Το «μενού» έχει κρέπες και φουα γκρα, τυριά, ποικίλα πιάτα και επιδόρπια, κρασιά, κοκτέιλ. Πολλές γαλλικές γεύσεις θα κυκλοφορούν στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας «Merci Chef!» που διοργανώνουν η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο από τις 25 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου. Έξι καλεσμένοι σεφ και Meilleurs Ouvriers de France (το ΜΟF, «Καλύτερος Τεχνίτης της Γαλλίας» δηλαδή, είναι ένας τιμητικός τίτλος που αποδίδεται στους επαγγελματίες που διακρίνονται στον τομέα τους), θα βρεθούν στην πόλη για αυτή την διοργάνωση, που περιλαμβάνει παρουσιάσεις προϊόντων, δείπνα-σύμπραξη Γάλλων και Ελλήνων σεφ και άλλες εκδηλώσεις ανοικτές στο κοινό, μέχρι επαγγελματικά σεμινάρια σε σχολές μαγειρικής, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και μαθήματα σε σχολεία ή οινογευσίες για σομελιέ.
Ραντεβού σε μπαρ, εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία
Η βραδιά έναρξης της εβδομάδας γαλλικής γαστρονομίας, την Κυριακή 25/2 (18.30), έχει κοκτέιλ αλά γαλλικά στο Avra Bar του Four Seasons Astir Palace, παρουσία του MOF Maxime Hoerth και των μπάρμπαν Hugo Togni από το μπαρ του μισελενάτου εστιατορίου Pompette στο Τορόντο, και Corentin Gaudin και Nico de Soto από το παρισινό μπαρ Danico, που βρίσκεται στο νούμερο 51 της λίστας των World’s 50 Best Bars. Την επομένη, 26/2, από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα, το ζαχαροπλαστείο Troufa Bread and Chocolate θα μυήσει όσους αποφασίσουν να πάνε μέχρι τη Δροσιά στον κόσμο της ρακλέτ, ενώ το βράδυ, όσοι κλείσουν τραπέζι στο εστιατόριο Άκρα, στο Παγκράτι, θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα πιάτα που θα δημιουργήσουν ο Γιάννης Λουκάκης και ο John Argaud και τα επιδόρπια του Σπύρου Πεδιαδιτάκη και της Marie Simon, που έχει αναδειχτεί παγκόσμια πρωταθλήτρια γλυκών τεχνών, σε ένα δείπνο για οκτώ χέρια. Στις 27/2, στις19.00, στο εστιατόριο Nyx στην κορυφή του ξενοδοχείου Academias θα γίνει παρουσίαση και γευσιγνωσία στρειδιών από την MOF, ειδική στον τομέα του ψαριού, Eulalie Rus. Για τις 29/2, στις 20.00, είναι προγραμματισμένο ένα δείπνο με τέσσερα χέρια, στο ΜGallery του ξενοδοχείου Αthens Capital, με τον Yohann Chapuis, σεφ και ιδιοκτήτη του μονάστερου L’Écrin de Yohann Chapuis στο Τουρνούς, να συναντά στην κουζίνα τον σεφ του εστιατορίου Δημήτρη Μπούτσαλη.
Για όλη τη εβδομάδα που θα τρέχει το «Merci Chef!» στο μπαρ A for Athens στο Μοναστηράκι η Αγάπη Πετροπούλου θα φτιάχνει κοκτέιλ αλά γαλλικά, ενώ ένα επιδόρπιο με την υπογραφή του MOF ζαχαροπλαστικής Arnaud Lahrer, που έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Madame Fraise, θα είναι διαθέσιμο στις πλατφόρμες εξ αποστάσεως πώλησης. Το Μerci Chef έρχεται και στο σπίτι.
Οι δωρεάν εκδηλώσεις
Το κόστος των παραπάνω εκδηλώσεων/ειδικών βραδιών μπορείτε να το πληροφορηθείτε με ένα τηλεφώνημα στο εκάστοτε εστιατόριο ή κατάστημα. Υπάρχουν όμως στο πρόγραμμα και μερικές ακόμη, στις οποίες η συμμετοχή είναι δωρεάν. Το μπαρ με κρουασάν, λόγου χάρη, που θα στηθεί στις 27/2 (17.00-19.00), η γευσιγνωσία κρέπας, την ίδια μέρα (18.00-19.00) και η προβολή της ταινίας του Sébastien Tulard «A la belle etoile» (19.00) που αφηγείται την ιστορία του ζαχαροπλάστη Yazid Ichemrahem, στο Γαλλικό Ινστιτούτο – θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Στέλιο Παρλιάρο, τον ΜΟF Arnaud Larher και τη Marie Simon (παγκόσμια πρωταθλήτρια γλυκών τεχνών). Οι λάτρεις των γαλλικών τυριών μπορούν να σημειώσουν στην ατζέντα τους και τη βραδιά αφιερωμένη στο κρασί και στο τυρί, που θα πραγματοποιηθεί στο Nora’s Deli, στις 29/2 (18.00-20.00) με τη MOF στην τυροκομία σεφ Laëtitia Gaborit.
Διευθύνσεις
A for Athens , Μιαούλη 2-4, Μοναστηράκι, T/210-32.44.244
Troufa Bread and Chocolate, Λεωφόρος Θησέως 4, Δροσιά, Τ/210-80.00.950
Εστιατόριο Άκρα, Αμύντα 12, Παγκράτι, T/210-72.51.116
Nyx Rooftop, Academias Hotel, Ακαδημίας 38, Αθήνα T/698 -15.18.000
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31, Α, T/ 210-33.98.600
Nora’s Deli, Αναπήρων Πολέμου 10, Κολωνάκι, T/210-33.89.349
Hôtel MGallery, Ελευθερίου Βενιζέλου 4, Πλατεία Συντάγματος, T/214-44.42.000