ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο γαστρονόμος άνοιξε παντοπωλείο

Εδέμ των καλοφαγάδων. Σπεύσατε όθεν.

11.12.2018| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Ο γαστρονόμος άνοιξε παντοπωλείο

Χάρμα ιδέσθαι. Λάδια ελιάς και μέλια λαμπερά δεσπόζουν, ζυμαρικά καλοζυμωμένα και όσπρια αφράτα από όλη την επικράτεια, ψωμί πυκνό, προζυμένιο, στον πάγκο, στο βάθος η κάβα. Αλεύρια, αλάτια αδρά, μυρωδικά αποξηραμένα, αρτύματα λιμπιστερά. Παξιμάδια. Ένα ψυγείο με τυριά. Χαζεύω τα ράφια και σκαρώνω με τον νου μου τραπέζια της καθεμέρας, επιδαψιλεύω περισπούδαστα μενού της γιορτής. Βρίσκω δώρα να χαρούν φίλοι συμποσιαστές, φίλοψοι και φίλοινοι. Τον χαλβά που αρέσει στον Νίκο της Μαρίας, πιπεράτο κρητικό λάδι για τον σαλατοβόρο Γιάννο, φέτα 12μηνης ωρίμασης για την Αναστασία. Και για τη Χριστίνα; Το βρήκα. To Natural Malbec από τo Bobegas Krontiras, το ελληνικό οινοποιείο της Αργεντινής. Τι κρασί, πολυκύμαντο, λιγυρό, σου κρατάει το ενδιαφέρον μέχρι να τελειώσει το ποτήρι και για κάμποσο μετά. Θα της αρέσει πολύ, σκιρτάω από ενθουσιασμό.

Χορταίνει το βλέμμα μου ομορφιά. Ο πάγκος της δοκιμής στο κέντρο έχει άνυδρα αμύγδαλα τζιώτικα. Τι ντελικατέτσα είναι αυτή! Παίρνω για το γραφείο. (Λίγο έλειψε να πατώσω το σακουλάκι μέχρι να φτάσω στο αμάξι.)

Είμαι στο κατάστημα του Γαστρονόμου, ενθουσιασμένος φυσικά. Ναι, καλά διαβάσατε, ο Γαστρονόμος άνοιξε κατάστημα, παντοπωλείο εκλεκτών ντόπιων προϊόντων, τι άλλο. Μέσα στην Υπεραγορά Σκλαβενίτης στο Avenue, στο Μαρούσι. Κρουνοί χαράς για τους καλλιφάγους των Αθηνών, που επιδιώκουν να προσδώσουν ιδιοτυπία, αυθεντικότητα και έναν τόνο ελληνικότητας στο τραπέζι τους. Παντοπωλείο προσιτό, ουχί ψηλομύτικο. Λαϊκά, ρωμαίικα τρόφιμα, δεν έχει απ’ όλα, έχει πολλά όμως, και όλα καλά.

Τι δουλειά έχει ο Γαστρονόμος στο παζάρι;

Να ξεκαθαρίσω το εξής: δεν γίναμε παντοπώλες οι δημοσιογράφοι του Γαστρονόμου. Έχουμε μια καλή γνώση των ελληνικών προϊόντων, τα «μορφωτικά» σούρτα φέρτα μας στα μπακάλικα είναι υπόθεση καθημερινή. Όμως όχι, δεν ξιπαστήκαμε, δεν την ξέρουμε αυτή τη δουλειά. Η ιδέα γεννήθηκε εντός της εταιρείας, να δημιουργηθεί ένα βήμα για τους μικρούς, τους σπουδαίους παραγωγούς που συναντάμε. Να στηρίξουμε την προσπάθειά τους, να ανοίξουμε μαζί την πόρτα στη δύσκολη αθηναϊκή αγορά. Ένας χώρος όπου θα μπορούμε, δημοσιογράφοι και αναγνώστες, να βρίσκουμε μαζεμένα τα καλούδια που αγαπάμε. Να αξιοποιηθεί επίσης ο πλούτος γνώσης που αποκτήσαμε με τα χρόνια.

Φυσικό επακόλουθο και κίνηση σεμνής ανάπτυξης, έτσι θα περιέγραφα το παντοπωλείο του Γαστρονόμου. «Ανάπτυξη προς τη σωστή κατεύθυνση;» με ρωτά φίλος και φανατικός αναγνώστης του περιοδικού όταν του ανακοινώνω το νέο. Έτσι πιστεύω. Του το λέω. Δικαίως καχύποπτος, ανησυχεί. Το κατανοώ, είναι πονηροί οι καιροί και οι συσχετισμοί αναπόφευκτοι. Και οι αναγνώστες μας δεν χαρίζουν κάστανα. Απαιτούν από εμάς ποιοτική ενημέρωση και χαιρόμαστε γι’ αυτό. Του εξηγώ πως δεν πρόκειται επ’ ουδενί λόγω να αλλάξει αυτό στο οποίο σε μεγάλο μέρος οφείλει την επιτυχία του το περιοδικό: το ανιδιοτελές λαγάρισμα της αγοράς, η προβολή των αξιόλογων προσπαθειών στον χώρο της ελληνικής παραγωγής τροφίμων. Μπορούν να το πιστοποιήσουν οι παραγωγοί που έχουμε βραβεύσει στα 11 χρόνια ζωής του θεσμού των Βραβείων Ποιότητας. Αυτή είναι η αλήθεια μας, η δύσκολα αποκτημένη αλήθεια μας με εξαντλητικά ρεπορτάζ, έρευνα και δοκιμές. Δεν σκοπεύουμε να την καταρρακώσουμε, μόνο χαμένοι θα βγαίναμε από αυτό.

Λόγου εμπεσόντος, θα συνεχίσουμε να προβάλουμε και κάθε καλό μαγαζί που εμπορεύεται ποιοτικά ελληνικά προϊόντα. Το παντοπωλείο του Γαστρονόμου δεν θα είναι πάνω από αυτά, θα είναι μαζί με αυτά.

Μακάρι να αποκτήσει και εμπορική σπουδαιότητα, για εμάς τους δημοσιογράφους πάντως έχει σίγουρα μια συμβολική αίγλη.

Προϊόντα με ονοματεπώνυμο, φροντίδα προσωπική

Τρεις μήνες δουλεύει το κατάστημα. Το πλαίσιο ιδανικό: το φιλόξενο επιχειρηματικό περιβάλλον του Σκλαβενίτη, που από την αρχή αγκάλιασε το νέο μας εγχείρημα. Τρεις μήνες και δεν είχαμε βγάλει κιχ; Ναι, γιατί έπρεπε να στρώσει το όλον, να περάσει τις παιδικές του ασθένειες, να σταθεί στα πόδια του. Δεν ήταν έτοιμο. Τώρα είναι. Ένα κανονικό μπακάλικο, συγκροτημένο, πλησιφαές. Με περιθώρια βελτίωσης σίγουρα, αλλά νοικοκυρεμένο και τίμιο.

Το μαγαζί διακονεί με ευχέρεια ο Βασίλης Μπαμπανίκας. Έχει σπουδάσει οικονομικά και ασχολείται με τον χώρο των τροφίμων από το 2001. Λάτρης των βιολογικών προϊόντων, οι Πειραιώτες πιθανόν να τον θυμάστε από το εξαιρετικό βιολογικό μπακάλικο Ευοί Ευάν. Η πετριά του ίδια με τη δική μας: «Μα γιατί ο Χ το χάλασε το προϊόν του, τι ήθελε και έβαλε μέσα φοινικέλαιο;» τον ακούω να λέει κάποια στιγμή σε κάποιον από την ομάδα του. Είναι ωραίο να μιλάς την ίδια γλώσσα με τους συνεργάτες σου. «Για μένα το ζητούμενο είναι η καθαρή τροφή. Η τροφή που δεν θέλει πολλά λόγια για να την εξηγήσεις», μου λέει κάποια στιγμή ανάμεσα σε κουβαλήματα νέων προϊόντων και εξυπηρέτηση πελατών. «Τα λόγια είναι “φασαρία”. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δοκιμάσεις. Η καθαρή τροφή δεν έχει “παράσιτα”, βλέπε φοινικέλαια και τα λοιπά. Χωρίς αυτά η πληροφορία της σε βρίσκει αμέσως. Νιώθεις χαρά. Είμαστε ευλογημένοι εδώ στην Ελλάδα, έχουμε καλά πράγματα».

Το κατάστημα έχει αρκετά προϊόντα παραγωγών, που ο Γαστρονόμος έχει βραβεύσει με Βραβείο Ποιότητας. Και άλλα που έχουν παρουσιαστεί στις σελίδες του. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Ο Βασίλης είναι σε διαρκή αναζήτηση προϊόντων από όλη την Ελλάδα. «Το ταξίδι είναι μεγάλο, η έρευνα διαρκής. Στόχος μας είναι να μπαίνει ο καταναλωτής στο κατάστημά μας και να ρωτάει: “Τι φέρατε σήμερα;”. Να παίρνει τηλέφωνο ο παραγωγός “έφτιαξα αυτό, σ’ το στέλνω να το δοκιμάσεις”».

Συζητώντας συμφωνούμε και στο εξής: στον χώρο των τροφίμων το καθετί μπορεί να καταστεί ύποπτο ανά πάσαν ώραν. Όπερ σημαίνει πως πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ορθάνοιχτα. «Στόχος μου είναι να εδραιωθεί ένας διάλογος μεταξύ καταναλωτή και παραγωγού. Και όλο αυτό να λειτουργήσει ως κίνητρο να μπει ο παραγωγός στο χωράφι του, στο εργαστήρι του και να βελτιώσει αυτό που φτιάχνει και αγαπά». Ηθικό εμπόριο λέγεται αυτό.

Προς το παρόν, το κατάστημα έχει 1.159 προϊόντα από 130 παραγωγούς. Η λίστα μεγαλώνει. Ο Βασίλης έχει πιάσει κονέ και με άλλους πολλούς, κοιτάει τα κιτάπια του, έχει και άλλες παραλαβές για την ερχόμενη εβδομάδα, πλησιάζουν Χριστούγεννα και ετοιμάζει εκπλήξεις.

Γράφοντας, τα τζιώτικα αμύγδαλα σώθηκαν. Επιβάλλεται ανεφοδιασμός. Θα ρωτήσω μήπως έχει και πικραμύγδαλα για άρωμα στη φετινή μας βασιλόπιτα. Φάληρο-Μαρούσι, πόσα αμύγδαλα δρόμος;


Που βρίσκεται; Εντός της Υπεραγοράς Σκλαβενίτης στο Avenue Mall, Λ. Κηφισίας 41-43, Μαρούσι, Τ/211-18.24.912.
Ανοιχτά Δευτέρα-Παρασκευή 08.00-21.00, Σάββατο 08.00-20.00.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT