ΕΞΟΔΟΣ

Οι καφενέδες της Καλλιθέας: Απλοί και τίμιοι μεζέδες, μαγειρευτά ημέρας και αυθεντικό χαμόγελο

Τώρα με τη ζέστη αναζητάμε καταφύγιο στα καφενεία της Καλλιθέας για μεζέδες ρεθυμνιώτικους, ποντιακές γεύσεις αυθεντικές και λουκάνικα από την Καρδίτσα μαζί με δροσιστικές μπίρες, αμοργιανή ρακή και παγωμένο καρπούζι.

18.07.2024
Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα
Οι καφενέδες της Καλλιθέας: Απλοί και τίμιοι μεζέδες, μαγειρευτά ημέρας και αυθεντικό χαμόγελο

Kαταμεσήμερο με κάψα στην Καλλιθέα και ψάχνω να βρω ένα δροσερό καταφύγιο. Σκέφτομαι τους θαυμάσιους καφενέδες της, απλά, ταπεινά μαγαζιά που σερβίρουν βεβαίως καφέ, αλλά έχουν και μεζέ, λίγο φαγητό και τίμιο, φτιαγμένο με απλά υλικά, πιάτα που θα σκάρωνε μια μαγείρισσα στο σπίτι της. Κάποιοι σερβίρουν και πιάτα που μαρτυρούν την καταγωγή του ιδιοκτήτη και φτιάχνονται με πρώτη ύλη ύλη από «το χωριό» που δύσκολα βρίσκεις αλλού.

Σκέφτομαι ότι για όποιον είναι ακόμη στην Αθήνα και ψάχνει κάπου να περάσει τα μεσημέρια ή τα βράδια του, να βγει με φίλους να τσιμπήσει κάτι και να πιει μια παγωμένη μπίρα ή αρωματική ρακή χωρίς να… ξηλωθεί, αυτοί οι καφενέδες της Καλλιθέας είναι ό,τι πρέπει. Σε μια γειτονιά που κρατάει τον χαρακτήρα της και δεν σταματά να σε εκπλήσσει, τα μαγαζιά αυτά είναι μια δροσερή επιλογή, το πιο ωραίο καταφύγιο: οικονομικά, ανθρώπινα, μια αληθινή έξοδος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤραπεζάκια έξω: 32 στέκια για φαγητό και ποτό με την Αθήνα για σκηνικόΤραπεζάκια έξω: 32 στέκια για φαγητό και ποτό με την Αθήνα για σκηνικό
Στα στενά και τις γειτονιές της Καλλιθέας ανακαλύπτουμε τους πιο ωραίους καφενέδες
Φρέσκος γαύρος τηγανητός από την αγορά της Καλλιθέας, το τέλειο μεζεδάκι.
Βούτες στη χωριάτικη και παγωμένη μπίρα: έτσι ξεκινάει το φαγοπότι με την παρέα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣουβλάκι, μπέργκερ ή αυθεντικό φαλάφελ; 6 νέες στάσεις για street food στην ΑθήναΣουβλάκι, μπέργκερ ή αυθεντικό φαλάφελ; 6 νέες στάσεις για street food στην Αθήνα

Αμοργιανό Πέρασμα: ψημένη ρακή και ξινομυζήθρα από το νησί

Οι δύο αδελφές Μαρία και Αθανασία Αναστασίου και η φίλη τους Χρύσα Κοσκοσιάν ανοίξανε το Αμοργιανό Πέρασμα το 2011. Έχουν καταγωγή από την Αμοργό και παρότι μεγάλωσαν στην Καλλιθέα, τα καλοκαίρια τους τα πέρναγαν στο νησί. Δούλεψαν το μαγαζί με κέφι και επιμονή και έτσι έγινε γρήγορα στέκι για τους Καλλιθεάτες. Βοήθησε πολύ και το σημείο στο οποίο άνοιξαν το μαγαζί, στον σταθμό της Καλλιθέας. Ξεκίνησαν με τέσσερα τραπεζάκια και τώρα ο πεζόδρομος μπροστά από το μαγαζί γεμίζει φουλ, ειδικά τα βράδια. «Θέλαμε να φέρουμε το νησιωτικό καλοκαίρι στην Καλλιθέα. Τι πιο καλοκαιρινό από το Αμοργιανό καφενείο;», λέει η Μαρία. «Αποφασίσαμε να μην σερβίρουμε τίποτα κατεψυγμένο και ό,τι μπορούμε να το φτιάχνουμε εμείς από την αρχή», προσθέτει. Στο Αμοργιανό Πέρασμα τρώμε ντάκο με ξινομυζήθρα Αμοργού, χειροποίητη κρεατόπιτα με φέτα και μελωμένο κατσικάκι, ντολμαδάκια που φτιάχνει η θεία τους και ψημένο απάκι με ζουμερή και γλυκιά ντομάτα. Αλλά και κολοκυθοκεφτέδες τραγανούς, αφράτους και αρωματικούς, όπως επίσης, κεφτεδάκια μοσχαρίσια σκέτη λιχουδιά. Σβήνουμε τη δίψα μας με ψημένη ρακή, συνταγή του παππού των δύο αδελφών που την εμπνεύστηκε από εκείνη που κερνάνε τους επισκέπτες στο Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό. Δεν κάνουν κρατήσεις και κάποιες βραδιές διοργανώνουν νησιώτικα γλέντια με ζωντανή μουσική.

Σιβιτανίδου 51, Καλλιθέα, Τ/ 210-95.92.080

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣε αυτές τις 20 αυλές της Αθήνας θα βγάλουμε όλο το καλοκαίριΣε αυτές τις 20 αυλές της Αθήνας θα βγάλουμε όλο το καλοκαίρι

Ο Ψηλορείτης της Καλλιθέας

Η Ρούλα Ξάφη (ιδιοκτήτρια) μας περιποιείται στον Ψηλορείτη

Ομελέτα με χερίσιες πατάτες

Ψηλορείτη το λένε, αλλά οι ιδιοκτήτες είναι από την Καρδίτσα. Διατήρησαν το όνομα που είχε δώσει ο προηγούμενος στο μαγαζί, ο κυρ Ζαχαρίας από την Κρήτη. Η Σταυρούλα Ξάφη και ο άντρας της Δημήτρης Φλώρος ξεκίνησαν το 2015, πιο πριν είχαν έναν αντίστοιχο καφενέ στου Ζωγράφου. «Παρατηρήσαμε ότι στην Καλλιθέα είχε αρχίσει να ανεβαίνει ο τουρισμός, με επισκέπτες που θέλουν να μείνουν κάπου εκτός κέντρου αλλά κοντά στα αξιοθέατα», λέει η Ρούλα. «Βάλαμε στο μενού απλά φαγητά και οικονομικά, που φτιάχνουμε στο σπίτι μας, και το πείραμα πέτυχε. Σήμερα έχουμε πολλούς πελάτες τουρίστες που μας βρίσκουν από το Google», συμπληρώνει. Τις προετοιμασίες τις κάνει ο Δημητρής και η μητέρα του και τα μαγειρέματα η Ρούλα. Σερβίρουν πίτα σφακιανή με χειροποίητο φύλλο και ανθότυρο, γαύρο μαρινάτο και τηγανητό, μελιτζάνα κοκκινιστή με φρέσκια ντομάτα –συνταγή από την Καρδίτσα– αλλά και λουκάνικο από το χωριό τους. Φτιάχνουν και μια ωραιότατη ομελέτα με πατάτες κομμένες στο χέρι ή με παστό από την Καλαμάτα. Τα περισσότερα υλικά τα προμηθεύονται από την αγορά της Καλλιθέας. Το παγωμένο καρπούζι από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας στο τέλος κλείνει ιδανικά το γεύμα.

Σωκράτους 19, Καλλιθέα,  Τ/ 210-95.83.443

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔραπετσώνα: Βόλτα στις γειτονιές, τις αγορές, τα κουτούκια, τα κεμπαπτζίδικα της ιστορικής συνοικίαςΔραπετσώνα: Βόλτα στις γειτονιές, τις αγορές, τα κουτούκια, τα κεμπαπτζίδικα της ιστορικής συνοικίας

Κρίταμος: μεζέδες ρεθυμνιώτικοι

Ντάκος ρεθυμνιώτικος με μυζήθρα από το χωριό

Ο Στέλιος Αρτάκης (ιδιοκτήτης) σερβίρει τους κρητικούς μεζέδες στον Κρίταμο
Η δημοσιογράφος του «Γ» Μαρίνα Πετρίδου (αριστερά) συνομιλεί με την κ. Μαρία, την ιδιοκτήτρια του Κρίταμου

Σε μια γειτονιά της Καλλιθέας με πολλές πολυκατοικίες και συνοικιακά μαγαζιά και σχετικά πλατιά πεζοδρόμια, και ανάμεσα σε ένα ζαχαροπλαστείο και μια πυλωτή, βρίσκουμε το καφενείο Κρίταμος. Το άνοιξαν το 2013 ο Στέλιος Αρτάκης μαζί με τη μητέρα του κυρία Μαρία. Ο πρώτος γεννήθηκε και μεγάλωσε σε αυτή τη γειτονιά, ενώ η μητέρα του είναι από την επαρχία Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο. Εκείνη μετακόμισε μόνιμα στην Καλλιθέα για να δουλέψει και να μεγαλώσει τα παιδιά. «Εδώ στο πιο πάνω παρκάκι δεν ξέρω και εγώ πόσες φορές έχω ματώσει τα γόνατά μου», λέει ο Στέλιος. «Έχει το στοιχείο της γειτονιάς η Καλλιθέα και το έχει διατηρήσει μέχρι σήμερα. Τα καλοκαίρια τα πέρασα στο Ρέθυμνο. Θέλαμε να φέρουμε το ρεθυμνιώτικο καφενείο εδώ. Πιο πριν μάζευε παππούδες που κάθονταν στο μαγαζί όλη τη μέρα και έπιναν καφέ και τσίπουρο ξεροσφύρι. Εμείς βάλαμε μεζέδες και μαγειρευτά και βέβαια ρακή από το καζάνι μας στο Ρέθυμνο», προσθέτει. Στο καφενείο Κρίταμος τρώμε σπιτικά μαγειρευτά όπως γεμιστά, παστίτσιο, κουνέλι κοκκινιστό και σουτζουκάκια που φτιάχνει η κυρία Μαρία αλλά και πιο ιδιαίτερα πιάτα κρητικά: πιλάφι κρητικό, αρνάκι τσιγαριαστό, χοχλιούς. Από το χωριό στην Κρήτη φέρνουν τους ντολμάδες και τους γεμιστούς κολοκυθοανθούς, τους φτιάχνει η θεία τους και τους στέλνει φρέσκους με το καράβι. Το απάκι και τα λουκάνικα είναι και αυτά από το νησί. Όπως και οι πίτες, που τις παίρνουν κατεψυγμένες από Κρητικιά μαγείρισσα. Το βράδυ τα τραπεζάκια έξω στο πεζοδρόμιο γεμίζουν με νεαρόκοσμο από τη γειτονιά αλλά και από τις γύρω περιοχές.

Σόλωνος 113, Καλλιθέα, Τ/210-940.7809

Δρόμοι του μεταξιού: αυθεντικές ποντιακές γεύσεις

Η Μυροφόρα Ευσταθιάδου ετοιμάζει ποντιακό περέκ/ Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Ήταν το 1922 όταν οι οικογένειες Ευσταθιάδου και Αλεξανδρίδη ήρθαν στη βόρεια Ελλάδα διωγμένοι από την Αργυρούπολη και την Τραπεζούντα του Πόντου και εγκαταστάθηκαν στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, στη Θεσσαλονίκη και στην Κοκκινιά στο Κιλκίς φέρνοντας μαζί τους τις συνήθειες και τις παραδόσεις τους. Εκατόν ένα χρόνια, μετά τα εγγόνια τους, η Μυροφόρα Ευσταθιάδου και ο Κώστας Αλεξανδρίδης, που ζουν μόνιμα στην Αθήνα με τα παιδιά τους, άνοιξαν τον «Δρόμο του Μεταξιού» ένα καφέ-μεζεδοπωλείο όπου σερβίρουν αυθεντικά πιάτα της ποντιακής κουζίνας που δεν βρίσκεις αλλού. Από τανωμένον σορβά και σούπα με μαύρα λάχανα μέχρι περέκ, τυροκωστήν και σιρόν. «Ό,τι έκαναν οι πρόγονοι μας το κάνουμε κι εμείς. Δεν είμαι σεφ αλλά ό,τι μαγειρεύουμε στο σπίτι το προσφέρουμε και στους πελάτες μας. Είμαστε τυχεροί γιατί η γνώση πέρασε από γενιά σε γενιά και εμείς το περνάμε στα δικά μας παιδιά», λέει η Μυροφόρα Ευσταθιάδου. Τα τυριά τους τα προμηθεύονται από την εταιρεία Ραγιάν και το τυροκομείο του Θεόδωρου Προδρομίδη στο χωριό Σιδεράς Κοζάνης. Το βούτυρο και το τυρί χαβίτς το φέρνουν από την Τραπεζούντα. «Χωρίς αυτό το τυρί και αυτό το βούτυρο δεν είναι ίδιο το φαγητό», λέει η Μυροφόρα, ενώ καίει το βούτυρο στο μπρίκι για να το βάλει στον τανωμένο σορβά. Το περέκ τους, που έχει γίνει ανάρπαστο, το φτιάχνουν από φύλλα που προμηθεύονται από την Κοζάνη και το Κιλκίς, από γυναίκες που τα φτιάχνουν στα σπίτια τους. Το χαβίτς ή τυροκλωστήν είναι ένα υπέροχο πιάτο, πολύ απλό, ένας χυλός που θυμίζει πολέντα, φτιάχνεται με καλαμποκίσιο αλεύρι, νερό και τυρί πασκιτάν. Στον «Δρόμο του Μεταξιού» το φτιάχνουν σε γανωμένα μπακίρια που φέρνουν από την Τραπεζούντα.

Σοφοκλέους 129, Καλλιθέα, Τ/210-95.93.323

Low budget

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Καλλιθέα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT