Όσες βόλτες κι αν φέρεις το νησί, όσες φορές κι αν την επισκεφθείς, η Κέρκυρα δεν χορταίνεται. Η σπάνια ομορφιά της, οι ανεξερεύνητες γωνιές της, η γνωστή και άγνωστη γαστρονομία της είναι οι λόγοι που όσες φορές κι αν έχει γίνει προορισμός μου, ποτέ δεν βγάζω την πινέζα της από τον χάρτη των επόμενων ταξιδιών μου. Άλλωστε ο χρόνος δεν φτάνει σχεδόν ποτέ για να την εξαντλήσω. Στο τελευταίο μου ταξίδι κράτησα τις παρακάτω σημειώσεις:
Κουμ κουάτ γλυκό και λικέρ
Λέγεται ότι το κουμ κουάτ ήρθε στην Κέρκυρα ως καλλωπιστικό φυτό πριν από 150 χρόνια με τον Εγγλέζο βοτανολόγο Σίδνεϋ Μέρλιν και στη συνέχεια μπολιάστηκε σε μανταρινιές. Το δέντρο καρποφορεί από τον Δεκέμβρη, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, μέχρι τον Ιούνη. Μια χαψιά είναι τα μικρά εσπεριδοειδή, βόμβα γεύσης και βιταμινών, που τρώγονται και ολόκληρα με την τρυφερή φλούδα και τα τραγανά σποράκια, κι η σπιρτάδα και η γλυκόξινη νοστιμιά τους όταν είναι φρεσκοκομμένα είναι αξέχαστη. Να τα δοκιμάσετε στην εκδοχή που φτιάχνει το εργαστήριο Λάζαρη, που τα μεταποιεί σε ένα εξαιρετικό στραγγιστό γλυκό κουμ κουάτ, όπως επίσης και στο ξακουστό λικέρ κουμ κουάτ.
Μουστάρδα ντόλτσε, φογάτσα και πάστα φρόλα
Στο ζαχαροπλαστείο του Παπαγιώργη που ιδρύθηκε το ’24, κάνουν μια υπέροχη πάστα φρόλα (η κερκυραϊκή εκδοχή της πάστα φλώρας) με μαρμελάδα κυδώνι και ξερά μανταρίνια, περγαμόντα, πράσινα νεράντζια και μελιτζανάκι. Κάνουν και φογάτσα, ένα είδος σχετικά άγλυκου τσουρεκιού βενετσιάνικης προέλευσης, αρωματισμένο μόνο με κονιάκ και με τη δυνατή σπιρτάδα από το αρωματικό, ντόπιο περγαμόντο να τσούζει στην επίγευση. Στου Παπαγιώργη φτιάχνουν ακόμα και τη μουστάρδα ντόλτσε, ένα πικάντικο τσάτνεϋ με ξερά φρούτα, κατάλοιπο της ενετοκρατίας και αγγλοκρατίας, το οποίο είναι παραδοσιακό ακομπανιαμέντο της χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας, αλλά και τυριών κι αλλαντικών.
Βούτυρο Κερκύρας το original
Εκ των ων ουκ άνευ μια στάση στο ιστορικό γαλακτοπωλείο του Περικλή Αλέξη, πρώην ενωμοτάρχη της χωροφυλακής που άνοιξε το κατάστημα το ‘50. Στα τραπεζάκια καφενέ, έξω από το μαγαζί, ο κύριος Κωνσταντίνος Αλέξης, ο γιος του Περικλή, ο οποίος συνεχίζει να λειτουργεί το κατάστημα, μας σερβίρει γκαζόζα και κάτι υπέροχα αφράτα ψωμάκια με βούτυρο, μελωμένα σαν λουκουμάδες. Η σπεσιαλιτέ του πάντως είναι το πανυπέροχο αυθεντικό, αγελαδινό κερκυραϊκό βούτυρο, εξαιρετικά περιορισμένης παραγωγής, που είναι κίτρινο και ντελικάτα μυρωδάτο. Μοσχοβολά από αυτό το ατελείωτο πράσινο των εύφορων λιβαδιών όπου βόσκουν οι 25 αγελάδες από τις οποίες προμηθεύονται ντόπιο γάλα. Με αυτό το συναρπαστικό βούτυρο φτιάχνουν και ένα καταπληκτικό γαλακτομπούρεκο.
Σπετσερικό και συκομαΐδα
Την πιο μυστήρια εκδοχή συκόπαστας ή συκομαΐδας που φτιάχνεται με τα ντόπια ξερά σύκα, μούστο και άφθονα μπαχαρικά, τη βρήκαμε στο παντοπωλείο Σπετσερικό. Γλυκιά αψάδα όλο αρώματα. Από εκεί εφοδιαστήκαμε και το περίφημο μείγμα μπαχαρικών το σπετσερικό, ένα ανάμεικτο καρύκευμα, απαραίτητο για όλες τις παστιτσάδες της χρονιάς.
Στο πιο ψαγμένο παντοπωλείο
Προϊόντα απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας βρίσκουμε στο παντοπωλείο ΝΟΜΗ. Από καλούς, παλιούς μας γνώριμους, συνεπείς παραγωγούς, μέχρι νέους και ψαγμένους, άλλους με παραδοσιακά, κι άλλους με καινοτόμα προϊόντα. Μεταξύ άλλων στη γκάμα τους υπάρχουν τα εξαιρετικά κερκυραϊκά ελαιόλαδα Governor και τα σπέσιαλ αλλαντικά της επίσης κερκυραϊκής COMECO. Όλα αυτά τα βρίσκουμε και ηλεκτρονικά, καθώς έχουν eshop που τα στέλνει σε όλη την Ελλάδα, αλλά μια και βρεθήκαμε στο νησί, πηγαίνουμε εκεί για επιτόπιο ανεφοδιασμό.
Wine tasting με Κακοτρύγη
Στην Κέρκυρα υπάρχουν μια χούφτα οινοποιεία που αξιοποιούν τις τοπικές ποικιλίες με ενδιαφέρον τρόπο. Αξίζει να τα επισκεφτείτε για να δοκιμάσετε τα ντόπια, εμφιαλωμένα κρασιά που σπάνια βρίσκουμε εκτός Κέρκυρας. Ένα από τα πιο αξιόλογα μικρά οινοποιεία, είναι το Pontiglio που θυμίζει ξύλινο σαλέ, και βρίσκεται λίγο έξω από το Νεοχώρι. Ο αμπελώνας της οικογένειας του Μπάμπη Ταραμπάρα χρονολογείται από τα μέσα του 19ου αιώνα, ενώ το οινοποιείο το έφτιαξε το 2014 μαζί με την Αθηνά Κιρτζόγλου και την κόρη της Κωνσταντίνα Ντίνη. Οινοποιούν με τον παραδοσιακό τρόπο σε τρόκολα (στροφιλιές), και ο μούστος μεταφέρεται στις υπόγειες δεξαμενές με τη βαρύτητα. Στα ποτήρια μας το λευκό Pontiglio, όλο λουλουδάτα αρώματα, πολύ φινετσάτο στόμα, είναι μοντέρνο, με επίγευση δροσερή σαν λεμονανθός.
Για μπιάνκο με σανπιέρο
Αν θα ρωτήσεις τους ντόπιους θα σε στείλουν με συνοπτικές διαδικασίες στις Μπενίτσες στην ταβέρνα η Κληματαριά του Νίκου Μπέλλου. Εκεί σερβίρουν φαγάκι αληθινό και παραδοσιακό, και εδώ και πολλά χρόνια έχουν πρώτη θέση στις καρδιές των ντόπιων. Να δοκιμάσετε ράζα (σαλάχι) βραστή με λεμόνι και μαϊντανό, ταραμά σκορδάτο, μπιάνκο με σανπιέρο(χριστόψαρο) και μετά προφιτερόλ.
Το ωραιότερο μπουρδέτο και σοφρίτο όνειρο
Στο Ταβερνάκι της Μαρίνας που μαγειρεύει με λάδι ντόπιο από Λιανολιά του Κυβερνήτη από τον Άγιο Ματθαίο, η Μαρίνα Μπέσκα που είναι όλη ένα χαμόγελο, μαγειρεύει έξοχο μπουρδέτο με παστανάκα (σαλάχι) και μπάμιες, γίγαντες με σπανάκι, σέσκουλα, μαρούλι και πρασουλίδες, σοφρίτο όνειρο, τσιγαρέλι με γίδα και άλλα ωραία. Ό,τι καλό και της εποχής βρεθεί στα χέρια της, έχει πάντα μια ωραία ιδέα για να το αξιοποιήσει.
Πανύψηλη γαστρονομία
Κλείνει αισίως τα 31 χρόνια, το Etrusco του Έκτορα Μποτρίνι, σίγουρα ένα από τα καλύτερα δημιουργικά εστιατόρια της χώρας. Βρίσκεται σε μια εύφορη πλαγιά στην Κάτω Κορακιάνα, σε μια δροσερή αυλή στο χρώμα της κορφιάτικης τερακότας. Η μεγάλη μπριγάδα του κάνει πρωταθλητισμό εδώ και χρόνια, και ετοιμάζει λεπτοδουλεμένα πιάτα υψηλού επιπέδου, τα οποία μπορεί κάποιος να δοκιμάσει είτε μέσα από το μενού α λα καρτ, είτε από το μενού degustation των 11 σταδίων (175 €).
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
Etrusco, Κάτω Κορακιάνα, Δασσιά, Τ/698-88.56.622
Το Ταβερνάκι της Μαρίνας, Βελισσαρίου 35, Τ/26611-00.792
Η Κληματαριά του Μπέλλου, Μπενίτσες, Τ/697-43.50.900
Ζαχαροπλαστείο Παπαγιώργης, Νικηφόρου Θεοτόκη 32, Τ/26610-39.474
Γαλακτοπωλείο Περικλής Αλέξης, Αγίου Βασιλείου 12, Τ/26610-39.012
Παντοπωλείο Σπετσερικό, Αγίου Βασιλείου 30, Τ/26610-46.926
Λάζαρης, Εργοστάσιο, 2ο χλμ. Εθνικής Κέρκυρας-Αχιλλείου, Τ/26610-33.400, Πρατήριο, Αγίου Βασιλείου 34, Τ/26610-41.102
Pontiglio, Νεοχώρι, Λευκίμμη, Τ/26620-22.866
ΝΟΜΗ, Νικηφόρου Θεοτόκη 57, Τ/26610-31.495, Eshop Nomeefoods.gr