ΕΞΟΔΟΣ

Πάμε για τσίπουρο: 10 στέκια για μεζέ και τσούγκρισμα στην Αθήνα

Εδώ θα βγούμε με την παρέα για τσιπουράκι και μεζέδες για την όρεξη - από μπιφτεκάκια και σουτζούκια μέχρι τηγανητά ψαράκια και σουπιά με μελιτζάνες.

27.09.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Πάμε για τσίπουρο: 10 στέκια για μεζέ και τσούγκρισμα στην Αθήνα

Σαββατοκύριακο, λιακάδα, ευκαιρία για τσιπουράκια με την παρέα! Απολαμβάνουμε τον καλό καιρό και βγαίνουμε με τους φίλους μας σε στέκια χαλαρά, προσιτά και νόστιμα. Τα τσουγκρίσματα δίνουν και παίρνουν ενώ τα πιρούνια δουλεύουν υπερωρίες τσιμπολογώντας τους απαραίτητους μεζέδες. Το «μενού» έχει από απλά και κλασικά μέχρι σπέσιαλ και πιο ιδιαίτερα: κεφτέδες και μπιφτεκάκια, ψαράκια παστά ή τηγανητά αλλά και χταπόδια λιαστά, καβούρια, σουπιές με μελιτζάνες, σουτζούκια και παστουρμαδόπιτες.

Στα «μυστικά» Μπιφτεκάκια της ψαραγοράς

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Άλλοι το ξέρουν ως το ουζερί της ιχθυαγοράς, άλλοι ως Καραγιάννη. Η ταμπέλα πάλι, γράφει «Τα Μπιφτεκάκια». Στον αριστερό διάδρομο της ψαραγοράς, μέσα στη στοά και ακριβώς απέναντι από ψαράδικο του Κοράκη, βρίσκεται αυτό το «μπουρντενικό» στέκι. Οι άνθρωποι της Αγοράς που πιάνουν δουλειά αξημέρωτα πίνουν εδώ τα τσιπουράκια τους από νωρίς. Ο Κώστας Καραγιάννης που τρέχει το μαγαζί το παρέλαβε από τον μπαμπά Γιώργο και εκείνος απ’ τον δικό του πατέρα. Δύο επί τρία είναι, κυριολεκτικά, το μέρος. Λευκό πλακάκι και memorabilia στους τοίχους, δύο μικροί πάγκοι εξωτερικά και ελάχιστα ψηλά σκαμπό μέσα. Το «μενού» έχει τσίπουρο, ούζο ή μπίρα και, για μεζέ, μπουκίτσες καρφωμένες σε οδοντογλυφίδες: καυτερές πιπεριές τουρσί, ψωμί με λιωμένο τυρί, μύδια καπνιστά, γαρίδα βραστή, παστός γαύρος, ντολμαδάκια, λουκανικάκια κοκτέιλ και, φυσικά, τα signature μπιφτεκάκια με πολίτικη συνταγή απ’ τον παππού. Γ.Π.

Αρμοδίου 67Α, Κεντρική Αγορά, Τ/210-32.48.174

Καραμανλίδικα: παστουρμά, καβουρμά ή σουτζούκι;

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Εδώ μπορείς να πάρεις ένα-δυο μεζεδάκια για την όρεξη, μπορείς να στήσεις και τσιμπούσι κανονικό. Να ανοίξεις ένα τσίπουρο και να βάλεις στη σέντρα καλοκαμωμένα ντολμαδάκια και ταμπουλέ, ένα τσιτσιριστό σαχανάκι, ιτσλί κεφτέ, καραμανλίδικη ρεβυθάδα με παστουρμά, βοδινό καβουρμά με πατάτες και πιπεριές και πληθωρικές τηγανιές – όπως εκείνη με το σουτζούκι Αδάνων που τη λένε «πυραυλο» (και είναι). Καθώς το μαγαζί λειτουργεί και ως τυροπωλείο-αλλαντοπωλείο, ό,τι λαχταρήσεις με το μάτι από τη βιτρίνα του, το δοκιμάζεις επιτόπου ή το αγοράζεις για το σπίτι. Και αλλαντικά, και τυριά από κάθε μεριά της χώρας, που ο Φάνης Θεοδωρόπουλος τα ψάχνει ένα-ένα: πάντα κάτι ιδιαίτερο θα έχει να προτείνει, από πυθαρίσια σκυριανή γραβιέρα μέχρι κασέρι Καρδίτσας και από μυζήθρα από το Ρέθυμνο μέχρι κανιάκι Καστοριάς (και πάει λέγοντας). Αν αντί για το μαγαζί στη συμβολή Σωκράτους και Ευριπίδου προτιμήσετε εκείνο στην Ερμού -το πρώτο είναι το Μεζετζίδικο, το δεύτερο το Εργαστήρι- μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα προσφούρνια που μπαίνουν στον πετρόχτιστο φούρνο και βγαίνουν ξεροψημένα, με ωραία μαστιχωτή ζύμη: κιμαδόπιτα, παστουρμαδόπιτα, φετόπιτα… Α.Σ.

Σωκράτους 1 & Ευριπίδου, Αθήνα, Τ/ 210-32.53.184 και Ερμού 119, Τ/ 210-32.19.119

Ευλαλία: τσίπουρομεζέδες στη Φρύνωνος

Σε ένα πλατύ πεζοδρόμιο έχει βγάλει τραπέζια το νέο μεζοδοπωλείο του Μετς. Όσοι μένουν στην περιοχή λένε ότι έλειπε ένα τέτοιο μαγαζί στη γειτονιά, όσοι έρχονται από αλλού ευχαριστιούνται τόσο που ξαναέρχονται. Το Ευλαλία στεγάζεται σε ένα παλιό νεοκλασικό, το οποίο οι ιδιοκτήτες έχουν διακοσμήσει με ρετρό αισθητική. Έχουν βάψει ολόκληρο το κτίριο σε χρώμα ροζ, που κάνει τέλεια αντίθεση με τις κόκκινες καρέκλες. Η πινακίδα του μαγαζιού που λέει «Ευλαλία Λογιστικά και κάτι ψιλά» ανήκει στο λογιστικό γραφείο που για χρόνια λειτουργούσε στο σημείο. Το μεζεδοπωλείο είναι ιδανικό για έξοδο μετά το γραφείο αρκεί να βρείτε να καθίσετε, μια και όσο περνάει η ώρα το μαγαζί γεμίζει. Εκεί θα απολαύσετε καλοφτιαγμένα μεζεδάκια, κρητική ρακή και μπίρες. Ο ντάκος με την ολόγλυκη ντομάτα και τη φρέσκια μυζήθρα θα ξεκινήσει ιδανικά το τσιμπολόγημα. Συνεχίστε με τα μαρινάτα μπαρμπουνάκια, έναν ιδιαίτερο μεζέ που κάνουν οι ίδιοι και πάει πολύ με τσίπουρο. Μην παραλείψετε τα χοιρινά μπριζολάκια, είναι καλοψημένα και ζουμερά, και τα ιδιαίτερα τυριά όπως το καπνιστό βολάκι Σύρου. Μ.Π.

Φρύνωνος 10, Παγκράτι, Τ/ 210-75.65.871

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού βγαίνουμε μετά το γραφείο; Τα αγαπημένα μας after office στέκια στην ΑθήναΠού βγαίνουμε μετά το γραφείο; Τα αγαπημένα μας after office στέκια στην Αθήνα

Λέσβιον: από τραγανά ψαράκια μέχρι σουπιά μαγειρεμένη με μελιτζάνες

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Μαέστροι και στο τηγάνι και στη σχάρα είναι στο Λέσβιον. Με εγκάρδιο καλωσόρισμα, σβέλτη εξυπηρέτηση και σταθερά καλό φαγητό, μαγειρεύουν σε μια κουζίνα λιλιπούτεια φοβερή σουπιά κοκκινιστή με μελιτζάνα, κάνουν γίγαντες, ρεβύθια και φακές, βάζουν στο τηγάνι μικρά, τριζάτα ψαράκια της ιχθυόσκαλας, φτιάχνουν τα περίφημα λεσβιακά παστά –σαρδέλες και λακέρδα με ρίκια και παλαμίδες–, ψήνουν στα κάρβουνα απίθανο χταπόδι, απέξω τραγανό και μέσα όλο χυμούς, αλλά ψήνουν και λαδοτύρι από την Άγρα. Βρίσκουμε περισσότερες από 23 ετικέτες σε ούζο, 8 τσίπουρα, από τη Λήμνο μέχρι το Μέτσοβο, ενώ λημνιακό είναι και το κρασί τους, Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Ν.Δ.

Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι, Τ/210-29.23.689

Ο Πελεκάνος στον πεζόδρομο

Σε έναν σχεδόν κρυμμένο πεζόδρομο στον Κεραμεικό βρίσκουμε το ουζερί Πελεκάνος. Ένα μαγαζί λιτό και όμορφο, απλά διακοσμημένο, με το λευκό και το γαλάζιο να επικρατούν, λίγα κάδρα στους τοίχους με θαλασσινά θέματα, ξύλινες καρέκλες καφενείου και τραπεζάκια στρωμένα με χαρτί του ιχθυοπωλείου. Η φρέσκια πρώτη ύλη ήταν από την αρχή το ζητούμενο. Φέρνουν ψάρια και θαλασσινά από την Τήνο –ο ιδιοκτήτης έχει καταγωγή από εκεί– και τα ετοιμάζουν χωρίς πολλές παρεμβάσεις. Η ταραμοσαλάτα από λευκό ταραμά με το αλάτι γαύρου είναι πολύ νόστιμη και την απολαμβάνουμε διπλά, κάνοντας βούτες με ψωμί από το Τρομερό Παιδί στα Ιλίσια, και είναι αρκετοί ακόμη οι μεζέδες για να απολαύσετε ούζο ή τσίπουρο με καλή παρέα. Μ.Π.

Σφακτηρίας 24, Κεραμεικός, Τ/ 213-046.7173

Δεξαμενή: το ιστορικό καφενείο του Κολωνακίου

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Λαός και Κολωνάκι, όλοι αναζητούν μια θέση στην Δεξαμενή. Το ιστορικό καφενείο που λειτουργεί από το 1905 σχεδόν χωρίς καμία παύση έχει φιλοξενήσει στα τραπέζια του πολλές προσωπικότητες. Ακόμα και ο Παπαδιαμάντης ήταν θαμώνας. Σήμερα είναι καταγεγραμμένο στο μυαλό των περισσότερων ως το κλασικό στέκι για μεζέδες και (ιδανικά) λιακάδα στο κέντρο. Δεξιά και αριστερά από την κατηφορική περατζάδα πιάνουμε τραπέζι και πίνουμε τα τσιπουράκια και τα ουζάκια μας ενώ τσιμπάμε μπιφτεκάκια μικρά και ζουμερά, πατατοαυγά, χαλούμι στη σχάρα, ντάκο, οσπριοσαλάτα και άλλους μεζέδες. Γ.Π.

Πλ. Δεξαμενής, Κολωνάκι, Τ/ 210-72.24.609

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣSeñor Picante: δοκιμάσαμε tacos στην πρώτη birrieria της ΑθήναςSeñor Picante: δοκιμάσαμε tacos στην πρώτη birrieria της Αθήνας

Ουζερί του Λάκη: για θαλασσινά στη Βικτώρια

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ωραία είναι σ’ αυτό το ουζερί που έχει πιάσει από το 1984 πόστο σε έναν πεζόδρομο στο πλάι της πλατείας Βικτωρίας. Ένα ωραίο ούζο ή τσίπουρο στο ποτήρι (171 ετικέτες αποσταγμάτων έχουν στριμώξει στα ράφια, ανάμεσά τους και διάφορα κρυμμένα διαμαντάκια) και στα πιάτα αχνιστό σαλάχι και γαύρο, επίσης αχνιστό, ριγανάτο, με μια νότα καυτερής πιπεριάς, γαλέο τηγανητό με ντούρα σκορδαλιά, μερικές κουτσομούρες τηγανητές, αλλά και τα θαλασσινά μαγειρευτά της Άννας, νορμάλ τιμές, αύρα χαλαρή… Καθώς πριν από καποιους μήνες πήραν και έναν ακόμη χώρο απέναντι, που στέγαζε νωρίτερα το Victoria Square Project του Ρικ Λόου, τώρα είναι δύο μαγαζιά σε ένα, το παλιό και το καινούργιο, με τα τραπέζια να απλώνονται ανάμεσά στους, τριγυρισμένα από δεντράκια, εισόδους πολυκατοικιών και μπουγάδες στα μπαλκόνια. Α.Σ.

Ελπίδος 16, Πλατεία Βικτωρίας, Τ/210-82.13.776

Τσέλιγκας: για κεφτεδάκια και ντομάτα-τριαντάφυλλο

Τσέλιγκας μεζεδοπωλείο Εξάρχεια
Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Στέκι πολιτικών, διανοούμενων καλλιτεχνών, ο Τσέλιγκας λειτουργεί από το 1984 στα Εξάρχεια και σερβίρει απλά και καλοφτιαγμένα μεζεδάκια – από στεγνοτηγανισμένες και ζουμερές κουτσομούρες μέχρι κεφτεδάκια, πατάτα οφτή, πικάντικο μπουγιουρντί και στραπατσάδα με καβουρμά. Τα ζαρζαβατικά τους τα ψωνίζουν από τη λαϊκή της Καλλιδρομίου και προμηθεύονται και αρκετά προϊόντα μικρών εγχώριων παραγωγών για τις μαγειρικές τους (βλ. γίγαντες-Ελέφαντες Καστοριάς ή μπάτζο Νάουσας, σφέλα από τη Μεσσηνία κ.α.). Σήμα-κατατεθέν του μαγαζιού, η «ντομάτα της Χαράς»: μια ντομάτα ολόκληρη, καθαρισμένη απ’ το κοτσάνι και χαραγμένη περιμετρικά, σερβιρισμένη μόνο με ελαιόλαδο, ρίγανη και ελιές. Οι περισσότερες παρέες τιμούν το τσίπουρο. Εκτός από τις χύμα επιλογές θα βρείτε και εμφιαλωμένο από την ποτοποιία Γάτσιου στην Ήπειρο. Γ.Π.

Ζωοδόχου Πηγής 50, Εξάρχεια, Τ/210-38.09.023

Όρμος της Αφροδίτης: μπουμπουριστοί και ρακή από δική τους καζανιά

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος

Ο Κώστας Αντωνοδημητράκης άνοιξε το ουζερί στην Πειραϊκή το 1981 σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης. Σερβίρει κάθε μέρα στους πελάτες του λιχουδιές από την πατρίδα του, την Κρήτη, φρέσκα θαλασσινά και ψαράκι. Πλούσια χωριάτικη σαλάτα για αρχή, με χοντροκομμένες ζουμερές ντομάτες, τραγανά αγγούρια, μπόλικο κρεμμύδι, μυζήθρα από την Κρήτη, μικρές ελιές από το χωράφι τους και ελαιόλαδο από το ελαιοτριβείο στο χωριό τους, τα Καλύβια Μονοφατσίου στο νότιο Ηράκλειο. Ακολουθούν τα τηγανητά: πατάτες κομμένες στο χέρι και τηγανισμένες σε φρέσκο ελαιόλαδο, καλαμαράκια τραγανά και μαλακά και δίπλα γαρίδες, γλυκές και ζουμερές, το σήμα κατατεθέν του ουζερί. Όταν έχει, βγάζει και απάκι από το νησί. Ψαράκια ψήνει όταν ο Μιχάλης ο ψαράς, που έρχεται κάθε πρωί από τον αποκάτω όρμο, έχει πιάσει κανένα μπαρμπούνι ή άλλο μικρό. Και φυσικά μπουμπουριστούς χοχλιούς με μπόλικη ρίγανη, αλάτι και ξίδι, και τσικουδιά από δική τους καζανιά. Μ.Π.

Ακτή Θεμιστοκλέους 288, Πειραιάς, Τ/695-51.37.739

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαστροταβέρνες, γαστροκαφενεία και άλλα γαστροστέκια: σε αυτά τα μαγαζιά βγαίνουμε τώραΓαστροταβέρνες, γαστροκαφενεία και άλλα γαστροστέκια: σε αυτά τα μαγαζιά βγαίνουμε τώρα

Ζαρκαδούλας: στη Νίκαια για τσίπουρα και καβούρια

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος

Τα καβούρια τους είναι υπέροχα. Σερβίρονται σε μερίδα με ένα ταιριαστό λαδολέμονο που είναι οικογενειακή συνταγή με μυστικά συστατικά που δεν αποκαλύπτουν. Λίγα ακόμη πράγματα συμπληρώνουν το μενού. Λευκός ταραμάς, παραδοσιακός, με πλούσια γεύση, πατάτες που είναι κομμένες στο χέρι και τηγανίζονται τη στιγμή της παραγγελίας, γαύρος ξιδάτος με μια γλυκόξινη σάλτσα με καρότο και πιπεριά Φλωρίνης, συνταγή του Γρηγόρη, που τον είχε σαν κέρασμα αλλά άρεσε τόσο στους πελάτες του που τον έβαλε στον κατάλογο, και χταπόδι λιαστό, που το καθαρίζουν πολύ σωστά πριν το ψήσουν στα κάρβουνα, λουκούμι. Τα καλαμάρια και οι γαρίδες είναι κατεψυγμένες, αλλά όπως λέει ο Γρηγόρης, εξαιρετικής ποιότητας. Περιορισμένη αλλά αντιπροσωπευτική είναι η λίστα με το ούζο και το τσίπουρο. Μ.Π.

Βιθυνίας 32, Νίκαια, Τ/ 210-42.52.770

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜεζές, μια υπόθεση αρχαίαΗ μεγάλη ιστορία του μεζέ: από την αρχαιότητα μέχρι τα σημερινά τσιπουράδικα

Low budget

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Αθήνα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT