ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί να πας στο 1º Aegean Cocktails & Spirits Festival

H Ντένη Καλλιβωκά, δημοσιογράφος γεύσης, οίνου & αποσταγμάτων, εκδότρια του Difford’s Guide και εμπνεύστρια του concept του Aegean Cocktails & Spirits, δίνει μέσω του Φεστιβάλ, την δική της εκδοχή στο ερώτημα… «τι πίνεις και δεν μας δίνεις (ή μάλλον δεν σερβίρεις)»!

20.04.2018| Updated: 25.06.2021
Γιατί να πας στο 1º Aegean Cocktails & Spirits Festival

H Ντένη Καλλιβωκά, δημοσιογράφος γεύσης, οίνου & αποσταγμάτων, εκδότρια του Difford’s Guide και εμπνεύστρια του concept του Aegean Cocktails & Spirits, δίνει μέσω του Φεστιβάλ, την δική της εκδοχή στο ερώτημα… «τι πίνεις και δεν μας δίνεις (ή μάλλον δεν σερβίρεις)»!

Φύγε εσύ:
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Αν είσαι από εκείνους που στην Γαλλία θα ζητούσες φέτα, γιατί τα Γαλλικά τυριά σου «βρωμάνε», στην Τσεχία θα πήγαινες με ασφάλεια στην πολυεθνική μπύρα που πίνεις παντού, στην Ισπανία θα ζητούσες ένα βαρελάτο Chardonnay ενώ στην Τήνο θα έπαιρνες προσούτο αντί για λούζα… κάνε κλικ σε άλλο άρθρο.

Έλα εσύ:

Συμπερασματικά λοιπόν… εσύ που συνέχισες να διαβάζεις, όπου πας αναζητάς την τοπικότητα. Έστω και σε επίπεδο δοκιμής. Να δεις ρε παιδάκι μου τι γεύση έχει αυτό το τοπικό Saint Nectaire. Πες τώρα ότι πας σε ένα μπαρ στην Σκωτία και ζητάς ένα -τι άλλο- Scotch whisky και ο bartender σε κοιτάει σαν ούφο και σου λέει «Τι λέτε κύριε. Εδώ δεν σερβίρουμε scotch. Έχουμε μεγάλη ποικιλία σε τόσα άλλα. Θέλετε μια τεκίλα;». Θα έπινες τεκίλα ή θα έφευγες και δεν θα εμπιστευόσουν τον «καβαλημένο» τύπο που σνομπάρει τα αποστάγματα του τόπου του;

Εσύ δηλαδή το είχες σκεφτεί;
Τώρα φτάσαμε στο θέμα μας. Το Aegean Cocktails & Spirits, ως εκ τούτου είναι πολύ περισσότερο από ένα Φεστιβάλ. Είναι ένα όραμα. Που ξεκίνησε όταν πριν δύο χρόνια με μια γουλιά μονοποικιλιακό τσίπουρο στο στόμα, συνειδητοποίησα αυτό. «Γράφω για ποτά και αποστάγματα από όλο τον κόσμο, δοκιμάζω κοκτέιλ με ότι μπορείς να φανταστείς και δεν ξέρω τίποτα για το ούζο και το τσίπουρο». «Διοργανώνω με την συνεταίρο μου Ελένη Νικολούλια, σεμινάρια με γευσιγνωσία 30 τζιν, 40 ρουμιών, ουίσκι κλπ και δεν έχω πάει σε μία γευσιγνωσία τσίπουρου».

Τόσο αυτονόητα θεωρούσα ότι τα ελληνικά αποστάγματα είναι για την παραλία και την πλατεία του χωριού και για παρουσιάσεις που συνοδεύονται με χταποδάκια. Και τότε τρόμαξα. Και ντράπηκα. Αλλά το κακό είναι, ότι εγώ είμαι μία από τις χιλιάδες που δεν αναρωτήθηκαν ποτέ όταν πάνε σε ένα μπαρ, γιατί δίπλα στα 10 διαφορετικά ρούμια δεν υπάρχουν και 5 διαφορετικά τσίπουρα. Ή στο μενού τους δεν έχουν κανένα κοκτέιλ με ελληνικότητα.

Και εγένετο…
…τo concept του Aegean Cocktails & Spirits, μια ιδέα στην οποία έχουμε συμπεριλάβει όλα τα παραπάνω. Και κάνουμε διάφορες ενέργειες, ομιλίες, workshop, project εδώ και δύο χρόνια. Και έχουμε καταφέρει αρκετά. Αλλά που να στα λέω τώρα… Τώρα θα σου πω για το…

Aegean Cocktails & Spirits Festival
…που πραγματοποιείται στην ταράτσα του 360ο στο Μοναστηράκι με την Ακρόπολη πιάτο.. (ή μάλλον στο ποτήρι) στις 23 Απριλίου.

  • Για μία ολόκληρη ημέρα (13.00-22.00), 17 κορυφαίοι παραγωγοί θα στήσουν 13 διαφορετικά bar τα οποία θα σερβίρουν cocktail με κάποιο ελληνικό twist.
  • Θα δοκιμάσουμε κάθε ένα από τα προϊόντα και μόνα τους, και θα μιλήσουμε με εξειδικευμένους bartender για την χρήση τους μέσα σε cocktail και τα στάδια παραγωγής τους.
  • Τα 22 καλύτερα cocktail bar της Αθήνας θα παρουσιάζουν τα δικά τους Aegean cocktails στην διάρκεια του φεστιβάλ, στα μπαρ των παραγωγών.
  • Θα φτιάξουμε τα δικά μας cocktail στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του “fun cocktail making”, όπου ακολουθώντας τις οδηγίες των επαγγελματιών, θα δημιουργήσουμε step by step τα δικά μας Aegean Cocktail.

 Αν είσαι και λίγο ονειροπόλος…
Έχεις άλλο ένα λόγο να έρθεις. Να είσαι συμμέτοχος σε μια διαδικασία που στόχο έχει να βάλει τα ελληνικά αποστάγματα και προϊόντα στην νέα εποχή. Τις παγκόσμιες τάσεις των μπαρ. Με αυτό τον τρόπο θα πιάσουν τον παλμό και δε θα μείνουν παρωχημένα.

Είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες παραγωγοί πήραν το ρίσκο να κάνουν ένα καινούργιο βήμα σε ένα τομέα που πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν. Όμως γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό μπορεί να αποτελεί το μέλλον για τα αποστάγματα τους. Αν είσαι εκεί, τους επιβραβεύεις που τόλμησαν! Εσύ ονειροπόλε, θα έχεις και θέα Ακρόπολη!

Τα 22 καλύτερα Bar της Αθήνας φτιάχνουν κοκτέιλ με Ελληνικότητα; Πότε;

Για να υποστηρίξουν το concept του Φεστιβάλ και εμπνευσμένοι από αυτό, 22 σπουδαία Αθηναϊκά μπαρ έφτιαξαν 2 κοκτέιλ με ελληνικότητα και θα τα σερβίρουν 23/4-27/4 σε χωριστό Aegean Cocktails & Spirits κατάλογο, σε καλύτερη τιμή.

Συμμετέχουν (αλφαβητικά): ● 42 Barstronomy. ● 7 Jokers● A for Athens ● Baba Au Rum ● Bank Job ● Barreldier ● Borsalino ●Bartesera● CV Distiller ● Drunk Sinatra ● Holy Spirit Cocktail Bar ● Ipitou ● Mr. Peacock ● Noel ● Odori Vermuteria di Atene ● Peek A Bloom ● Quartier D’ Athenes ● The Clumsies ● The Gin Joint● The Trap ● Theory Bar & More ● Upupa Epops

Τελικά Podemos ή δεν Podemos;
Είναι σημαντικό όλοι όσοι έχουμε μια δυναμική στα χέρια μας, να είμαστε συμμέτοχοι σε αυτό που θα φέρει τα ελληνικά αποστάγματα σε μια νέα εποχή. Είναι σημαντικό να είμαστε περήφανοι για αυτό που είμαστε.

Λεπτομέρειες για το Φεστιβάλ:
Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, 13:00-22:00
360 Cocktail Bar: Ηφαίστου 2, Μοναστηράκι

Γενική είσοδος την ημέρα του φεστιβάλ: 15 ευρώ (περιλαμβάνει 3 cocktail)
Προπώληση μέσω του viva.gr 10 ευρώ (περιλαμβάνει 3 cocktail)

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Difford’s Guide Greece και την Bar Academy.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT