθείτε: Η παραλία Αιγαίο που φιλοξενεί και τις δύο ταβέρνες είναι μια θαυμάσια αμμουδιά, με τη θάλασσα πάντα λάδι, ιδανική για πιτσιρίκια, και με τον ναό του Ποσειδώνα ακριβώς από πάνω.

Μαρίδα

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;
Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;Που θα φάμε μετά το μπάνιο;

Η αρχή έγινε τη δεκαετία του ’30 όταν η Μαρίδα (που δεν λεγόταν καν έτσι) ξεκίνησε να λειτουργεί ως στέκι κυνηγών σερβίροντας πάναπλους μεζέδες, όπως αυγά τηγανητά. Με τα χρόνια μεταμορφώθηκε σε ένα αξιοπρεπέστατο οικογενειακό ψαροεστιατόριο με μπαλκονάκι που βλέπει θάλασσα. Πατάτες τηγανητές σαν σπιτικές, φρέσκο, άψογα τηγανισμένο καλαμαράκι, μαρίδα τηγανητή είναι μερικά μόνο απ’ όσα δοκιμάζουμε εκεί. Τον χειμώνα κάνουν και τη δική τους λακέρδα, ενώ τώρα το καλοκαίρι το μενού έχει γαύρο που μαρινάρουν ωραία και ελαφριά. Μ.Π.

Παραλιακή οδός Αθηνών-Σουνίου, Λεγρενά, Τ/22920-51.221. Καθημερινά: 12.00-22.00

Κοντινές παραλίες: Θυμάρι και Λεγρενά (βλ. πιο πάνω)

Vallis Restaurant – Συρτάκι

Πάνω στον κεντρικό, αλλά ήσυχο δρόμο Λαυρίου-Σουνίου, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον ναό του Ποσειδώνα και σε κατάφυτη πλαγιά, το Συρτάκι είναι η πιο επίσημη επιλογή για καλό ψάρι, σε σημείο με ευεργετικό αεράκι και δροσιά. Όλα τα «καλά» ψάρια ζυγίζονται μπροστά σας και ψήνονται θαυμάσια στα κάρβουνα. Δοκιμάστε τα πικάντικα μύδια με κόκκινη, ουζάτη σάλτσα και φέτα, τον μαρινάτο γαύρο, κρουστό και περιποιημένο, και συνοδεύστε ό,τι πάρετε με τη σαλάτα από μείξη βραστών λαχανικών με νοστιμότατη φάβα. Τραπέζια με λευκά τραπεζομάντιλα, κολονάτα ποτήρια και ευγενικό σέρβις. Β.Κ.

Λ. Σουνίου, Κάτω Σούνιο, Τ/22920- 39.125. Καθημερινά από τις 12.00

Κοντινές παραλίες: Οι μικροσκοπικοί κολπίσκοι λίγο πιο χαμηλά από την ταβέρνα και σε όλη τη διαδρομή Σουνίου-Λαυρίου, ανώνυμοι, κρυφοί και κατάφυτοι με πεύκα, είναι η καλύτερη και συντομότερη επιλογή. Εναλλακτικά, ο διάσημος Χάρακας, από τις ωραιότερες παραλίες της Αττικής, με χρυσαφένια αμμουδιά, και η ΚΑΠΕ στα Λεγρενά, παρόμοιας ομορφιάς, με αίσθηση ότι βρίσκεστε στις Κυκλάδες (κατεβαίνετε αλλά και ανεβαίνετε κάπου εκατό σκαλιά).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα νέα μαγειρεία της Αθήνας μαγειρεύουν το φαγητό που μας λείπειΤα νέα μαγειρεία της Αθήνας μαγειρεύουν το φαγητό που μας λείπει

 

ΚΟΛΠΟΣ ΜΕΓΑΡΩΝ

Εστιατόριο Ξενοδοχείου Κοκκίνης

Δεν διεκδικεί γαστρονομικές δάφνες, είναι όμως τίμιο. Το σημείο είναι πραγματικά απίθανο, πάνω στην παραλία της Κακιάς Σκάλας με τα γαλανά νερά, με θέα σε όλο τον Κόλπο των Μεγάρων και στην Αίγινα. Τα τραπέζια είναι κάτω από πεύκα που μοσχοβολάνε ρετσίνι, πουλιά που κελαηδάνε και πολλή ησυχία. Επιλέγουμε μικρά ψαράκια τηγανητά, χωριάτικη σαλάτα και χορταστικές μακαρονάδες με ντόπια υλικά. Το αρνίσιο κότσι με πουρέ, αν και παραπάνω φορτωμένο με σάλτσα, αξίζει. Ωραία κρασιά από ντόπιους αμπελώνες. Μ.Π.

50ό χλμ. Παλαιάς Εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου, Τ/22960-62.250. Καθημερινά 13.00-23.30

Κοντινές παραλίες: Βαρέα Μεγάρων με αμμουδιά, γαλανά και ήρεμα νερά, Κακιά Σκάλα, οργανωμένη, ιδανική για οικογένειες, με ψιλή άμμο και καθαρά νερά, και στο Βαρδάρι και στο Ήρεμο Νερό, που έχουν βότσαλο και μικρή ακτή με αρμυρίκια.

+ΟΛΙΓΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Κάβος 1964

Που θα φάμε μετά το μπάνιο;
Φωτογραφίες: Σωκράτης Μπαλταγιάννης
Που θα φάμε μετά το μπάνιο; Που θα φάμε μετά το μπάνιο;

Αν και βρίσκεται στην Κορινθία, εκτός ορίων Αττικής δηλαδή, είναι εξαιρετική επιλογή για φαγητό μετά το μπάνιο στην κοντινή Κινέττα. Μια παλιά σιταποθήκη πάνω στη θάλασσα που την ανακαίνισαν και την έκαναν ταβέρνα, περιποιημένη και καλαίσθητη, με ξύλινες πέργκολες και τραπέζια με ειδυλλιακή θέα στον Κόλπο των Μεγάρων. Το μενού έχει όλα τα καλά της θάλασσας από ντόπιους ψαράδες. Τα πιάτα είναι νόστιμα και μαγειρεμένα σωστά. Τα χόρτα, που κρατάνε στο δόντι, και τα λαχανικά –πάντα εποχικά– είναι σπαρταριστά, χωρίς κρέμες και βινεγκρέτ. Τα ορεκτικά τα παραγγέλνουμε στον σερβιτόρο και τα υπόλοιπα μέσα, από τον Τάσο Βλάσση (ιδιοκτήτη), που βοηθάει να γίνει η παραγγελία σωστά. Η μητέρα του, κυρία Παγώνα, είναι εξαιρετική μαγείρισσα και ό,τι φτιάχνει είναι νόστιμο, όπως η καραβιδομακαρονάδα με όστρακα και λιγκουίνι με ωραία, λεμονάτη σάλτσα, η σπεσιαλιτέ της. Μ.Π.

Κάβος, Ίσθμια, Κορινθία, Τ/27410- 37.906. Δευτέρα – Σάββατο: 13:00 – 15:00 & 18:00 – 20:00, Κυριακή: 13:00 – 18:00, Τρίτη: Κλειστά

Κοντινή παραλία: Αυτή της Κινέττας, που έχει και ελεύθερη πρόσβαση και οργανωμένες επιλογές, με αμμουδιά, ιδανική και για οικογένειες με παιδιά.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.

Άρθρα και Συνταγές με Θαλασσινά

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Low budget

Για κρέας

Για ψάρι

Εστιατόρια

Εστιατόριο για κρέας

Εστιατόριο για ψάρι

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Σουβλάκια

Αθήνα | Κεντρικά + Νότια Προάστια

Ανατολική Αττική

Αττική | Περίχωρα Αθήνας

Βουλιαγμένη

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT